נושאת המל"טים האיראנית החדשה

נושאת מל"טים איראנית ראשונה, פברואר 2025 (צילום: Sepahnews via AP)
Sepahnews via AP
נושאת מל"טים איראנית ראשונה, פברואר 2025

האיראנים חכמים. יש להם תכנית סדורה והם מבצעים אותה לאט אבל בטוח מול עולם שלא מבין את גודל האיום. על תכנית הגרעין יודעים כולם וכמעט לא עושים דבר, כולל ישראל.

אבל לפני מספר ימים הוכיחו האיראנים שוב כי הם רואים רחוק. הם הודיעו כי נושאת המל"טים הראשונה שלהם מבצעית. מפקד חיל הים של משמרות המהפכה, האדמירל אלירזה טאנגסירי, הודיע כי הוספת כלי השיט לצי של משמרות המהפכה היא צעד משמעותי בשיפור יכולות ההגנה וההרתעה של הרפובליקה האסלאמית של איראן ב"מים הרחוקים ובשמירה על האינטרסים הלאומיים של המדינה".

שוב הוכיחו האיראנים כי הם רואים רחוק, והודיעו שנושאת המל"טים הראשונה שלהם מבצעית. לדברי מפקד חיל הים שלהם – התוספת לצי משמרות המהפכה היא צעד משמעותי בשיפור יכולות ההגנה וההרתעה

לדברי המפקד, נושאת המל"טים על שם "השהיד בהמן בקארי" מסוגלת לשאת מספר טייסות של כלי טיס בלתי מאוישים. המפקד הוסיף כי כלי השיט משמש כפלטפורמה ימית לביצוע משימות של רחפנים ומל"טים ברחבי האוקיינוסים.

"היכולת שלה לנווט בים סוער ועם טווח מבצעי של 22,000 מייל ימי (מהחוף) מאפשרת לה לפעול ולבצע משימות ב'מים רחוקים'", הוסיף הקצין.

לנושאת הכלים האוויריים הבלתי מאוישים יש מסלול באורך 180 מטר, המצויד במתקני תדלוק של כלים בלתי מאוישים וכן באמצעי גילוי, מתקני איסוף מודיעין וגם מערכות נשק שונות.

מקורות ישראלים אמרו כי כלי השיט האיראני החדש יגביר את הסכנה הנשקפת מארסנל המל"טים הגדול של איראן.

למלחמת באוקראינה יש ותהיינה השפעות רבות על פני מלחמות עתידיות. חלק מההשפעות הללו עדיין לא מובנות במלואן. אבל השפעה אחת ברורה ומדאיגה – המלחמה הזו הפכה את המל"טים והרחפנים לכלי נשק מאוד משמעותי ועוזרת לאיראן לבנות תעשיית רחפנים מתקדמת מאוד.

מאז פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר 2023 השתמשו חזבאללה בלבנון והמורדים החות'ים בתימן במספר רב של מל"טים חמושים כדי לתקוף מטרות בישראל. בחלק מהמקרים בהצלחה רבה. ללא חיל אוויר יעיל, האיראנים בנו תעשיית מל"טים ורחפנים גדולה כדי שתהיה להם דרך אחרת לפגוע במטרות בישראל ובמפרץ.

האיראנים שהפכו בשנה האחרונה לבעלי הברית הקרובים של רוסיה, שולחים מל"טים בהם עושים שימוש הכוחות הרוסים הנלחמים באוקראינה. המשלוחים כוללים סוגים שונים של מל"טים, בהם מתקדמים מאוד.

לנושאת הכלים האוויריים הבלתי מאוישים יש מסלול של 180 מטר, המצויד במתקני תדלוק של כלים בלתי מאוישים, אמצעי גילוי, מתקני איסוף מודיעין ומערכות נשק. לפי מקורות ישראלים זה יגביר את סכנת המל"טים מאיראן

לפי מקורות ישראלים, תעשיית המל"טים האיראנית פותחה באמצעות חלקים "דו-שימושיים" מיובאים, שנרכשו במדינות שונות על ידי מספר חברות "קש". זאת כדי לעקוף את הסנקציות הבינלאומיות.

"הם פיתחו כמה מל"טים חמושים מתקדמים שנחשפו לאחרונה", אומר טל ענבר, אנליסט בטחוני בכיר. כדוגמה, ענבר מצביע על ה-Ababil 5: "המל"ט הזה הוא באורך של כ-5 מטרים ובעל מוטת כנפיים של 7 מטרים".

לדברי המומחה הישראלי, בניגוד לתעשייה הכבדה הנדרשת לייצור פלטפורמות משוריינות וטילים בליסטיים, מל"טים עשויים בהרבה מקרים מרכיבים אזרחיים שניתן להשיג אפילו באינטרנט. כתוצאה מכך, תעשיית המל"טים האיראנית התרחבה במהירות.

מקורות ישראליים אמרו גם כי חלק מהמל"טים האיראניים יוצרו על בסיס הנדסה לאחור של מל"טים אמריקאיים וישראליים, שהופלו במרחב האווירי האיראני. האיראנים פיתחו את היכולת הזו לרמה גבוהה – לקחת מערכת נשק שנפלה לידיהם ולבנות מערכת משלהם על בסיס הטכנולוגיה בה נעשה שימוש במערכת האמריקאית או הישראלית שאיתרו.

הסנקציות הבינלאומיות לא מאפשרות להם לייצא מערכות נשק, ולכן הם החליטו להקים פסי ייצור במדינות שונות. הם שולחים את המומחים שלהם והם מצליחים להשתמש בטכנולוגיות זמינות לייצור נשק שטהרן מייצאת אז לבעלות בריתה ברחבי העולם.

אז עם תכנית גרעין פעילה, עם טילים בליסטיים חדשים שנחשפים מדי מספר שבועות, עם צי הולך ומתפתח, ועם תכנון להפעיל רחפני נפץ בטווחים גדולים בהרבה ממה שמתאפשר כיום – איראן מוכיחה כי העולם פשוט לא מבין את גודל הסכנה.

עם תכנית גרעין פעילה, טילים בליסטיים חדשים שנחשפים כל כמה שבועות, צי הולך ומתפתח, ותכנון להפעיל רחפני נפץ בטווחים גדולים בהרבה מהמתאפשר כיום – איראן מוכיחה שהעולם לא מבין את גודל הסכנה

ובינתיים, גם מכיוון הבית הלבן, גם מכיוון אירופה וגם מכיוון ישראל, פטפוטי סרק על פעולה נגד " ראש התמנון". בינתיים התמנון הזה ממשיך לפתח את יכולותיו. ובפועל פרט למילים שום דבר לא נעשה כדי לבלום את ההתפתחות הזו.

אריה אגוזי הוא כתב לענייני ביטחון. עבד בעבר בידיעות אחרונות. מתמחה בדיווח על טכנולוגיות ביטחוניות ישראליות ועל האתגרים עימן צריכות טכנולוגיות להתמודד, בעיקר מול האיומים החדשים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
3
עם כל הכבוד ל"נושאת המל"טים" שלהם, יש אי אלו הבדלים בינה לבין נושאת מטוסים רגילה: בנושאות מטוסים יש מערך גילוי מוקדם הכולל מטוסי התרטה מוקדמת, מטוסי קרב עם מכ"ם שיכולים להתפרס בטווחים ג... המשך קריאה

עם כל הכבוד ל"נושאת המל"טים" שלהם, יש אי אלו הבדלים בינה לבין נושאת מטוסים רגילה:
בנושאות מטוסים יש מערך גילוי מוקדם הכולל מטוסי התרטה מוקדמת, מטוסי קרב עם מכ"ם שיכולים להתפרס בטווחים גדולים מסביב לנושאת וכמובן מערכי המכ"ם של הנושאת עצמה.
מבחינת יכולת הגנה, מטוסי הקרב שעליה בקו הראשון וטילי הנ"מ ותותחי הנ"מ שעליה בקו השני. מלבד זאת היא מוקפת בצי שלם שמגן עליה מלמעלה וגם מלמטה.
נושאת מל"טים, ששטה לבדה בים ללא מערכי הגנה, תוטבע תוך דקות ספורות ע"י מטוסי קרב המצויידים בטילי אוויר-ים או ע"י סטי"לים עם טילי ים-ים ארוכי טווח.
שורה תחתונה, לא יותר מקוריוז.

צריך לשכנע את טראמפ שישראל צריכה לתת מכה קשה למתקני הנפט של איראן להחזיר אותה לתקופת האבן. צריך להבין בלי הגז והנפט האיראני איראן לא מסוגלת להתקיים. זה הזמן ארה"ב יספק לישראל את הפצצות.... המשך קריאה

צריך לשכנע את טראמפ שישראל צריכה לתת מכה קשה למתקני הנפט של איראן להחזיר אותה לתקופת האבן. צריך להבין בלי הגז והנפט האיראני איראן לא מסוגלת להתקיים. זה הזמן ארה"ב יספק לישראל את הפצצות.וישראל תעשה את העבודה השחורה תפגע באיראן. יש בעיה אחת ביבי מפחד מהצל של עצמו או כפי שמתברר יש חשד שהוא מרגל לטובת קטאר.

עוד 620 מילים ו-3 תגובות
סגירה