ביום שלישי שעבר, בשעות אחר־הצוהריים, פתחו כוחות צה"ל בגל תקיפות אוויריות על תשתיות תת־קרקעיות סמוך לבית החולים האירופי בחאן יונס – ועמודי עשן אפור נראו בשמי דרום רצועת עזה.
גורמי ביטחון מסרו כי ההפצצות המסיביות כוונו לעבר מוחמד סנוואר, המנהיג בפועל של ארגון הטרור חמאס ברצועה.
סנוואר נטל את הפיקוד על הזרוע הצבאית של חמאס לאחר חיסולו של מוחמד דף ביולי האחרון, ובהמשך הפך לדמות הבכירה ביותר בארגון ברצועת עזה, לאחר שאחיו הבכור, יחיא סנוואר – מנהיג חמאס והמוח מאחורי הפלישה והטבח ב־7 באוקטובר 2023 – חוסל בידי ישראל בסוף אוקטובר.
גם אם מוחמד סנוואר אכן חוסל, לא ברור עד כמה מותו ישפיע על חמאס, שצמרת הנהגתו שוהה ברובה מחוץ לרצועת עזה
לפי משרד הבריאות בעזה, הנשלט בידי חמאס, לפחות 16 בני אדם נהרגו ויותר מ־70 נפצעו בתקיפות, שבמהלכן הטילו מטוסי חיל האוויר עשרות פצצות.
אתמול (ראשון) אמר שר הביטחון ישראל כ"ץ בישיבת ועדת החוץ והביטחון של הכנסת: "אין עדיין אימות רשמי, אבל לפי כל האינדיקציות מוחמד סנוואר חוסל". עם זאת, גם אם אכן חוסל, לא ברור עד כמה מותו ישפיע על חמאס, שצמרת הנהגתו שוהה ברובה מחוץ לרצועת עזה.
גורמים ישראליים תיארו את סנוואר כאדם עיקש בנוגע למשא ומתן על שחרור חטופים וכמכשול להשגת הסכם להפסקת אש. אולם, בניגוד לאחיו – שהייתה לו השפעה מכרעת על הכיוון האסטרטגי של הארגון ועל מהלך השיחות – נראה כי למוחמד סנוואר הייתה השפעה מוגבלת בלבד.
ואקום מנהיגותי
מותו של מוחמד סנוואר עשוי להיחשב לאבדה משמעותית עבור הזרוע הצבאית של חמאס, והוא מעמיק את הוואקום המנהיגותי שנוצר מאז ראשית המלחמה – אז נמלטו מרבית בכירי הארגון לחו"ל בעקבות מתקפת 7 באוקטובר 2023.
עד אתמול (ראשון), שני מפקדים בולטים נחשבו למועמדים אפשריים לתפוס את מקומו של סנוואר בפיקוד על הזרוע הצבאית של חמאס, בניסיון לשקם את שורות הארגון תוך כדי הקרבות.
חדאד ושבאנה עשויים לסייע לחמאס להמשיך בלחימה ואף לשקם חלק מכוחו – אך ככל הנראה, גם הם לא ייהנו מהשפעה אסטרטגית רחבה על קבלת ההחלטות
הראשון הוא עז א־דין אל־חדאד, מפקד חטיבת עזה של חמאס, דמות ותיקה בצמרת הזרוע הצבאית. במהלך המלחמה קודם לתפקיד מפקד כללי של הרצועה. חדאד כמעט אינו מופיע בציבור, אך במאי 2022 נראה בסרטון מאיים על ישראל. בינואר השנה הופיע בערוץ אל־ג'זירה וחשף את חלקו בתכנון הטבח של 7 באוקטובר – פניו טושטשו במהלך הריאיון.
המועמד השני היה מוחמד שבאנה, מפקד חטיבת רפיח, שטיפס בשורות חמאס לאורך השנים. לפי דיווחים, שרד תקיפה ישראלית במאי 2024, שכוונה לעבר מנהרה ברפיח. במרץ 2025 נהרגו אשתו וחמשת ילדיו בתקיפה ישראלית. כמו חדאד, גם שבאנה כמעט אינו מוכר בציבור ולא הופיע בפומבי במהלך המלחמה. עם זאת, לפי דיווח סעודי, שבאנה כנראה חוסל יחד עם סנוואר במנהרה.
מדובר בשני לוחמים ותיקים, שעשויים היו לסייע לחמאס להמשיך בלחימה ואף לשקם חלק מכוחו, אך ככל הנראה, גם הם – אם שבאנה שרד – לא ייהנו מהשפעה אסטרטגית רחבה על קבלת ההחלטות, בדומה לתפקיד המוגבל שמילא מוחמד סנוואר.
אח, איזה הבדל
בעוד יחיא סנוואר נחשב לדמות מרכזית בחמאס – בעל השפעה על המשא ומתן ובעל המילה האחרונה בעסקאות לשחרור חטופים – אין כמעט ראיות לכך שלאחיו הצעיר מוחמד הייתה עמדה דומה.
יחיא סנוואר נבחר למנהיג חמאס ברצועת עזה בשנת 2017, ובאוגוסט 2024 מונה רשמית על ידי ההנהגה לראש התנועה כולה. לעומתו, מוחמד סנוואר לא היה מעולם חלק מהזרוע הפוליטית של הארגון
יחיא סנוואר נבחר למנהיג חמאס ברצועת עזה בשנת 2017, ובאוגוסט 2024 מונה רשמית על ידי ההנהגה לראש התנועה כולה. לעומתו, מוחמד סנוואר לא היה מעולם חלק מהזרוע הפוליטית של הארגון.
אף שפעל מתוך מסתור ברצועת עזה – בשונה מהנהגת חמאס המדינית השוהה בקטאר – דיווחים העלו כי יחיא סנוואר היה זה שקיבל את ההכרעות הסופיות בנוגע למשא ומתן העקיף עם ישראל, שהתנהל ברובו בקהיר ובדוחה.
לפי מקורות ישראליים, הצורך להיוועץ בו לצורך קבלת תשובות מהצד הפלסטיני גרם לעיכובים משמעותיים, והעברת המסרים התבצעה באמצעות מערכת מתווכים מסועפת – כך על פי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל".
מאז שמוחמד סנוואר נכנס לתפקיד, לא נרשמה השפעה ניכרת מצדו על מהלכי המשא ומתן. הסבב האחרון נוהל מול ההנהגה המדינית של חמאס שמחוץ לרצועה, ולדברי גורמים מעורבים לא דווח על עיכובים שנגרמו בשל המתנה לעמדתו של סנוואר.
גם הערוץ העקיף שניהל חמאס מול ארה"ב – שהוביל לשחרור החייל החטוף עידן אלכסנדר בשבוע שעבר – התנהל מול בכירי הארגון היושבים בקטאר.
גם הערוץ העקיף שניהל חמאס מול ארה"ב – שהוביל לשחרור החייל החטוף עידן אלכסנדר בשבוע שעבר – התנהל מול בכירי הארגון היושבים בקטאר
אף שמוחמד סנוואר נחשב למנהיג בפועל של חמאס ברצועה, הארגון נוהל רשמית על ידי מועצת הנהגה בת חמישה חברים. כל חברי המועצה משתייכים לזרוע המדינית של חמאס, ללא מעורבות ישירה בפעילות הצבאית. כולם שוהים מחוץ לרצועת עזה – חלקם גולים מזה שנים, ואחרים עזבו את הרצועה זמן קצר לפני פרוץ המלחמה.
המועצה כוללת, בין היתר, את דובר חמאס ח'ליל אל־חיה, המשמש האחראי העליון על רצועת עזה – אם כי נראה כי השפעתו מתוך מושבו במפרץ מוגבלת מאוד.
חברי מועצת ההנהגה הנוספים הם: ח'אלד משעל, יו"ר הלשכה המדינית של חמאס בחו"ל; זאהר ג'בארין, האחראי על פעילות חמאס בגדה המערבית; מוחמד אסמאעיל דרוויש, העומד בראש מועצת השורא של הארגון ואחראי על קבלת ההחלטות האסטרטגיות לטווח הארוך; וניזאר עוודאללה, חבר הלשכה המדינית של חמאס.
בהתחשב בכך שמוחמד סנוואר פעל במסתור עמוק בתוך עזה, היה בקשר מוגבל עם הנהגת הארגון, וללא ניסיון מחוץ לתחום הצבאי – קשה להאמין שהיה יכול לשמש קול מכריע בסוגיית הפסקת האש.
אם מותו של סנוואר יאושר רשמית, סביר להניח שלא תהיה לכך השפעה של ממש על עמדות חמאס או על דרישותיו במשא ומתן על שחרור חטופים והפסקת אש
לזרוע הצבאית של חמאס אומנם יש כוח מיקוח בכל עסקה לשחרור חטופים, בשל עצם החזקתה הישירה באזרחים שנחטפו, אך השפעתה על קבלת החלטות אסטרטגיות רחבות יותר היא מוגבלת.
אם מותו של סנוואר יאושר רשמית, סביר להניח שלא תהיה לכך השפעה של ממש על עמדות חמאס או על דרישותיו במשא ומתן על שחרור חטופים והפסקת אש, שימשיך להתנהל ולהיקבע על ידי ההנהגה שמחוץ לעזה.
ההשפעה המעשית ביותר עשויה להיות בכך שלשני הצדדים כבר לא יהיה את מי להאשים בקיפאון המתמשך בתהליך.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ברור. מוחמד סינוואר לא קבע כלום. הוא רק חסם כל סוג של עסקה, כולם בעזה סרו למרותו ופחדו ממנו, הוא היה בראש ההיררכיה הצבאית של חמאס והתעלם מהדיפלומטים ……… אבל למשכתב המציאות נורית יוחנן הוא לא היה בעל השפעה.