הפרומואים לאירועי "קרנבל באגם" שהתקיימו בפורים האחרון סביב אגם האקו־פארק באשקלון לוו בסופרלטיבים רבים. זאת, לאחר המבוכה שליוותה את סגירת הפארק – שעומד שומם רוב ימות השנה כפיל לבן – בעקבות גילוי ציפורים מתות במקום הנגועות בשפעת העופות.
כל זאת התרחש על רקע שורת תחקירי זמן ישראל, שהציגה את הפרויקט המרכזי של ראש העירייה תומר גלאם כ"מעבדת השחתה". בין היתר נחשפו מתנות בשווי מיליוני שקלים לחברה פרטית, שחלק מבעליה מקורבים לגורמים בכירים בעירייה; ניסיונות להסתיר תנאי מכרז מחברי ועדת המכרזים; תקציבים שתפחו ללא הסבר או אישור; והתעלמות מדרישות בסיסיות של מנהל תקין.
אירועי הקרנבל נראו, אפוא, כהזדמנות להראות שפרויקט הדגל של הקדנציה רווית השערוריות הוא חגיגה עממית מלאה בשמחה.
באשקלון, כמו באשקלון, נדמה כי הדברים חייבים להיות עקומים. את המכרז להפעלת מתחם הפוד־טראקס לא פרסמה העירייה, אלא החברה שמפעילה את הפארק – חברה שלכאורה לא עמדה בחלק מתנאי הסף
ואכן, הפרסומים לא הצטיינו באנדרסטייטמנט והבטיחו קרנבל ברזילאי "מדהים" ו"מ־ט־ו־ר־ף", עם מתחם מתנפחים "ענק", מופעי אקרובטיקה "מהפנטים", פסלים חיים, עמדות איפור, ריקודים, מוזיקה, פוד־טראקס ועוד.
רגע לפני האירוע, יצא מעין "מכרז" להפעלת הפוד־טראקס – עמדות מזון המניבות רווח נאה מתאבונו הבריא של הציבור באירועים משפחתיים המוניים שכאלה. ברוב הערים שולטת העירייה בהקצאת המשאב היוקרתי הזה, קובעת את כללי המשחק, ואוספת אחוזי רווחים או תשלום ארנונה מהזכיינים.
אולם באשקלון, כמו באשקלון, נדמה כי הדברים חייבים להיות עקומים. את המכרז להפעלת מתחם הפוד־טראקס בפארק לא פרסמה העירייה, אלא החברה הפרטית שמפעילה את הפארק – אותה חברה שתחקיר זמן ישראל חשף כקומבינה משוכללת, שלכאורה אינה עומדת בתנאי הסף, אך זכתה פעמיים במכרז בתנאים שאינם עומדים בכללי מנהל תקין.
מדובר בחברת "למו ניהול ואינטגרציה" – הלחמה של שני גופים – שהוקמה זמן קצר לפני פרסום המכרזים, וככל הנראה נוסדה במיוחד לצורך מכרזי הפארק. החברה זכתה במכרז אשתקד כספק יחיד, משום מה, אף שלכאורה לא עמדה לפחות בחלק מתנאי הסף.
מחצית ממניות החברה מוחזקות בידי יפתח חדד, בחור צעיר המקורב לשניר אלטיט – בנה של ממלאת מקום ראש העירייה, מיריי אלטיט – שגם הוא נמנה עם עובדי הפארק
מחצית ממניות החברה מוחזקות בידי יפתח חדד, בחור צעיר המקורב לשניר אלטיט – בנה של ממלאת מקום ראש העירייה, מיריי אלטיט – שגם הוא נמנה עם עובדי הפארק.
אלטיט הכחישה בעבר כי בנה עובד בחברה, אך לאחרונה, בעת דיון בסעיף הסתייגות הנוגע לפארק, הבהירה לאחר שנלחש דבר מה לאוזנו של ראש העירייה כי היא נמנעת מהשתתפות בהצבעה. כאשר נשאל על תעסוקת בנה של ממלאת מקום ראש העירייה השיב הבעלים של "למו ניהול ואינטגרציה", גיל פוסטבינדר, כי הוא מבקש לא להתייחס לעניינים הקשורים לעובדי החברה.
חברה פרטית שמפרסמת מכרז להפעלת משאב על קרקע ציבורית – זהו שילוב חריג במיוחד. נוסח המכרז, שמזכיר יותר "קול קורא" ("בקשה להצעת מחיר עבור זיכיון"), מתייחס להצבתם של לפחות עשרה דוכני מזון, כאשר ההתקשרות נעשית מול החברה שמפעילה את הפארק – ולא מול העירייה. גם הרווחים, שיעור של 7% מהמחזור, יוזרמו ישירות לחברה.
אבל אלה רק ה"פינאטס". רווחי הקרנבל כולו זורמים במישרין מהעירייה – כלומר, מהציבור – אל חברת "למו". זאת אף שהחברה כבר מקבלת כ־15 מיליון שקלים בשנה עבור הפעלת וניהול הפארק, שברוב ימות השנה לא קורה בו יותר מדי.
השיטה, לכאורה, ברורה: מקבלים כסף עבור ניהול שוטף של הפארק, כסף נוסף עבור ניהול אירועים ספציפיים – ועוד רווחים מאותם אירועים עצמם
לפי המכרז המעוות שבו זכתה, יכולה "למו" לגבות מהעירייה עד מיליון וחצי שקלים על אירוע בודד, דוגמת הקרנבל באגם – סכום אסטרונומי לכל הדעות. קשה להבין מי בדיוק אמור לפקח על ההוצאה הזאת, שכן ועדת המכרזים הוצאה מהתמונה, ולצורך תשלום עבור האירוע לא נדרש אפילו חוזה נפרד – די בהגשת חשבוניות.
השיטה, לכאורה, ברורה: מקבלים כסף עבור ניהול שוטף של הפארק, כסף נוסף עבור ניהול אירועים ספציפיים – ועוד רווחים מאותם אירועים עצמם. במקום שהציבור ייהנה מהשירותים שהעירייה מסבסדת באמצעות חברת ניהול המתוקצבת מכספי ציבור, נהנית החברה הפרטית הן מהתשלום השוטף והן מהרווחים הנלווים לכל אירוע. מדובר בהתנהלות שלכל הפחות אינה תקינה.
נוסף על כך, במכרז שבו זכתה "למו" מופיע סעיף כמעט נסתר ותמוה, שלפיו ייתכן שבעתיד תורחב ההתקשרות גם להפעלת פארק נוסף. הסעיף הזה לא נדון בוועדת המכרזים, ולא מוסבר מכוח מה מרחיבים מכרז מפארק אחד לפארק אחר. על פי הערכות, מדובר ב"פארק עיר היין" – מתחם ענק שהתוכניות שלו מתגבשות בחודשים האחרונים.
המיילים הלכו לאיבוד בדואר
אם שני המכרזים לניהול האקו־פארק עברו בוועדת המכרזים של העירייה תוך הסתרת פרטים מהותיים, לכאורה – הרי ש"המכרז" לניהול דוכני המזון בפארק ציבורי, שהושקעו בהקמתו מאות מיליוני שקלים מכספי ציבור, כבר נוהל ישירות בידי חברה פרטית. זאת, באפס שקיפות, מבלי שוועדת המכרזים של העירייה דנה בו ולו פעם אחת.
כפי שנחשף לאחרונה בזמן ישראל, השלכת רימונים, הצתת כלי רכב, מעצרי שווא ואיומים – הם חלק מארסנל קבוע של "תשורות" המוענקות למי שמביע התנגדות לשלטון הנוכחי בעיר
ואכן, כצפוי, עננה רובצת על תוצאות אותו "מכרז": אחד המציעים טוען כי על אף שהציע את ההצעה הגבוהה ביותר (כפול מהמינימום הנדרש) הפסיד בכל זאת. מדובר בניסים (שם בדוי), ספק שירותים ותיק, שלדבריו סופג התנכלות מתמשכת מצד העירייה ונציגיה במשך חודשים, רק משום שהעז להביע בפומבי ביקורת כלפי ראש העירייה והנהלתה.
בעבר התריע ניסים על הפעלה בלתי חוקית של עסקים בעיר – בין היתר במתחמי חוף הים – וספג אלימות ואיומים. לפני כחצי שנה, יום לאחר הבחירות לראשות העירייה, נזרק רימון לתוך חצר ביתו באישון לילה. נגרם נזק לבית, ובנס איש לא נפגע.
כפי שנחשף לאחרונה בזמן ישראל, השלכת רימונים, הצתת כלי רכב, מעצרי שווא ואיומים – הם חלק מארסנל קבוע של "תשורות" המוענקות למי שמביע התנגדות לשלטון הנוכחי בעיר.
ניסים הניח בכוונה הצעה גבוהה במיוחד דקות ספורות לפני שהמכרז נסגר, הצעה בגובה של 20 אלף שקל ביום, כי ידע שאין לו סיכוי לזכות. ואכן, לטענתו ההצעה הזוכה הייתה נמוכה משלו בכ־4,000 שקלים. כאשר ביקש הסברים, נמסר לו שבעירייה לא מסכימים לעבוד איתו.
"פתאום החליטו שמעבירים לחברת הניהול של הפארק את שירותי המזנון, למרות שנכתב במפורש במכרז של החברה העירונית שאירועי פורים כלולים"
"חברים העבירו לי את המסר שלעולם אני לא אעבוד באשקלון. מעל 20 שנה אני מפעיל דוכנים באשקלון, בתור תושב העיר אני גם מעסיק ספקי משנה אשקלונים. מאז התלונה על הרימון ומאז שהתלוננתי שראש העיר ושותפיו מתנכלים לי בשנתיים האחרונות, אני לא מצליח להיכנס לאף מקום עבודה באשקלון וגם כשאני זוכה במכרזים הם מוצאים דרך לפסול אותי בסוף או שהם טוענים כל פעם ש'המיילים שלי לא התקבלו' למרות שהתקבלו".
במהלך ניסיונותיו להפר את החרם שהוצא נגדו לטענתו בשנתיים האחרונות, התמודד ניסים לאחרונה במסגרת מכרז של החברה העירונית אשקלון, שנועד לייצר מאגר פומבי של ספקים למתן שירותי הפקה של דוכני מזון עבור אירועים בעיר בחמש שנים הקרובות.
אבל אז התגלה משהו מוזר: בעוד שבתשובותיה הבהירה החברה העירונית כי המכרז מתייחס בפועל גם לאירועי פורים בעיר, בפועל הוחרגו האירועים שהתקיימו באקו־פארק, שהפכו להיות נחלתם של החברה הפרטית. יד ימין מייצרת מאגר – יד שמאל מחלקת דוכני מזון על פי סטנדרטים אחרים בתכלית.
"פתאום החליטו שמעבירים לחברת הניהול של הפארק את שירותי המזנון, למרות שנכתב במפורש במכרז של החברה העירונית שאירועי פורים כלולים. אומרים שגם אירועי יום העצמאות הולכים לעבור לאקו־פארק. מי שאומר את האמת נזרק מהמדרגות. להגיד היום את האמת זאת עבירה פלילית".
משום מה במהלך 2023 שולמו למעלה משבעה מיליון שקלים מתקציב העירייה עבור "ניהול הפארק" לחברת "למו" ולחברת הניהול מטעמה – וזאת לאורך חודשים ארוכים שבהם הפארק כלל לא פעל
חברת המועצה וחברת ועדת המכרזים עו"ד תמר קידר, שהייתה היחידה להוביל התנגדות לתהליך האישור התמוה לשני המכרזים הפגומים לניהול האקו־פארק, פנתה לאחרונה למשרד הפנים בבקשה להטיל עיצומים על ראש העירייה והנהלתה, במסגרת הליך של "חיוב אישי", בשל "הוצאה שלא כדין מקופת העירייה".
עו"ד קידר טוענת כי החברה שזכתה לא עמדה בתנאי הסף הדורשים ניסיון רלוונטי, לא עמדה בתנאי הסף לגבי היקף הפעילות הכספית (שכן החברה הוקמה סמוך להגשת ההצעות) ולא השתתפה בכנס המציעים כנדרש.
משום מה במהלך 2023 שולמו למעלה משבעה מיליון שקלים מתקציב העירייה עבור "ניהול הפארק" לחברת "למו" ולחברת הניהול מטעמה – וזאת לאורך חודשים ארוכים שבהם הפארק כלל לא פעל. למעשה, לאורך כל שנת 2023 הפארק לא נפתח לציבור, וכשכבר היה אמור להתחיל לפעול – פרצה המלחמה בעזה.
בסך הכול, נדרשים כעת ראש העירייה ואנשיו להשיב יותר משלושה מיליון שקלים, שלפי החשד שולמו לחברה בסתירה לספר התקציב.
ב־2024 הפערים רק מחריפים: בעוד שלפי תנאי המכרז הייתה אמורה החברה לקבל כ־3.5 מיליון שקלים, שולמו לה בפועל – ללא כל הסבר, הצבעה במליאה, וככל הנראה גם ללא אישור כדין – יותר מ־13.5 מיליון שקלים. חריגה של 10 מיליון שקלים ממה שהותר.
בסרטון של ישיבת המועצה אפשר לראות ולשמוע את גלאם מצהיר "אני יעשה סוף לגברת הזאתי". בתגובה שואלת קידר: "תעשה סוף? למה עכשיו אתה מאיים עליי". למוחרת הגישה קידר תלונה במשטרה
פעילותה הנמרצת של עו"ד קידר נגד שחיתות צירפה אותה בחודשים האחרונים לרשימת המוקצים – אלה שמאיימים על שלמות השלטון ומשלמים על כך מחיר כבד. באוקטובר האחרון, בעקבות פרסום תחקיר זמן ישראל, פצחה מולה ממלאת מקום ראש העירייה אלטיט במהלך ישיבת מועצה במתקפת גידופים שנמשכה דקות ארוכות, על אף שלקידר לא היה כל קשר לממצאי התחקיר (שהעלו כי אלטיט נמצאת לכאורה בניגוד עניינים בנוגע לפארק):
"יש לך בעיה מולנו, את עשית אותנו גנבים ושקרנים. את עשית את עובדי העירייה גנבים ושקרנים ואין לך גישה נשית, את לא יודעת לכבד אף אחד, אף אחד… את רצחת פה נפשות של אנשים… אנשים עברו פה סיוטים… את לא יודעת לכבד, את לא יודעת לכבד, את לא אישה, כאישה לאישה – את לא אישה".
בישיבת מועצה אחרת שהתקיימה לאחרונה, כאשר טענה קידר כי במינוי המנכ"ל חדש (החמישי במספר בשמונה השנים האחרונות) פועל ראש העירייה בניגוד עניינים, הצטרף גם גלאם לתוקפים ואיים עליה לכאורה.
בסרטון של ישיבת המועצה אפשר לראות ולשמוע את גלאם מצהיר "אני יעשה סוף לגברת הזאתי" (הטעות במקור). בתגובה שואלת קידר: "תעשה סוף? למה עכשיו אתה מאיים עליי". למוחרת הגישה קידר תלונה במשטרה נגד ראש העירייה על איומים. בינתיים יד נעלמה שלפה את ההידיינות הזאת, שנמשכה כמה דקות, מהפרוטוקול הרשמי של הישיבה והיא נמחקה.
חדד אישר כי המכרזים לפורים נעשו על ידי החברה בבעלותו, אך טען: "לא ידוע לי על התרחבות ל'עיר היין', לא דיברו איתי על כלום. הלוואי שיבקשו ממני לנהל משהו, אבל כרגע לא דיברו איתי"
מעיריית אשקלון לא נמסרה תגובה עד למועד פרסום הכתבה. עד כה סירבה עיריית אשקלון בעקשנות להגיב לפניות זמן ישראל באופן גורף.
בשיחה עם יפתח חדד, אחד ממקימי "למו אינטגרציה וניהול", הוא סירב להתייחס לסוגיות הקשורות לקשר בינו לבין הנהלת העירייה ולנסיבות הקמתה של החברה לצורך המכרז לניהול אקו־פארק.
חדד אישר כי המכרזים לפורים נעשו על ידי החברה בבעלותו, אך טען: "לא ידוע לי על התרחבות ל'עיר היין', לא דיברו איתי על כלום. הלוואי שיבקשו ממני לנהל משהו, אבל כרגע לא דיברו איתי". חדד גם טען ש"כל מיני גורמים מנסים להכפיש את שמי באמצעות שמועות".
מגיל פוסטבינדר, הבעלים של "למו אינטגרציה וניהול", לא התקבלה תגובה עד למועד פרסום הכתבה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
בפארק פועל ומתוחזק באופן קבוע. היה סגור 3 שבועות סה"כ( שפעת העופות) מתוך שנה ו8 חודשים שהוא פתוח. לא פיל לבן ולא נעליים. אנחנו תושבי השכונה ונהנים ממנו מאוד! חד משמעית חסר דוכני אוכל/עגלות קפה.