"אני אסיים מלחמות, לא אתחיל אותן", כך הכריז הנשיא האמריקאי ה-47 דונלד ג'יי טראמפ, אך האם הוא יצליח לקיים?
מאחורי הסיסמה "לסיים מלחמות" עומדת גישה הנקראת "אמריקה תחילה", אותה טראמפ מוביל ובה תומכים אמריקאים רבים. רעיון זה מצדד בכך שארצות הברית תפעל רק במקומות בהן היא רואה אינטרס מובהק ודחוף, ופוטר אותה מניסיון לייצב את מאזן הכוחות הבינלאומי.
מאחורי הסיסמה "לסיים מלחמות" עומדת גישת "אמריקה תחילה", של טראמפ, לפיה ארצות הברית תפעל רק במקומות בהן היא רואה אינטרס מובהק ודחוף, מבלי לנסות לייצב את מאזן הכוחות הבינלאומי
התפיסה הזו, שבפועל מארגנת את הסדר העולמי מחדש, עשויה בהחלט להביא להישגים בטווח הקצר, אך עלולה גם לפרק את הדומיננטיות האמריקאית העולמית ולחזק מדינות עוינות בטווח הארוך.
המלחמה הראשונה שטראמפ רוצה לסיים היא בין רוסיה לאוקראינה. מאז פרוץ המתקפה הרוסית על אוקראינה בפברואר 2022, אוקראינה נתפסת בעיני מדינות המערב כ"מגן אירופה", במחשבה שאם היא תיכבש על ידי ולדימיר פוטין, הצבא הרוסי ינסה לכבוש את כל שאר היבשת.
לכן, ארצות הברית, בהובלתו של הנשיא הקודם ג'ו ביידן, סיפקה לאוקראינה סיוע אדיר שנאמד בשווי של 175 מיליארד דולר. עם זאת, מאז חזרתו של הנשיא טראמפ לשלטון, נאלץ הנשיא האוקראיני ולודימיר זלנסקי להתמודד עם שינוי עמדות קיצוני מהבית הלבן.
מבחינת טראמפ, אין שום סיבה להגן על אוקראינה במחיר כלכלי כזה, ועדיף להביא לסיומה המיידי של המלחמה שלא מובילה לשום מקום. הידרדרות היחסים בין ארצות הברית לאוקראינה הגיעה לשיא בעת ביקור זלנסקי בבית הלבן, שם טראמפ הטיח בזלנסקי כי הוא "מזלזל במדינה הזאת (ארה"ב)" וכי אוקראינה שרדה רק בגלל הסיוע הרב שהם קיבלו מ"הנשיא הטיפש הזה (ביידן)". במקום תמונות של לחיצות ידיים בין טראמפ לזלנסקי, הפסגה התפוצצה ונשיא אוקראינה שב על עקבותיו.
התפיסה הזו, שבפועל מארגנת את הסדר העולמי מחדש, עשויה בהחלט להביא להישגים בטווח הקצר, אך עלולה גם לפרק את הדומיננטיות האמריקאית העולמית ולחזק מדינות עוינות בטווח הארוך
טראמפ לא עוצר באוקראינה. הנשיא האמריקאי הכריז כי הוא יקצץ משמעותית את החלק האמריקאי בנאט"ו, מביע ספקנות רבה גם לגבי שימור הבריתות הצבאיות בדרום מזרח אסיה, ונטש הסכמי סחר רבים בהן הייתה ארצות הברית מעורבת עם בעלות בריתה.
בכהונתו הקודמת נפגש עם נשיא צפון קוריאה הקומוניסטית והגרעינית, קים ג'ונג און, וכעת העמיד תנאים לגבי שימור הנוכחות האמריקאית בגבול בין הקוריאות. על שכנתה הצפונית של ארצות הברית, קנדה, טראמפ הצהיר כי הוא יקשה על המסחר המשותף, ואף נפנף באיום סיפוחה לארצות הברית. שינוי הסדר העולמי מעביר מסר ברור לשותפות של האמריקאים – ארצות הברית לא עוד רשת ההצלה שלכן, ותתכוננו להסתדר בלעדינו.
דווקא במזרח התיכון הנשיא טראמפ עובד הפוך. כבר בכהונתו הקודמת הוביל הנשיא טראמפ מדיניות "טובים נגד רעים", בה הצליח לחזק ולאחד מדינות שתופסות עמדות חיוביות כלפי ארצות הברית, ועומדות נגד איראן והג'יהאד העולמי.
"הסכמי אברהם", שנחתמו בספטמבר 2020, היו שינוי גאו-פוליטי משמעותי שהמשיך לעמוד איתן גם במבחן הקשה של המלחמה בעזה. למעשה, ההסכמים יצרו קואליציה דה פקטו של איחוד האמירויות, ירדן וישראל, שהגיעה לשיאה בזמן המתקפה האיראנית על ישראל באפריל 2024.
אפילו שמעון פרס לא יכול היה לדמיין שמטוסים ערביים מחיל האוויר הירדני יסייעו במאמצי ההגנה של חיל האוויר הישראלי, וכי האמירתים יסייעו למערכת הביטחון במודיעין וגיבוי בין לאומי.
דווקא במזה"ת טראמפ עובד הפוך. כבר בכהונתו הקודמת הוביל מדיניות "טובים נגד רעים", בה הצליח לחזק ולאחד מדינות שתופסות עמדות חיוביות כלפי ארה"ב, ועומדות נגד איראן והג'יהאד העולמי
כעת, עוד טרם כניסתו לתפקיד הנוכחי, הביא טראמפ לפריצת דרך בין ישראל לחמאס, שהובילה להסכם הפסקת אש ולשובם של עשרות חטופים ישראלים. תקיפותיו האחרונות בתימן והאיומים שיוצאים מהבית הלבן כלפי איראן וחמאס לא מותירים מקום לספק – במזרח התיכון טראמפ מייצר מאזן אימה שהוא כל-כך מתאמץ לפרק בכל שאר העולם.
מלחמת עולם שלישית לא פרצה עד כה כי ארצות הברית עשתה מאמצים גדולים למנוע אותה. מאז מלחמת העולם השנייה, שגבתה את חייהם של כחצי מיליון חיילים אמריקאים, ארצות הברית מנסה לייצר כמה שיותר שותפויות אזוריות ובינלאומיות על מנת להרתיע מדינות עוינות לפתוח במלחמה.
ברית נאט"ו באירופה נועדה לבלום את ההתפשטות הסובייטית ולמנוע מצב בו שוב אירופה נופלת לידי כוח אנטי-דמוקרטי. במזרח הרחוק ארצות הברית השקיעה מאמצים רבים ביצירת בריתות שנועדו לחזק בין היתר את טייוואן, דרום קוריאה והפיליפינים, דמוקרטיות שנמצאות באיום ישיר של סין וצפון קוריאה.
לא בכדי, כשמלחמת העולם השלישית כמעט פרצה בזמן משבר הטילים בקובה בשנת 1962, מאזן הכוחות הוטה משמעותית לרעת ארצות הברית והמערב. אז, ברית המועצות השפיעה על כמחצית מאירופה, מדינות במרכז אסיה, בצפון אפריקה, במזרח הרחוק ובמזרח התיכון, ומאזן האימים בין הגוש המערבי והסובייטי נראה היה שקול.
טראמפ רוצה לסיים מלחמות ולא להתחיל אותן. הנשיא האמריקאי החדש-ישן בהחלט הצליח במשימה הזו בשני העימותים המרכזיים היום בעולם, בין ישראל לחמאס ובין רוסיה לאוקראינה. בעתיד, אנו עשויים להיות עדים גם לצעדים דומים בין דרום וצפון קוריאה, סין וטייוואן, הודו ופקיסטן ואולי אפילו בין ישראל לאיראן. יחד עם זאת, השיטה של טראמפ להחליש את כל בנות הברית ה"טבעיות" של ארצות הברית בעשורים האחרונים, יכולה רק להזיק בטווח הארוך.
נכון, אפשר להבין את ההיגיון במיאוס האמריקאי ממעמדה של ארצות הברית כ"שוטר העולמי", אך היום היא דומיננטית וחזקה בזכות המהלכים האסטרטגיים שהיא טיפחה במשך עשורים. הזנחתם תתמרץ את הגוש האנטי דמוקרטי להתחמש ולהתאחד כנגד המערב המתפורר.
אפשר להבין את המיאוס האמריקאי ממעמד ה"שוטר העולמי", אך ארה"ב היום דומיננטית וחזקה בזכות המהלכים האסטרטגיים שטיפחה במשך עשורים. הזנחתם תתמרץ את הגוש האנטי-דמוקרטי להתחמש
בסוף, כמו שההיסטוריה הוכיחה, כשתפרוץ מלחמת העולם הבאה – ארצות הברית שוב תיאלץ להציל את העולם, אבל אף אחד לא מבטיח שהפעם היא תצליח.
דן בר-נר הוא יועץ פוליטי לשעבר, תואר ראשון במדעי המדינה ולימודי המזרח התיכון, אוהד כדורגל.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
אנחנו כבר כעת במלחמת עולם, שהחלה עם פלישת רוסיה לאוקראינה ב-24 בפברואר 2022, והתפשטה למזה"ת ב-7 באוקטובר. מדינות.אירופה מתחמשות במאות מיליארדי דולרים, טראמפ הודיע כבר שיספח את קנדה כך או אחרת, כלומר באמצעות דיכוי כלכלי או בפעולה צבאית, דוחף לסיפוח גרינלנד ולמעשה כבר סיפח את תעלת פנמה. ברקע כולם שכחו בינתיים מהשאיפה הסינית לסיפוח טייוואן אבל זה יגיע יום בהיר אחד, במוקדם או במאוחר.
לא כל מלחמת עולם נראית כמו קודמתה והמלחמה הזו אולי מתפתחת יותר לאט, גם כי הסיכונים גדולים יותר בגלל עוצמת כלי הנשק והיקף הנזקים שיכול להביא לקץ האנושות באבחה אחת יחידה, מושג שלא היה קיים במלחמות הקודמות. אבל ההיקף של מלחמה זו, עוצמתה והשינויים שתביא בכנפיה לא יפחתו במאום מאלו שקדמו לה.