לאורך כל פיתולי המרוץ לנשיאות ארה"ב, ההגירה נותרה אחד הנושאים העיקריים שמטרידים את הבוחרים. הנשיא לשעבר דונלד טראמפ חוזר בעקביות על טענותיו בנוגע לסכנה לכאורה שמציבים המהגרים, בכלל זאת הטענה השקרית שמהגרים מהאיטי אוכלים חיות מחמד של אמריקאים באוהיו.
במקביל, סגנית הנשיא קמלה האריס משווקת במסע הבחירות שלה את הירידה החדה בהיתקלויות במהגרים בלתי חוקיים בגבול הדרומי של ארה"ב בחודשים האחרונים כעדות לכך שהבית הלבן שולט בנושא.
מספר ההיתקלויות של הרשויות האמריקאיות במהגרים על גבול ארה"ב–מקסיקו – כלומר, כאשר מהגר נתפס על ידי משמר הגבול לפני שהוא מגורש או מורשה להתחיל בהליכי בקשת מקלט – ירד מ-249,741 בדצמבר 2023 ל-58,038 באוגוסט.
אולם, אף שהבית הלבן נקט כמה צעדים חד-צדדיים לצמצום המספר הזה – כמו ההודעה הנשיאותית ביוני על החמרה משמעותית בתנאים לבקשת מקלט בגבול – האריס והנשיא ג'ו ביידן אולי חבים את הירידה למדינות כמו מקסיקו ופנמה.
בתיאום עם ארה"ב, מקסיקו ופנמה בנו בשנה האחרונה מכשולים חדשים משלהן בפני הגירה צפונה. אלה כוללים מבצע להסעת מהגרים באוטובוסים דרומה בתוך מקסיקו וכן גידור וטיסות גירוש להידוק הגבול בין פנמה לקולומביה. אחרי שמקסיקו האיצה את המבצע הנוכחי נגד הגירה בינואר, מספר המגיעים לגבול האמריקאי צנח ב-50% בחודש אחד.
השיח הכאוטי סביב הגירה בארה"ב מטשטש סיפור רחב יותר: חצי הכדור המערבי מתהדר בגישה מתואמת יותר ויותר לניהול הגירה. באמצעות משא ומתן עם מדינות אמריקה הלטינית, ממשל ביידן סייע בטיפוח אסטרטגיה אזורית החורגת מעבר לאכיפה וכוללת צעדים כמו יצירת מסלולים חוקיים חדשים להגירת עבודה.
באמצעות משא ומתן עם מדינות אמריקה הלטינית, ממשל ביידן סייע בטיפוח אסטרטגיה אזורית החורגת מעבר לאכיפה וכוללת צעדים כמו יצירת מסלולים חדשים להגירת עבודה
גישה זו זכתה לשבחים מצד ארגונים כגון הבנק הבין-אמריקאי לפיתוח ונציבות האו"ם לפליטים, אף שארגוני זכויות מהגרים גם מתחו ביקורת על חלק מהטקטיקות הללו.
בבסיסה, אסטרטגיית חצי הכדור המערבי היא פשוטה, כדברי המתאמת שלה במועצה לביטחון לאומי של הבית הלבן, מרסלה אסקוברי: "יצירת השלכות עבור הגירה בלתי מוסדרת – ועבור המבריחים שמנצלים מהגרים פגיעים – לצד יצירת מסלולים חוקיים חלופיים".
לפני הירידה הנוכחית במספר ההיתקלויות על הגבול הדרומי של ארה"ב, הרשויות נאבקו בשטף חסר תקדים – מספר ההיתקלויות על הגבול נסק ליותר משני מיליון הן ב-2022 והן ב-2023.
לעלייה הזו היו סיבות רבות. יותר משבעה מיליון בני אדם נמלטו בעשור האחרון מוונצואלה. רובם מתגוררים באמריקה הלטינית, ואחרים פנו לכיוון ארה"ב. בינתיים, המשבר הכלכלי בקובה גרם לגל ההגירה הגדול ביותר בתולדותיה בשנים 2022–2023.
אנשים גם נמלטו מהאלימות והעוני במדינות כמו האיטי ואקוודור. חלק מהמהגרים הגיעו לארה"ב מארצות מוצא שאינן בחצי הכדור המערבי, לאחר שנמלטו לאמריקה הלטינית ממדינות כגון הודו, סין ואפגניסטן כדי להמשיך צפונה.
בין השאר, הודות לארגוני פשע שרואים במהגרים מקור לזרם הכנסות, מרווח דריאן – הג'ונגל המסוכן שמפריד בין קולומביה לפנמה ונתפס בעבר כבלתי עביר ברובו – הפך לכביש מהיר למהגרים מאז מגפת הקורונה
מבריחים ממלאים פעמים רבות תפקיד מרכזי בעידוד ההגירה. "הם מוכרים את המסלול כאילו זו תיירות הרפתקאות", אומר רונאל רודריגז, מומחה להגירה באוניברסיטת רוסאריו בבוגוטה.
בין השאר, הודות לארגוני פשע שרואים במהגרים מקור לזרם הכנסות, מרווח דריאן (Darién Gap) – הג'ונגל המסוכן המפריד בין קולומביה לפנמה ונתפס בעבר כבלתי עביר ברובו – הפך לכביש מהיר למהגרים מאז מגפת הקורונה.
זרמי הגירה היסטוריים הכבידו על מדינות אמריקה הלטינית ועל מערכות הפליטים והענקת המקלט שלהן במשך שנים. אז ממשלות התחילו לשוחח. ב-2018, נציגי 11 מדינות מאמריקה הלטינית התאספו בקיטו, אקוודור, כדי לפתוח במשא ומתן על סיוע למהגרים מוונצואלה, והתחייבו לצעדים כגון מתן מעמד חוקי במדינות המארחות וקישורם לסיוע בינלאומי.
לאחר מכן, בפסגת האמריקות שהתקיימה ב-2022 בלוס אנג'לס, 19 מדינות מאמריקה הלטינית ומהקריביים, יחד עם קנדה וארה"ב, חתמו על התחייבות שהגתה ארה"ב לשיתוף פעולה רב-ממדי בנושא ההגירה, בכלל זאת חיזוק האכיפה, הרחבת המסלולים החוקיים להגירה וייצובן של אוכלוסיות מהגרים במקומות מגוריהן הנוכחיים.
בפסגת האמריקות שהתקיימה ב-2022 בלוס אנג'לס, 19 מדינות מאמריקה הלטינית ומהקריביים, יחד עם קנדה וארה"ב, חתמו על התחייבות שהגתה ארה"ב לשיתוף פעולה רב-ממדי בנושא ההגירה
הצהרת לוס אנג'לס נועדה לחול על מהגרים בני כל הלאומים, אבל כמה מהדוגמאות המובהקות ביותר לאופן שבו היא עובדת בפועל נוגעות לוונצואלים.
מדינות כמו מקסיקו, קוסטה ריקה ובליז קבעו דרישות לאשרה עבור מבקרים ונצואלים החל מ-2022 – דוגמה למהלך אכיפתי שנועד להרתיע מהגרים בלתי חוקיים. אבל מאז אוקטובר 2022 כמה ונצואלים הצליחו לקבל אשרה לטוס לארה"ב תחת מנגנון הגנה זמני בשם "היתר הומניטרי" ("Humanitarian parole"), מסלול חוקי חדש.
כדי לייצב אוכלוסיות מהגרים, ארה"ב מסייעת במימון סיוע לוונצואלים עקורים המתגוררים בקולומביה כדי להניא אותם מלהמשיך ולהגר.
העובדה שהשיחות על הצהרת לוס אנג'לס כללו מדינות מצ'ילה ועד קנדה מציינת פרק חדש בדיפלומטיה של חצי הכדור המערבי, אומר דייגו צ'אווס-גונזלס מהמכון למדיניות הגירה בוושינגטון. גושים אזוריים קטנים יותר כמו הקהילה הקריבית ומרקוסור ניהלו בעבר משא ומתן על הגירה בעיקר באופן פנימי; כעת הם מחליפים אסטרטגיות. "הבועות האלה, במונחים של הגירה, התפוצצו", אומר צ'אווס-גונזלס.
בהיותה אסטרטגיה רחבה, חלק מהחתומים על הצהרת לוס אנג'לס אינם תמיד מסכימים על האותיות הקטנות. מדינות אמריקה הלטינית התלוננו לעיתים על דרישותיה של ארה"ב לאכיפה מוגברת על הגירה בחצי הכדור.
"העובדה שהשיחות על הצהרת לוס אנג'לס כללו מדינות מצ'ילה ועד קנדה מציינת פרק חדש בדיפלומטיה של חצי הכדור המערבי", מסביר חוקר מדיניות הגירה
אפילו לאחר שקולומביה, פנמה וארה"ב הודיעו על מבצע משותף ל"עצירת התנועה הבלתי חוקית של אנשים" דרך מרווח דריאן באפריל 2023, נשיא קולומביה גוסטבו פטרו אמר לניו יורק טיימס כי אין זו מטרתו לעצור את ההגירה דרך המרווח; הוא אמר כי לא ישלח "סוסים ושוטים" כדי לטפל בבעיה שקולומביה לא יצרה, והאשים את הסנקציות האמריקאיות על ונצואלה בהחמרת המצב (המבצע הסתיים כעבור חודשיים ללא הרבה שינוי בשטח).
אף על פי כן, פטרו הסכים לעקרונות אחרים בהצהרה, כגון היתר לממשלת ארה"ב לבחון את התאמתם של מהגרים מסוימים בקולומביה ליישוב מחדש כפליטים ולהפנותם למידע על מסלולים חוקיים אחרים באמצעות תוכנית בשם יוזמת הניידות הבטוחה.
המטרה של הוספת מסלולים חוקיים זוכה להתלהבות רבה בקרב ממשלות אמריקה הלטינית. היא גם מאפשרת חידוש רעיוני, כדברי צ'אווס-גונזלס: לקשר בין ניהול הגירה לבין צורכי שוק העבודה של מדינות.
"היום, כוח העבודה של ארה"ב יתכווץ במהירות ללא הגירה", אומר מייקל קלמנס, כלכלן מאוניברסיטת ג'ורג' מייסון שייעץ לממשל ביידן בענייני מדיניות הגירה בשנים 2021–2023.
במקסיקו, כמה מהמעסיקים הגדולים ביותר במדינה משתפים פעולה כדי לגייס מהגרים ופליטים בשביל למלא את צורכי כוח העבודה שלהם. ובקולומביה, להגירה היה חלק גדול בהצלת תעשיות הקפה והפרחים של המדינה בחמש השנים האחרונות, לדברי צ'אווס-גונזלס.
כלכלנים מסבירים ש"כוח העבודה של ארה"ב יתכווץ במהירות ללא הגירה" וכי רבים מהבוחרים אינם מבינים את ההשפעה החיובית שיש למהגרים על הכלכלה המארחת
רבים מהבוחרים אינם מבינים את ההשפעה החיובית שיש למהגרים על הכלכלות המארחות, אומר קלמנס, בשל מדידות בלתי מדויקות וסטריאוטיפים שגויים.
לקבלת הסבר מלא יותר הוא מפנה להערכה של משרד התקציבים של הקונגרס, שלפיה העלייה בהגירה לארה"ב מאז 2021 – שכוללת קבוצות כגון מבקשי מקלט, שוהים בלתי חוקיים וכאלו שקיבלו היתר מנהלי – יוסיפו לכלכלה כתשעה טריליון דולר בעשור הקרוב.
ממשל ביידן, שמסתכל לא רק על עקרונות הומניטריים אלא גם על יתרונות כלכליים, העניק היתרים לכ-530 אלף מהגרים מקובה, מהאיטי, מניקרגואה ומוונצאולה מאז 2022. וושינגטון גם עבדה עם גואטמלה, הונדורס ואל סלבדור להגדלת מספר אשרות העבודה הזמניות מסוג H-2 לאזרחיהן, מ-9,800 ב-2021 לכ-27 אלף ב-2023.
בו בזמן, מקסיקו הנפיקה היתרי עבודה ליותר מ-17.5 אלף מבקשי מקלט מאז 2022, ויצרה פלטפורמה מקוונת לחיבור בין מהגרים למשרות. תוכנית אמריקאית חדשה בשם "Labor Neighbors" עוסקת גם היא בבניית מערכת המתאמת בין עובדים להצעות משרה בחצי הכדור, כך אמרה היועצת לביטחון המולדת בבית הלבן אליזבת שרווד-ראנדל ב-17 בספטמבר.
מקסיקו היא תומכת קולנית במיוחד ביצירת מסלולים חוקיים חדשים להגירה. במקביל, תוכנית אמריקאית חדשה עוסקת בבניית מערכת המתאמת בין עובדים להצעות משרה
מקסיקו היא תומכת קולנית במיוחד ביצירת מסלולים חוקיים חדשים להגירה. בפגישה מכריעה בדצמבר 2023, שבה גורמים אמריקאים ביקשו את עזרתה של מקסיקו בעצירת ההגירה צפונה, גורמים מקסיקאים לחצו להגדלת מסלולי ההגירה החוקיים, כך הם כתבו מאוחר יותר.
"ההימור שלנו צריך להיות על מסלולים מוסדרים להגירת עבודה", אמרה ביוני שרת החוץ דאז של מקסיקו אליסיה ברסנה.
הצהרת לוס אנג'לס זכתה לשבחים בחצי הכדור המערבי ומחוץ לו. הנציב העליון של האו"ם לענייני פליטים, פיליפו גרנדי, בירך על "התלכדות גוברת של השקפות" לגבי הגירה בחצי הכדור, ואילו ממשלות דנמרק ושוודיה מימנו מחקר שנועד לבדוק אם ניתן להעתיק את יוזמת הניידות הבטוחה לאירופה.
"ממשלת ארה"ב הנוכחית מנסה ליצור עם האזור אג'נדה חיובית בנוגע לניהול הזרמים האלה של מהגרים, שהם במידת מה בלתי נמנעים", אמר הדיפלומט הברזילאי קרלוס מרסיו קוזנדיי.
הנציב העליון של האו"ם לענייני פליטים בירך על "התלכדות ההשקפות" לגבי הגירה בחצי הכדור, ואילו ממשלות דנמרק ושוודיה מימנו מחקר שנועד לבדוק אם ניתן להעתיק את יוזמת הניידות הבטוחה לאירופה
למרות דברי ההלל האלה, כמה מומחי הגירה וזכויות אדם גם מתחו ביקורת על פעולות שננקטו במסגרת ההצהרה, אשר לדבריהם מכרסמות בזכות הבינלאומית למקלט.
הפעולות שננקטו בחצי הכדור מאז 2022 כללו בפועל יותר צעדים להגבלת מסלולי ההגירה מאשר ליצירת מסלולים חדשים, אומר רודריגז מאוניברסיטת רוסאריו. המסלולים החוקיים החדשים כוללים לרוב הגבלת זמן קפדנית, דרישות לאומיות מסוימות, עמלות וצורך במסמכים רשמיים. ההכרזה של ביידן ביוני הייתה שקופה לגבי הכוונה להקשות על בקשת מקלט בגבול ארה"ב, וצמצמה באופן נרחב את זכאות המהגרים לאשרה בפעם השנייה בתוך קצת יותר משנה.
"בעקבות הצהרת לוס אנג'לס, הרבה מדינות שהייתה להן מדיניות של קליטת מהגרים מאמצות את העמדה האמריקאית של בלימת מהגרים", אומר רודריגז. צ'ילה, לדוגמה, הכריזה על "מסלולי הגירה רשמיים כביכול, אבל אנשים במצוקה הומניטרית לא יכולים לעמוד בדרישות מפני שאין להם מסמכים כגון דרכונים", הוא מוסיף.
גורמים בממשל ביידן דחו את הביקורת על הידוק הגבול של וושינגטון. מערכת הענקת המקלט האמריקאית "אינה בנויה לנפח גדול יותר של אנשים", והאופן שבו המהגרים השתמשו בה "החליש אותה", אמר השר לביטחון המולדת אלחנדרו מיורקס בספטמבר.
גורמים בממשל ביידן דחו את הביקורת על הידוק הגבול של וושינגטון. לדבריהם, מערכת הענקת המקלט האמריקאית "אינה בנויה לנפח גדול יותר של אנשים", והאופן שבו המהגרים השתמשו בה "החליש אותה"
העומס על מערכות הענקת המקלט ברחבי העולם הוביל את קובעי המדיניות לעקוף אותן לטובת שיטות אחרות להתמודדות עם מהגרים המבקשים הגנה, כך על פי דוח של חוקרים מהמכון למדיניות הגירה שפורסם ביולי.
אלה כוללות את השימוש של ממשל ביידן בהיתר ההומניטרי עבור מהגרים מסוימים מקובה, מהאיטי, מניקרגואה ומוונצואלה שאלמלא כן אולי היו מנסים לקבל מקלט על הגבול. לדברי החוקרים, מתרחשת הסטה של "מוקד תגובות ההגנה, מהסתמכות בלעדית על מקלט טריטוריאלי לכיוון מערך מגוון של כלי מדיניות".
אף שנציבות האו"ם לפליטים מעודדת את מאמציהן של ארה"ב ושכנותיה "לפתח תגובה מקיפה לעקירה כפויה בחצי הכדור", היא גם "הביעה חשש לגבי הצעדים שננקטו לצמצום הזכות לבקשת מקלט, דבר שעלול להותיר רבים הזקוקים להגנה בינלאומית, שאין בידם אמצעים ישימים להגיע לחוף מבטחים, בסיכון שיוחזרו למצב הסכנה", נמסר בהצהרת הדוברות.
עם התקרבות הבחירות לנשיאות בארה"ב, השאלה הגדולה ביותר סביב שיתוף הפעולה האזורי בנושא ההגירה היא כמה ממנו ישרוד כהונה אפשרית של טראמפ. טראמפ נותר צמוד להאריס בסקרים כאשר הוא מבטיח לבצע גירוש המוני, "להשעות יישוב מחדש של פליטים" ולבטל אפליקציה שפיתח ממשל ביידן כדי לאפשר לפליטים מסוימים להירשם לבדיקת התאמה לבקשת מקלט.
עם התקרבות הבחירות לנשיאות בארצות הברית, השאלה הגדולה ביותר סביב שיתוף הפעולה האזורי בנושא ההגירה היא כמה ממנו ישרוד כהונה אפשרית של טראמפ
אם טראמפ יישם מדיניות קשוחה נגד הגירה, "אני לא חושב שיהיה למר טראמפ אכפת, אם לדבר בכנות, אם מדינות אמריקה הלטינית והקריביים – או כל אחד אחר ששולח פליטים והגירה בלתי מוסדרת – יתרגזו", אומר רונלד סנדרס, שגריר אנטיגואה וברבודה בארה"ב ובארגון מדינות אמריקה.
אף שטראמפ עלול להנחית מהלומה קשה על הגישה הנוכחית, הרבה תלוי גם במדינות האחרות בחצי הכדור המערבי. היה זה במהלך כהונתו של טראמפ שמדינות כמו קולומביה וברזיל החלו להוביל שיתוף פעולה של אירוח עקורים מוונצואלה למרות חוסר המעורבות היחסי של הבית הלבן בנושא.
ב-2018 קולומביה העניקה מעמד סדיר לכמעט חצי מיליון ונצואלים, והניעה גל של צעדים דומים במדינות דרום אמריקה. באותה שנה ברזיל השיקה תוכנית לקישור בין מהגרים ונצואלים למשרות, שהביאה מאז למעבר של יותר מ-100 אלף בני אדם מאזורי הגבול.
לדברי קוזנדיי, הדיפלומט הברזילאי, בעזרתם של הממשלה ושל המגזר הפרטי, הוונצואלים "נקלטים ברחבי המדינה מבלי להפוך לבעיה". התוכנית שרדה ממשלות מהמרכז-ימין, מהימין הקיצוני ומהשמאל.
ברקע החשש שהבחירות הקרבות יפגעו בתיאום מדיניות ההגירה, מדינות הצהרת לוס אנג'לס הכריזו על הקמת מזכירות טכנית חדשה כדי להבטיח שעבודתן תימשך בעתיד
בסוף החודש שעבר בניו יורק, מדינות הצהרת לוס אנג'לס הכריזו על הקמת מזכירות טכנית חדשה כדי להבטיח שעבודתן תימשך בעתיד. קולומביה מונתה ליושבת הראש הראשונה ברוטציה, לשנת 2025.
"עשינו התקדמות חשובה מאוד" בתגובות המשותפות להגירה, אמר שר החוץ של קולומביה לואיס ג'ילברטו מוריו. "אבל עדיין יש לנו אתגרים רבים".
קתרין אוסבורן כותבת במוסף השבועי של פוריין פוליסי לענייני אמריקה הלטינית. היא כתבת עיתונות ורדיו הממוקמת בריו דה ז'ניירו.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם