שרים שנכחו בישיבות הממשלה והקבינט בתחילת השבוע, אז הוחלט פה אחד על הרחבת הפעולה בעזה, אומרים בשיחות פרטיות כי הם מתנגדים למדיניות שהם תומכים בה בפומבי והצביעו בעדה.
שני שרים ששוחחו עם זמן ישראל, שניהם מהליכוד, טוענים כי הזרמת עשרות אלפי חיילים לעזה היא מהלך מיותר ומסוכן שעלול לעלות בחללים רבים הן מקרב הלוחמים וגם בקרב החטופים שעדיין בחיים, ולא יביא לתוצאות שעליהן מדובר.
אחד השרים סיפר: "אני מבקר אצל משפחות שכולות ורואה את המחיר שאנחנו משלמים. יש אפשרות עכשיו להפסיק את המלחמה, לעשות עסקה, להחזיר את כל החטופים ולחדש אותה מתי שנרצה.
"אני מבקר אצל משפחות שכולות ורואה את המחיר שאנחנו משלמים. יש אפשרות עכשיו להפסיק את המלחמה, לעשות עסקה, להחזיר את כל החטופים ולחדש אותה מתי שנרצה"
"דיברתי עם ראש הממשלה ואמרתי לו שמדובר בארגון טרור שיפר כל הסכם שנעשה איתו. אמרתי לו ששחרור החטופים יירשם כאחד ההישגים החשובים במורשת שלו, אם ילך למהלך הזה. הוא טען שהתגובה הבינלאומית תהיה קשה.
"נתניהו חושש מאד מסנקציות כלכליות שיוטלו עלינו באו"ם. ניסיתי להסביר לו שהנשיא דונלד טראמפ לצידנו כל הזמן והוא לא ייתן לזה לקרות, אבל הוא לא השתכנע".
הקבינט המדיני-ביטחוני החליט שלשום על מבצע "מרכבות גדעון", שמטרתו המוצהרת היא הכרעת חמאס ופירוקו מהתשתיות הצבאיות שעדיין נותרו בידיו. המערכה החדשה כרוכה גם בהעברה מאסיבית של אוכלוסייה פלסטינית לאזור רפיח, תמרון צבאי רחב היקף וכיבוש חלקים ברצועה לשהייה ארוכה.
בממשלה לא מדברים היום על כיבוש לאורך שנים, הקמת ממשל צבאי והתנחלויות, אבל מודים כי שלושה שרים משפיעים על ראש הממשלה: רון דרמר, יריב לוין ובצלאל סמוטריץ', שמוביל את הקו המשיחי וישמח להוביל מאות קרוואנים יחד עם כוחות הצבא שיתקדמו בעזה.
השרים שדיברו עם זמן ישראל אומרים כי "למזלנו אנחנו עדיין לא שם, ואסור לדבר על ההתנחלויות שנצטרך 100 אלף חיילים כדי שישמרו עליהן".
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ מקפידים לומר כי זוהי התוכנית של הצבא, אולי כדי להתחמק מאחריות עתידית ולהסיט את הביקורת הגדולה לעבר הרמטכ"ל אייל זמיר.
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ מקפידים לומר כי זוהי התוכנית של הצבא, אולי כדי להתחמק מאחריות עתידית ולהסיט את הביקורת הגדולה לעבר הרמטכ"ל
נתניהו מעוניין בהמשך המצב המלחמתי גם מסיבות אחרות, פוליטיות ומשפטיות, אבל רוב השרים עדיין מתייצבים לצדו בעניין הרחבת המלחמה והשאיפה להכרעת חמאס, למרות שלא הצלחנו לעשות את זה במשך יותר משנה וחצי.
הטענה היא כי הלחץ הצבאי הגדול יביא להגליית ראשי חמאס מעזה בהסכמת ישראל בדומה לבריחה של יאסר ערפאת והנהגת פת"ח מלבנון לתוניס ב-1982. טענה נוספת היא כי יש כאן הזדמנות לחסל את חמאס, והיא לא תחזור בעתיד אחרי שארגון הטרור ישקם את כוחו ונתחיל את הכול מחדש.
ומה עם סיכון חיי החטופים? "אנחנו רוצים להגיע למצב שבו ראשי חמאס ייכנעו ויעזבו את עזה תמורת החיים של החטופים", אומר גורם בכיר. "אנחנו יודעים פחות או יותר איפה החטופים נמצאים ולא נסכן אותם במהלך המבצע".
"אנחנו רוצים להגיע למצב שבו ראשי חמאס ייכנעו ויעזבו את עזה תמורת החיים של החטופים", אומר גורם בכיר. "אנחנו יודעים פחות או יותר איפה החטופים נמצאים ולא נסכן אותם במהלך המבצע"
היעד הבא להגירת העזתים: אתיופיה
הנעת האוכלוסייה הפלסטינית דרומה לעבר המעברים וחופי הים נועדה גם לעודד את העזתים לעזוב את הרצועה "מרצון". בממשלה לא נואשו מהחזון שהציג נשיא ארצות הברית טראמפ בפברואר וטענים כי הנשיא האמריקאי עדיין עובד על התוכנית ומוכן להשקיע בה הון גדול.
"גם אנחנו מוכנים לשים בפרויקט הזה הרבה מאוד כסף. אין אזרח ישראלי שלא יסכים להוציא את הערבים מעזה", אומר שר בכיר.
הבעיה היא מדינות היעד, שלא מוכנות לקבל פליטים פלסטינים שגורשו או שהוצאו מהרצועה. בתחילת המלחמה נכשלו ניסיונות להשיג הסכמים מהירים עם מדינות כמו קונגו ורואנדה. היום מדובר במהלך שיוזם הנשיא האמריקאי עצמו והשרים מקווים לדלת פתוחה יותר באפריקה.
Minister of Foreign Affairs of the State of #Israel @gidonsaar has arrived in Addis Ababa for an official visit today. He was received by State Minister Ambassador @BerhanuTsegaye upon arrival at Bole International Airport. pic.twitter.com/mtyWfWGqmL
— The Ministry of Foreign Affairs of #Ethiopia ???????? (@mfaethiopia) May 5, 2025
אחת המדינות החדשות שעליהן מדובר היא אתיופיה, שמחזיקה היום ביחסים טובים ותאומי אינטרסים ביטחוניים עם ישראל.
שר החוץ גדעון סער שוהה בימים האחרונים בביקור באתיופיה. הוא לקח איתו משלחת עסקית גדולה, ביניהם עשרות נציגים מחברות ישראליות בתחומים שונים במטרה לקדם שיתופי פעולה וסחר הדדי.
אתמול נועד סער בארבע עיניים במשך שעתיים עם ראש הממשלה ד"ר אבי אחמד. סער נפגש גם עם שר החוץ האתיופי ד"ר גדעון טימותיאוס שביקר בארץ לפני חודשיים.
גורם מדיני בכיר אמר אתמול כי "אתיופיה, אינדונזיה, סומליה וסומלילנד הן המדינות שאיתן מנהלים משא ומתן על קליטת פלסטינים. אתיופיה חייבת את ארצות הברית מול הקונפליקט שיש לה מול מצרים. האתיופים מבינים גם את הסכנה החות'ית בקרן אפריקה".
"אתיופיה, אינדונזיה, סומליה וסומלילנד הן המדינות שאיתן מנהלים משא ומתן על קליטת פלסטינים. אתיופיה חייבת את ארצות הברית מול הקונפליקט שיש לה מול מצרים"
הגורם המדיני הוסיף כי השיחות של סער עם ראש הממשלה האתיופי עסקו גם בהגירה הפלסטינית למדינה. עד אמש לא נמסרה התייחסות לנושא מלשכתו של שר החוץ.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם