ממשלת ישראל, בתמיכת 64 חברי כנסת, החליטה לשנות את הדי. אן. איי. הישראלי והיהודי – אינטרסים פוליטיים קודמים לחיי אדם. קודמים לערך פדיון שבויים.
הפרק השישי בסדרה "שבויים" שכותב שורות אלה שותף ביצירתה עם הבמאי דוקי דרור, והמפיקה ליאת אשד קמאי, ישודר במוצ"ש הקרוב. הוא סוגר עשרות שנות עסקאות מול ארגוני טרור, באירוע החטיפה ההמוני שאין לו עדיין פתרון – חטיפת יותר מ-250 ישראלים לעזה ב-7.10.
ערך אחד היה ברור לאורך השנים בקרב מקבלי החלטות שונים ומגוונים, ראשי ממשלה משמאל ומימין – ישראל תעשה הכל כדי לשחרר את שבוייה, גם במחיר כבד. אפילו בנימין נתניהו של 2011 חרג מכל מה שכתב כל חייו, ושחרר 1027 מחבלים תמורת חייל אחד.
ערך אחד היה ברור לאורך השנים בקרב מקבלי החלטות משמאל ומימין – ישראל תעשה הכל כדי לשחרר את שבוייה, גם במחיר כבד. אפילו נתניהו של 2011 חרג מכל מה שכתב כל חייו, ושחרר 1027 מחבלים תמורת חייל אחד
הנה הדברים שנתניהו כותב בספרו "מקום תחת השמש" על עסקת ג'יבריל. הוא כיהן כשגריר ישראל באו"ם בזמן חתימת ההסכם ומתח ביקורת חריפה על העסקה שהתגבשה:
"מלכתחילה ראיתי בעסקת ג'יבריל מכה אנושה לכל מאמציה של ישראל לגבש חזית בינלאומית נגד הטרור. כיצד תוכל ישראל להטיף לארצות הברית ולמערב לאמץ מדיניות של אי-כניעה לטרור, כשהיא עצמה נכנעת בצורה מבישה כל כך? הייתי משוכנע ששחרור כאלף מחבלים שייכנסו לשטחי יש"ע יביא בהכרח להסלמה איומה של אלימות, שכן טרוריסטים אלה יתקבלו כגיבורים, כדוגמה של חיקוי לנוער הפלסטיני. … התוצאות לא איחרו לבוא. היום כבר ברור ששחרור אלף המחבלים היה אחד מן הגורמים שסיפקו מאגר של מתסיסים ומנהיגים שהציתו את אש האינתיפאדה".
ולמרות מה שהאמין בו, נתניהו של 2011, כשהוא עצמו היה רה"מ, חתם על עסקת שליט, שחרר 1027 מחבלים. פשוט כיוון שכסאו רעד.
הדילמה גם אז הייתה חדה כתער לגבי גורלו של חייל אחד – עסקה או הפקרה.
היום עומדים לגורלם 101 שבויים וחטופים, ונתניהו מסרב ללכת לעסקה. הוא ממציא תירוצים "אסטרטגיים" על חיוניות ציר פילדלפי לקיומנו, משנה ומטרפד את המנדט של צוות המו"מ ותוקע עיזים שוב ושוב. זאת למרות שכבר בחודש מאי הסכימה ממשלתו לעסקה במתווה המכונה מתווה ביידן – הוא מתווה נתניהו.
ישראל נכשלת כעת בביצוע עסקה קריטית לגורלה, משום שאדם אחד מחזיק בידיו את הסמכויות להחלטה, ו-64 חברי כנסת התלויים בו פוליטית לא מוכנים להיאבק על חיי החטופים.
התהום אליה התדרדרה ישראל בלתי נתפסת.
נתניהו חתם על עסקת שליט, פשוט משום שכסאו רעד. הדילמה גם אז הייתה חדה כתער לגבי גורלו של חייל אחד – עסקה או הפקרה. היום עומדים לגורלם 101 שבויים וחטופים, ונתניהו מסרב ללכת לעסקה
גרשון בסקין, פעיל שלום שיצר קשר עם חמאס, מתאר בפרק את תחילת המגעים מול ראשי חמאס. ראזי חמד, דובר ממשלת חמאס, ודרכו אחמד ג'עברי ראש הזרוע הצבאית, יחיא סנוואר של אז.
ישראל דיברה ישירות עם חמאס. דוד מידן ראש שו"ן החליף יומיום סמ"סים עם ראזי חמד, והגיע להבנות על עקרונות העסקה ועל המחירים, שמות המחבלים והכמות, ואז יצא לקהיר למרתון שיחות בחסות מצרית והביא עסקה.
במה שונה המצב אז מהיום? סביבתו הפוליטית של רה"מ נתניהו. החשש אז מהפגנות הדיור והקוטג' בקיץ 2011 הרעידו את כסאו ובכך שינו באחת את עמדתו.
נתניהו, עפ"י התחקיר, קיבל עסקה מוכנה כבר ב-2009 כשנבחר בשנית לרה"מ. אבל הוא סירב. שליט נאלץ להינמק בכלא עוד שנתיים, עד שהפוליטיקה שכנעה את נתניהו לשלם את המחיר המוסרי – שחרור השבוי ולא הפקרתו.
היום, מי שלוחץ על רה"מ, אותו רה"מ, הם הסיקריקים מימין. בכל גיהוק שלו על עסקה או חשש לעסקה, הם מאיימים עליו בפירוק הממשלה.
ונתניהו הוא נתניהו של מחדל 7.10.23, נאבק על עתידו לאחר האסון והפקרת העוטף, לאחר קריסה ביטחונית וכלכלית, לאחר שכל תדמיתו כמר ביטחון נופצה לרסיסים בידי 3000 מחבלי נוח'בה ביום אחד. נתניהו הזה נאחז בשקרים עלובים, קני קש וספינים על ציר פילדלפי, כדי לא לטבוע.
גורל השבויים והחטופות בעזה תלוי בגורלו הפוליטי של מקבל ההחלטות היחיד בישראל.
נתניהו, עפ"י התחקיר, קיבל עסקה מוכנה כבר ב-2009 כשנבחר בשנית לרה"מ, אך סירב. שליט נאלץ להינמק בכלא עוד שנתיים, עד שהפוליטיקה שכנעה את נתניהו לשלם את המחיר המוסרי – שחרור השבוי ולא הפקרתו
אילו ממשלת ישראל הייתה מתנהלת באורח דמוקרטי, ההחלטה הקריטית הזו לא הייתה נעצרת אצל אדם אחד. הממשלה כולה הייתה אמורה להצביע על עסקה או הפקרה.
איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם