הערך של וולט ישראל יצא מאיזון – וזוהי רק ההתחלה

שליחי וולט בתל אביב. 10 במרץ 2024 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
מרים אלסטר/פלאש90
שליחי וולט בתל אביב. 10 במרץ 2024

המושג "שרשרת הערך" אינו חדש, מדובר במודל משנת 1985 שפותח על ידי פרופסור מייקל פורטר. המודל מתאר את התהליך שבו מוצר או שירות מייצרים ערך בכל שלביהם – משלב הייצור ועד הצריכה – תוך יצירת ביקוש וחיבורו לקהל היעד.

לאורך השרשרת, מתקיימת חלוקה הוגנת ומאוזנת של הערך בין היצרן, המפיץ והקמעונאי. אך כאשר האיזון מופר, כמו במקרה של וולט בישראל, מתחיל כדור שלג כלכלי שעלול לפגוע בכל המעורבים – מסעדות, שליחים ולקוחות.

לאורך השרשרת, מתקיימת חלוקה הוגנת של הערך בין היצרן, המפיץ והקמעונאי. אך כשאיזון מופר, כמו במקרה וולט בישראל, מתחיל כדור שלג כלכלי שעלול לפגוע בכל המעורבים – מסעדות, שליחים ולקוחות

איך וולט הפכה לשחקן דומיננטי בישראל?

וולט נכנסה לשוק הישראלי בשנת 2018 עם הבטחה למהפכה בתחום המשלוחים. המודל העסקי שלה היה פשוט וגאוני: שליחים עצמאיים המספקים שירות ללא תלות במסעדות עצמן, דבר שאפשר לכל מסעדה להצטרף לפלטפורמה בלי צורך להקים מערך שליחויות עצמאי.

בתחילת הדרך, וולט פעלה על פי מודל מסוים, בו המסעדות שילמו עמלות נכבדות, אך הלקוחות שילמו רק על המשלוח עצמו. במהלך השנים, ככל שוולט ביססה את מעמדה בשוק והפכה לאופציה המועדפת על צרכנים, החלו שינויים בתמחור. בשנת 2023 החברה החלה לגבות 2 שקלים נוספים על כל הזמנה – סכום שנראה קטן אך במצטבר יצר רווח משמעותי.

המהלך המשמעותי ביותר התרחש בתחילת 2025, אז שינתה וולט את שיטת התמחור שלה: על הזמנות מעל 60 ש"ח נוספה עמלה של 5% מסכום ההזמנה, עד לתקרה של 5.90 ש"ח. שינוי זה עורר תגובות רבות, משום שהוא מכניס עלות נוספת שמשפיעה על עלות  המוצר, מה שמשפיע על הלקוחות, המסעדות והשליחים. השינוי אולי לא גדול אבל הוא עורר הדים גדולים מבחינת "הקש ששבר את גב הגמל".

שרשרת הערך מתערערת

כדי להבין את המשמעות של המהלך, נתבונן בדוגמה פשוטה מהתחום הקולינרי:

נניח שמסעדה מכינה מנת פסטה בעלות של 40 ש"ח ומוכרת אותה ללקוחות ב-60 ש"ח. בעסקה רגילה, הרווח של המסעדה עומד על 20 ש"ח. כאשר וולט נכנסת לתמונה, היא גובה עמלה שנעה סביב 27%-30% מערך העסקה. כלומר, מתוך 60 ש"ח, וולט תיקח לעצמה 17 ש"ח, והמסעדה תישאר עם סכום נמוך בהרבה מהרווח המקורי.

בתחילת הדרך, וולט פעלה על פי מודל בו המסעדות שילמו עמלות נכבדות, אך הלקוחות שילמו רק על המשלוח. אך ככל שוולט ביססה את מעמדה בשוק והפכה לאופציה המועדפת על צרכנים, החלו שינויים בתמחור

כדי לפצות על כך, מסעדות רבות העלו מחירים באופן מלאכותי: במקום למכור את המנה ב-60 ש"ח, הן מציעות אותה דרך האפליקציה ב-80 ש"ח. אך כאן נכנס האלמנט הבעייתי ביותר – מכיוון שהמחיר עלה, גם העמלה של וולט מתייקרת בהתאם, מה שמוביל לעיוות משמעותי של כל שרשרת הערך.

למעשה, במקום לשרת את המטרה הראשונית של חיבור בין מסעדות ולקוחות, וולט יוצרת מערכת שבה כולם מפסידים, למעט החברה עצמה שלוקחת את הנתח הכי גדול מכל הזמנה.

איך השוק מגיב?

לשינויי תמחור משמעותיים כאלה יש השפעה רחבה על השוק. הנה כמה מההשלכות האפשריות:

  1. לקוחות משלמים יותר – הצרכנים מרגישים את ההתייקרות בכל הזמנה. גם אם דמי השירות של וולט נראים שוליים, התוספת הקבועה מתורגמת לעלייה בעלות הכוללת של הארוחה.
  2. מסעדות מאבדות רווחיות – מסעדות קטנות ועסקים מקומיים מתקשים לספוג את העלויות הנוספות, מה שמוביל להעלאת מחירים או פרישה מהפלטפורמה.
  3. שליחים נפגעים – למרות שמדובר בשליחים עצמאיים, המודל החדש לא בהכרח מעלה את התגמול שלהם. עם עליית המחירים, מספר ההזמנות עלול לרדת, מה שמשפיע על נפח העבודה של השליחים.
  4. חיזוק מתחרים פוטנציאליים – ככל שיותר מסעדות מחפשות אלטרנטיבות, שוק המשלוחים עשוי לראות צמיחה של מתחרים שיציעו עמלות נמוכות יותר או שירותים מותאמים.

למעשה, במקום לשרת את המטרה הראשונית של חיבור בין מסעדות ולקוחות, וולט יוצרת מערכת שבה כולם מפסידים, למעט החברה עצמה שלוקחת את הנתח הכי גדול מכל הזמנה

האם וולט תיקח צעד אחורה?

חברות טכנולוגיה רבות שינו מודלים עסקיים לאורך השנים, לעיתים בלחץ השוק ולעיתים מתוך הכרה בצורך בהתאמות. במקרה של וולט, ייתכן שנראה התאמות נוספות במודל התמחור כדי למנוע איבוד לקוחות ומסעדות. האפשרויות שעומדות בפניה כוללות:

  • הפחתת העמלות למסעדות קטנות – מודל דיפרנציאלי עשוי לסייע לעסקים מקומיים לשמור על רווחיות.
  • תגמול הוגן יותר לשליחים – כדי להבטיח רמת שירות גבוהה, חשוב שוולט תמצא דרכים להגדיל את רווחי השליחים.
  • מבצעים ללקוחות קבועים – תמרוץ משתמשים נאמנים דרך הנחות או צבירת נקודות עשוי לאזן את ההשפעה של דמי השירות החדשים.
  • מתן אפשרות למשלוח מוזל בהזמנות גדולות – לקוחות שמבצעים הזמנות גדולות יוכלו ליהנות מהנחות כדי למנוע תחושת "קנס" על סכומים גבוהים.

הצעד הבא

וולט נמצאת בצומת דרכים. מצד אחד, היא ביססה את עצמה כמובילת שוק בתחום המשלוחים בישראל, אך מצד שני, שינויים חדים בתמחור עלולים לגרום לבריחת לקוחות ומסעדות. השאלה המרכזית היא האם וולט תבחר בגישה גמישה יותר שתשמור על האיזון בשרשרת הערך, או שתתמיד במודל החדש תוך סיכון הפופולריות שלה.

שינויים חדים בתמחור עלולים לגרום לבריחת לקוחות ומסעדות. השאלה המרכזית היא האם וולט תבחר בגישה גמישה יותר שתשמור על האיזון בשרשרת הערך, או שתתמיד במודל החדש תוך סיכון הפופולריות שלה

ככל שהמתחרים לומדים את הלקחים מהמצב, אין זה מופרך להניח שנראה יותר שחקנים חדשים שיציעו אלטרנטיבות משתלמות יותר, במיוחד אם המסעדות יחליטו לחפש פתרונות עצמאיים. וולט לקחה סיכון – כעת נותר לראות האם המהלך ישתלם או יהפוך לטעות שתשנה את פני שוק המשלוחים בישראל.

רו"ח ערן גורודצקי הוא סמנכ"ל כספים במיקור חוץ בחברות קטנות ובינוניות ויועץ פיננסי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
5
למודל הזה מעולם לא הייתה הצדקה, תקופת הקורונה "הכריחה" את הצרכן והמסעדן לעשות משלוחים וזה הרים את שוק המשלוחים בעולם, אבל כאשר הערפל נמוג, נחשפו רווחיהן הזעומים של חברות המשלוחים. כלומר... המשך קריאה

למודל הזה מעולם לא הייתה הצדקה, תקופת הקורונה "הכריחה" את הצרכן והמסעדן לעשות משלוחים וזה הרים את שוק המשלוחים בעולם, אבל כאשר הערפל נמוג, נחשפו רווחיהן הזעומים של חברות המשלוחים. כלומר המודל העסקי לא מחזיק מים. לא מספיק רק לשלוח מזון, אז פתחו את המשלוחים לעוד סקטורים, כשזה לא מספיק הקימו פעילות של משלוחים עבור מי שלא רוצה להשתמש ברכיב ההזמנות. לא משנה איך לא הופכים את אין בתוך שרשרת הערך הזאת מספיק "בשר" לחברת משלוחים שתוכל להתקיים מבלי להקפיץ מחירים לכולם. אין בזה שום הגיון כלכלי. בסוף השוק ייקבע, אם הצרכן לא יהיה מוכן לשלם והמסעדה לא תהיה מוכנה לשלם, חברות המשלוחים יקרסו. הדרך היחידה שוולט תוכל להמשיך להתקיים היא על ידי קיצוץ דרסטי בעלויות התפעול שלה, כדי לאפשר שירות משלוחים במחיר סביר.

1. העלאת המחירים של המסעדות בכדי שתהיה להם היכולת לספוג את העמלה ,היא אחת מהגורמים העיקריים לעלייה בשוק המזון-המחיר באפליקציה הופך אט אט למחיר בחנות הפיזית ואז הספקים שרואים את ערך המנו... המשך קריאה

1. העלאת המחירים של המסעדות בכדי שתהיה להם היכולת לספוג את העמלה ,היא אחת מהגורמים העיקריים לעלייה בשוק המזון-המחיר באפליקציה הופך אט אט למחיר בחנות הפיזית ואז הספקים שרואים את ערך המנות עולה מעלים גם הם מחירים של פרודוקטים והבלון ממשיך להתנפח ומשפיע גם על הפרודוקטים בסופר
2 המשכורות שהשליחים מייצרים גרמו לחוסר רצון שלהם לעבוד בחנויות הפיזיות(אותו שוק של עובדים) ואם כן השכר שהם דורשים מאוד גבוה דבר שגם כן מעלה את המחירים
3. השינוי בהרגלי הצריכה מאז הקורונה ומאז וולט גרם לירידה חדה בתנועה ברחובות ובהפיכה של הרבה עסקים ללא רלוונטים ולהרבה חנויות רחוב להיות סגורות
4. האופציה של משלוח עד לסלון בבית בכל שעה תוך שימוש בקוד הבניין מהווה סיכון ביטחוני/פלילי
5. הצפת השליחים ברחובות והנסיעה הפרועה שלהם(ללא אור,נגד התנועה וכו) על מנת להספיק עוד משלוח מהווה סכנה בטיחותית בכבישים

אני הייתי לקוח של וולט שהיה מזמין שלוש ארבע חמש פעמים בשבוע בזמן האחרון המנות שהגיעו היו הרבה יותר מידיי קטנות בלעומת המחיר שכולם עליהם וגם דבר הכי חשוב שהיה לי היה שאני עקבתי אחרי השלי... המשך קריאה

אני הייתי לקוח של וולט שהיה מזמין שלוש ארבע חמש פעמים בשבוע בזמן האחרון המנות שהגיעו היו הרבה יותר מידיי קטנות בלעומת המחיר שכולם עליהם וגם דבר הכי חשוב שהיה לי היה שאני עקבתי אחרי השליח הוא היה עוצר בארבע חמש תחנות לפני שמגיע אליי ואז הייתי מקבל את האוכל אם זה היה שניצל או סטייק או שווארמה הייתי מקבל אותו קר ואז החלטתי שאם המחירים עולים והאוכל קר אני לא נהנה מחקתי את האפליקציה היום אני מזמין מסעדות שיש בהם שטיחים שלהם שקובעים באזורי 10 שקל עד 15 ולא הזויים כמו מחירי וולט

בזמן האחרון בו השתמשתי בוולט המנות שהגיעו אליי היו ירודות גם בגודלם וגם באיכותם במקרים מסוימים קבלתי אוכל מקולקל כנראה המסעדות כדי לא להיפגע מהעמלות הגבוהות של וולט שמות מנות שפג תוקפן... המשך קריאה

בזמן האחרון בו השתמשתי בוולט המנות שהגיעו אליי היו ירודות גם בגודלם וגם באיכותם במקרים מסוימים קבלתי אוכל מקולקל כנראה המסעדות כדי לא להיפגע מהעמלות הגבוהות של וולט שמות מנות שפג תוקפן שממילא היו אמורות להיזרק. יוצא שוולט פשוט כורת את הענף עליו הוא יושב.

עוד 794 מילים ו-5 תגובות
סגירה