מבול הצעות החוק האנטי דמוקרטיות ומהלכים כוחניים של הממשלה מוכיחים כי גם בחודשי המלחמה הקשים ההפיכה המשטרית לא עצרה לרגע. כשהפוליטיזציה של מערכות השלטון חוגגת והדמוקרטיה נמצאת בנסיגה חדה, מדינת ישראל בדרך להפוך לאוטוקרטיה אלקטורלית.
בינואר הקרוב יימלאו שנתיים לתוכנית שהשיק שר המשפטים יריב לוין לרפורמה במערכת המשפט. מאז ועד היום, ניצבת הדמוקרטיה הישראלית בפני האתגר הגדול של חייה: להיות או לחדול.
היו שחשבו שהמלחמה המתמשכת שגובה את חייהם של אזרחים וחיילים רבים תביא למות היוזמה של לוין ושותפיו הקואליציוניים. אולם, מניתוח של פורום מדעני ומדעניות מדינה למען הדמוקרטיה הישראלית עולה כי הממשלה לא עצרה, ולו לרגע אחד, מחקיקה שתכליתה לשנות את כללי המשחק הדמוקרטיים.
עד למתקפת החמאס ב-7 באוקטובר קידמה הממשלה 225 הצעות אנטי דמוקרטיות, כאשר מפרוץ המלחמה ועד לפתיחת מושב הקיץ של הכנסת במאי 2024 נוספו עוד 50 הצעות חוק אנטי דמוקרטיות. אל הצעות החוק מצטרף צבר של מהלכים ויוזמות שמעמידים בסכנה את האיזון העדין שעוד נותר בין הרשות השופטת ומוסד הייעוץ המשפטי לבין הדרג הנבחר, הרשות המבצעת.
העליהום האחרון על היועמ"שית גלי בהרב מיארה מצד שרי הממשלה וההתכתשות הפומבית והבלתי פוסקת עמה ועם אנשי השירות הציבורי במשרדי הממשלה כמעט בכל החלטה, משמשים תזכורת לכך שההפיכה המשטרית עדיין כאן, גם אם היא איננה מוגשת במנה אחת. בהקשר זה, חשוב להבין את השנתיים האחרונות בראיה של תהליכים ושינויים מהותיים שחלו בדמוקרטיה הישראלית.
העליהום האחרון על היועמ"שית מצד שרי הממשלה וההתכתשות הפומבית והבלתי פוסקת עמה ועם אנשי השירות הציבורי הם תזכורת לכך שההפיכה המשטרית עדיין כאן
שתי סיסמאות בולטות שהיו בשימוש ארגוני המחאה התייחסו לשתי מדינות באירופה שחוו נסיגה בדמוקרטיה: פולין והונגריה. הסיסמא הראשונה אמרה: "יריב לוין, כאן זה לא פולין" והשנייה: "ביבי, שרה, פה זה לא הונגריה".
בפורומים שונים נעשה שימוש בשני ביטויים שקשורים למדינות אלה: "שיטת הסלמי" (פולין) ו"הפרוטוקול ההונגרי", כפי שטבעה ד"ר גייל טלשיר מהאונ' העברית. הביטויים הללו מתייחסים לאסטרטגיה שנקטו ממשלות הימין השמרניות בשתי המדיניות שהובילו לנסיגת הדמוקרטיה.
הפרוטוקול ההונגרי התייחס לחמישה שלבים בהם נקט ראש הממשלה ויקטור אורבן, אשר בסופן הפכו את הונגריה מדמוקרטיה לאוטוקרטיה: ביטול העצמאות של מערכת המשפט, פגיעה במנהל תקין וסדרי בחירות, השתלטות על תקשורת ציבורית ומדיה חופשית, פגיעה בזכויות פרט, מיעוטים, נשים, להט"בים וכפייה דתית, פגיעה בחופש הביטוי – באקדמיה, באמנות ובתרבות.
הפורום ניתח את כל הצעות החוק שהונחו על ידי הקואליציה הנוכחית על בסיס השלבים של הפרוטוקול ההונגרי ומצא (נכון לנובמבר 2024) שמעל 320 הצעות חוק פועלות לפי הפרוטוקול ההונגרי.
הפרוטוקול ההונגרי התייחס לחמישה שלבים בהם נקט ראש הממשלה ויקטור אורבן, אשר בסופן הפכו את הונגריה מדמוקרטיה לאוטוקרטיה. מעל 320 הצעות חוק פועלות לפי הפרוטוקול ההונגרי
אולם, התמקדות בשינויי חקיקה אינו מציג את התמונה המלאה של נסיגת דמוקרטיות. לכן, פונה הממשלה לפעולות שאינן נזקקות לחקיקה, כמו החלטות ממשלה, מינויים, פיטורין (הדרישה של חברי הקואליציה לפיטורי היועמ"שית וראש השב"כ), שליטה בתקציבים ובסובסידיות (שר העבודה יואב בן צור לא פרסם תקנות לסבסוד מעונות בשל איסור סבסוד מעונות לאברכים, ובכך מנע סבסוד בעבור כ-70 אלף הורים), קביעת הליך חדש למינוי נציב שירות המדינה (במסגרתו נתניהו יהיה זה שיבחר את הנציב), השתלטות על המשטרה (מינוי המפכ"ל הנוכחי ו"רוח המפקד" שמתווה השר לשוטרים), ועוד.
מדובר בבליץ של חוקים ופעילויות נוספות שיהפכו בסופו של תהליך את ישראל למדינה לא דמוקרטית. לכל מי שחושב שאצלנו זה לא יקרה ואין מה להלך אימים על האזרח הפשוט שגם כך נמצא במדינה תחת מלחמה, יש לומר: זה כבר קורה בשיא המרץ בשנתיים האחרונות. המלחמה לא הורידה את המוטיבציה של הקואליציה לשנות את פניה את מדינת ישראל.
מדד הדמוקרטיות (V-Dem) הוריד את הניקוד של ישראל מדמוקרטיה ליברלית לדמוקרטיה אלקטורלית, כשהשלב הבא הוא אוטוקרטיה אלקטורלית.
צעדי הממשלה הנוכחית בהצעות חקיקה, בניסיונותיה לדיכוי הרשות השופטת ובהחלשת שומרי הסף בשירות הציבורי, כבר הפכו את מדינת ישראל לדמוקרטיה בנסיגה. השלב הבא הוא אוטוקרטיה אלקטורלית
ובחזרה להונגריה ופולין. הונגריה מוגדרת כאוטוקרטיה אלקטורלית וכבר אינה חברה במועדון המצומצם והמצטמצם של מדינות דמוקרטיות.
בבחירות בפולין ב-2015 ניצחה מפלגת "חוק וצדק" שהובילה שלטון שמרני שפעל להשתלטות על ערוצי השידור הציבוריים ועל מערכת המשפט, בנוסף לפגיעה בזכויות הנשים והלהט"בים במדינה. המפלגה כיהנה בשלטון עד הבחירות האחרונות באוקטובר 2023, בהן זכה איחוד מפלגות האופוזיציה שהקימו יחד ממשלה חדשה.
ראש המפלגה הליברלית דונלד טוסק אמר ש"הדמוקרטיה ניצחה", אלא שלאחר שנה להקמת הקואליציה הליברלית הסתבר שיש קושי רב לנקות את כל מערכות השלטון מהפוליטיזציה שנעשתה בה לאורך שמונה שנות השלטון הקודם.
צעדי הממשלה הנוכחית בהצעות חקיקה, בניסיונותיה לדיכוי הרשות השופטת ובהחלשת שומרי הסף בשירות הציבורי, כבר הפכו את מדינת ישראל לדמוקרטיה בנסיגה.
יש פעמים שהנסיגה נראית כחיתוך סלמי ויש פעמים שהיא שיטתית ומשומנת. ומה יעצור את לוין ושותפיו לקואליציה מלהפוך את ישראל לאוטוקרטיה אלקטורלית?
פרופ' אסנת עקירב היא פרופסורית ישראלית למדע המדינה וראשת החוג לממשל ולחברה אזרחית באקדמית גליל מערבי בנוסף היא ראשת המכון לחקר הגליל במכללה ויועצת נשיא המכללה להוגנות מגדרית. תושבת כפר ורדים המייצגת את המשפחות הצעירות בוועד המנהל של עמותת משתכני הכפר. מתנדבת בעמותת כ"ן - כוח נשים לקידום מנהיגות נשים בישראל. במסגרת פעילותה זו כתבה מחקרים על נשים בפוליטיקה המקומית, ואחד מהם זכה בפרס הצטיינות מהאגודה הישראלית למדע המדינה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
אם המאמר הזה מייצג את רמת האקדמיה הישראלית כיום – מה הפלא ש"תלמידי ישראל קרסו במבחן העולמי במתמטיקה ומדעים", כפי שנכתב כאן בכותרת הבוקר?
אתם יודעים מה? אינני זוכר בדיוק כיצד הגעתי לאתר הזה, אבל העיקר שאמצא את דרכי החוצה מכאן.
?You take care now, you hear
והתשובה לשאלה הנשאלת בפיסקה האחרונה: אף אחד.
אנחנו בקרב מאסף. אולי נצליח לדחות במעט את הקץ אבל הסוף ידוע. הדמוגרפיות מנצחות, ומכיוון שאבותינו, מקימי המדינה הליברל-דמוקרטית המופתית לא חלמו בחלמותיהם הגרועים ביותר מי ירש אותם, הם לא השכילו לבצר כמו שצריך את הדמוקרטיה. חלקם אף רכבו על הנמר הלאומני והחרדי בדרך לשלטון, והנה….לכאן הגענו. לא נהיה לא פולין ולא הונגריה. יותר דומה לאפגניסטן, או במקרה הטוב לבנון. ומכאן, אומר הקפטן, איש איש לנפשו.