השבוע שבו הביטקוין היה יציב יותר מוול סטריט

כשהשוק הופך לבבואה של איש אחד, ומגיב בפאניקה או באופוריה לכל ציוץ של טראמפ, הוא מאבד את תפקידו המרכזי – שיקוף של ערך כלכלי אמיתי ● זו אינה תנודתיות בריאה, אלא סימפטום למחלה חמורה יותר: ריכוז כוח ואובדן אמון במוסדות ● פרשנות

ראש בובה בדמות נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מונח על שולחן בבורסה לניירות ערך של ניו יורק, 14 באפריל 2025 (צילום: TIMOTHY A. CLARY / AFP)
TIMOTHY A. CLARY / AFP
ראש בובה בדמות נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מונח על שולחן בבורסה לניירות ערך של ניו יורק, 14 באפריל 2025

שנת 2021 תיזכר בקרב משקיעי הביטקוין בעיקר בזכות ציוציו של אילון מאסק, אז עדיין "רק" יזם טכנולוגי ומיליארדר פורץ דרך. בכל פעם שצייץ בעד המטבע, ערכו זינק לשמיים, לעיתים אף ב־20% בתוך זמן קצר. בכל פעם ששינה את דעתו וצייץ נגדו – ערך הביטקוין התרסק.

ייתכן שלא היה מקרה סמלי יותר לחוסר היציבות שאפיין את שוק הקריפטו באותן שנים: שוק תנודתי, רווי אי־ודאות, שבו ציוץ בודד של אדם אחד קובע את מגמת המסחר, לפי מצב הרוח שבו התעורר בבוקר. אין פלא שרבים מהמשקיעים הפוטנציאליים חששו אז להיכנס לעולם הביטקוין.

קשה היה להאמין שיחלפו רק ארבע שנים – והבורסה בוול סטריט תתנהג כמו בורסת ביטקוין על סטרואידים. כמה סטרואידים? ב־2 באפריל הכריז הנשיא דונלד טראמפ על "יום השחרור הכלכלי של אמריקה", והטיל מכסים מפתיעים בגובהם על שורת מדינות – בהן גם ישראל.

מניה ממוצעת במדד הדגל של הכלכלה האמריקאית קפצה או צנחה באחד השבועות הסוערים ביותר בשווקים בשיעור חד יותר מערכו של הביטקוין – מטבע שנחשב לסמל הספקולציה והסיכון

בשבוע שלאחר הכרזת המכסים של טראמפ התרחש בשווקים הפיננסיים אירוע חריג, כמעט סוריאליסטי: שוק המניות של 500 החברות הגדולות בעולם (S&P 500) חווה תנודתיות גבוהה יותר מזו של שוק הביטקוין באותו זמן. סטיית התקן של התשואות היומיות במדד ה־S&P הגיעה לכ־5.3%, לעומת כ־4.8% "בלבד" בביטקוין.

במילים אחרות, מניה ממוצעת במדד הדגל של הכלכלה האמריקאית קפצה או צנחה באחד השבועות הסוערים ביותר בשווקים בשיעור חד יותר מערכו של הביטקוין – מטבע שנחשב לסמל הספקולציה והסיכון. כיצד קרה שנכס פיננסי שנתפש עד לא מזמן כצעיר, פרוע ובלתי יציב הפך יציב יותר מאחד המדדים הוותיקים והחשובים ביותר בוול סטריט?

תצלום של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מונח על שולחן, בזמן שסוחרים ואנשי מקצוע בשוק ההון פועלים ברצפת הבורסה של ניו יורק עם פתיחת המסחר, 27 בינואר 2025 (צילום: ANGELA WEISS / AFP)
תצלום של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מונח על שולחן, בזמן שסוחרים ואנשי מקצוע בשוק ההון פועלים ברצפת הבורסה של ניו יורק עם פתיחת המסחר, 27 בינואר 2025 (צילום: ANGELA WEISS / AFP)

את התשובה לא ניתן למצוא בניתוח כלכלי קלאסי – אלא באיש אחד: דונלד טראמפ. עד לא מזמן התרגלנו לראות את מדד ה־S&P 500 מתנהל בהתאם לדוחות כספיים, תחזיות אנליסטים, החלטות ריבית של הפדרל ריזרב או מגמות עולמיות. כל אלה לא נעלמו – אך תחת טראמפ, הפכו פתאום להרבה פחות רלוונטיים.

בשבוע שעבר נע מדד ה־S&P 500 בין עליות חדות לצניחות חדות, בהתאם להצהרות הספונטניות של הנשיא טראמפ – שהשתנו לעיתים מיום ליום. המשקיע הממוצע, שחיפש אפיק יציב להשקיע בו, הפך לפתע לקורבן של מצבי הרוח הבלתי צפויים של נשיא ארצות הברית.

טראמפ איננו סתם משפיען נישתי עם קהל מצומצם של משקיעי מטבעות דיגיטליים – הוא האיש החזק בעולם, והחלטותיו מטלטלות שווקים, ממשלות, חברות ואזרחי מדינות בכל רחבי הגלובוס

הבעיה האמיתית היא חוסר העקביות. טראמפ משדר לשווקים תדמית של מנהיג שפועל מהבטן – כזה שחסר לו קו כלכלי ברור ומגובש. יום אחד הוא מצהיר שלא יוותר בקלות על מדיניות המכסים, ולמוחרת כבר דוחה את יישומם ב־90 יום. יום אחד הוא גוזר על ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות התמודדות עם מכסים בלתי אפשריים – וביום שלמוחרת מבטל את ההחלטה כליל.

המשקיעים, שמנסים לתכנן מהלכים ארוכי טווח, נותרו מבולבלים. איך ניתן לבנות אסטרטגיה כשכל ציוץ עלול להפוך את השוק על ראשו? המצב חמור יותר אפילו מתקופת ציוצי מאסק על קריפטו ב־2021.

מדד הדאו ג'ונס בעת סגירת יום המסחר בבורסה לניירות ערך בניו יורק, 11 במרץ 2025 (צילום: Photo/Richard Drew)
מדד הדאו ג'ונס בעת סגירת יום המסחר בבורסה לניירות ערך בניו יורק, 11 במרץ 2025 (צילום: Photo/Richard Drew)

טראמפ איננו סתם משפיען נישתי עם קהל מצומצם של משקיעי מטבעות דיגיטליים – הוא האיש החזק בעולם, והחלטותיו מטלטלות שווקים, ממשלות, חברות ואזרחי מדינות בכל רחבי הגלובוס.

התנהלותו הכלכלית של טראמפ מרוקנת מתוכן מוסדות רציונליים וממירה אותם בפולחן אישיות. ברשתות החברתיות הופיעו תגובות זועמות נגדו כששוק המניות צנח, ומנגד – דברי שבח והודיה "למנהיג העולם" כשציוץ בודד שלו הוביל לעלייה חדה במדדים.

הזינוק החד של מדד S&P 500 בימי המסחר האחרונים, לאחר התרסקות חדה, אינו בהכרח סימן להתאוששות – אלא בעיקר תמרור אזהרה למחלה עמוקה יותר: שווקים שלמים שרוקדים לפי חלילו של אדם אחד

המצב הזה עקום ומסוכן. שוק ההון נועד לשקף ערכים כלכליים אמיתיים, להעריך סיכונים ולהקצות משאבים באופן יעיל. כשכל אלה מוחלפים בתגובות לגחמות של פוליטיקאי, הפועל על פי מטרות לא שקופות ותחת רצון לשלוט בנרטיב – השוק מאבד את ייעודו המרכזי.

הזינוק החד של מדד S&P 500 בימי המסחר האחרונים, לאחר התרסקות חדה, אינו בהכרח סימן להתאוששות – אלא בעיקר תמרור אזהרה למחלה עמוקה יותר: שווקים שלמים שרוקדים לפי חלילו של אדם אחד ומתעלמים מהמציאות הכלכלית המורכבת.

דיווח חדשותי, העוסק בתגובת העולם למכסים שהטיל נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, במרקט-סייט בטיימס סקוור שבניו יורק, 9 באפריל 2025 (צילום: ANGELA WEISS / AFP)
דיווח חדשותי העוסק בתגובת העולם למכסים שהטיל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ניו יורק, 9 באפריל 2025 (צילום: ANGELA WEISS / AFP)

אובדן האמון בכלכלה האמריקאית ובמי שמוביל אותה, כפי שהתבטא בתחילת אפריל, היה אירוע מדאיג – גם עבור טראמפ. האם זה היה השיא של המשבר הגדול – או שרק ההתחלה? התשובה, כך נראה, תלויה בו.

עוד 648 מילים ו-1 תגובות
סגירה