שחקני קבוצת הכדורגל הגרמנית סנט פאולי עם סרט גאווה, אוגוסט 2024 (צילום: AXEL HEIMKEN / AFP)
AXEL HEIMKEN / AFP

"אין לנו גביעים אבל יש לנו משהו טוב בהרבה: יש לנו סיפור"

מועדון הכדורגל הגרמני סנט פאולי לא זכה בגביעים או באליפויות ובכל זאת הפך לאחד המועדונים המוכרים בעולם הכדורגל, עם אג'נדה ליברלית ואנטי פשיסטית מוצהרת ● בין היתר הם מנהלים חברי המועדון קשר אמיץ עם אוהדי הפועל ת"א ותומכים בשחרור החטופים ● שאול אדר נסע להמבורג, לראות את הקבוצה והאוהדים במגרש הביתי

בדקה ה-89 הגיע רגע השיא של המשחק. 29,546 צופים באצטדיון מילרנטור של סנט פאולי בהמבורג, לא זכו לראות שער אבל לפחות קיבלו ריגוש אחר. על הקו עמד קווין בהרנס, שחקנה של וולפסבורג האורחת, ועמד להיכנס.

בדרך כלל חילוף שחקן דקה לסיום אינו מרגש במיוחד, אבל הפעם הוא התקבל בקריאות בוז אדירות, קללות, והרמת כרזות ביציעים. "יותר אהבה, פחות קווין בהרנס", "אנחנו אוהבים חרא גאה", ו-"קווין סתום ת'פה", היו רק חלק מהכרזות שהונפו במהלך המשחק לצד דגלי גאווה רבים. נראה היה שרבים מהצופים התכוננו לרגע הזה והיו חוזרים הביתה מאוכזבים אם בהרנס לא היה נכנס לשחק.

בהרנס, שחקן די אלמוני, זכה למנת פרסום בספטמבר כאשר סירב לחתום על חולצה מיוחדת של קבוצתו בצבעי דגל הגאווה ואף אמר ש"אני לא חותם על החרא הגאה הזה". זה עלה לו בקנס והתנצלות ונראה היה שהפרשה נשכחה, אבל לא בסנט פאולי. עבור קהל שגאה בכך שהם לא שרים שירים על היריבות, הם די נהנו מהרגע הזה.

סנט פאולי (זנקט פאולי בגרמנית) הוא מועדון קטן מהמבורג שבצפון גרמניה שמשחק העונה בבונדסליגה, הליגה הגרמנית הבכירה, אחרי שהעפיל אליה בעונה הקודמת.

המועדון מעולם לא זכה באליפות גרמניה, או בגביע, ואף לא שיחק במסגרת אירופאית. העונה המוצלחת ביותר של המועדון היה ב-1989, אז הם סיימו במקום העשירי, ובדרך כלל שיחקה הקבוצה בליגות הנמוכות.

למועדון יש משקל ונוכחות עצומה בתרבות הכדורגל הנוכחית, אוהדים בכל רחבי העולם וגם תווית של קבוצת הכדורגל הכי קולית בעולם. לבטח קבוצת הכדורגל עם הלוגו האפקטיבי ביותר

ובכל זאת, למועדון יש משקל ונוכחות עצומה בתרבות הכדורגל הנוכחית, אוהדים בכל רחבי העולם וגם תווית של קבוצת הכדורגל הכי קולית בעולם. לבטח קבוצת הכדורגל עם הלוגו האפקטיבי ביותר.

בשבת בעשר בבוקר, ביום מעורפל בהמבורג כשהעיר רק מתחילה להתעורר, בסביבות התחנה המרכזית הענקית נראים כמעט רק אוהדים ושוטרים. האוהדים כמעט כולם מזוקנים, עם פחיות בירה ביד לבושים בסווטשרט עליו מוטבעת בגדול גולגולת, שתי עצמות מוצלבות והכיתוב ST PAULI. יש קבוצות גדולות ומפורסמות בהרבה, אבל אין עוד קבוצה עם סמל כל כך מזוהה ומתמצת. האייקון האפקטיבי ביותר בכדורגל העולמי.

אוהדי סנט פאולי בכניסה לאיצטדיון המילרנטור (צילום: שאול אדר)
אוהדי סנט פאולי בכניסה לאיצטדיון המילרנטור (צילום: שאול אדר)

לפני כעשור ערך המועדון התרמה למען הקמת מוזיאון ובפוסטר נכתב: "אין לנו גביעים אבל יש לנו משהו טוב בהרבה. יש לנו סיפור לספר. הסיפור כיצד מועדון קהילתי מהמבורג הפך להיות אחד המפורסמים באירופה. ללא תארים גדולים. ללא כסף".

וזהו הסיפור שלו. זהו מועדון שתמיד היה בצילו של המועדון הגדול של העיר, בצל ההיסטוריה הגרמנית הבעייתית, וגם בצל הפיזי של בונקר ענק בן 40 מטר שמתנשא מעל ליציע הצפוני. ישנם צמחים שדווקא משגשגים בצל.

זהו מועדון שתמיד היה בצילו של המועדון הגדול של העיר, בצל ההיסטוריה הגרמנית הבעייתית, וגם בצל הפיזי של בונקר ענק בן 40 מטר שמתנשא מעל ליציע הצפוני. ישנם צמחים שדווקא משגשגים בצל

נהוג לדבר היום על דנ"א של מועדוני כדורגל, ובדרך כלל זה לא יותר ממטפורה מוצלחת יותר ומוצלחת פחות. במקרה של של סנט פאולי מדובר בקשר ישיר של המועדון, אנשיו ותרבותו למקום בו הוא נמצא. סנט פאולי השכונה ממוקמת ליד מרכז אזור הבילויים של המבורג.

הריפרבאן הוא אזור האורות האדומים הידוע, לשמצה או לא, של המבורג. מאות מסעדות, פאבים, מועדוני מוסיקה וחשפנות ומוקדי זנות חוקית נמצאים בקרבת האצטדיון וגם ביטלספלאץ, כיכר לכבוד הביטלס שהחלו את צעדיהם במועדוני העיר. הלהקה השתפשפה ולמדה במועדוני העיר במאות הופעות את כל מה שצריך ללמוד, וחזרה לליברפול מוכנה לכבוש את העולם.

אוהדי מועדון הכדורגל סנט פאולי עם דגל גאווה (צילום: שאול אדר)
אוהדי מועדון הכדורגל סנט פאולי עם דגל גאווה (צילום: שאול אדר)

במקור זה היה שטח הפקר בין אלטונה, יישוב בממלכת דנמרק, וסנט פאולי שהייתה חלק מהמבורג. לדרך שקישרה בין שתי ערי החומה נזרקו כל השבורים, הזונות, הצוענים, הפיראטים, הגנבים והמצורעים, העניים והדחויים.

אליהם הצטרפו גם מלחים מהרציפים הסמוכים, חלקם צאצאי שודדי ים. הם התיישבו לאורך הריפרבאן והקנו לאזור את האופי המחוספס שלו. ישנן גם קבוצות דתיות שטוענות שהמקום הוא הפתח לגיהינום, וספק אם תושבי האזור מוטרדים מכך.

נהוג לדבר היום על דנ"א של מועדוני כדורגל, ובדרך כלל זה לא יותר ממטפורה מוצלחת יותר ומוצלחת פחות. במקרה של של סנט פאולי מדובר בקשר ישיר של המועדון, אנשיו ותרבותו למקום בו הוא נמצא

המועדון הוקם ב-1910 אבל עד שנות השמונים היה עוד מועדון שני קטן. המבורג הייתה בראש וראשונה העיר של המבורג – Hamburg SV, מועדון צמרת שזכה בשש אליפויות גרמניה ואליפות אירופה אחת ב-1983. בשורותיו שיחקו כוכבי נבחרות מערב גרמניה כמו הורסט רובש, שזכו באליפויות עולם ואירופה, ואילו סנט פאולי היתה מועדון זעיר עם מעט אוהדים מקומיים.

המבורג גם צמחה בחלקים מבוססים ויפים של העיר ואילו סנט פאולי גדלה מהזוהמה. מספר הצופים של הקבוצה נע בין 2000 ל-6,000, הקבוצה פשטה את הרגל מידי פעם ועמדה על סף מחיקה אז אבל מהקיום הדל הזה, צמח משהו עצום ששיקף משהו בחברה המבולבלת של מערב גרמניה.

שחקני קבוצת הכדורגל הגרמנית סנט פאולי (צילום: AXEL HEIMKEN / AFP)
שחקני קבוצת הכדורגל הגרמנית סנט פאולי (צילום: AXEL HEIMKEN / AFP)

התבוסה במלחמות העולם, תחושות האשמה או הגעגועים לנאצים, הצמיחה המהירה, הכיבוש הסובייטי במזרח המדינה התבטאו גם ביציעים וברחובות סנט פאולי. בהאפנשטראסה, הרחוב ליד הרציפים, יועדו מספר בתים להריסה. הבתים אוכלסו על ידי חברים בלהקות פאנק, אומנים, סטודנטים ושאר תושבים שאתה מצפה למצוא בבניין שכזה בסנט פאולי, והחל מאבק ארוך בין הרשויות לסקווטרס.

הסיפור המקומי הפך לארצי. מהשמאל הגיעו לתמוך בחברי הסקווט ומהימין הגיעו גלוחי ראש ונאצים בכדי להתעמת איתם איתם, והכל במרחק של עשר דקות הליכה מהמילרנטור, אצטדיונה של סנט פאולי, שם לקחו הפולשים הפסקה מפעילות פוליטית. "במילרנטור יכולת לראות כדורגל בלי חשש שפשיסט יעיף לך אגרוף לפרצוף", אומר כריסטוף נגל, היסטוריון המועדון.

סנט פאולי הפכה למועדון פאנק פוליטי, שונה מהמקובל, שמח להתעמת עם כל מי שאפשר וגם בעל חוש הומור. "במילרנטור יכולת לראות כדורגל בלי חשש שפשיסט יעיף לך אגרוף"

וכך באופן אורגני, צמחה תנועת אוהדים. סנט פאולי הפכה למועדון פאנק פוליטי, שונה מהמקובל, שמח להתעמת עם כל מי שאפשר וגם בעל חוש הומור. בתחילת עונת 1986-87 צעק אוהד אחד: "לא עוד מלחמה, לא עוד פשיזם!", ומישהו הוסיף: "לא עוד ליגה שלישית!".

זו הייתה התחייבות אחת יותר מידי מתברר. המועדון סבל מבעיות כלכליות עם השנים ובאחד הפלירטוטים עם פשיטת רגל התגייסה הקהילה. הפאבים העלו את מחיר הבירה ב-50 סנט והעבירו את ההפרש לקרן להצלת המועדון. גם הזונות של הריפרבאן העלו את התעריף ותרמו מס הכנסה למועדון בשעה שהאוהדים התבקשו לתת כתף, נגיד, למאמץ.

דגל קבוצת הכדורגל הגרמנית סנט פאולי (צילום: ODD ANDERSEN / AFP)
דגל קבוצת הכדורגל הגרמנית סנט פאולי (צילום: ODD ANDERSEN / AFP)

באותה עונה התחולל אירוע מינורי, פרפר פאנק אחד פרש כנפיים שחורות, והאפקט מכה גלים מאז. דוק מבוזה, זמר בלהקת פאנק ואחד מהסקווטרים של האפנשטראסה, הלך למשחק בית ובדרך עבר ביריד גדול שמתנהל בשכנות לאצטדיון שלוש פעמים בשנה. הוא לקח (קנה לטענתו) "ג'ולי רוג'ר", דגל פיראטים עם גולגולת ושתי עצמות מוצלבות, והניף אותו ביציע.

"כמו שריפה ביער", מתאר נגל את האפקט. אומת הכדורגל של סנט פאולי נולדה מחדש באותו רגע. דגל הפיראטים תמיד היה חלק מההוויה בהמבורג ששוכנת לחופי הים הצפוני, וזה היה החיבור המושלם בין ההיסטוריה המקומית והגישה. הכל התחבר לסוג של אמירה שלפיה אנחנו יוצאי דופן, לא חלק מהשיטה, ובאנו לערער עליה. זדיינו.

כשדגל הפיראטים ועליו הגולגולת והעצמות הונף לראשונה ביציע האוהדים של סנט פאולי, המועדון נולד מחדש. הכל התחבר לסוג של אמירה שלפיה אנחנו יוצאי דופן, לא חלק מהשיטה, ובאנו לערער עליה

"זה לא היה רעיון של חברת מיתוג או שיווק והיו לזה שני שלבים", אומר נגל. "דוק מבוזה הביא את הדגל ליציעים וכולם חשבו שזה מלהיב. היום הסמל שונה קצת. אז הייתה רטייה על אחת העיניים, והעיצוב הנוכחי, בלי הרטייה ועם הכיתוב, נעשה שנתיים מאוחר יותר על ידי מעצב בשם סטפן בראון שהייתה לו חנות הדפסים ליד האצטדיון.

"הוא לא היה אוהד אבל רצה ליצור חולצה עם הגולגולת והכיתוב וחשב שזה יהיה נחמד למכור לתיירים ואנשי השכונה, בחנויות תקליטים ומקומות מפגש של אוהדים. לכן כתוב 'סנט פאולי' ולא 'מועדון כדורגל סנט פאולי'. זה הפך לסמל. אם ראית מישהו עם החולצה ידעת שהוא אוהד. וזה המצב עד היום.

"החולצות האלו נמכרות יותר מהחולצות הרשמיות של המועדון. במועדון לא זיהו את הפוטנציאל המסחרי שלו. הם לא התלהבו מהגולגולת והעצמות כי הם חשבו שזה לא ספורטיבי, אבל בשל הפופולאריות קנו לבסוף את הזכויות עליו".

מפגינים לובשים סווטשרטים עם הגולגולת של סנט פאולי (צילום: Odd ANDERSEN / AFP)
מפגינים לובשים סווטשרטים עם הגולגולת של סנט פאולי (צילום: Odd ANDERSEN / AFP)

יש הרבה לוגואים בעולם הכדורגל של קבוצות גדולות ומפורסמות, חלקם מוצלחים גרפית, רובם סתמיים. אין אף אייקון כל כך מחובר לכל מה שהמועדון רוצה להביע כמו הג'ולי רוג'ר של סנט פאולי.

בעשר בבוקר בערפל, ביום משחק, זוג הפנסיונרים באוטובוס, הפאנקיסטים בריפרבאן, או תיירי הכדורגל, כולם לובשים את הביגוד הזה ומרגישים קצת יותר קול מהרגיל.

בהמבורג נוצרה אלטרנטיבה. פתח למי שמאס בסדר הישן. יכולת להיות אוהד המבורג כמו כולם, אבל אם אתה מסתובב עם הגולגולת, זכית להיות חבר במשהו שונה לגמרי

בהמבורג נוצרה אלטרנטיבה. פתח למי שמאס בסדר הישן. יכולת להיות אוהד המבורג, אלופת אירופה לשעבר, קבוצה שמעולם לא ירדה לליגה השנייה (עד לעשור האחרון), אלופת גרמניה ואימפריה אזורית כמו כולם, אבל אם אתה מסתובב עם הגולגולת זכית להיות חבר במשהו שונה לגמרי.

"לא נולדתי אוהד סנט פאולי אבל זו החלטה מודעת ואני חושב שיש רבים במצבי", אומר נגל, "התאהבנו במועדון והחלטנו להיות אוהדים".

איך מגיעים להחלטה כזו?

אוהדי סנט פאולי לא עושים את זה למען התארים. הם עושים את זה בגלל הערכים, הזהות המיוחדת ותחושת המרדנות. המבורג הוא מועדון גדול ומצליח יותר לאורך השנים, אין לי שום בעיה להודות בזה. הם זכו בתארים בגרמניה ובגביע אירופה ושיחקו בשורותיה שחקנים מצויינים, אבל אני אוהב את הקבוצה שלי.

מסתבר שכשאני אומר את זה זה רק מרגיז חלק מאוהדי המבורג. "למה אתה לא יכול לאהוד אותנו, 'יש לנו את ההיסטוריה הגדולה הזו ולכם אין כלום?!" אבל ההצלחה היא לא הערך היחידי שמעניין אותי. עבורי הכי חשוב היה להשתייך למועדון שאני לא צריך להתעלם בו ממה שקורה ביציעים.

"בהמבורג היו תומכים קולניים של נאצים, למרות שהמועדון עצמו נלחם באנטישמיות וגזענות. בסנט פאולי לעומת זאת זה היה שונה. ידעתי שהאנשים סביבי הם נגד גזענות, אנטישמיות ואפליה"

"גדלתי בבית שמאלני, תמיד תמכנו באנדרדוג גם בחברה, בפליטים, תמיד נגד מדיניות ימנית ובעד הסביבה. אחד המשחקים הראשונים שלי היה דרבי ונסעתי באוטובוס מיוחד לאצטדיון שהיה מלא באוהדי המבורג והם התחילו לצעוק משהו כמו 'אנשים הגנו על עצמכם ואל תלכו לסנט פאולי', וזה לא נשמע כל כך בוטה עד שמכירים את המקור.

"הנאצים אמרו 'אנשים, הגנו על עצמכם אל תקנו אצל יהודים', וזה לא היה מקרי. היו שם תומכים קולניים של נאצים, למרות שהמועדון עצמו נלחם באנטישמיות וגזענות, אבל עבורי זה היה המסמר האחרון בארון המתים. לא היה סיכוי שאני אהיה אוהד של מועדון עם אוהדים כאלו.

"בסנט פאולי לעומת זאת זה היה שונה. ידעתי שהאנשים סביבי הם נגד גזענות, הם נגד אנטישמיות ואפליה. זה המהות של המועדון. הרגשתי בבית שם. הדגש הזה על דברים שאסור לעשות גרם לי להרגיש בבית. הלב והראש שלי בחרו סנט פאולי".

דגל אנטי-נאצי מונף ביציע האוהדים של סנט פאולי (צילום: JOHN MACDOUGALL / AFP)
דגל אנטי-נאצי מונף ביציע האוהדים של סנט פאולי (צילום: JOHN MACDOUGALL / AFP)

יום של משחק מתחיל בשתיית בירה וביקור בחנות האוהדים בריפרבאן. בשבוע האחרון של אוקטובר החנות מקושטת לרגל הלואין המתקרב, כלומר, לאלפי הגולגולות הרגילות הוסיפו כמה שלדים.

אירוני שהמועדון הסוציאליסטי האנטי מסחרי זכה במותג החזק ביותר בעולם הכדורגל. על פי הערכות, הרווחים ממוצרים מציבים את סנט פאולי במקום הרביעי בגרמניה, אחרי ענקיות עולמיות כמו דורטמונד ובאיירן מינכן, ולפני קבוצות גדולות בהרבה.

קשה לצאת בידיים ריקות מהחנות, המוצרים יצירתיים בהרבה משאר חנויות הכדורגל וכל פינה פנויה מנוצלת לסטיקרים של אוהדים שונים.

קל למצוא את המילרנטור ולא רק בשל זרם האוהדים. מעל ליציע הצפוני מתנשא מבצר בטון ענק בן 40 מטרים, מזכרת מהמלחמה שתישאר שם לנצח כאות קלון ואזהרה

קל למצוא את המילרנטור ולא רק בשל זרם האוהדים. מול היציע המרכזי נמצא "ג'ולי רוג'ר", פאב מכוסה באלפי סטיקרים, כולל רבים של אוהדי הפועל תל אביב. מאחרי הדלפק עמדו ארבע נשים בשיער קצר וגופיות ונראו כאילו הן עומדות להקים להקת פוסט פאנק.

מעל ליציע הצפוני מתנשא מבצר בטון ענק בן 40 מטרים, מזכרת מהמלחמה. המבנה נועד לשמש את כוחות ההגנה האווירית ולשמש כמקלט לשלושים אלף איש. היום נוספו לו צמחים שנועדו לרכך את המראה הברוטאלי אבל הצליחו רק במעט. מדובר במפלצת בטון שלא ניתן להתעלם ממנה.

לא ניתן להרוס את בונקר הבטון והוא נועד להשאר שם לנצח כאות קלון ואזהרה. סנט פאולי היא תנועת נגד פוליטית והסטיקרים הרבים סביב האצטדיון ובתוכו, "נגד גזענות", נגד נאציזם", נגד אנטישמיות", מעידים שהסכנה תמיד אורבת.

מפלצת הבטון מעל היציע הצפוני באצטדיון המילרנטור של סנט פאולי (צילום: שאול אדר)
מפלצת הבטון מעל היציע הצפוני באצטדיון המילרנטור של סנט פאולי (צילום: שאול אדר)

האצטדיון הצנוע מלא בכל משחק ומלבד יציע האורחים הצבע הדומיננטי הוא חום. הקבוצה משחקת מאז ומתמיד במדים בצבע בוץ, אם להיות עדינים, צבע יוצא דופן וייחודי. לצד דגלי הג'ולי רוג'ר מתנוססים דגלים שונים בצבע חום וגם הרבה מאוד דגלי גאווה לרגל ביקורו של קווין בהרנס. בתחתית היציע הדרומי בין הדגלים והכרזות הרבים מתנוסס שלט קטן: Fuck the norms. לרגע ניתן לשכוח שמדובר במשחק תחתית חשוב באחת הליגות הבכירות בעולם ולא כנס פוליטי.

"אחרי מי כדאי לי לעקוב בסנט פאולי", שאלתי עיתונאי מקומי. "אההה, אף אחד, אין כוכבים", הוא אמר וניסה לרכך את דבריו. "זו קבוצה, הם משחקים באופן קבוצתי".

גם במשחק לא מוצלח, הקהל עודד במשך כל המשחק, שר ודחף ולא התייאש. לא איבד את קור הרוח ולא נזף בשחקנים. מבחינת האווירה והערכים אכן מדובר באתר עלייה לרגל חשוב לצלייני הכדורגל

המחצית הראשונה הייתה, איך לומר בעדינות, גרועה ומשעממת. מעט מאוד קרה בה עד לדקה השלושים. המחצית השנייה הייתה טובה בהרבה וסנט פאולי סיכנה את השער שוב ושוב אבל לא הצליחה לנצל את המצבים הרבים. סנט פאולי הייתה הקבוצה הטובה יותר, אבל היא גם צריכה להיות מודאגת. הקבוצה לא מנצלת מצבים נוחים ומנגד טעויות גסות בהגנה מספקות ליריבות הזדמנויות.

אבל גם במשחק לא מוצלח, הקהל עודד במשך כל המשחק, שר ודחף ולא התייאש. לא איבד את קור הרוח ולא נזף בשחקנים. מבחינת האווירה והערכים אכן מדובר באתר עלייה לרגל חשוב לצלייני הכדורגל.

אוהדי קבוצת הכדורגל הגרמנית סנט פאולי (צילום: PATRIK STOLLARZ / AFP)
אוהדי קבוצת הכדורגל הגרמנית סנט פאולי (צילום: PATRIK STOLLARZ / AFP)

בסנט פאולי משמיעים את השיר של הקבוצה האורחת לפני המשחק, ושומרים על תדמית של מועדון המקבל אורחים בחום, אבל ישנם משחקים יוצאי דופן. המשחקים הגדולים הם נגד המבורג שמשחקת בליגה השנייה ומשחקים מול יריבות ממזרח גרמניה כמו האנזה רוסטוק, דרזדן ומגדבורג, שיש להם ארגוני אוהדים נאצים.

"הם שונאים את כל דגלי הגאווה, צ'ה גווארה בצבע חום, קריאות נגד גזענות, הם לא רגילים למחשבה דמוקרטית", אמר לי אחד העובדים באולם העיתונות. "יש להם ארגונים נאצים, וכל העמדות של סנט פאולי הן דגל אדום עבורם".

לא קל לעבוד עם המועדון. האוהדים מעורבים בהחלטות וכיאה לשמאלנים, יש נטייה לטהרנות, דיונים אין סופיים והתפלגויות. "הרבה אומרים שעדיף לשחק בליגה השנייה בלי לחץ ולשמור על ערכים", אמר אוהד מקומי

למרות הסיפוק מפרשת בהרנס, זה היה קהל של כדורגל שבא לראות משחק ולעודד. הוא הגיב למתרחש, חי את המשחק ולא היה עסוק רק בפוליטיקה או ערכים. בניגוד למשחקים באנגליה, הקהל נותר במקומו לדקות ארוכות אחרי המשחק שהסתיים בתיקו 0:0. אבל המתח הזה בין מועדון הישגי לסנט פאולי הקהילתית, קיים. "הרבה אוהדים אומרים שעדיף לשחק בליגה השנייה בלי לחץ ולשמור על ערכים", אמר לי אוהד מקומי.

לא קל לעבוד עם המועדון, המשקאות הקלים הנמכרים באצטדיון הם מתוצרת פריץ קולה, חברה מקומית, ולא קוקה קולה. האוהדים מעורבים בהחלטות וכיאה לשמאלנים, יש נטייה לטהרנות, דיונים אין סופיים והתפלגויות.

לפני כמה שנים רכש מועדון חשפניות מנוי לתא צפיה יוקרתי באצטדיון ובכל פעם שסנט פאולי כבשה שער, פשטה חשפנית את חולצתה וחגגה את השער בריקוד מול האוהדים כאילו מדובר בלילה בריפרבאן. בסנט פאולי האוהדים התלוננו שמדובר בסקסיזם, ולמרות שמדובר במסורת ארוכה מאוד של הקהילה, כולן הצטוו לשמור על בגדיהן.

אוהדי קבוצת הכדורגל הגרמנית סנט פאולי (צילום: AXEL HEIMKEN / AFP)
אוהדי קבוצת הכדורגל הגרמנית סנט פאולי (צילום: AXEL HEIMKEN / AFP)

"פאנק זה להיות אינדיבידואל וללכת נגד הזרם. לעמוד ולהגיד זה מי שאני", אמר ג'ואי ראמון, זמר להקת הראמונז הניו יורקית, ותמצת את האתוס של סנט פאולי, אבל יש גם כאלו שמשווים את המועדון לראמונז באופן פחות מחמיא.

לארגוני אולטראס רבים נמאס מההיפסטרים הפופולריים, ממותג העל שלהם ותחושת העליונות המוסרית שלהם. כמו עם חולצות להקת הראמונז שהפכו לפופולאריות ונלבשות על ידי רבים שלא מכירים שיר אחד של הלהקה הניו יורקית.

לארגוני אולטראס רבים נמאס מההיפסטרים הפופולארים של סנט פאולי, ממותג העל שלהם ותחושת העליונות המוסרית שלהם. "השאלה היא איך לשמור על זהות ולשאוף להצלחה באווירה כל כך ממוסחרת"

"השאלה היא איך לשמור על זהות ולשאוף להצלחה באווירה כל כך ממוסחרת וזה אומר שיש דברים שמועדונים אחרים עושים ולנו אסור", אומר נגל. "אני חושב שהמועדון מצליח לנווט היטב, הנטייה נגד התמסחרות נובעת מהקהל. המוזיאון למשל ממומן על ידי האוהדים, והיום זה כבר חברה של ממש עם שכירים ומחזור של מיליון יורו לשנה.

"האצטדיון שמר על שמו כי האוהדים הצביעו על כך וברוב גדול הם בחרו שלא למכור את זכויות השם. עשר דקות לפני שריקת הפתיחה אין יותר פרסומות באצטדיון בכדי לתת לקהל הזדמנות להשמיע את קולו ולשיר. האוהדים יכולים לקנות אחוזים זעירים באצטדיון במקום קונה אחד גדול. הם אוהדים שאוהבים להתווכח על דברים, בלשון המעטה".

מודעה של סנט פאולי נגד הפשיזם והנאציזם (צילום: שאול אדר)
מודעה של סנט פאולי נגד הפשיזם והנאציזם (צילום: שאול אדר)

המועדון צמח כתגובת נגד פוליטית גרמנית אבל הפופולריות בעולם היא תגובת נגד למסחור הגובר, לחוסר הקשר בין מועדונים לקהיליה, לוויתור על ערכים ולאווירת מרכזי הקניות ביציעים.

מלקולם הוא אוהד לונדוני בן 62 עם חולצה של להקת הספשלז שעברה התאמה לקהילת סנט פאולי. "ב-2010 סיפרו לי על המועדון הזה בהמבורג והרגשתי שיש לו את אותם ערכים כמוני והוא מה שחיפשתי בכדורגל. מעמד פועלים, מאבק בגזענות, הומופוביה, אנטי פשיסטי ובעיקר קשר לקהילה המקומית. כל אלו דברים שאני חושש שהולכים ונחלשים באנגליה בפרמיירליג. אנחנו נפגשים בלונדון ורואים את המשחקים יחד, ונוסעים למשחקים בסנט פאולי וגם מנהלים שני ארגוני צדקה באיזלינגטון בלונדון", הוא מספר.

המועדון צמח כתגובת נגד פוליטית גרמנית אבל הפופולריות שלו בעולם היא תגובת נגד למסחור הגובר, לחוסר הקשר בין מועדונים לקהיליה, לוויתור על ערכים ולאווירת מרכזי הקניות ביציעים

המועדון הפך לחלק מקשת רחבה של מועדונים כדורגל בעל נטייה שמאלית ועם השנים נוצרו קשרים עמוקים עם אוהדי הפועל תל אביב, שיודעים דבר או שניים על אהדה חסרת גבולות למועדון לא מצליח בעיר של אלופת אירופה (בכדורסל) ועל מלחמה בארגונים לאומניים כמו מכבי תל אביב כדורסל, או גופים גזעניים ואלימים כמו לה פמיליה.

החיבור נוצר כשהפועל תל אביב שיחקה מול המבורג הגדולה במסגרת אירופאית לפני 15 שנה. מאז האירוע ירדו שתי הקבוצות מנכסיהן, אך אולטראס הפועל ואולטראס סנט פאולי הפכו לארגונים קרובים מאוד.

אלעד סקלי, בן 51, הוא אוהד הפועל תל אביב מלידה וחולה כדורגל כהגדרתו. "90 הדקות זה השיא של יום שלם. אנשים יוצאים כבר בבוקר עם חולצה של סנט פאולי עם הצעיף ומסתובבים בשכונה, מגיעים לפאב לפני המשחק ומגיעים לאזור.

"הלכתי עם מעיל של הפועל ועשרות אוהדים ביקשו ממני להחליף, היו תגובות בטירוף. אתה מבין שזה אורח חיים. אנשים חיים את הגולגולת הזו וזה עורר דמעות בעיניים, התרבות הזו. מה שחוויתי בהמבורג לא חוויתי בשום מקום אחר בעולם. יש משהו במותג הזה שמהפנט אותי. גם שאר אוהדי הפועל נשבו בקסם הזה".

"החיבור לסנט פאולי הוא אנטי פשיסטי אמיתי. הם לא תומכים בישראל באופן מוצהר, אבל הם תומכים באולטראס הפועל, בליאם אור שחזר מהשבי בעזה עם חולצת סנט פאולי, ובנופלים מקרב אוהדי הפועל"

"החיבור לסנט פאולי הוא אנטי פשיסטי אמיתי. באחד המבצעים הקודמים בעזה ביקשו שאוהדי הפועל יביעו מסר פוליטי ואולטראס הפועל סירבו וזה כמעט הוביל לנתק. הם לא תומכים בישראל באופן מוצהר, הם תומכים באולטראס הפועל, בליאם אור שחזר מהשבי בעזה עם חולצת סנט פאולי, ובנופלים מקרב אוהדי הפועל, אבל אין דגלי ישראל ביציע".

השוני מהשמאל האירופאי גדול מאוד. העוינות לישראל, לבטח מאז פרוץ המלחמה, היא מרכיב בסיסי באידאולוגיה של ארגונים פוליטיים וארגוני אוהדים ביבשת, ובסניפים השונים מאוד לא אהבו את הקו של אוהדי סנט פאולי.

"אני יודע שזה נושא טעון מאוד", אומר מלקולם הלונדוני. "היו דיונים בסניף שלנו אבל הם עלו תוך שניות לטונים גבוהים מאוד ואי אפשר היה להמשיך בדיון. אנחנו יודעים שזה יצר מתח עם אוהדי קבוצות דומות אחרות באירופה וזהו נושא שמפלג. לי מאוד חסרה קריאה של ארגוני האוהדים לשביתת אש והפסקת הלוחמה, זה מה שהייתי מצפה על פי ערכי המועדון, אבל זה לא ימנע ממני לאהוד אותם. אם אני מסכים עם 90 אחוז מהעמדות שנוגעות לכדורגל ופוליטיקה אז אני מודע לכך שיהיו גם דברים פחות לטעמי. היו אנשים שעזבו את קבוצת האוהדים וניתקו קשר אבל אני אמשיך לאהוד את הקבוצה".

"באופן כללי רוב אוהדי סנט פאולי תומכים בזכותה של ישראל להתקיים. זוהי נקודה מאוד חשובה עבורם. יצאה הודעה רשמית של המועדון שהדגישה את זכות ישראל להתקיים ואת הצורך הדחוף לשחרר את החטופים"

"באופן כללי רוב אוהדי סנט פאולי תומכים בזכותה של ישראל להתקיים", אומר נגל. "זוהי נקודה מאוד חשובה עבורם. יצאה הודעה רשמית של המועדון שהדגישה את זכות ישראל להתקיים ואת הצורך הדחוף לשחרר את החטופים. הם ניסו לנסח את זה באופן דיפלומטי בכדי להבדיל בין התמיכה במדינת ישראל לתמיכה בממשלה הזו, שאנחנו יודעים שרבים בישראל מתנגדים לה.

"היו דיונים עם מועדונים בינלאומיים על הנושאים האלו ואנשי סנט פאולי טענו שלעיתים הביקורת גובלת באנטישמיות. היו כאלו ששמחו ללמוד אבל היו כאלו שכעסו מאוד ואני יודע שחלק מהמועדונים הבינלאומיים ניתקו את הקשר כי הם לא היו מרוצים מהקו הרשמי של המועדון".

הגולגולת של סנט פאולי עם הכיתוב "עם ישראל חי" ותמונתה של כנרת גת שנרצחה ב-7.10 (צילום: שאול אדר)
הגולגולת של סנט פאולי עם הכיתוב "עם ישראל חי" ותמונתה של כנרת גת שנרצחה ב-7.10 (צילום: שאול אדר)

סקלי: "יש תרעומת מכיוונים בשמאל הרדיקלי על ההתנהגות. הם לא מבינים איך יכול להיות ארגון אנטי פשיסטי שלא מגנה את ישראל. אני חושב שהקשר בין אולטראס הפועל לסנט פאולי הוא כה עמוק שהאולטראס של סנט מוכנים להתמודד עם המורכבות הזו בכדי לשמור על הקשר.

"במלחמה הזו אולטראס סנט פאולי נאלצו לבחור והם בחרו בפועל תל אביב, וזו לא החלטה של מה בכך. בסצינה שלהם הם משלמים מחיר מאוד כבד"

"אני יודע שהאולטראס של סלטיק הציבו להם תנאי והם היו צריכים לבחור והם בחרו בקשר עם הפועל וזו לא החלטה של מה בכך. לסלטיק היה חיבור מאוד חזק עם סנט פאולי, הם התחברו לרגשות הקיפוח והמרדנות.

"האוהדים של סלטיק אמרו להם שהם צריכים לבחור. ואני חייב להגיד שהופתעתי מהבחירה כי החיבור לסלטיק היה חזק מאוד ועל פניו יותר חזק יותר מזה של הפועל. אבל הם אומרים – אנחנו עם אחינו מהפועל. בסצינה שלהם הם משלמים מחיר מאוד כבד".

עוד 3,247 מילים
סגירה