עד 2020 ישראל נחשבה לאחת המדינות האהודות על ידי מעריצי האירוויזיון בפרט והאירופאים בכלל. כשהשיא היה ב-2019, עת אירחה ישראל את אירוויזיון 2019 בתל אביב. המוני אירופאים חלשו על רחובות העיר העברית הראשונה וגדשו את בתי הקפה, המסיבות וחופי הרחצה. אך מי יכול היה לשער שתוך 3 שנים נהפוך להיות אחת המדינות השנואות ביותר על אותם אנשים בדיוק.
לטוב ולרע, ישראל תמיד נמצאת בשיח התקשורתי העולמי. אנחנו מדינה קטנה ורועשת, וכשאנחנו עושים משהו אנחנו עושים את זה ובגדול.
מי יכול היה לשער שתוך 3 שנים נהפוך מאחת המדינות האהודות באירוויזיון לאחת המדינות השנואות ביותר על אותם אנשים בדיוק. לטוב ולרע, ישראל תמיד נמצאת בשיח התקשורתי העולמי. אנחנו מדינה קטנה ורועשת
באולימפיאדה אנחנו מצליחים להביא כמות מדליות שלא מביישת מדינות של עשרות מיליוני תושבים, בפרסי נובל אנחנו נמצאים ביחס הכי גבוה של כמות הפרסים פר עם (יהודים), וגם באירוויזיון אנחנו עם 4 זכיות. עוקפות אותנו מספר מדינות קטן ביותר בהן שוודיה ואירלנד השיאניות עם 7 זכיות כל אחת.
על אף הטענות שהאירופאים אנטישמיים, הטיעון הזה הופרך פעמים רבות. בפעם האחרונה הייתה זו נטע ברזילי ב-2018, לפני 7 שנים, שהצליחה לגרוף מעל 500 נקודות בתחרות שנערכה בליסבון בירת פורטוגל, ולהחזיר את האירוויזיון חזרה לישראל. וזאת 20 שנה אחרי זכייתה ההיסטורית של דנה אינטרנשיונל, ששמה בקדמת הבמה את נושא זכויות הלהט"ב והנוכחות הלהט"בית במרחב הציבורי, החברתי, הישראלי והאירופי כאחד.
שבעה באוקטובר, עם כמה שזה עשוי להישמע אבסורדי, הוביל בסופו של דבר לנקודת המפנה ששינתה את היחס כלפינו.
תחילה, האסון הנורא שפקד אותנו באותה שבת נוראה, במהלכה נטבחו מעל 1200 ישראלים על ידי בני עוולה – גרם לאירופים להיות לצדנו. מדינות רבות תמכו בנו, ודגלי ישראל הונפו ברוב הכיכרות המרכזיות של בירות אירופה.
טבלאות ההימורים של האירוויזיון שמתחילות להתפרסם בתחילת הסתיו, הראו שישראל היא הפייבוריטית לנצח את אירוויזיון 2024, לאור הסימפטיה שרכשו רבים לישראל בגלל הטבח המזעזע. סימפטיה כפי שנראתה לא לפני הרבה זמן כלפי אוקראינה באירוויזיון 2022, אז ניצחה אוקראינה את התחרות. רבים מאמינים שהיא לא ניצחה בזכות איכות השיר, אלא כאקט של סולידריות אירופאית כלפי העם האוקראיני, שעד עתה שרוי במלחמה נגד רוסיה.
על אף הטענות שהאירופאים אנטישמיים, הטיעון הזה הופרך פעמים רבות. שבעה באוקטובר, עם כמה שזה עשוי להישמע אבסורדי, הוביל בסופו של דבר לנקודת המפנה ששינתה את היחס כלפינו
אך במהרה תמונת מצב השתנתה. ישראל, שנתפסה תחילה כקורבן של אלימות בלתי נדלית, הפכה לדעת התקשורת במדינות רבות לתוקפן, לזאת שאיבדה כל רסן, וכעת הורגת המוני פלסטינים, גברים, נשים וילדים כאחד.
לנוכח השינוי בנרטיב, ישראל החלה לאבד את היתרון בהסברה. ככל שהמערכה נמשכה כך הלכו והתהפכו היוצרות, עד שהגענו לנקודה זמן נוכחית בה קיים סיכוי לא מבוטל שעד האירוויזיון הבא נהיה מוקצים מחמת מיאוס, ונושעה בבושת פנים מהתחרות – כפי שמבקשות מספר מדינות באירופה, בהן ספרד, אירלנד וסלובניה.
שיקולי האירוויזיון וגם שיקולי יחסינו עם מדינות אירופה, הם לא השיקולים המרכזיים אשר צריכים להכתיב את המדיניות של ישראל או את מהלכיה הצבאיים, ואולי הם כלל לא מהווים שיקול. אך גם האירוויזיון וגם היחסים הדיפלומטיים שלנו עם מדינות אירופה מהווים ראי למערכה ההסברתית, אשר מדינת ישראל עדיין לא הפנימה עד הסוף כי יש לנהל, מאז השבעה באוקטובר ועד היום.
גם המדיניות שמקדמת הממשלה הנוכחית, בניסיונה לסגור את חטיבת החדשות של כאן 11 ולהפריט את הערוץ, פוגעים אנושות במעמדנו באיגוד השידור האירופי, (EBU) הגוף האחראי לשידורים רבים בהם האירוויזיון, האירו ונוספים.
סילוקה של ישראל מהבמות הבינלאומיות הללו לא יפגע בנו משמעותית ברמה החברתית והלאומית, אך זו תהיה פגיעה קשה ביותר לתדמיתה של ישראל באירופה ובעולם. בכך נצטרף ל"מועדון" הלא כל כך פופולרי של מדינות משוקצות שנמצאות בו – מדינות כמו בלארוס ורוסיה, אשר הודחו בפברואר 2022. שלוש שנים עברו והן טרם הוצאו מ"הרשימה השחורה" ולא הושבו לתחרות – ולא ברור אם בכלל זה יקרה.
סילוק ישראל מהבמות הבינלאומיות לא יפגע בנו משמעותית ברמה החברתית והלאומית, אך זו תהיה פגיעה קשה ביותר לתדמית ישראל באירופה ובעולם. בכך נצטרף ל"מועדון" הלא פופולרי של המדינות המשוקצות
טוב תעשה הממשלה אם תחדל מלבצע מהלכים ופעולות שתוצאותיהם פוגעות בסופו של דבר בעצמאותה של התקשורת הישראלית, וכן תקצה משאבים רבים יותר, שהם לא רק משאבים חומריים, לטובת שיפור ההסברה של ישראל בעולם. זהו מאמץ אשר ראוי שיעשה באופן הרבה יותר מסודר ומנוהל, ובהובלת הממשלה. לא רק כזה שנסמך על עמותות וארגונים כמו מטה ההסברה, stand with us, Vibe Israel, וארגונים ישראליים חברתיים נוספים הפועלים לשפר את ההסברה שלנו בעולם – עוד לפני השבעה באוקטובר ובמיוחד אחריו.
מיכאל שמייצר הוא יועץ תקשורת ומנהל שיווק, יח״צ וסושיאל מרמת גן, מומחה לענייני אירוויזיון וחובב למעלה מ-10 שנים. ביקר בלא מעט תחרויות אירוויזיון וביניהם האירוויזיון האלמותי בתל אביב.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם