טנק ישראלי ליד הגבול עם עזה. 16 במאי 2025 (צילום: AP Photo/Maya Alleruzzo)
AP Photo/Maya Alleruzzo

ישראל נכנסת לשבוע גורלי מבחינת המשך הלחימה ברצועת עזה

ישראל עדיין נמצאת בשלב שבו ניתן לעצור מיידית את הפעולה בעזה ● הכוחות הקרקעיים שבתוך הרצועה נמצאים בעיקר בשטחים פתוחים ועיקר הכוח הקרקעי נמצא מחוץ לרצועה, ממתין לפקודה ● ההודעה אתמול כי חמאס חוזר לשולחן המו"מ משמעותית, כמו גם שעון החול שאוזל על המצב ההומניטרי ברצועה ● השבוע נתניהו יצטרך להחליט סופית לאן פניו מועדות: למבצע קרקעי או לחלוקת מזון ● פרשנות

גורם ישראלי הבקיא במשא ומתן לשחרור החטופים המוחזקים בעזה היה סקפטי מאוד ביום שישי לגבי המגעים בדוחה. "אם עד מוצאי שבת אין פריצת דרך, המשלחת חוזרת ונתחיל לפעול בעזה", הוא אמר.

אתמול (שבת) בצוהריים, הקטארים הודיעו למשלחת הישראלית שחמאס חוזר לשולחן המשא ומתן ומוכן לדון במתווה ויטקוף – ללא תנאים מקדימים. לא מן הנמנע שהגברת קצב ההפצצות ברצועה וההודעה הרשמית שישראל החלה למעשה במבצע "מרכבות גדעון" עשו את שלהן.

ישראל עדיין נמצאת בשלב שבו ניתן לעצור את הפעולה באופן מיידי. הכוחות הקרקעיים שבתוך הרצועה נמצאים בעיקר בשטחים פתוחים השולטים על מספר מרחבים מאוכלסים. עיקר הכוח הקרקעי נמצא מחוץ לרצועה ועדיין ממתין לפקודה.

הכוחות הקרקעיים שבתוך הרצועה נמצאים בעיקר בשטחים פתוחים השולטים על מספר מרחבים מאוכלסים. עיקר הכוח הקרקעי נמצא מחוץ לרצועה ועדיין ממתין לפקודה

נראה שראש הממשלה בנימין נתניהו, למרות השבוע המדיני הקשה שעבר עליו, מבקש להמתין עם הפעולה הגדולה. הגברת ההפצצות, פיזור הכרוזים במרכזי האוכלוסייה, ההודעה הרשמית של תחילת הפעולה – כל הצעדים הללו היו במטרה להחזיר את חמאס למשא ומתן, רגע לפני שמספר אוגדות חוצות את הגדר. כשזה יקרה, אם יקרה, יהיה קשה מאוד לעצור את הפעולה עם חמש אוגדות שמתמרנות בשטח.

כוח ישראלי בקרבת הגבול עם רצועת עזה, 15 במאי 2025 (צילום: Jack GUEZ / AFP)
כוח ישראלי בקרבת הגבול עם רצועת עזה, 15 במאי 2025 (צילום: Jack GUEZ / AFP)

ההשוואה להתנהלות בחודש מרץ רק מדגישה עוד יותר את הרצון הישראלי לשדר בסוף השבוע "תחזיקו אותנו". במרץ, כשישראל הבינה שהמגעים תקועים, היא תקפה בהפתעה במהלך רמדאן. כך גם בימים האחרונים: ישראל לא הסתירה את כוונותיה – לא את העיתוי ולא את העוצמה. בינתיים נראה שזה עובד.

במרץ, כשישראל הבינה שהמגעים תקועים, היא תקפה בהפתעה במהלך רמדאן. כך גם בימים האחרונים: ישראל לא הסתירה את כוונותיה – לא את העיתוי ולא את העוצמה. בינתיים נראה שזה עובד

אלא שאת המגעים הללו ישראל מנהלת עם משקולת כבדה שלא הייתה קודם: הערוץ הישיר של חמאס עם ארצות הברית. אם יש הישג אסטרטגי לחמאס בשחרור ללא תמורה מיידית של החייל עידן אלכסנדר הוא ביצירת ערוץ הקשר הזה עם המתווכים האמריקאים.

זה נתון שישראל חייבת לקחת בחשבון, שכן היא עלולה למצוא את עצמה תחת לחץ אמריקני לא צפוי במקרה של מבוי סתום. הקשר הזה רק מדגיש עד כמה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לא "סופר" אף אחד. וכדאי לזכור שחמאס מוגדר בארצות הברית כארגון טרור.

סיבה נוספת לדאגה היא האסון ההומניטרי. שעון החול הזה אוזל במהירות, ועל פי החישובים בצד הישראלי, החל מהשבוע הבא ישראל תהיה חייבת להתחיל להכניס מזון לרצועה. גורמי מקצוע התריעו בפני הדרג המדיני כי בחלקים מסוימים בעזה יש כבר משבר מזון.

פלסטינים מנסים לקבל ארוחה חמה שהוכנה על ידי מתנדבים בחאן יונס, בדרום רצועת עזה, 12 במאי 2025 (צילום: עבד רחים חטיב/פלאש90)
פלסטינים מנסים לקבל ארוחה חמה שהוכנה על ידי מתנדבים בחאן יונס, בדרום רצועת עזה, 12 במאי 2025 (צילום: עבד רחים חטיב/פלאש90)

אונר"א, המחלקת הגדולה ביותר של מזון ברצועה (70% מחלוקת המזון ברצועה נעשה על ידי אונר"א) כבר החלה לשנע מזון בין מחסנים בשל חוסר באזורים מסוימים. בנוסף, מלאי מזון התינוקות עומד לאזול על פי הדיווחים הפלסטיניים.

למרות התמונה הקודרת הזו – שאין עליה עוררין בצד הישראלי (מתאם הפעולות בשטחים התריע כבר לפני חודש כי במחסנים נותרו שישה שבועות של מזון) – מנגנון החלוקה עדיין לא ברור, והוא חונה אצל הדרג המדיני.

למרות התמונה הקודרת – שאין עליה עוררין בצד הישראלי (מתאם הפעולות בשטחים התריע כבר לפני חודש כי במחסנים נותרו שישה שבועות של מזון) – מנגנון החלוקה עדיין לא ברור, והוא חונה אצל הדרג המדיני

ארבעת משטחי החלוקה כבר מוכנים באזור רפיח, והם אמורים לספק מזון לכ-1.2 מיליון איש. אלא שעד עכשיו לא ברור מה קורה עם החברה האמריקאית שאמורה לחלק את המזון וכיצד זה אמור להתנהל בשטח. גם פעילות הארגונים הבינלאומיים כמו המטבח העולמי המרכזי (WCK) עומדת בסימון שאלה מאחר שלא ברור כיצד המזון יגיע אליהם.

במערכת הביטחון הפנו השבוע כל שאלה בעניין הזה לדרג המדיני, מה שמעיד עד כמה הנושא נפיץ פוליטית. ההודעה האמריקאית כי החל מהשבוע יחל להיכנס מזון לרצועה כנראה נשענת על הבטחה אמריקאית לחמאס בשיח הישיר בין הצדדים.

פלסטינים עומדים בתור בכניסה למרכז חלוקת מזון של המטבח המרכזי העולמי (WCK) בחאן יונס, בדרום רצועת עזה, 6 במאי 2025 (צילום: Abed Rahim Khatib/Flash90)
פלסטינים עומדים בתור בכניסה למרכז חלוקת מזון של המטבח המרכזי העולמי (WCK) בחאן יונס, בדרום רצועת עזה, 6 במאי 2025 (צילום: Abed Rahim Khatib/Flash90)

האמירה של הנשיא טראמפ בסוף השבוע כי לא יסכים להרעבת הפלסטינים ברצועה רק מחזקת את ההנחה שישראל חייבת להחליט ולפעול מהר, לפני שייכפה עליה פתרון רע. אם מנגנון החלוקה לא יחל לפעול השבוע כפיילוט, לא מן הנמנע שנראה מצב (זמני?) שבו חיילי צה"ל יצטרכו לעשות זאת בדרך כלשהי.

האמירה של הנשיא טראמפ בסוף השבוע כי לא יסכים להרעבת הפלסטינים ברצועה רק מחזקת את ההנחה שישראל חייבת להחליט ולפעול מהר, לפני שייכפה עליה פתרון רע

המצב הזה ברור גם לרמטכ"ל אייל זמיר, שמבחינתו חלוקת מזון על ידי צה"ל היא קו אדום שהוא לא מוכן לחצות. לכן, השבוע הזה הוא לא פשוט עבור זמיר: פעולה קרקעית גדולה או חלוקת מזון זמנית – ובמקרה הגרוע יותר, שני הדברים גם יחד.

עוד 675 מילים
סגירה