שניים מבתי החולים האחרונים שעדיין פועלים בצפון רצועת עזה הוקפו על ידי כוחות צה"ל, באופן שמונע כניסה ויציאה מהמתקנים – כך אומרים אנשי צוות רפואי וארגוני סיוע, בזמן שישראל ממשיכה במבצע הצבאי המחודש שלה בשטח הפלסטיני ההרוס.
בית החולים האינדונזי ובית החולים אל-עואד'ה הם בין המרכזים הרפואיים האחרונים שנותרו בצפון הרצועה. שניהם הותקפו השבוע – כולל ירי פגזים לעבר בית החולים אל-עואד'ה היום (רביעי), בעוד מקורות בבית החולים היו בשיחה טלפונית עם סוכנות הידיעות AP.
בית חולים שלישי, כמאל עדואן, אינו פועל עוד – כך אמר מנהלו, שציין את נוכחותם של חיילים ישראלים ומל"טים באזורו.
ביום שישי פרסם צה"ל הוראות פינוי לאזורים נרחבים בצפון הרצועה, כהכנה למתקפות שנועדו ללחוץ על ארגון חמאס לשחרר חמאס נוספים. צווים נוספים פורסמו אתמול (שלישי).
שלושת בתי החולים וכן שלושה מרכזי עזרה ראשונה נמצאים בתוך אזור הפינוי. ישראל לא הורתה לפנות את בתי החולים עצמם. בתי חולים נוספים ושני מרכזים עזרה ראשונה נמצאים בטווח של פחות מקילומטר מהאזור
שלושת בתי החולים וכן שלושה מרכזי עזרה ראשונה נמצאים בתוך אזור הפינוי. ישראל לא הורתה לפנות את בתי החולים עצמם. בתי חולים נוספים ושני מרכזים עזרה ראשונה נמצאים בטווח של פחות מקילומטר מהאזור – כך מסר טדרוס אדהנום גברהיסוס, מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי (WHO).
המבצעים הצבאיים של ישראל וצווי הפינוי "מעמיסים על מערכת הבריאות עד לנקודת השבירה", אמר.
מאות תקיפות נגד מתקנים רפואיים
רק 20 מתוך 36 בתי החולים ברצועת עזה כולה עדיין פועלים באופן חלקי, ומשרתים יותר מ-2 מיליון תושבים – על רקע המשך ההפצצות, עלייה בשיעורי תת-תזונה, ומחסור חמור באספקה רפואית.
ארגון הבריאות העולמי מסר כי בתי החולים בצפון עזה "בסכנה חמורה של סגירה מוחלטת". הארגון תיעד כמעט 700 תקיפות נגד מתקני בריאות בעזה מאז תחילתה של המלחמה בת 19 החודשים של ישראל נגד ארגון חמאס.
ארגון הבריאות העולמי מסר כי בתי החולים בצפון עזה "בסכנה חמורה של סגירה מוחלטת". הארגון תיעד כמעט 700 תקיפות נגד מתקני בריאות בעזה מאז תחילתה של המלחמה בת 19 החודשים
במהלך המלחמה, פשט צה"ל על בתי חולים או צר עליהם, בטענה כי חמאס משתמש בהם כמרכזי פיקוד ומחסה ללוחמים. ישראל ראיות חלקיות בלבד לטענות אלה. אנשי ביטחון של חמאס נצפו בבתי חולים במהלך המלחמה, כשהם שולטים על הגישה לאזורים מסוימים, ובשבועות האחרונים תקפה ישראל פעילים שלטענתה הסתתרו במוסדות רפואיים.
פלסטינים טוענים כי התקיפות האחרונות נגד בתי החולים בצפון הרצועה הן חלק מתוכנית כוללת לדחוק את האוכלוסייה דרומה, ובסופו של דבר להוציא אותה מעזה.
ישראל הצהירה כי תפעל לאפשר את מה שהיא מגדירה "הגירה מרצון" של חלק ניכר מתושבי עזה למדינות אחרות – מה שנתפס על ידי רבים, כולל פלסטינים, כתוכנית לגירוש כפוי.
ישראל מנסה "להבטיח את העקירה הכפויה של התושבים מהאזור" באמצעות השבתת בתי החולים – כך טוען רמי שורפי, חבר הנהלה בבית החולים אל-עואד'ה.
בית החולים האינדונזי מותקף
בית החולים האינדונזי, שהיה בעבר הגדול ביותר בצפון רצועת עזה, מוקף בכוחות צה"ל, המוצבים במרחק של כ-500 מטרים ממנו. רחפנים חגים באוויר מעל המתחם מאז יום ראשון – כך לפי ארגון סיוע התומך בבית החולים.
בית החולים האינדונזי, שהיה בעבר הגדול ביותר בצפון רצועת עזה, מוקף בכוחות צה"ל, המוצבים במרחק של כ-500 מטרים ממנו. רחפנים חגים מעל המתחם מאז ראשון
צה"ל מסר כי כוחותיו פועלים סביב בית החולים וכי תקפו תשתיות של חמאס – אך הצבא הדגיש כי לא נכנסו לתוך מתחם בית החולים וכי אמבולנסים רשאים לנוע.
אולם דחפורים ישראלים הרסו את חומת ההיקף של בית החולים – כך לפי ארגון MERC-Indonesia ולפי איש צוות רפואי שפונה מאז. בנוסף, אתמול תקפו מטוסי קרב את הגנרטורים של בית החולים, וגרמו לשריפה ולפגיעה באספקת החשמל המרכזית. התקיפות גרמו גם לנזק באספקת המים של המתקן, לפי סרטון שפרסם ארגון MERC-Indonesia.
לפני עלות השחר נראו להבות ענק עולות מהאזור. דובר בסרטון אמר כי האש פרצה סמוך למאגר הדלק של בית החולים, אך הכבאים הצליחו להשתלט עליה.
לפחות איש צוות אחד נהרג – כך מסר ארגון הבריאות העולמי, שהוסיף כי מי שנותרו במתקן זקוקים בדחיפות למים ולמזון. האו"ם מסר כי הוא פועל להעברת המטופלים הנותרים למתקנים אחרים.
פעילות צבאית סביב בית החולים גרמה גם לנזק בגגות, בתקרות ובציוד רפואי. לפחות 20 רופאים ואנשי צוות החליטו להישאר בבניין – כך לפי MERC-Indonesia – ורוב המטופלים עזבו בכוחות עצמם לאחר שהקרבות הסלימו באזור ביום חמישי שעבר.
פעילות צבאית סביב בית החולים גרמה גם לנזק בגגות, בתקרות ובציוד רפואי. לפחות 20 רופאים ואנשי צוות החליטו להישאר בבניין, ורוב המטופלים עזבו בכוחות עצמם לאחר שהקרבות הסלימו באזור ביום חמישי
רופאים ואנשי צוות בבית החולים לא היו זמינים לתגובה. סרטון שפורסם על ידי MERC-Indonesia, שצולם מחלונות בית החולים, הראה טנק ישראלי במרחק של כמה מטרים מהמוסד.
התקיפות מבודדות את אל-עואד'ה
כמעט קילומטר מבית החולים האינדונזי, רחפנים ישראלים תקפו ביום שני את חצר בית החולים אל-עואד'ה, באופן שמנע כל תנועה – כך אמר שורפי.
היום בצוהריים, בזמן ששוחח בטלפון עם סוכנות הידיעות AP, הופגז בית החולים. פיצוץ עז נשמע במהלך השיחה.
"מורידים פצצות על בית החולים", אמר ד"ר מוחמד סאלחה, מנהל המוסד. בהמשך מסר כי מאבטח אחד נפצע, אך לא היו מטופלים בקרבת מקום ההפצצה. סרטון שנשלח ל-AP הראה נזק לגג הבית ופסולת במסדרונות, כשאבק עדיין מיתמר מהאזור.
אתמול ירו רחפנים של צה"ל על שני אמבולנסים שהעבירו שלושה מטופלים לעיר עזה – כך לפי הדובר חאלד אלהלו – כאשר הצוותים ניסו לשוב לבית החולים. אלהלו עצמו לא הצליח לחזור למתקן באותו יום
אתמול ירו רחפנים של צה"ל על שני אמבולנסים שהעבירו שלושה מטופלים לעיר עזה – כך לפי הדובר חאלד אלהלו – כאשר הצוותים ניסו לשוב לבית החולים. אלהלו עצמו לא הצליח לחזור למתקן באותו יום בשל פעילות צבאית. לפי שורפי ואלהלו, אין כיום אמבולנסים זמינים או קווי אינטרנט בבית החולים אל-עואד'ה.
אלהלו מסר כי כוחות צה"ל מצויים במרחק של כ-900 מטרים מבית החולים, אך לדבריו הסכנה האמיתית נובעת מהרחפנים שחגים מעל המבנה ומונעים כל תנועה פנימה או החוצה. "כל מי שזז בבית החולים נורה. כולם שוכבים נמוך בתוך המבנה", אמר.
דובר צה"ל סירב להגיב על המצב בבית החולים אל-עואד'ה, ולא השיב מיד לבקשה לתגובה על ההפגזה היום.
כ-47 מטופלים – בהם כ-20 ילדים וכמה נשים הרות – וכן כ-140 רופאים ואנשי צוות רפואי נמצאים עדיין בבית החולים, לדברי חבר ההנהלה שורפי. לדבריו, הנהלת המוסד החליטה לא לפנות את בית החולים, וקראה להחזרת אספקה ואמבולנסים, משום שההפגזות נמשכות ויש עדיין פצועים באזור.
"בצל המלחמה והעימותים, בית החולים צריך להמשיך לפעול", אמר שורפי. לדבריו, המתקן היה תחת מצור ופשיטות צה"ל מספר פעמים מאז תחילת המלחמה באוקטובר 2023, אך את השלב הנוכחי כינה "הקריטי ביותר".
את הכתבה הכינה עיתונאית AP שרה אל-דיב
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
בישראל יש 40 בית חולים עבור אוליביה של כ10 מליון איש.
בעזה יש 32 בתי חולים עבור אוכלוסיה של 2 מליון איש.
למה?
בגלל שבתי חולים זו פלטפורמה טובה גיוס כספים מרחבי העולם והמגן האולטימטיבי לתשתיות טרור.
לצערנו, לאויבים שלנו אין מוסר או מצפון ואינם נלחמים עם אותם כללים אתיים. בתי החולים משמשים לטרור ולכן יש להשמידם כמו כל שאר תשתיות הטרור.
לאחר השמדת חמאס לחלוטין מה שיביא את החזרת החטופים וימנע חטופים נוספים בעתיד , נוכל לשקם מחדש את האוכלוסיה.