נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נואם בבסיס חיל האוויר אל־עודייד בדוחה, קטאר, 15 במאי 2025 (צילום: AP Photo/Alex Brandon)
AP Photo/Alex Brandon

במהלך מסעו במזרח התיכון, טראמפ הכריז על עסקאות ענק עם ערב הסעודית, קטאר ואיחוד האמירויות בשווי כולל של טריליוני דולרים – אך בדיקה מעמיקה מגלה: המספרים מנופחים ורוב ההתחייבויות כלליות ● גם אם יזרום כסף, השפעתו על הכלכלה האמריקאית תהיה שולית ● פרשנות

בתקשורת הכותרות זעקו על הסכמים כלכליים "היסטוריים". נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חגג בהצהרות בומבסטיות, והבית הלבן מיהר להציג אותו כמי שחזר מהביקור עם שלל שלא נראה כמותו – כאילו כספי הנפט של מדינות המפרץ זורמים כנהר אל תוך הכלכלה האמריקאית.

הכותרות התייחסו לעסקאות שלכאורה סוכמו במהלך ביקורו של טראמפ בשבוע שעבר במפרץ הפרסי, אבל כמו תמיד כשמדובר בטראמפ, כדאי להסתכל גם על האותיות הקטנות – או במקרה הזה, על המספרים הקטנים. אז מה באמת עומד מאחורי הכותרות המפוצצות?

הטריליון הדמיוני של טראמפ בערב הסעודית

במהלך ביקורו של טראמפ בריאד נמסר על "התחייבות" סעודית להשקעות של טריליון דולר בארה"ב – סכום דמיוני לכל הדעות. אבל עד כמה ההצהרה הזו ריאלית באמת?

גם כשבוחנים את המספרים הרשמיים שעליהם הכריזו שתי המדינות, מתברר שהתחייבות ההשקעה עמדה על 600 מיליארד דולר בפריסה של ארבע שנים – סכום מרשים, אך רחוק מטריליון

ראשית, מדובר בסכום השווה בערך לתוצר המקומי הגולמי השנתי של ערב הסעודית כולה, מה שכבר מעמיד בספק את ההיתכנות הכלכלית של ההתחייבות הזו. זאת בשעה שערב הסעודית עצמה בעיצומה של תוכנית טרנספורמציה מקיפה ויקרה, שמוערכת בעלות של יותר משני טריליון דולר.

מדובר בתהליך שאמור לשנות את פני הממלכה מבחינה כלכלית, חברתית, תרבותית ודיפלומטית – ולדרוש משאבים שאין לה כרגע.

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מקבל את פניו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בנמל התעופה בריאד, ערב הסעודית. 13 במאי 2025 (צילום: AP Photo/Alex Brandon)
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מקבל את פניו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בנמל התעופה בריאד, ערב הסעודית. 13 במאי 2025 (צילום: AP Photo/Alex Brandon)

גם כשבוחנים את המספרים הרשמיים שעליהם הכריזו שתי המדינות, מתברר שהתחייבות ההשקעה עמדה על 600 מיליארד דולר בפריסה של ארבע שנים – סכום מרשים, אך רחוק מטריליון.

ואם צוללים לפרטים, מתברר שהעסקאות המיידיות והממשיות צנועות בהרבה: עסקת נשק בהיקף של 142 מיליארד דולר, כ־100 מיליארד דולר בעסקאות עם חברות אמריקאיות בתחומי השבבים והטכנולוגיה, ועוד כמה עשרות מיליארדים בתחומים נוספים. בפועל, הסכומים המצטברים רחוקים מאוד מ־600 מיליארד – ובוודאי שלא מתקרבים לטריליון.

טראמפ מצידו יכול לעשות את מה שהוא אוהב יותר מכל – לספק כותרות מפוצצות לצרכי תעמולה, בעוד שהסעודים יוצאים "הידידים הטובים ביותר של אמריקה" – מבלי שבאמת יצטרכו לרוקן את הקופה הציבורית שלהם

וכמו תמיד, הפרשנות היא זו שיוצרת את הפער. ה"טריליון" המדובר, אם בכלל יתממש, צפוי לכלול שיתופי פעולה ופרויקטים עתידיים שייפרסו על פני עשור או יותר – בתחומי האנרגיה, הפיננסים, הבינה המלאכותית, הבריאות, ורכישת ציוד צבאי אמריקאי מתקדם.

בפועל, מדובר בהצהרות כלליות על כוונות לשיתוף פעולה, כשכל הצדדים נהנים מהעמימות סביב הפרטים. טראמפ מצידו יכול לעשות את מה שהוא אוהב יותר מכל – לספק כותרות מפוצצות לצרכי תעמולה פנימית, בעוד שהסעודים יוצאים "הידידים הטובים ביותר של אמריקה" – מבלי שבאמת יצטרכו לרוקן את הקופה הציבורית שלהם.

אייר פורס 1 נוחת על המסלול בריאד ב־13 במאי 2025 (צילום: Brendan SMIALOWSKI / AFP)
אייר פורס 1 נוחת על המסלול בריאד, 13 במאי 2025 (צילום: Brendan SMIALOWSKI / AFP)

עסקאות גדולות פי חמישה מהכלכלה עצמה

המקרה הקטארי לא פחות מדהים. ביום רביעי נפגש טראמפ בדוחה עם אמיר קטאר, תמים בן חמד אאל ת'אני, ובתום הפגישה הודיע הבית הלבן על הסכם כלכלי "אדיר" בין המדינות.

לפי ההודעה הרשמית, שווי העסקאות הכולל עומד על 1.2 טריליון דולר – סכום עתק שלא נראה כמותו. אבל שוב, מה באמת עומד מאחורי המספר הזה? כנראה שלא הרבה. העסקאות הישירות, שנחתמו בפועל, הסתכמו בכ־243.5 מיליארד דולר – סכום משמעותי כשלעצמו, שכלל בין היתר הזמנה גדולה של מטוסי בואינג ועסקאות ביטחוניות. אך המרחק מכאן ועד 1.2 טריליון דולר – גדול, גדול מאוד.

הבעיה היא שבבית הלבן אפילו לא טרחו לבדוק אם המספר. לטעון שנחתמו עסקאות בשווי של 1.2 טריליון דולר – פי חמישה או שישה מהתוצר השנתי של מדינה שלמה – זה פשוט לא מתקבל על הדעת

הבעיה היא שבבית הלבן אפילו לא טרחו לבדוק אם המספר שפרסמו סביר. התמ"ג השנתי של קטאר עומד על כ־225 מיליארד דולר, ולטעון שנחתמו עסקאות בשווי של 1.2 טריליון דולר – פי חמישה או שישה מהתוצר השנתי של מדינה שלמה – זה פשוט לא מתקבל על הדעת.

ככל הנראה מדובר בחישוב מופרז של תחזית רב־שנתית, הכוללת כל השקעה פוטנציאלית של קטאר בארה"ב, רווחים עקיפים, תשואות עתידיות והנחות אופטימיות במיוחד. במילים אחרות: תרגיל בדמיון מפותח מאוד – יש שיאמרו בדיוני – של אנשי ממשלו של טראמפ.

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ במהלך ארוחת בוקר עם אנשי עסקים בדוחה, ב־15 במאי 2025 (צילום: Brendan SMIALOWSKI / AFP)
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בדוחה, 15 במאי 2025 (צילום: Brendan SMIALOWSKI / AFP)

איחוד האמירויות: 1.4 טריליון שיתפרסו על עשור

גם בביקורו באיחוד האמירויות, טראמפ לא ויתר על כותרת "הטריליון". בהודעת הבית הלבן נמסר על התחייבות להשקעות בהיקף של 1.4 טריליון דולר מצד אבו דאבי לאורך העשור הקרוב.

לפחות במקרה הזה צוין כי מדובר ברובן בהשקעות פוטנציאליות לעתיד – יעד אסטרטגי ושאפתני במיוחד, המגלם בממוצע כ־140 מיליארד דולר לשנה למשך עשור. אבל גם כאן, העסקאות המיידיות והקונקרטיות שפורסמו הסתכמו בכ־200 מיליארד דולר בלבד.

ההשוואה לתמ"ג של איחוד האמירויות מחדדת עוד יותר את הפער: 1.4 טריליון דולר הם פי 2.5 מהתוצר המקומי הגולמי השנתי של האיחוד. מדובר בסכום שיכול להתגבש רק לאורך זמן רב

ההשוואה לתמ"ג של איחוד האמירויות מחדדת עוד יותר את הפער: 1.4 טריליון דולר הם פי 2.5 מהתוצר המקומי הגולמי השנתי של האיחוד. מדובר בסכום שיכול להתגבש רק לאורך זמן רב, ורק באמצעות קרנות העושר הריבוניות הגדולות של המדינה – ובתנאי שכל השקעה עתידית בארה"ב תיכלל בספירה.

מסקנה: הצהרות גדולות, הבטחות הרבה פחות

במונחים של הכלכלה האמריקאית, העסקאות האמיתיות שעליהן דווח עשויות להשפיע במידה מתונה בלבד. רבות מהעסקאות ה"קשיחות" הן רכישות שכנראה היו מתרחשות גם ללא ביקורו של טראמפ – כמו מטוסים או ציוד צבאי שמדינות המפרץ נזקקו להם ממילא.

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ומנהל מסגד שייח זאיד, יוסוף אל-עוביידלי, בסיור במסגד, 15 במאי 2025 (צילום: AP Photo/Alex Brandon)
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בסיור במסגד באיחוד האמירויות, 15 במאי 2025 (צילום: AP Photo/Alex Brandon)

הניסיון מלמד שגם ההתחייבויות שכן נחתמו אינן מתממשות תמיד במלואן. כך למשל, במהלך כהונתו הראשונה הצהיר טראמפ כי ערב הסעודית הסכימה לעסקאות בשווי 450 מיליארד דולר – אך בפועל, לפי רויטרס, היקף הסחר וההשקעות בין המדינות בשנים 2017–2020 עמד על פחות מ־300 מיליארד.

זו גם הסיבה שרוב האנליסטים מעריכים שההשפעה הכוללת של העסקאות הנוכחיות תהיה מוגבלת. לכל היותר מדובר בדחיפה נקודתית לחברות ספציפיות – בעיקר בתחומי התעופה, הביטחון והטכנולוגיה. גם אם לאורך עשור יזרום בסופו של דבר סכום כולל של טריליון דולר, הרי שביחס לכלכלה אמריקאית בהיקף של עשרות טריליוני דולרים – מדובר בהשפעה שולית.

גם אם לאורך עשור יזרום בסופו של דבר סכום כולל של טריליון דולר, הרי שביחס לכלכלה אמריקאית בהיקף של עשרות טריליוני דולרים – מדובר בהשפעה שולית

התמונה המצטיירת מהנתונים היבשים ברורה: מאחורי מספרי הענק שהוצגו לציבור עומדות בעיקר הצהרות כוונות עמומות, לא מפורטות, ארוכות טווח, שרבות מהן לא ברור אם יתממשו בכלל. בפועל, היקף העסקאות הממשיות – ממטוסים ועסקאות נשק ועד השקעות באנרגיה והייטק – נמוך בסדר גודל של פי שלושה ואף יותר ממה שדווח.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 931 מילים ו-1 תגובות
סגירה