בענף הניקיון חסרים עשרות אלפי עובדים, מצוקה שהחמירה בעקבות המלחמה. המשבר הזה פוגע באיכות החיים של כולנו, ובקרוב, בצל פתיחת שנת הלימודים – זה ישפיע גם על הילדים שלנו בבתי הספר.
* * *
התקופה הנוכחית מכתיבה אתגרים שלא הכרנו בעבר, והמלחמה רק מחמירה את הקשיים. בזמן שהפוקוס הציבורי נמצא באופן טבעי על האיום הביטחוני ועל השפעותיו המיידיות, בעיות אחרות, כמו מצוקת כוח האדם בענף הניקיון, עלולות להחמיר את הפגיעה באיכות החיים שלנו בצורה דרמטית. זה לא רק עניין של סדר וניקיון – מדובר בבריאות הציבור ובבריאות ילדינו.
כשהפוקוס הציבורי על האיום הביטחוני – בעיות אחרות, כמו מצוקת כוח האדם בענף הניקיון, עלולות להחמיר דרמטית את הפגיעה באיכות חיינו. זה לא רק עניין של סדר וניקיון – מדובר בבריאות הציבור ובבריאות ילדינו
המשבר בענף משפיע על כל תחומי החיים, וההשלכות שלו מורגשות ומדאיגות במיוחד ככל שמתקרבת פתיחת שנת הלימודים. הילדים שלנו, שיבלו את רוב שעות היום בבתי הספר, עלולים להיפגע באופן ישיר מסביבה לא נקייה שעלולה לפגוע בבריאותם.
ענף הניקיון בישראל מתמודד עם מחסור חמור בכוח אדם. לפי ההערכות, חסרים היום יותר מ-45 אלף עובדי ניקיון בכלל ענפי המשק. דבר זה משפיע באופן ישיר על בריאות הציבור ויכול לגרום למפגעים תברואתיים, מחלות וזיהומים מסכני חיים. המלחמה השפיעה גם היא על המצב וגרמה לכך שעובדים רבים זלגו למשרות חליפיות, אטרקטיביות, מתגמלות וקלות יותר. דבר אשר השפיע על המחסור בכוח האדם.
בנוסף לכך, ענף הניקיון סובל מתדמית נמוכה וישראלים אינם מעוניינים להשתלב בו. מדובר בעבודה פיזית קשה, שרוב הציבור לא מוכן לעשות, מקצוע שוחק, לא אטרקטיבי, שעובדיו מגיעים מרקעים שונים.
השכר המשולם, בעיקר במגזר הציבורי, נמוך. וזאת כי המדינה והשלטון המקומי, צרכן שירותי הניקיון הגדול במשק, מקבעים במכרזים את שכר המינימום כשכר גנרי של עובדי הניקיון ואין לחברות אפשרות לשלם יותר. המאבק להעלאת שכר העובדים ומתן צו הרחבה להסכם קיבוצי שנחתם לשיפור תנאי שכר העובדים לא נשא פרי, והמדינה ממאנת לקדם את הנושא.
השכר המשולם, בעיקר במגזר הציבורי, נמוך. המדינה והשלטון המקומי, צרכן שירותי הניקיון הגדול במשק, מקבעים במכרזים את שכר המינימום כשכר גנרי של עובדי הניקיון, ואין לחברות אפשרות לשלם יותר
המצוקה בענף הניקיון פוגעת גם בבתי הספר, שם הצורך בשמירה על היגיינה וניקיון הוא קריטי. סביבות מלוכלכות עלולות לגרום להתפרצות זיהומים ומחלות, דבר המעמיד בסיכון את התלמידים והמורים כאחד.
המחסור בניקיון עלול להוביל להתרבות חיידקים ווירוסים במקומות שבהם הילדים נוגעים יום-יום, החל מידיות הדלתות, חדרי השירותים ועד לכיתות הלימוד. יותר מזה, כששירותי בתי הספר אינם נקיים, ילדים פשוט נמנעים מלהשתמש בהם, מה שעלול להוביל לבעיות בריאותיות נוספות.
בפן הנפשי, סביבות מלוכלכות עשויות גם להשפיע על מצב הרוח של התלמידים והמורים. תחושת אי נוחות בסביבה לא נקייה יכולה להשפיע על הריכוז, ההישגים הלימודיים וההרגשה הכללית של כל מי שנמצא במקום.
בעוד שהעולם ממשיך לפתח פתרונות למחסור בכוח האדם, ישראל עדיין נשארת מאחור. מחקר בינלאומי שעסק בדרכי ההתמודדות עם הבעיה, הצביע על כמה כיוונים שאנחנו יכולים וצריכים לאמץ.
למשל, אם נטמיע במכרזי הניקיון במגזר הציבורי עקרונות של "שכר מחייה" – מדד המשקף את שכר המחייה המינימלי ההולם הגבוה משכר המינימום במשק, נוכל להבטיח לעובדים תגמול הולם שיתמרץ אותם לבצע את תפקידם בצורה מיטבית.
מחסור בניקיון עלול להוביל להתרבות חיידקים ווירוסים במקומות שבהם הילדים נוגעים – ידיות דלתות, חדרי שירותים וכיתות לימוד. יותר מזה, כששירותי בתי הספר אינם נקיים, ילדים נמנעים מלהשתמש בהם
בנוסף, יש מקום לחשיבה מחודשת על המכרזים וביצוע שינויים שיאפשרו לעובדים תגמול ראוי יותר. לצד זאת, כדאי לקדם שיפור טכנולוגי והגיע הזמן לשקול צעדים יצירתיים יותר, כמו להפוך את העבודה בתחום לעבודה מועדפת ולספק מענקים מיוחדים שימשכו אוכלוסיות נוספות.
בסופו של דבר, השאלה היא איך נוכל לשפר את תנאי העבודה ולהעניק לעובדים תחושת ערך אמיתית. עובד שמקבל תגמול הולם על עבודה קשה ומאתגרת, הוא לא רק עובד טוב יותר – הוא גם עובד שמרגיש גאווה בעשייתו.
בבתי הספר, בהם התלמידים מבלים שעות רבות ביום, תחושת הניקיון והסדר היא קריטית לרווחת ובריאות התלמידים. המשבר בענף הניקיון מאיים על סביבות הלימוד שלנו ומדגיש את הצורך המיידי בפתרונות כדי להבטיח שהתלמידים ייהנו מסביבה נקייה, בטוחה ובריאה.
ההתמודדות עם המשבר מחייבת פתרונות מערכתיים ותגובה מהירה, כדי להבטיח שהסביבה שבה ילדינו לומדים תהיה נקייה ומוגנת. אם ילדינו ילמדו בסביבה לא נקייה – החשש להתפרצות זיהומים, והידבקות במחלות היא גבוהה ומדאיגה.
* * *
עלינו לפעול במיידי כדי למנוע מהבעיה להחמיר עוד יותר ולהשפיע לרעה על בריאות הילדים שלנו. שדרוג שכר העבודה, גיוס עובדים זרים ויישום פתרונות מקבילים נוספים הם הצעדים הנדרשים כדי לייצב את הענף ולהבטיח שמדינת ישראל והילדים של כולנו לא יחוו גם את אסון הניקיון.
בבתיה"ס, תחושת הניקיון והסדר היא קריטית לרווחת ובריאות התלמידים. המשבר בענף הניקיון מאיים על סביבות הלימוד ומדגיש את הצורך המיידי בפתרונות שיבטיחו כי התלמידים ייהנו מסביבה נקייה ובטוחה
הכתובת מצויה על הקיר ואם לא נפעל בהקדם נישא בתוצאות. זה כבר פוגע בבריאות של כולנו. הילדים האלו הם דור העתיד שלנו, והם צריכים לגדול בצורה טובה ובריאה. וגם אנחנו.
עו״ד ורוניקה רוזנברג- מנכ״לית ארגון חברות הניקיון בישראל, יו"ר ועדת ביקורת ודירקטורית במועצה הישראלית לצרכנות. צילום: עופר חג׳יוב
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
בישיבה התיכונית שפע בירושלים, דווקא הצליחו למנף את המצב הזה, ושני תלמידי י"ב הקימו צוות נקיון של תלמידים מכל השכבות, שהיה אחראי על ניקוי בית הספר, במהלך ההפסקות ולעתים גם אחרי הלימודים או על חשבון שיעורים. הצוות צ'ופר ע"י ההנהלה בארוחות כאשר הם נשארו אחרי הלימודים, ובפעילויות מיוחדות לאורך השנה.
מעבר לפתרון הטכני לבעיה (שאגב, היה מוצלח יותר מהמנקים הרגילים), יש פה גם יתרון חינוכי מאוד גדול, שהתלמידים לומדים לקחת אחריות על מעשיהם, ויתרון חברתי – תלמידים רבים שהתקשו למצוא מקום במסגרת הרחבה של "תיכון" מצאו אותו במסגרת המצומצמת של צוות הנקיון.
מעבר לפתרון הטכני