לא רק קלוריות - מבט מעמיק אל המודלים החדשים להסבר השמנה

השמנת יתר, אילוסטרציה (צילום: iStock / Anna Pavlovetc)
iStock / Anna Pavlovetc
השמנת יתר, אילוסטרציה

הגישה המסורתית שטענה כי השמנה נובעת בפשטות מצריכת קלוריות עודפת מול הוצאה מופחתת – כלומר, חוסר איזון אנרגטי – כבר אינה מספקת תשובה מלאה לתופעת ההשמנה.

בשנים האחרונות אנו עדים לתובנות פורצות דרך שמציעות מודלים חדשים, מורכבים יותר, להבנת תהליכי ההשמנה, ואלו משפיעים משמעותית על דרכי הטיפול במגפה זו.

בשנים האחרונות אנו עדים לתובנות פורצות דרך שמציעות מודלים חדשים, מורכבים יותר, להבנת תהליכי ההשמנה, ואלו משפיעים משמעותית על דרכי הטיפול במגפה זו

המודל הקלאסי של מאזן האנרגיה, אף שנתמך על ידי פיזיולוגיה בסיסית, לא הצליח להסביר מדוע שני אנשים עם אותה צריכת קלוריות יכולים לחוות תגובה מטבולית שונה לחלוטין. מודלים חדשים יותר מתמקדים בגורמים ביולוגיים, הורמונליים, סביבתיים ואפילו חברתיים, ומסבירים לעומק מדוע ההשמנה כה מורכבת וקשה לטיפול.

אחד המודלים המרתקים הוא מודל הפחמימות והאינסולין, אשר שם דגש על התפקיד ההורמונלי של האינסולין בהיווצרות השמנה. על פי גישה זו, צריכה מוגברת של פחמימות, ובעיקר אלו בעלות אינדקס גליקמי גבוה, מובילה להפרשה מוגברת של אינסולין, שבתורו מעודד אגירת שומן ומפחית את ניצול השומן לאנרגיה.

התוצאה היא תחושת רעב מתמדת, שמובילה לאכילה נוספת – מעגל קסמים המזין את עצמו. אף כי מודל זה זוכה לתמיכה מחקרית משמעותית, עדיין קיים דיון סוער לגבי תרומתו היחסית להסבר ההשמנה ביחס למודלים אחרים.

גישה נוספת ומאתגרת היא מודל ויסות השומן, המכונה גם "מודל נקודת האיזון". מודל זה טוען כי לכל אדם נקודת איזון ייחודית של משקל, הנשלטת בעיקר על ידי גורמים הורמונליים כמו לפטין וגרלין. ירידה במשקל נתפסת על ידי הגוף כמצב חירום, והגוף מגיב בפיצוי הורמונלי המוביל לרעב מוגבר והאטה במטבוליזם, על מנת להחזיר את האדם למשקלו המקורי.

מודל זה מסביר היטב את התסכול של מטופלים רבים שחווים עליות חוזרות ונשנות במשקל לאחר ירידה מוצלחת, אולם הוא פחות יעיל בהסבר הגורמים הראשוניים להתפתחות ההשמנה.

המודל הקלאסי של מאזן האנרגיה, שנתמך בפיזיולוגיה בסיסית, לא מסביר מדוע שני אנשים עם אותה צריכת קלוריות יכולים לחוות תגובה מטבולית שונה לחלוטין. מודלים חדשים יותר מתמקדים בגורמים מגוונים

תפיסה מעניינת וחדשנית נוספת היא מודל "קיבולת השומן", המתמקד ביכולת של רקמת השומן להתרחב. על פי מודל זה, לכל אדם יש מגבלה מסוימת ביכולת של רקמת השומן שלו להכיל עודף קלורי. כאשר קיבולת זו מגיעה למקסימום, מתחיל שומן להיאגר באופן אקטופי (במיקום לא תקין) – בכבד, בלבלב ובשרירים, תהליך הגורם לפגיעה מטבולית ולמחלות כמו סוכרת וכבד שומני. מודל זה זוכה לתמיכה מחקרית הולכת וגוברת, בעיקר בעקבות מחקרים המדגימים את ההשפעה השלילית של הצטברות שומן אקטופי.

לא ניתן להתעלם גם מהמודל המרתק של המיקרוביום, אותה קהילה דינמית של חיידקים השוכנת במעי, שמתגלה כשחקן משמעותי בוויסות המשקל. מודל זה מציע כי הרכב החיידקים במעי משפיע ישירות על ניצול האנרגיה מהמזון, הפרשת הורמונים ותחושת שובע. שינויים במיקרוביום עשויים, לפי מודל זה, להסביר מדוע שני אנשים עם אותה צריכת קלוריות מגיבים בצורה שונה מבחינת משקל הגוף והבריאות המטבולית.

בנוסף, ישנה הכרה הולכת וגדלה במודל הפסיכולוגי-חברתי, המדגיש את הקשר בין השמנה לבין מצבים נפשיים, לחץ חברתי, ובידוד חברתי. לפי מודל זה, השמנה אינה רק תופעה ביולוגית, אלא גם התנהגותית, המושפעת מגורמים חברתיים ופסיכולוגיים רבי עוצמה. טיפולים פסיכולוגיים והתנהגותיים נתמכים היטב במחקרים קליניים, במיוחד בהקשר של תחזוקת ירידה במשקל לאורך זמן.

בעולם הרפואה העכשווי מתפתחת הסכמה ברורה כי השמנה היא תהליך מורכב ורב-תחומי. הגישה המודרנית היא לשלב בין המודלים השונים – להתייחס להרכב הגוף, למטבוליזם האישי, לגנטיקה, להורמונים, לחיידקי המעי ולמצבו הנפשי של המטופל. טיפול יעיל בהשמנה, לפיכך, אינו יכול להתבסס רק על הגבלת קלוריות, אלא דורש אסטרטגיה מותאמת אישית, המשקללת את כל הגורמים הללו ביחד.

בעולם הרפואה העכשווי מתפתחת הסכמה כי השמנה היא תהליך מורכב ורב-תחומי. הגישה המודרנית היא שילוב בין המודלים – להתייחס להרכב הגוף, למטבוליזם האישי, לגנטיקה, להורמונים, לחיידקי המעי ולמצב הנפשי

כך, ההשמנה אינה רק עניין של קלוריות, אלא של הבנה עמוקה ורב-תחומית של הגוף, הנפש, והסביבה בה אנו חיים ופועלים.

ד״ר אסנת רזיאל היא מומחית בכירורגיה, מנהלת המרכז הרב-תחומי לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 582 מילים
סגירה