יונתן (שם בדוי) ילד כבן 3, החל ללמוד בספטמבר האחרון בגן תקשורת המיועד לילדים על הספקטרום האוטיסטי. הוא הופנה לשם לאחר שעבר בשנה שעברה תהליך אבחון ארוך שכלל בדיקות שונות של רופאים ואנשי מקצוע פרא רפואיים.
כל מי שפגשו אותו, היו תמימי דעים: יונתן נמצא על הספקטרום האוטיסטי בתפקוד די נמוך, וזקוק לטיפול של קלינאית תקשורת, מרפאה בעיסוק, טיפול רגשי ומסגרת מיוחדת שתוכל לספק מענים לכל צרכיו.
אבחון ילד עם צרכים מיוחדים דורש שיתוף פעולה ותמיכה מכל הסביבה הקרובה שלו: המשפחה, אנשי החינוך, ואנשי המקצוע בתחום הבריאות והטיפול. תום תהליך האבחון המורכב, הינו רק התחלה של תהליך מורכב יותר וארוך יותר שילווה את יונתן ומשפחתו לכל חייו.
היום הראשון ללימודים הגיע, ובהתרגשות רבה צעד יונתן ב-1 בספטמבר יחד עם הוריו הנרגשים בדרכם החדשה לעבר גן שיצליח להבין אותו ולתת מענה לצרכיו. שנת הלימודים החלה נפלא עבורו, הוא החל להכיר את הצוות הרב מקצועי ואת הילדים- חבריו לכיתה.
גם שלב ההסתגלות עבר בטוב ויונתן התחיל להשתלב במסגרת ולהראות תגובות חיוביות לתוכנית הטיפול שתוכננה לו. אך ב-12.11.24, כחודשיים וחצי לאחר תחילת שנת הלימודים, הטיפולים להם הוא זכאי הופסקו בבת אחת.
הגננת של יונתן עדכנה את הוריו שהוא נגרע מכל רשימת הטיפולים שהוקצו לו, וכך, בעוד שאר הילדים בגן עוברים מטיפול רגשי לקלינאית תקשורת, מקבלים ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה, הוא נותר בכיתה ללא מענים.
ב-12.11.24, כחודשיים וחצי לאחר תחילת שנת הלימודים, הטיפולים להם הוא זכאי הופסקו בבת אחת. הוא נגרע מכל רשימת הטיפולים שהוקצו לו, ונותר בכיתה ללא מענים
המקרה של יונתן הוא מקרה אמיתי, אחד מיני רבים החושפים עוול עצום שנגרם לכל ילד וילדה להורים שהם פליטים לא מוכרים שקיבלו זכאות לגן חינוך מיוחד.
לאחרונה החליט משרד הבריאות, באופן בוטה ושערורייתי, להפלות את הילדים חסרי המעמד, למנוע מהם קבלת מענים מותאמים לצרכים שלהם, ובכך לפגוע באופן ישיר ביכולת של ילדים אלה לגדול באותם תנאים של חבריהם. הזכות לשוויון בחינוך ולשוויון בטיפול נלקחה מהם על ידי המדינה.
להיות "ילד פליט לא מוכר" – זה הסטטוס של יונתן, וכמותו יש כמה אלפי ילדים נוספים. ילדים בסטטוס הזה חווים אין ספור קשיים ואתגרים ביומיום, על אחת כמה וכמה כאשר נוסף לכך תואר "על הספקטרום האוטיסטי".
הפסקת הטיפולים לילדי פליטים ומהגרים על הרצף האוטיסטי היא לא המכה היחידה שניתכה לאחרונה על ראשם של ילדים אלה. מכה זו מצטרפת לגזירה נוספת שנחתה עליהם אף היא בתחום הבריאות.
ילדים רבים להורים "חסרי מעמד" הוחרגו לאחרונה מהביטוח הרפואי המסובסד שקיבלו במשך שנים רבות, ואחרים שלא הוחרגו נדרשים היום לשלם עבורו סכומים שרוב המשפחות, החיות בעוני, לא יוכלו לעמוד בהם.
עכשיו מתברר שגם ביטוח זה אינו כולל את כל סל השירותים הנדרש כדי לתת מענה על כלל צורכיהם.
הגזירה האחרונה – החרגת הילדים על הספקטרום מסל הטיפולים הפרא-רפואיים בגני תקשורת – הותירה את המשפחות פעורות פה, שבורות לב וחסרות אונים.
מה גרם למשרד הבריאות לקהות החושים הזו? מה גרם לעומד בראשו לחשוב שזו הקבוצה שאפשר לפגוע בה באופן כה דרמטי? היה אפשר לצפות שאת הפוליטיקה ישאירו מחוץ לחדר בכל מה שקשור לילדים ופעוטות, אך כנראה שבמציאות הקיימת שום דבר אינו קיצוני מידי והכל לגיטימי.
מה גרם למשרד הבריאות לקהות החושים הזו? היה אפשר לצפות שאת הפוליטיקה ישאירו מחוץ לחדר בכל מה שקשור לילדים ופעוטות, אך כנראה שבמציאות הקיימת שום דבר אינו קיצוני מידי והכל לגיטימי
אנחנו, העוסקות בליווי קהילת הפליטים בישראל במשך שנים רבות, נחשפות מדי יום למחיר הבלתי נסבל של ההדרה וההזנחה של אנשים, נשים וילדים השוהים כאן כחוק כבר קרוב ל-20 שנה.
חשבנו שראינו כבר הכול, אבל אז גילינו את ממדי הפגיעה האנושה בילדים על הספקטרום – פגיעה שלא יכולנו לדמיין, ושמהווה שפל חדש במציאות שלנו. לא רק שילדים אלו נתונים למצוקה יומיומית, אלא כעת הם נאלצים להילחם במאבק אכזרי על זכותם הבסיסית לבריאות ולטיפול קריטי, החיוני כל כך להתפתחותם.
אנו דורשות ששר הבריאות יתעורר מיידית ויבטל את הגזרה הבלתי אנושית הזו. כמי שעומד בראש מערכת הבריאות בישראל, אנו פונות אליו להזכיר את דברי היפוקרטס: "להציל חיים, לא לגרום נזק, לנהוג בטוהר מידות".
כל ילד – לא משנה מאיפה הגיע, איזו דת יש לו או מהו מעמדו – ראוי לקבל את המענה הרפואי המתאים לו, ללא שום אפליה. בריאות היא זכות בסיסית, ואין שום סיבה שזכות זו תישלל מהם.
טור זה נכתב לפני הודעת העדכון הפתאומית של משרד הבריאות מבוקרו של ה-19.11.2024 ולפיה הוא בוחן את הנושא אך "בשלב זה" הורה להחזיר את סל הטיפולים לילדים ופעוטות חסרי מעמד שכבר משולבים בגני תקשורת. אף שהחזרת סל הטיפולים לעת הזאת מבורכת, לא ברור מה עוד יש לבחון ומה יהיה בגורלם של פעוטות וילדים ללא מעמד בישראל.
יעל גאולה היא מנכ"לית יוניטף - הקרן למעורבות חברתית ע"ש יהודה טריביטש, המפעילה זה עשרים שנה מסגרות חינוכיות לילדים חסרי מעמד בגיל הרך.
עו"ס טלי אהרנטל, מנכ"לית א.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים ומבקשי מקלט, המעניקה זה 17 שנים שירותים פסיכו-סוציאליים לקהילת הפליטים ומבקשי המקלט ופועלת לקידום זכויותיהם.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם