"אין שום דרך שזה יעבוד"

הדלפת דבריו של נתניהו על "עידוד" הגירת תושבי עזה עוררה דאגה עמוקה בקרב גורמים באירופה ● דיפלומט בכיר מזהיר כי תוכנית חלוקת המזון החדשה אינה ישימה, מסכנת את האוכלוסייה האזרחית ועלולה להוביל להשתלטות של חמאס על הסיוע ● בינתיים בישראל שבים לחלוקת מזון באמצעות משאיות – אך ללא הישג מדיני או מבצעי נראה לעין

פלסטינים נאבקים לקבל מזון במטבח קהילתי בחאן יונס בדרום רצועת עזה, 9 במאי 2025 (צילום: AP Photo/Abdel Kareem Hana)
AP Photo/Abdel Kareem Hana
פלסטינים נאבקים לקבל מזון במטבח קהילתי בחאן יונס בדרום רצועת עזה, 9 במאי 2025

לפני כשבוע הודלפו דבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו מישיבת ועדת החוץ והביטחון. על פי דיווחים בכמה מכלי התקשורת, נתניהו אמר: "אנחנו הורסים עוד ועוד בתים. אין להם לאן לחזור. התוצאה היחידה המתבקשת תהיה רצון של העזתים להגר אל מחוץ לרצועה. הבעיה העיקרית שלנו היא במדינות קולטות".

הדברים לא הוכחשו על ידי לשכת ראש הממשלה, וזכו לתשומת לב דווקא בזירה הבינלאומית. דיפלומט אירופי בכיר, שקיים שיחה עם כתבים ישראלים, ציין את הדברים כדוגמה למדיניות הישראלית הנוכחית – מדיניות שמעוררת דאגה רבה באירופה.

"ביחס לתוכנית 'העזיבה מרצון'", אמר הדיפלומט הבכיר, "אין שום דבר שנעשה ברצון במקרה של אנשים שעוזבים אחרי שבתיהם נחרבו והם נותקו מזרם מים, חשמל או יכולות כלכליות, וכאשר יש אלימות בכל פינה. זו עקירה בכפייה של אנשים, במטרה לצמצם את הדמוגרפיה, ואנחנו לא נתמוך בכך".

"אין שום דבר שנעשה ברצון במקרה של אנשים שעוזבים אחרי שבתיהם נחרבו והם נותקו מזרם מים, חשמל או יכולות כלכליות, וכאשר יש אלימות בכל פינה"

הדיפלומט כינס את העיתונאים הישראלים במטרה להתריע מפני מגמות בעזה, שלדבריו נתפסות בעיני הקהילה הבינלאומית כמסוכנות. את עיקר ביקורתו הפנה לתוכנית חלוקת הסיוע החדשה, שהוצגה על ידי הממשל האמריקאי ומתוכננת להתבצע באמצעות קבלני משנה אמריקאיים.

עד לאחרונה פעלו בעזה כ־400 נקודות לחלוקת מזון, באמצעות ארגונים בינלאומיים כמו "המטבח המרכזי העולמי". לפני כמה שבועות הודיע הארגון כי מחסניו התרוקנו לחלוטין והוא נאלץ להפסיק את פעילותו.

פלסטינים עומדים בתור בכניסה למרכז חלוקת מזון של המטבח המרכזי העולמי (WCK) בחאן יונס, בדרום רצועת עזה, 6 במאי 2025 (צילום: Abed Rahim Khatib/Flash90)
פלסטינים עומדים בתור בכניסה למרכז חלוקת מזון של המטבח המרכזי העולמי (WCK) בחאן יונס, בדרום רצועת עזה, 6 במאי 2025 (צילום: Abed Rahim Khatib/Flash90)

לפי התוכנית החדשה, מאות נקודות החלוקה יישארו סגורות, והאספקה תועבר אך ורק באמצעות ארבעה עד חמישה מרכזים לוגיסטיים גדולים, הנמצאים כעת בשלבי בנייה.

התוכנית הוצגה על ידי השגרירות האמריקאית בישראל לארבע נציגויות דיפלומטיות נוספות, אך לא נמסרה במסמכים רשמיים ולא תועדה בכתב, במכוון. המשמעות, כפי שפירש הדיפלומט הבכיר, היא שכל אחד מחמשת המרכזים צפוי לשרת כ־460 אלף בני אדם.

"כ־60 אלף איש ייאלצו להגיע מדי יום לאחד המרכזים ולשאת עימם 20 עד 40 קילוגרם מזון בתוך שטח שכולו הריסות. מבחינה מספרית אין שום דרך שזה יכול לעבוד"

"‏שמענו שזה יוגבל לאדם אחד בשבוע עבור משפחה שלמה. זה אומר שכ־60 אלף איש ייאלצו להגיע מדי יום לאחד המרכזים ולשאת עימם 20 עד 40 קילוגרם מזון בתוך שטח שכולו הריסות. מבחינה מספרית אין שום דרך שזה יכול לעבוד", אמר.

הדיפלומט הדגיש כי דבריו אינם מתייחסים להחזרת משאיות המזון כאמצעי הפצה, שכן הובהר לו שמדובר ביוזמה זמנית לשבוע בלבד, ולאחר מכן צפויה חלוקת המזון להתבצע אך ורק באמצעות אותם מרכזים.

פלסטינים עקורים מתקהלים כדי לקבל מנות מזון מבושל מחלוקת צדקה בג'באליה שבצפון רצועת עזה, 19 במאי 2025 (צילום: Bashar TALEB / AFP)
פלסטינים עקורים מתקהלים כדי לקבל מנות מזון מבושל בג'באליה, 19 במאי 2025 (צילום: Bashar TALEB / AFP)

עוד הוסיף הדיפלומט: "אגב, איך מבשלים את האוכל? אין יותר עצים להפעלת אש, אין גז טבעי, אין עם מה לבשל. זו הסיבה שהיו ברחבי עזה מטבחים של ארגונים שונים שהגישו ארוחות חמות. איך שאנחנו מבינים את תוכנית ההזנה של אזרחי עזה – היא לא תעבוד".

הוא הביע גם ביקורת חריפה על חלוקת המזון באמצעות חברות אמריקאיות. לדבריו, מדובר בחברות אבטחה פרטיות, המעסיקות עובדים שעשויים לנהוג באלימות – אנשים שלא הצליחו למצוא עבודה אחרת, ושסגנון עבודתם מוכר היטב מהניסיון באפגניסטן ובעיראק.

"מישהו באמת חושב שחמאס לא יחטפו את זה מידיהם וימכרו את זה בשוק השחור במחירים מופקעים? התוכנית הזו לא תמנע את השתלטות חמאס על המזון"

הדיפלומט ביקש מהכתבים שנכחו בתדרוך לדמיין סיטואציה דומה בתל אביב: "דמיינו ש־60 אלף איש מגיעים מדי יום לעמוד בתור אחד, במקום מרכזי. לאחר מכן, אם לילדים או נער נושאים על גבם 25 קילוגרם של מצרכים, ועם השק הזה הם צריכים לחצות את העיר, בין הריסות.

"מישהו באמת חושב שחמאס לא יחטפו את זה מידיהם וימכרו את זה בשוק השחור במחירים מופקעים? התוכנית הזו לא תמנע את השתלטות חמאס על המזון", אמר.

ילד ממתין עם סיר ריק בזמן שפלסטינים עקורים עומדים בתור לחלוקת מזון בג'באליה שבצפון רצועת עזה, 19 במאי 2025 (צילום: Bashar TALEB / AFP)
ילד ממתין עם סיר בתור לחלוקת מזון בג'באליה שבצפון רצועת עזה, 19 במאי 2025 (צילום: Bashar TALEB / AFP)

תוכנית "משוגעת ומטורפת"

אתמול התברר כי גם ממשלת ישראל אינה ממתינה ליישום התוכנית האמריקאית החדשה, ופונה שוב לחלוקת מזון באמצעות משאיות – כפי שהיה בגלים קודמים לפני הסכם הפסקת האש של ינואר–מרץ 2025, ואף בתקופת ממשל ג'ו ביידן.

ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר בצלאל סמוטריץ' הציגו את הזיגזגים במדיניות כחלק מהאסטרטגיה: דרך שתאפשר להמשיך בלחימה, לאחר שעות של ביקורת מצד מובילי דעה מהימין שראו בכך נסיגה.

נקודה אחת ברורה עולה מהתנהלות ממשלת נתניהו מאז סוף מרץ, לאחר שחרור החטוף האחרון בשלב א': שיטת מניעת הסיוע מהאוכלוסייה בעזה לא הביאה לשבירת חמאס

חברי סיעת הציונות הדתית, ובהם לא רק סמוטריץ' אלא גם חבר הכנסת צבי סוכות, שהתראיין אתמול בגלי צה"ל, שיבחו את התוכנית האמריקאית לחלוקת מזון, וכינו אותה מהלך מבריק שיאפשר לעקוף את חמאס ולהעביר את המזון ישירות לאוכלוסייה.

אולם, כפי שכבר עלה, התוכנית מלווה בחורים רבים: איש אינו יכול להבטיח שכנופיות של חמאס או עבריינים אחרים יימנעו מהשתלטות על מזון, תרופות ואספקה אחרת.

משאיות עמוסות בסיוע הומניטרי בצד הישראלי של הגבול עם רצועת עזה, לפני כניסתן לעזה, 19 במאי 2025 (צילום: פלאש90)
משאיות עמוסות בסיוע הומניטרי בצד הישראלי של הגבול עם רצועת עזה, 19 במאי 2025 (צילום: פלאש90)

נוסף על כך, ככל שכמות המזון תהיה קטנה ומוגבלת, כך צפויים המחירים בשוק השחור לעלות, ולהפוך את הסחורה ליעד אטרקטיבי יותר. דווקא הצפה של הרצועה במזון ומצרכים הייתה עשויה להוריד את המחירים ולהפוך את הגניבה לפחות כדאית.

נקודה אחת ברורה עולה מהתנהלות ממשלת נתניהו מאז סוף מרץ, לאחר שחרור החטוף האחרון בשלב א': שיטת מניעת הסיוע מהאוכלוסייה בעזה לא הביאה לשבירת חמאס, לא הובילה להסכמה לשחרור יתר החטופים, ולא קידמה את ישראל לעבר "הניצחון המוחלט".

עוד 754 מילים
סגירה