השותפות האסטרטגית של ישראל עם אזרבייג'ן היא מרכזית במדיניות החוץ שלה בדרום הקווקז. אבל כל ניסיון של אזרבייג'ן לעוד תוקפנות נגד ארמניה אינו באינטרס של ישראל. כמי שעוקבים מקרוב אחר האירועים באזור, אנו קוראים לישראל להרתיע את בעלת בריתה מלעשות טעות איומה.
המשטר בבאקו, בירת אזרבייג'ן, מוכר נפט לישראל, קונה נשק ישראלי ומציע בסיס קדמי לניטור איראן. זו לא עסקה אסתטית – שכן משטרו של אילהם אלייב הוא כיום אחד הדיקטטוריים בעולם – אבל זה היה מקרה של ריאל-פוליטיק אולי מובן.
המשטר בבאקו, בירת אזרבייג'ן, מוכר נפט לישראל, קונה נשק ישראלי ומציע בסיס קדמי לניטור איראן. זו לא עסקה אסתטית – שכן משטרו של אילהם אלייב הוא כיום אחד הדיקטטוריים בעולם
עבור אזרבייג'ן, הברית הזו התבררה כבעלת ערך רב במהלך הסכסוך שלה עם המובלעת האוטונומית (המאוכלסת בארמנים) נגורנו-קרבאך, שבה נעשה לכאורה שימוש בנשק ישראלי בפעולות שהביאו לניצחון מכריע של אזרבייג'ן – ולטיהור אתני של 120,000 ארמנים בספטמבר 2023.
כעת מגיעים סימנים לכך שהשאיפות של אזרבייג'ן מתרחבות לשטח ריבוני בארמניה: מה שמכונה פרוזדור זנגזור בדרום ארמניה. השתלטות עליו תיצור גשר יבשתי לבת בריתה של אזרבייג'ן, טורקיה – ודבר כזה, בתורו, ישרת את שאיפותיו של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. בתופסת הפלירטוטים שלו עם רוסיה, שאיפות אלה אינן מסונכרנות עם התחייבויותיה של מדינה זו כחברה בנאט"ו.
התרעות לסכנת קיום תוכניות למתקפה כזו מגיעות לאחרונה ממומחי ביטחון ומדיניות באירופה, וסימן נוסף הגיע בתחילת ינואר בראיון של אלייב לתקשורת המקומית.
תוך שימוש בטרמינולוגיה שמזכירה את זה של ולדימיר פוטין לפני שתקף את אוקראינה, אלייב האשים את ארמניה בקידום "אידיאולוגיה פשיסטית" במשך 30 שנה ובהיותה "איום על האזור". אלייב טען כי "יש להשמיד את הפשיזם… הוא יושמד על ידי מנהיגות ארמנית או על ידינו – אין לנו ברירה אחרת".
התקפה של אזרבייג'ן על ארמניה תהיה תוקפנות שישראל לא צריכה לסייע או לתמוך בה. אין זה אומר שישראל נוטשת את הברית שלה עם אזרבייג'ן, אלא שתמליץ לה להימנע מהסתבכות שעלולה לפגוע בה קשות.
לאזרבייג'ן, הברית עם ישראל הייתה בעלת ערך רב בסכסוכה עם נגורנו-קרבאך, שם נעשה לכאורה שימוש בנשק ישראלי בפעולות שהובילו לניצחון מכריע של אזרבייג'ן ולטיהור אתני של 120,000 ארמנים ב-2023
מהלך כזה נגד ארמניה יהווה לא רק תוקפנות. הוא יפר את ריבונותה של ארמניה, דמוקרטיה בהתהוות, וישנה מהותית את האיזון האזורי באופן שיועיל ישירות לטורקיה.
על ידי יצירת קישור יבשתי בין טורקיה לאזרבייג'ן ומרכז אסיה, ההשפעה הטורקית באזור תועצם. בהתחשב בכך שלטורקיה עשויה כעת להיות השפעה עצומה גם על המשטר החדש בסוריה, אזור ההשפעה הטורקי ישתרע כל הדרך ממרכז אסיה ועד לגבול הגולן.
טורקיה, תחת ארדואן, פועלת יותר ויותר כחברת נאט"ו סוררת, ברודפה אחר שאיפות התפשטות במסווה של יציבות וסיכול טרור. תמיכתו של ארדואן במיליציות האסלאמיסטיות בסוריה ביססה את השפעתה של טורקיה שם, במיוחד בצפון מערב.
באמצעות שלוחות אלה, אנקרה עקרה אוכלוסיות כורדיות, ערערה את האוטונומיה הכורדית וחיזקה פלגים קיצוניים, כל זאת תוך הימנעות מעימות צבאי ישיר.
החזון הניאו-עות'מאני של ארדואן אינו מוגבל לסוריה. במהלך מלחמת נגורנו-קרבאך ב-2020, טורקיה שלחה שכירי חרב סוריים להילחם לצד כוחות אזרבייג'ן. טקטיקה המדגימה את השימוש של אנקרה במיליציות אסלאמיסטיות כמכשיר להגשמת מדיניות חוץ.
קישור יבשתי בין טורקיה לאזרבייג'ן ומרכז אסיה יעצים את ההשפעה הטורקית באזור. בהתחשב בהשפעת טורקיה גם על המשטר החדש בסוריה – אזור ההשפעה הטורקי ישתרע ממרכז אסיה ועד לגבול הגולן
ומדיניות החוץ הזו של שימוש טורקי במיליציות אסלאמיסטיות – עוינת בבירור את ישראל. תמיכתו האיתנה של ארדואן בחמאס והאיומים המעורפלים שלו כלפי ישראל – הוא רמז לפני כמה חודשים לאפשרות של פלישה – מדגישים את הסכנות שבהעצמת אנקרה עוד יותר.
ארמניה, בינתיים, היא דמוקרטיה צעירה המנסה להתרחק מתלות ברוסיה ולפנות למערב. ניסיון לתפוס את מסדרון זנגזור מאיים לערער על כל זאת – לדחוף את ארמניה בחזרה למסלולה של מוסקבה ולהגביר את הכוחות האנטי-מערביים במדינה. גם זה דבר שישראל לא בהכרח צריכה לברך עליו.
התנהגותה של טורקיה כאן – והישיבה שלה על הגדר במלחמת רוסיה-אוקראינה – מדגישה את הסטייה שלה מעקרונות וערכי נאט"ו. רכישת מערכות טילי S-400 רוסיות, אי-הצטרפות לסנקציות המערביות על מוסקבה, ופעולות אגרסיביות במזרח הים התיכון – הן עוד דוגמאות לפגיעה של אנקרה בלכידות נאט"ו.
פעולותיה של טורקיה מאתגרות גם את האינטרסים של ארה"ב באזור. הרטוריקה ההולכת וגוברת של ארדואן נגד הכורדים הסורים, שהיו בעלי ברית קריטיים של ארה"ב במאבק נגד דאעש, היא דוגמה מוחשית. יתרה מכך, הסתמכותו של ארדואן על מיליציות אסלאמיסטיות וחזונו האימפריאליסטי מתנגשות עם המאמצים המערביים לקדם יציבות ודמוקרטיה במזרח התיכון ובמרכז אסיה.
למסדרון זנגזור יש גם חשיבות אסטרטגית עבור האיראנים, והוא מספק נתיב קריטי לעבר ארמניה לצורך מסחר ותיירות. בעוד שניתוק איראן מארמניה עשוי להיראות טוב לאחדים כעת, הרפובליקה האסלאמית לא תשרוד לנצח. ממשלה איראנית מתונה יותר תחפש נתיבים לעולם, והגישה לארמניה עשויה להיות חשובה.
תפיסת מסדרון זנגזור תאותת לא רק לאזרבייג'ן אלא גם למשטרים אוטוריטריים אחרים שתוקפנות נגד שכנים חלשים יותר היא דבר מקובל, תעצים עוד יותר את טורקיה הסוררת, ותיצור אתגרים חדשים עבור נאט"ו, ארצות הברית ושחקנים אזוריים כמו ישראל. לא טוב.
תפיסת מסדרון זנגזור תאותת לאזרבייג'ן ולמשטרים אוטוריטריים אחרים שתוקפנות נגד שכנים חלשים מקובלת, תעצים יותר את טורקיה הסוררת, ותיצור אתגרים חדשים עבור נאט"ו, ארה"ב, ושחקנים אזוריים כמו ישראל
עבור ארה"ב ונאט"ו, זו הזדמנות לבסס מחדש את ערכי הליבה ולהטיל השלכות על טורקיה על התנהגותה. עבור דונלד טראמפ, זו גם הזדמנות לפעול בנחישות באזור שבו הנשיא ג'ו ביידן שידר חולשה. כשם שארה"ב תחת ביידן עשתה מעט כדי למנוע מהחות'ים של תימן לשבש את הסחר הימי, כך היא נתנה לאלייב להתפרע ולארדואן לתקוף את הכורדים, בעלות הברית של ארה"ב בסוריה.
באשר לישראל, תמיכה בכל דרך במתקפה על מסדרון זנגזור תחצה קו מסוכן. ישראל צריכה להתנגד למהלך זה ולפעול לאזן את הברית האסטרטגית שלה עם אזרבייג'ן, תוך נקיטת עמדה עקרונית נגד הגזמות. אם טראמפ יטפל באנקרה וישראל כשותפה למהלכים בבאקו, איוולת גדולה עשויה להימנע.
דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות איי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://danperry.substack.com
עו"ד גלעד שר הוא יו"ר המכללה האקדמית ספיר וחוקר ב-Baker Institute. לשעבר מנהל לשכת ראש הממשלה וממנהלי המו"מ המדיני.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם