השלטון מחרים את השבעת נשיא העליון – ביטוי לפירוק מבנה המשטר

שר המשפטים יריב לוין, השופט יצחק עמית (צילום: יונתן זינדל, חיים גולדברג/פלאש90, מונטז')
יונתן זינדל, חיים גולדברג/פלאש90, מונטז'
שר המשפטים יריב לוין, השופט יצחק עמית

לראשונה מאז הקמת המדינה – הממשלה הנוכחית נאבקת במערכת המשפט בכל דרך, ומנסה להחלישה או לפרקה. לרבים קשה להבין מדוע זה קורה דווקא בשנים האחרונות, ומאין נובעת הנחישות הזו, דווקא נגד המערכת הציבורית הזוכה לאמון-הציבור הגבוה ביותר, לפי כל סקר.

התשובה לכך פשוטה: הממשלה בעת הזו חייבת זאת כדי לשרוד ולהשיג את מטרותיה העיקריות. למה? כי המטרות האמיתיות העיקריות של כל אחד ממרכיבי הממשלה הנוכחית מתנגשות עם שלטון החוק במתכונתו הקיימת. כך פשוט.

הממשלה בעת הזו חייבת להיאבק במערכת המשפט כדי לשרוד ולהשיג את מטרותיה העיקריות. למה? כי המטרות האמיתיות של כל אחד ממרכיבי הממשלה הנוכחית מתנגשות עם שלטון החוק במתכונתו הקיימת

מרוב מלל ומידע העוטף אותנו אודות עמדות, כוונות, הערכות והשמצות – קשה לבור את התבן מן המוץ ולהסיק את המסקנה הכוללת הזו. בל נטעה – ממשלות קודמות כללו אף הן לעתים אנשים בעלי מטרות המתנגשות עם החוק, אך היה זה במינון נמוך בהרבה, ובתזמון משתנה.

כלל בסיסי ומרכזי בתורת יישוב-הסכסוכים הינו קודם כל איתור האינטרסים העיקריים והאמיתיים של "בעלי העניין" בסכסוך, לפני כל ניסיון ליישבו. לצורך זה יש לזהות את בעלי העניין, ולהבין את מטרותיהם הבסיסיות. לא דרך הצהרותיהם ועמדותיהם אלא לפי מעשיהם ומחדליהם (הצעות חוק, החלטות ממשלה, מינויים וכד').

מכך נוכל להסיק בקלות את התמונה הבאה:

ממשלה זו מורכבת מארבעה "בעלי עניין" עיקריים, אשר להם מטרות שונות זו מזו, גם אם הן חופפות בחלקן. כיום מטרות אלו סותרות או נוגדות חוקי-יסוד וחוקים אחרים קיימים:

  • מפלגות הציונות הדתית, שמטרתן העיקרית היא סיפוח יו"ש ו/או הקמת מדינת הלכה.
  • החרדים, שמטרתם העיקרית היא מדיניות וחקיקה מרבית שתיטיב עימם, על פי ההלכה.
  • הליכוד, שמטרתו העיקרית ניצול מרבי של משאבי השלטון, לפני מטרות אחרות.
  • וחשוב מכל – ראש הממשלה, שמטרתו העיקרית כיום היא הצלה בכל דרך מדין בתי המשפט, עקב כתבי אישום ותוצאות ועדות-חקירה שהצטברו בפניו. לצורך זה הוא מוכן להעדיף זאת על פני שלטון החוק ועקרונות אחרים שכיבד בעבר.

בעלי עניין אלה, בהשתלבם יחד, ניצבים מול מערכת שלטון החוק, העומדת בינם לבין השגת מטרותיהם. לכן הינם מאוחדים במאמציהם להחלשתה, פירוקה או החלפתה. כאן המקום להזכיר, כי כדברי המשנה "אלמלא מוראה של מלכות – איש את רעהו חיים בלעו".

כלל בסיסי ומרכזי בתורת יישוב-הסכסוכים הינו קודם כל איתור האינטרסים העיקריים והאמיתיים של "בעלי העניין" בסכסוך, לפני כל ניסיון ליישבו. לצורך זה יש לזהות את בעלי העניין, ולהבין את מטרותיהם הבסיסיות

עוד נזכיר, כי לא מזמן, בתקופת השרה איילת שקד, נעשה ניסיון גלוי ומוצהר מצד הציונות הדתית להיאבק על מטרתה, דרך החלפת שופטים עליונים באנשי מקצוע ימניים-שמרנים. אך אלו לא ממש סיפקו את הסחורה לפוליטיקאים שמינו אותם, בהיותם לרוב נאמנים קודם כל למקצועם.

מסקנת הממשלה מכך, כנראה, היא שיש צורך להכפיפם ממש ולהפוך את המערכת השיפוטית לפוליטית – ראו הצעת החוק לוועדה למינוי שופטים והצעות החוק האחרות בתחום זה.

באשר לחרדים, הם נותרו עקביים במטרתם ובגישתם כבעבר, והדבר היחיד שהשתנה הוא כוחם הפוליטי המוגבר, המאפשר את אשר רצו ולא השיגו בעבר.

הליכוד עבר שינויי הנהגה, ופוליטיקאים בעלי שיעור קומה שהינם ימניים בהשקפתם פינו מקומם או פונו לטובת נאמני המנהיג, בעלי האינטרס הראשוני לניצול מעמדם לשם קבלת הטבות חומריות מסוגים שונים וכן נאמנות לשליט, לפני ערכים אידאולוגיים המזוהים עימם.

השינוי העיקרי במטרות חל אצל ראש הממשלה, כאשר אינטרסים פוליטיים ולאומיים כלליים, שהיו בראש מעיניו קודם לכן, הוזזו למען הימלטות מהדין הפלילי, בעקבות כתבי האישום והחקירות העוטפים אותו בשנים האחרונות. מצב זה גורם לו לחולשה מובנית, להיזקקותו לתמיכת שותפיו בכל מחיר כדי להישאר בשלטון, ולהיותו כחומר בידם תמורת תמיכתם.

זוהי בשורה קשה: שלטון החוק, שהיה נר לרגליהם של הנהגות המדינה לדורותיה, כולל מנחם בגין, יצחק שמיר ואף בנימין נתניהו בראשית דרכו, הפך להיות יעד להתקפה מתמדת במטרה למוטטו ולהשיג את המטרות הלא-לגיטימיות המוזכרות, גוש גוש ומטרותיו. מתקפות אלו הן היוצרות את הקרע בתוך החברה, וביטוין הציבורי  יוצר שסע רחב עוד יותר בין הקבוצות השונות באוכלוסייה.

טבח אוקטובר 23 והמלחמה בעקבותיו לא שינו את המצב הפוליטי של ראשי הנהגת המדינה, למרות האחריות השלטונית שלהם, ואף החריפו את ניסיונות הממשלה להמשיך ולאחוז בקרנות המזבח.

שלטון החוק, שהיה נר לרגלי הנהגות המדינה לדורותיה, כולל בגין, שמיר ואף נתניהו בראשית דרכו, הפך יעד להתקפה מתמדת במטרה למוטטו, לשם השגת מטרות לא לגיטימיות, גוש גוש ומטרותיו

לא ניתן לפתור זאת בפשרות טקטיות, בגישור או ב"שיח". רק מנהיגות חדשה ואחרת בתכלית, מאחה ומלכדת, תצליח לחולל שינויים במדיניות ובעמדות הציבור בסוגיות יסוד, אשר טרם נפתרו מאז הקמתה של המדינה, הצעירה יחסית.

או אז יחל תהליך התיקון.

עמיר מורן הינו בכיר-לשעבר בקהיליית המודיעין, יזם חברתי ועוסק ביישוב סכסוכים ובבניית קהילות. פעיל בתחום החברה המשותפת, תושב תמרת שבגליל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
עוד 676 מילים ו-2 תגובות
סגירה