רשות מקרקעי ישראל הודיעה לאחרונה על שיווק כ־1,200 מגרשים לבנייה עצמית של בתים צמודי קרקע (שיטת "בנה ביתך") עבור חיילי מילואים ונכי צה"ל. ביום העצמאות – במקביל לגיוס המילואים הנרחב ללחימה בעזה – פרסמה הרשות כי תשווק כ־900 אלף מגרשים מוזלים ב־64 יישובים בארץ. כמו כן, לפני ימים אחדים הודיעה על שיווק כ־300 מגרשים נוספים בהנחה, ביישוב קציר.
חיילים המשרתים או ששירתו במילואים, וכן נכי צה"ל, צפויים לקבל הנחות של 59% עד 90% ממחיר הקרקע שנקבע על ידי רשות מקרקעי ישראל, בהתאם להחלטות הממשלה ומועצת הרשות. המכרז לשיווק המגרשים ביישוב קציר פורסם ביום חמישי ויתקיים ב־22 בספטמבר, בעוד שמכרזים ליישובים נוספים טרם יצאו לדרך.
שיווק הקרקעות המוזלות לחיילים נעשה בהמשך להחלטות הממשלה ומועצת רשות מקרקעי ישראל, שהרחיבו את זכאות החיילים להשתתפות בתוכנית "דירה בהנחה" ("מחיר למשתכן"), וכן את היקף ההנחות שלהן הם זכאים.
חיילים המשרתים או ששירתו במילואים, וכן נכי צה"ל, צפויים לקבל הנחות של 59% עד 90% ממחיר הקרקע שנקבע על ידי רמ"י, בהתאם להחלטות הממשלה ומועצת הרשות
על פי ההחלטה, מחצית מהדירות בתוכנית יוקצו למשרתים – לעומת 5% בלבד בעבר. עם זאת, מאחר שהתוכנית כולה צומצמה, לא ברור אם בפועל ייהנו החיילים ממספר גדול יותר של דירות מוזלות – או דווקא ממספר קטן יותר.
בעמותה למען משרתי המילואים לא מתרשמים מהמהלך. חבר הנהלת העמותה, אלוף משנה (במילואים) משה פישר, מותח ביקורת חריפה: "זאת תוכנית מלאת כשלים. קודם כול, הזמן שזה לקח: ניגשו לשווק את הדירות שנה וחצי אחרי תחילת המלחמה, וחודש אחרי שהצהירו על ההנחות – חוברות המכרז עדיין לא יצאו לדרך. אלפי הפקידים ומאות עורכי הדין של רמ"י עדיין לא הגיעו לזה?
"שנית, מספר הדירות בטל בשישים ליד מספר המילואימניקים. רבבות חיילי מילואים רוצים לקנות מגרש בהנחה, ורק חלק זעיר יקבל. תשווה את זה לשיווק הדירות המוזלות לחרדים ולערבים: רק בבית שמש לבדה יצא מכרז ל־3,500 יחידות דיור מוזלות – פי שלושה מכלל המגרשים למילואימניקים יחד!
"ברכסים, יישוב חרדי קטן של 14 אלף אנשים, שיווקו 900 יחידות דיור – קרוב למספר המגרשים שמחלקים למילואימניקים בכל הארץ. באום אל־פחם שיווקו 1,560. מה גם שמכרזי הענק מאפשרים לחרדים לקנות במחיר באמת נמוך, למילואימניקים מוציאים איזה 70 מכרזים במקביל וזה מעלה להם את המחיר.
"תשווה את זה לשיווק הדירות המוזלות לחרדים ולערבים: רק בבית שמש לבדה יצא מכרז ל־3,500 יחידות דיור מוזלות – פי שלושה מכלל המגרשים למילואימניקים יחד!"
"אז משפחה חרדית שקונה דירה בבית שמש משלמת 100–200 אלף שקל על הקרקע, חייל ששירת 300 יום במילואים ישלם 800 אלף על חצי דונם במשגב. זה מה שהיה במכרזים קודמים מהסוג הזה ואין סיבה שזה לא יהיה ככה שוב. המילואימניקים מקופחים בצורה קשה ביותר".
יש אלפי צעירים שרוצים לקנות קרקע ולבנות עליה בית צמוד קרקע בעצמם, במגרשים שרובם נמצאים בפריפריה?
"עשרות אלפים, באחריות. מכיר המוני כאלה. אני יודע שפורסם שאין. זה שטויות".
המדינה הפקיעה לערבים קרקעות ולא נתנה להם לבנות באדמתם שלהם במשך עשרות שנים, לא מגיע להם לקנות דירות בזול?
"לא יודע. נשים את נושא הערבים בצד ונדבר על האפליה בין המילואימניקים לחרדים".
חיילי המילואים יקבלו הנחות על מגרשים לבנייה עצמית של בתים פרטיים, החרדים – על דירות בבניינים. אתה משווה בין ההיצע והמחירים של קרקעות לבניית צמודי קרקע לבין בנייה רוויה?
"האדמות לבנייה עדיין ריקות והמדינה מוכרת אותם לקבלנים במחיר מטרה. בסוף זאת אדמה שאפשר להשתמש בה לדיור מוזל לחרדים או למילואימניקים. לינקי (מנהל רמ"י, יעקב קוינט, ת"ג) יש אינטרס לעזור לחרדים".
"בסוף זאת אדמה שאפשר להשתמש בה לדיור מוזל לחרדים או למילואימניקים. לינקי יש אינטרס לעזור לחרדים"
מה האינטרס שלו?
"ינקי הוא מינוי של השר החרדי יעקב ליצמן (בהיותו שר הבינוי והשיכון, ת"ג). יש תוצאות בשטח שמראות מגמה ברורה: הרשות בראשותו מקדמת בכל הכוח ןהיצירתיות את הבנייה ביישובים חרדיים כמו בית שמש ורכסים ושכונות חרדיות בערד, קריית גת ועוד עשרות מקומות, בזמן שהיא קופצת ידיים לאוכלוסיות המשרתות את המדינה ועושה כמעט 'ספר לבן' להתיישבות בגליל".
"שריינו לחיילי המילואים את רוב הקרקעות הפנויות לכך"
קוינט סירב להגיב לטענה האחרונה של פישר. גורם ברשות מקרקעי ישראל כינה אותה "קשקוש חצוף". קוינט אמר לזמן ישראל: "נקראתי למילואים בעצמי פעמים רבות, כולל במבצע 'חומת מגן' ובמלחמת לבנון השנייה. אנחנו מנסים לסייע למילואימניקים כמה שיותר, אבל בסוף אנחנו מבצעים החלטות של הממשלה ומועצת רמ"י.
"נשארו בישראל מעט מאוד קרקעות שגורמי התכנון מתירים לבנות עליהן צמודי קרקע, ורובן שייכות ליישובים קטנים ואי אפשר לשווק אותן לציבור הרחב ולמילואימניקים. אנחנו מוכרים לחיילים בהנחה חלק גדול מהמגרשים שאנחנו כן יכולים למכור. אין עשרות אלפי או אלפי מגרשים כאלה".
למה אתם לא יכולים לאשר בנייה ליישובים קטנים ולייעד אותה למכירה בהנחה למילואימניקים, שיצטרפו ליישובים ויבנו בהם?
"כי אלה יישובים עם ועדות קבלה שלא מקבלים כל אחד. אם שני חיילי מילואים היו יחד בטנק בעזה, אין סיבה שאחד מהם יתקבל ליישוב ויקנה שם שטח בהנחה ואחד לא. מה גם שבחלק מהמקרים, החייל בכלל לא יכול לדעת שיישוב כלשהו משווק קרקע. המכרזים שנוציא הם לא רק בהנחה, אלא נגישים לכולם".
"יש רק מעט מאוד קרקעות פנויות לבניית צמודי קרקע במרכז. רוב האוכלוסייה חיה במרכז ובערים הגדולות ותישאר שם ורוב הצעירים לא רוצים, או לא יכולים, לגור ליד כרמיאל ולבנות שם בעצמם"
אבל בעמותה למען משרתי המילואים טוענים שבשורה התחתונה אתם מוכרים הרבה יותר קרקעות בהנחה ביישובים חרדיים, ובמחיר זול בהרבה.
"זאת השוואה בין דירות בבנייה רוויה למגרשים לצמודי קרקע, שהיא לא רלוונטית ולא הגיונית. רוב הקרקעות הפנויות מיועדות לבנייה רוויה, ולכן גם רוב אלה שאנחנו מוכרים מיועדות לכך, כולל 15 אלף דירות שהוקצו ונמכרו בהנחה למילואימניקים במסגרת 'דירה בהנחה'.
"הרי גם רוב הביקוש הוא לבנייה רוויה. יש רק מעט מאוד קרקעות פנויות לבניית צמודי קרקע במרכז. רוב האוכלוסייה חיה במרכז ובערים הגדולות ותישאר שם ורוב הצעירים לא רוצים, או לא יכולים, לגור ליד כרמיאל ולבנות שם בעצמם.
"אנחנו קיווינו שהמילואימניקים יקבלו יותר דירות בהנחה כשהממשלה החליטה להקצות להם חצי מ'דירה בהנחה'. אבל היא החליטה לצמצם מאוד את התוכנית כולה ולהוציא ממנה יישובים רבים, אז כל העוגה שמחולקת קטנה יותר וכך גם חלקם של החיילים. זאת לא החלטה שלנו".
קוינט לא אומר זאת במפורש, אך למעשה חלק מהמגרשים שמשווקת רשות מקרקעי ישראל נמצאים במועצות אזוריות סמוך ליישובים קטנים עם ועדות קבלה, ומכרזי ההנחה מיועדים לעקוף את הוועדות ולאפשר לחיילי מילואים ונכי צה"ל לקנות דירות מוזלות ולהפוך לתושבים בפועל במעין הרחבות של היישובים הללו. כתוצאה מכך, היוזמה כבר עוררה ויכוח מתוקשר בין הרשות למועצות אזוריות שמתנגדות לה.
"אנחנו קיווינו שהמילואימניקים יקבלו יותר דירות בהנחה כשהממשלה החליטה להקצות להם חצי מ'דירה בהנחה'. אבל היא החליטה לצמצם מאוד את התוכנית כולה ולהוציא ממנה יישובים רבים"
המגרשים שרשות מקרקעי ישראל משווקת בהנחה לחיילים ונכי צה"ל מיועדים לבנייה בשיטת "בנה ביתך". הזכאים להשתתף הם חיילים ששירתו במילואים יותר מ־45 ימים במהלך המלחמה הנוכחית; חיילים ששירתו או משרתים במילואים 80 ימי מילואים במשך שש שנים לפחות; וכן נכי צה"ל קשים.
במסגרת ההטבות, חייל, חייל לשעבר או נכה צה"ל שעומד בתנאים ואין לו דירה בבעלותו, ישלם 16% מערך הקרקע באזור עדיפות לאומית א' ו־36% מערך הקרקע באזור עדיפות לאומית ב'. חייל או נכה שכבר יש לו דירה בבעלותו ישלם 21% מערך הקרקע באזור עדיפות א' ו־41% באזור עדיפות ב'. בשאר אזורי הארץ תינתן לזכאים הנחה של 10%.
ההטבה תינתן לפי ערך הקרקע, עד לתקרה של 900 אלף שקל למי שאין להם דירה וחצי מיליון שקל למי שיש להם. על יתרת הסכום שמעל לתקרה הזכאים ישלמו 91% מערך הקרקע. משפחות וזוגות שבהם יש שני חיילי מילואים, או זכאים, יקבלו הנחה כפולה על חלק מהכסף, עד לסכום של 200 אלף שקל.
המכרז בקציר מיועד לכלל סוגי הזכאים. בשאר המכרזים מייעדת רשות מקרקעי ישראל 632 מגרשים לחיילי מילואים בעבר ובהווה – מהם 374 במסגרת הגרלה, ו־258 בהרשמה בשיטת "כל הקודם זוכה". 271 מגרשים מיועדים לנכי צה"ל במסגרת הגרלה. נוסף על הדירות לזכאים, תשווק רשות מקרקעי ישראל בתוך אותם מכרזים גם 393 מגרשים מוזלים לציבור הרחב, במסגרת הגרלה.
קוינט לא אומר זאת במפורש, אך למעשה חלק מהמגרשים שמשווקת רשות מקרקעי ישראל נמצאים במועצות אזוריות סמוך ליישובים קטנים עם ועדות קבלה
20 מגרשים ישווקו בבית שאן; 20 בטבריה; 18 בכפר ורדים; 68 בפוריה; 11 בקצרין; 54 ברמת ישי; 7 בצפת; 24 בראש פינה; 45 בשטח המועצה האזורית גולן; 63 במועצה האזורית משגב; שניים בקריית אתא; שניים בבשמת טבעון; שניים בפרדס חנה; 63 בדור; 28 בגבעת ניל"י; אחד בצור נתן.
שני מגרשים ישווקו במבוא מודיעים; אחד בראשון לציון; ארבעה ביבנה; שניים בכפר סבא; 25 בבחן; 11 בינוב; 60 בבית עובד; 64 במשמר איילון; 30 בכפר הרא"ה; 44 בגנות; שלושה בירושלים; ארבעה בבית שמש; אחד בבקוע; שניים במועצה האזורית מטה יהודה; 54 בלכיש; 44 במועצה האזורית יואב.
19 מגרשים ישווקו במועצה האזורית שפיר; 47 במועצה האזורית באר טוביה; 10 במועצה האזורית מטה יהודה; תשעה ברמת רזיאל; אחד בקריית מלאכי; שמונה באופקים; שלשוה באשקלון; שניים בירוחם; שישה באילת; 36 בבאר שבע; 81 בשדרות; 50 בכרמית; 37 בנתיבות; 22 באופקים; ו־82 בדימונה.
13 מגרשים ישווקו בהתנחלויות, מהם 10 בהתנחלות אדם ושלושה בגבעת זאב. 98 מגרשים ישווקו ביישוב חירן, שנבנה על חורבות הכפר הבדואי אום אל־חיראן שנהרס ותושביו גורשו מאדמתם.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם