ההפגנות נגד חמאס ברצועה מתחדשות
השבוע בצפון רצועת עזה שוב התחדשו ההפגנות נגד החמאס. מאות רבות של עזתים, בעיקר אנשים צעירים שמבינים שבמצב הנוכחי הם נידונים למלחמה נצחית, רעב ומחסור, יצאו לרחובות ודרשו את הפסקת המלחמה, החזרת החטופים ושיקום הרצועה – ללא חמאס.
Palestinian children participated in today's anti-Hamas protests in Beit Lahia, northern Gaza: "I am a Palestinian child—I have the right to live in peace." pic.twitter.com/OPp67XKozG
— Ihab Hassan (@IhabHassane) April 17, 2025
משטר חמאס כנראה אינו מסוגל לעצור את התנופה הזאת, ולפיכך אנשיו ניסו לנצל את המחאה על מנת לנכס אותה לעצמם. הם שתלו כמה סוכנים שלהם שהחזיקו שלטים בהם נכתב כי "בית לאהיה תומכת בהתנגדות החמושה", כלומר בחמאס. אך התרמית הזאת התגלתה במהירות ואנשי חמאס סולקו בבושת פנים ואחרי שקיבלו מכות.
Hamas members—masked and desperate—attempted to hijack today's protest in Gaza to make it appear as support for the group.
But the real protesters stood unmasked, risking their lives to send a clear message: "Hamas does not represent us."
DOWN WITH HAMAS! pic.twitter.com/J8w60G0iIp
— Ihab Hassan (@IhabHassane) April 16, 2025
על פי תחקיר וול סטריט ג'ורנל, בימים אלה חמאס גם מתקשה לגייס לוחמים חדשים ולשלם משכורות לפעיליו. זה קורה בעקבות הפסקת סיוע הומניטרי לעזה שחמאס היה מנכס לעצמו ומוכר ברווח עצום לאזרחים הפלסטיניים הנזקקים.
על פי התחקיר של WSJ, תשלומים לרבים מעובדי משטר חמאס הופסקו, ומחבלים בכירים מקבלים רק כמחצית ממשכורתם. צה"ל חיסל אנשי מפתח בתחום הפיננסי של חמאס, ואחרים מסתתרים במחתרת ואינם מסוגלים לעסוק בפעילות הרגילה שלהם.
במקום לנצל את החולשה הנוכחית של חמאס ולקדם פתרון מדיני ארוך טווח, הממשלה ממשיכה להתמקד אך ורק בהיבט הצבאי של המערכה, וכך מחמיצה חלון הזדמנויות היסטורי לשינוי המציאות ברצועת עזה ובאזור
כל הדינמיקה החדשה הזאת הייתה יכולה להשתלב בתוך יוזמה מדינית שהייתה מכניסה פנימה את המדינות הערביות המתונות שכבר הביעו נכונות לסייע לשלטון פלסטיני חדש ברצועה, אך ממשלת ישראל עדיין מסרבת לדון ב"יום שאחרי", אפילו כאשר ההזדמנות דופקת על דלתה.
במקום לנצל את החולשה הנוכחית של חמאס ולקדם פתרון מדיני ארוך טווח, הממשלה ממשיכה להתמקד אך ורק בהיבט הצבאי של המערכה, וכך מחמיצה חלון הזדמנויות היסטורי לשינוי המציאות ברצועת עזה ובאזור.
בארה"ב טרודים כעת בכלכלה, מאבק באוניברסיטאות ומהגרים, אירופה ממוקדת יותר מתמיד באוקראינה, וממשלת ישראל, שאינה מוגבלת על ידי שום כוח, ממשיכה לעשות את אותו הדבר ולהתפלא על כך שהתוצאה אינה נאה: גם לאחר 560 ימי מלחמה החטופים עדיין מעונים בעזה, חמאס עדיין בשלטון, טילים עדיין נורים על הדרום, עזתים חפים מפשע נהרגים בכל יום, ועדיין אין ביטחון.
ארה"ב עוזבת את סוריה. מי ייכנס לוואקום?
על פי הפרסומים בתקשורת הישראלית והאמריקאית, ארה"ב מתכננת להתחיל להוציא את כוחותיה מסוריה תוך פחות מחודשיים.
דונלד טראמפ רצה להוציא את החיילים האמריקאים מסוריה ולהשאיר מאחור את "החולות המדממים" כבר בקדנציה הראשונה שלו, מיד לאחר שהכריז על ניצחון על דאעש
לא מדובר בהחלטה פתאומית: דונלד טראמפ רצה להוציא את החיילים האמריקאים מסוריה ולהשאיר מאחור את "החולות המדממים" כבר בקדנציה הראשונה שלו, מיד לאחר שהכריז על ניצחון על דאעש.
אז עוד היו סביבו יועצים ובכירים עם דעות עצמאיות שחשבו שזה לא תהליך טוב עבור ארה"ב, שהייתה מותירה את הזירה הזאת לרוסיה ואיראן, וגם לא למזרח התיכון, ודאי שלא לישראל.
מאז חלפו כמה שנים, ובדצמבר 2024 משטר אסד קרס ובמקומו קם משטרו החדש של אחמד א-שרע, שמתנגד לנוכחות איראנית בשטחה של סוריה.
כבר בימיו הראשונים של ממשל טראמפ, בכירים סביבו רמזו שיציאה של ארה"ב מסוריה זה עניין של זמן, ולא זמן רב, ואם הדיווחים שפורסמו השבוע אכן מאומתים, תוך מספר שבועות המצב בסוריה ישתנה באופן דרסטי.
כבר בימיו הראשונים של ממשל טראמפ, בכירים סביבו רמזו שיציאה של ארה"ב מסוריה זה עניין של זמן, ולא זמן רב, ואם הדיווחים שפורסמו השבוע אכן מאומתים, תוך מספר שבועות המצב בסוריה ישתנה באופן דרסטי
רק כ-1,000 חיילים אמריקאים נמצאים כיום בצפון-מזרח סוריה, אך לא ניתן להמעיט בהשפעתם על המתרחש במדינה. יחד עם הכורדים הם שומרים על שדות נפט אסטרטגיים, נותנים גב למיליציה הכורדית YPG ששומרת על מחנות מעצר של פעילי דאעש, ומונעים מגורמים עוינים, איראניים ואחרים, להשתלט על המרחב.
לאחרונה ארה"ב הצליחה לפייס בין כורדים למשטר של א-שרע: שני הצדדים חתמו על הסכם שלום וכבר החלו ביישומו, אך החשש מהבאות, בראש ובראשונה כניסה מאסיבית של כוחות טורקיים לאזור, עדיין קיים, וכך גם אי הוודאות בנוגע לעתידם של מחנות המעצר של פעילי דאעש.
לאחרונה דווח בארץ ובעולם שישראל חוששת מהרחבת השפעה טורקית בסוריה ולפיכך עושה לובינג לרוסיה, על מנת שתוכל לשמור על בסיסיה בסוריה.
לא ברור האם רוסיה, שבעבר לא הצליחה וכנראה גם לא רצתה לגרוע מההשפעה האיראנית בסוריה, תוכל לקדם את האינטרס הישראלי ולמנוע באופן כזה או אחרת את כניסתה של טורקיה לאזור. מה שברור הוא שעזיבה אמריקאית כאשר סוריה עדיין חלשה מאוד לא תסייע ליציבות במדינה, אלא בדיוק להפך.
עזיבה אמריקאית כאשר סוריה עדיין חלשה מאוד, לא תסייע ליציבות אלא בדיוק להפך. לחלל שתותיר ארה"ב ייכנסו כוחות אחרים, בין אם טורקיים, רוסיים או אפילו איראניים
מצידו, טראמפ מקיים את הבטחתו לבוחריו: הוא מחזיר את החיילים האמריקאים מהמזרח התיכון. אך הוואקום לעולם אינו נותר ריק: לחלל הזה ייכנסו כוחות אחרים, בין אם טורקיים, רוסיים או אפילו איראניים, שמחפשים כיצד ניתן לחזור לסוריה על מנת לחדש את הגשר היבשתי ללבנון ולחזבאללה.
מגמת ההתבדלות בארה"ב מסוכנת מאוד עבור ישראל, שכעת מבינה שעליה להתחיל להסתגל למצב החדש, ובמהירות.
קטאר משקיעה במצרים
אמיר קטאר שייח' תמים בן חמד אאל ת'אני ונשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי נפגשו השבוע בדוחא והסכימו לקדם חבילת השקעות קטארית ישירה במצרים בסך 7.5 מיליארד דולר. בהצהרה משותפת נאמר כי ההשקעה "משקפת את חוזק היחסים בין שתי המדינות ותורמת להשגת פיתוח כלכלי בר-קיימא".
פגישה זו מתרחשת על רקע המשבר הכלכלי החמור במצרים, המדינה המאוכלסת ביותר בעולם הערבי. הכלכלה המצרית מתמודדת עם אינפלציה גבוהה, מחסור במטבע זר, וחובות חיצוניים העומדים על יותר מ-160 מיליארד דולר. המשבר החריף במיוחד בשנה האחרונה, כאשר מחירי מוצרי צריכה בסיסיים זינקו והלירה המצרית איבדה כמחצית מערכה מול הדולר.
על רקע המשבר הכלכלי החמור במצרים: אמיר קטאר ונשיא מצרים נפגשו השבוע בדוחא והסכימו לקדם חבילת השקעות קטארית ישירה במצרים בסך 7.5 מיליארד דולר
בחודשים האחרונים חל שיפור מסוים במצב בעקבות הסכם עם קרן המטבע הבינלאומית והשקעות מהמפרץ, אך האתגרים העצומים עדיין נותרו בעינם. ההשקעה הקטארית המתוכננת מצטרפת לעסקה שנחתמה בשנה שעברה עם קרן ADQ מאבו דאבי, שצפויה להביא השקעות של 35 מיליארד דולר לפיתוח עיר בראס אל-חקמה.
היחסים בין מצרים לקטאר היו מתוחים במשך שנים. ב-2017, מצרים הצטרפה לערב הסעודית, איחוד האמירויות ובחריין בהטלת חרם על קטאר בטענה שהיא תומכת בטרור ובארגון האחים המוסלמים, שנחשב למאיים על המשטר המצרי. החרם הוסר רק ב-2021, וההסכם הנוכחי מסמל המשך ההתחממות ביחסים.
הכלכלה המצרית נפגעה במיוחד בשל המצור שמובילים החות'ים בים האדום, שצמצם את ההכנסות מתעלת סואץ בכ-50% מאז דצמבר. תעלת סואץ היא מקור הכנסה מרכזי במטבע זר עבור מצרים, המניבה בדרך כלל כ-8 מיליארד דולר בשנה.
לא בלתי מעניין הוא שקטאר, המשקיעה עתה סכומי עתק במצרים, נחשבת לתומכת עקיפה בחות'ים בתימן, בעיקר בשל קשריה עם איראן. זהו מצב פרדוקסלי, כאשר יריבה לשעבר של מצרים הופכת למשקיעה משמעותית בה, אך במקביל ממשיכה לקיים קשרים עם גורמים קיצוניים הפוגעים בעקיפין בכלכלה המצרית.
נוצר מצב פרדוקסלי, כאשר יריבה לשעבר של מצרים הופכת למשקיעה משמעותית בה, אך במקביל ממשיכה לקיים קשרים עם גורמים קיצוניים הפוגעים בעקיפין בכלכלה המצרית
השבוע בתולדות המזרח התיכון: חיסול אבו ג'יהאד
ב-16 באפריל 1988 בתוניסיה חוסל אחד ממנהיגיה הבכירים של פת"ח, ח'ליל אל-ואזיר, המכונה אבו ג'יהאד. אירוע זה מהווה אחת מנקודות הציון המשמעותיות בהיסטוריה של הסכסוך הישראלי-פלסטיני והלוחמה החשאית במזרח התיכון.
אל-ואזיר נולד ברמלה, ובמהלך מלחמת העצמאות ב-1948 נמלטה משפחתו לעזה והתיישבה באחד ממחנות הפליטים. הוא רכש את השכלתו במצרים, שם הצטרף לארגון "האחים המוסלמים", ומעצרו הראשון היה קשור לחברותו בארגון זה.
מאוחר יותר הצטרף אל-ואזיר לתנועת פת"ח בהנהגת יאסר ערפאת, ועד מהרה רכש לעצמו השפעה ומעמד. הוא עמד מאחורי תכנון והכנת עשרות פיגועים נגד אזרחי ישראל, כגון הפיגוע בנהריה (1974), הפיגוע במלון סבוי (1975), והשתלטות על אוטובוס ליד קיבוץ מעגן מיכאל (1978) בו נהרגו 35 אנשים, "אוטובוס האימהות" ב-1988 ועוד.
אבו ג'יהאד עמד מאחורי תכנון והכנת עשרות פיגועים, בהם הפיגוע בנהריה (1974), הפיגוע במלון סבוי (1975), והשתלטות על אוטובוס ליד קיבוץ מעגן מיכאל (1978) בו נהרגו 35 אנשים, "אוטובוס האימהות" ב-1988 ועוד
המבצע החל בשעה 1:30 לפנות בוקר. בהתקפה השתתפו שבעה גברים ואישה אחת, לבושים במדים של יחידת הקומנדו התוניסאית. תחילה חוסלו שלושת מאבטחיו של אבו ג'יהאד.
כשפרצו לתוך הווילה, גילו הלוחמים את בעל הבית כשאקדח בידו ואת אשתו, אום-ג'יהאד, עם הילדים. אבו ג'יהאד נורה מטווח קצר, בעוד שבני משפחתו לא נפגעו כלל.
ישראל הודתה רשמית במעורבותה בחיסול רק בשנת 2012, 24 שנים לאחר האירוע.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם