עבדאללה פאוזי, בנקאי מהעיר שכם שבצפון הגדה המערבית, יוצא מביתו בארבע לפנות בוקר כדי להגיע לעבודה בשמונה – ולעיתים קרובות הוא מאחר.
בעבר הנסיעה ארכה כשעה, עד למתקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023, שבעקבותיה פתחה ישראל במתקפה ברצועת עזה. צה"ל גם הגביר את הפשיטות נגד חמושים פלסטינים בצפון הגדה והפנה את תושביה דרך שבעה מחסומים חדשים, מה שהכפיל את זמן הנסיעה של פאוזי.
כעת המצב החמיר עוד יותר.
מאז שנכנסה לתוקף הפסקת האש בעזה בין ישראל לחמאס, הנסיעה של פאוזי לרמאללה, מרכז העסקי והממשלתי של הגדה, הפכה למסלול מסובך בן לפחות ארבע שעות, דרך סמטאות תלולות וכבישי חקלאים, בעוד ישראל מחמירה עוד יותר את הסגר על ערים פלסטיניות.
מאז שנכנסה לתוקף הפסקת האש בעזה בין ישראל לחמאס, הנסיעה של פאוזי לרמאללה, מרכז העסקי והממשלתי של הגדה, הפכה למסלול מסובך בן לפחות ארבע שעות, דרך סמטאות תלולות וכבישי חקלאים
"אתה יכול לטוס לפריז בזמן שאנחנו עדיין לא מגיעים הביתה", אמר בן ה-42 במחסום עטרה (ביר זית) שבפאתי רמאללה בשבוע שעבר, כאשר חיילי צה"ל ביצעו חיפוש בעשרות מכוניות, אחת-אחת. "מה שזה לא יהיה, הם תכננו את זה היטב", הוסיף. "זה מתוכנן להפוך את החיים שלנו לגיהינום".
הפסקת אש שמובילה לאלימות
כאשר נכנסה לתוקפה הפסקת האש בין ישראל לחמאס ב-19 בינואר, מתנחלים קיצוניים – שזעמו על מה שנראה עבורם כקץ המלחמה ועל שחרור אסירים פלסטינים בתמורה לחטופים ישראלים – התפרעו בערי הגדה המערבית, והציתו מכוניות ובתים.
יומיים לאחר מכן, כוחות צה"ל, בליווי מל"טים ומסוקי קרב של חיל האוויר, פשטו על העיר ג'נין שבצפון הגדה, אשר זה זמן רב נחשבת למוקד פעילות של ארגוני טרור וחמושים פלסטיניים.
מחסומים חדשים החלו לצוץ בין ערים פלסטיניות, מחלקים את הגדה המערבית ויוצרים נקודות חנק שהצבא יכול לסגור בכל רגע. מעברים שהיו פתוחים 24/7 החלו להיסגר בשעות העומס בבוקר ובערב, ומשבשים את חייהם של מאות אלפי בני אדם.
מחסומים חדשים החלו לצוץ בין ערים פלסטיניות, מחלקים את הגדה המערבית ויוצרים נקודות חנק שהצבא יכול לסגור בכל רגע. מעברים שהיו פתוחים 24/7 החלו להיסגר בשעות העומס בבוקר ובערב
עוד ועוד חסימות – תלוליות עפר, שערי ברזל – אילצו את המכוניות הפלסטיניות לרדת מכבישים סלולים היטב ולנסוע בדרכים משובשות דרך שדות פתוחים. מה שהיה בעבר מבט חטוף של חייל הפך לבדיקות יסודיות המזכירות גבול בינלאומי.
ישראל טוענת כי הצעדים נועדו למנוע מחמאס לפתוח חזית חדשה בגדה המערבית. אך רבים מעריכים שהדיכוי קשור יותר להרגעת מנהיגי המתנחלים כמו שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שמאיים להפיל את הממשלה אם ישראל לא תחזור למלחמה בעזה.
"עכשיו יש לישראל יד חופשית לממש את מה שהיא רצתה זה זמן רב בגדה המערבית: הרחבת התנחלויות, סיפוח", אומרת תהאני מוסטפא, אנליסטית בכירה ב-International Crisis Group. "זה נראה כמו סוג של תמורה אפשרית".
"עכשיו יש לישראל יד חופשית לממש את מה שהיא רצתה זה זמן רב בגדה המערבית: הרחבת התנחלויות, סיפוח", אומרת תהאני מוסטפא, אנליסטית בכירה, "זה נראה כמו סוג של תמורה אפשרית"
בתגובה לשאלה מדוע ישראל פתחה בדיכוי דווקא בתקופת הפסקת האש, מסר צה"ל כי המדיניות הוכתבה על ידי הממשלה, בין השאר בשל חששות שהשחרור של אסירים פלסטינים עלול להגביר את המתיחות בגדה. המחסומים הפזורים ברחבי הגדה, נמסר, נועדו "להבטיח תנועה בטוחה ולהרחיב את הבדיקות".
"מחסומים הם כלי במאבק בטרור, המאפשרים תנועה אזרחית תוך יצירת שכבת סינון למניעת בריחת מחבלים", אמר ל-AP סא"ל נדב שושני מיחידת דובר צה"ל.
חיים משובשים
לבלות את שעת העומס במחסום ישראלי פירושו לשמוע על הבעיות שהוא יוצר – משפחות פלסטיניות המופרדות זו מזו, אובדן הכנסות, מסחר משותק, וחולים שמנועים מלהגיע לרופאים.
לבלות את שעת העומס במחסום ישראלי פירושו לשמוע על הבעיות שהוא יוצר – משפחות פלסטיניות המופרדות זו מזו, אובדן הכנסות, מסחר משותק, וחולים שמנועים מלהגיע לרופאים
אחמד ג'יבריל סיפר שאפילו תפקידו כמנהל שירותי החירום של הסהר האדום הפלסטיני אינו מעניק לו חסינות. "אנחנו מטופלים כמו כל רכב פרטי אחר", אמר, ותיאר עשרות מקרים שבהם חיילים ישראלים אילצו אמבולנסים להמתין לבדיקה תוך כדי מענה לקריאות חירום.
במקרה אחד, ב-21 בינואר, דיווח משרד הבריאות הפלסטיני כי אישה בת 46 שסבלה מהתקף לב בעיר חברון מתה בזמן שהמתינה לחצות מחסום.
צה"ל מסר בתגובה כי אינו מודע למקרה הספציפי, אך בהתייחסות לשימוש שעושה חמאס בתשתיות אזרחיות כמו בתי חולים כדי להסתיר מחבלים, הצבא הודה כי הוא מבצע בדיקות ביטחוניות גם לצוותים רפואיים, "תוך ניסיון לצמצם את העיכוב ככל האפשר כדי למנוע פגיעה".
על פי נתוני משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים (OCHA), נכון ל-28 בנובמבר 2023, הציבה ישראל 793 מחסומים וחסימות כבישים בגדה המערבית – 228 יותר מאשר לפני המלחמה בעזה. OCHA לא עדכן את הנתונים מאז הפסקת האש, אך בדוחו האחרון תיאר זינוק ב"הגבלות מחניקות" אשר "קורעות קהילות לגזרים ומשתקות במידה רבה את חיי היומיום".
על פי נתוני משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים (OCHA), נכון ל-28 בנובמבר 2023, הציבה ישראל 793 מחסומים וחסימות כבישים בגדה המערבית – 228 יותר מאשר לפני המלחמה בעזה
בועה שמתפוצצת
עם מסעדות יוקרה ואולפני יוגה, רמאללה נחשבה בעבר – גם בתקופות עימות – לבועה יחסית מבוססת, שבה תושבים יכלו להרגיש מנותקים מהמציאות הקשה של הכיבוש. כעת, כאשר תושביה עומדים שעות בתורים ממושכים גם לסידורים פשוטים, רבים חשים שהם נתונים במצור.
"כל מה שאנחנו רוצים זה להגיע הביתה", אמרה מרי אליה, בת 70, שנתקעה עם בעלה כמעט שעתיים במחסום עין סיניא מצפון לרמאללה בדרכם הביתה ממזרח ירושלים, לאחר ביקור בבית בתם. "האם נגזר עלינו לעולם לא לראות את הנכדים שלנו?"
לפתע, פניה התעוותו באי נוחות. היא צריכה לשירותים, אמרה, אך יעברו עוד שעות עד שיגיעו לביתם.
כשפותחים חלון ברכב תקוע בפקק במחסום, אפשר לשמוע את אותו קול נשי מרגיע בוקע ממקלטי הרדיו של הנהגים, מקריא רשימה של כל המחסומים הפעילים, ולאחר כל שם נשמע "סאליק" – בערבית, "פתוח" – או "מוג'לק", "סגור", בהתאם למצב ברגע הנתון.
הדיווחים הללו הדיחו לאחרונה את תחזיות מזג האוויר מראש סדר השידורים ברדיו בגדה המערבית. כמעט כל נהג פלסטיני מסוגל כעת לתת הרצאה על שעות הפעילות של המחסומים, על שינויי מצב הרוח של החיילים, ועל קיצורי דרך מועדפים שעליהם הוא מגן בחירוף נפש.
"לא שאפתי לעשות דוקטורט בזה", אמר יאסין פיתיאני, בן 30, מהנדס שנתקע בתור בדרכו לצאת מרמאללה לעבודה, תוך שהוא גולל בקבוצות ווטסאפ ייעודיות למחסומים, שבהן מתפרסמים סרטונים של חיילים מתקינים מחסומי בטון ועימותים שפרצו בעקבות נהגים שחתכו את התור.
"לא שאפתי לעשות דוקטורט בזה", אמר יאסין פיתיאני, בן 30, מהנדס שנתקע בתור בדרכו לצאת מרמאללה לעבודה, תוך שהוא גולל בקבוצות ווטסאפ ייעודיות למחסומים
זמן מבוזבז, כסף מבוזבז
זו הייתה הפעם השנייה בתוך שבועיים שהמעסיק של פיתיאני, מחברת תחבורה ציבורית בירושלים, ביטל לו את משמרת הבוקר משום שאיחר.
עבור נידאל אל-מגריבי, בן 34, המצב חמור עוד יותר – היה מסוכן מדי לצאת מהתור הארוך של נהגים עצבניים שחיכו לחצות את מחסום ג'בע, המנתק בין שכונתו שבמזרח ירושלים לשאר העיר. יום עבודה שלם נוסף ירד לטמיון, בעודו תקוע ברכבו.
"מה אני אמור להגיד לאשתי?" שאל, תוך שהוא נאבק לשמור על קור רוח. "העבודה הזו היא מה שמאכיל את הילדים שלי".
גם משאיות פלסטיניות, עמוסות בפירות, חומרי בנייה ומוצרי אלקטרוניקה, אינן פטורות מהבדיקות הקפדניות. חיילים לעיתים קרובות מבקשים מהנהגים לעצור ולפרוק את כל מטענם לבדיקה. פירות נרקבים, טקסטיל ואלקטרוניקה נפגעים.
העיכובים הללו מייקרים את המחירים, ומוסיפים חנק נוסף לכלכלה הפלסטינית, שהתכווצה ב-28% בשנה האחרונה בעקבות צעדי הענישה הישראליים שהוטלו לאחר מתקפת חמאס, אמר שר הכלכלה הפלסטיני
העיכובים הללו מייקרים את המחירים, ומוסיפים חנק נוסף לכלכלה הפלסטינית, שהתכווצה ב-28% בשנה האחרונה בעקבות צעדי הענישה הישראליים שהוטלו לאחר מתקפת חמאס, אמר שר הכלכלה הפלסטיני, מוחמד עלאמור ל-AP. האיסור הישראלי על רוב הפועלים הפלסטינים הכניס 30% מכוח העבודה בגדה המערבית למעגל האבטלה.
"כל מה שהמחסומים האלה עושים זה ההפך הגמור ממה שמוצהר כמטרתם – לספק ביטחון", אמר עלאמור. "הם מפעילים לחץ על העם הפלסטיני ועל כלכלתו. והם מיועדים לגרום לאנשים לרצות לעזוב את מולדתם".
"כל מה שהמחסומים האלה עושים זה ההפך הגמור ממה שמוצהר כמטרתם – לספק ביטחון", אמר עלאמור. "הם מפעילים לחץ על העם הפלסטיני ועל כלכלתו. והם מיועדים לגרום לאנשים לרצות לעזוב את מולדתם"
הכתבה הוכנה על ידי כתבת AP איזבל דברה
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם