המחאות נגד חמאס לא זוכות לתהודה
בעוד שהממסד הישראלי היה עסוק השבוע בלתקוף את יו"ר הדמוקרטים, אלוף (מיל.) יאיר גולן, בעקבות דברים שאמר על הצורך לסיים את המלחמה, כולם בישראל פספסו לחלוטין את ההפגנות הגדולות נגד חמאס שהתקיימו באזור חאן יונס, בדרום הרצועה.
הקצף שיצא לרבים מהפה כנראה הסתיר את מסך הסמארטפון, אחרת הם היו רואים את אלפי העזתים צועדים ברחבי עזה ההרוסה וצועקים "חמאס החוצה" ו"אנחנו רוצים לחיות".
במשך חודשים רבים הזדעקו מסבירני הימין לנוכח העדר המחאות וההפגנות נגד חמאס ברצועה. זה אישש את התזה שלהם על העזתים שמבחינתם "כולם חמאס".
במשך חודשים רבים הזדעקו מסבירני הימין לנוכח העדר המחאות וההפגנות נגד חמאס ברצועה. זה אישש את התזה שלהם על העזתים שמבחינתם "כולם חמאס"
אותם שרים וחברי הכנסת שתקפו השבוע את גולן, שחררו הצהרות מצמררות בהן טענו שבעזה "כולם נאצים", שאין שם חפים מפשע, וקראו לחיילים צה"ל להפסיק להפגין רחמנות יתר.
During the massive anti-Hamas protests in Khan Yunis, Gaza, protesters declared: "We have two words to deliver—Hamas out, out."
For the third day in a row—no media coverage, no headlines. Just thousands risking everything to speak out against Hamas.
We will be their voice. pic.twitter.com/K20X7rUb3H
— Ihab Hassan (@IhabHassane) May 21, 2025
אך כאשר על המסך מופיעים עזתים שמתנגדים לחמאס, מכנים אותו ארגון טרור ודורשים את הסרתו מהשלטון, העניין הזה, משום מה, לא פותח את מהדורות החדשות ולא זוכה לתמיכה נלהבת בכנסת ישראל או בממשלה.
גם ההסברה הישראלית אינה מאמצת את הנרטיב הזה, כי הרי אז צריך יהיה להודות שבעזה לא כולם תומכי חמאס ושאולי אפילו יש שם בני אדם בדיוק כמונו שנקלעו לסיטואציה עם שלטון רע במיוחד שקיבל החלטות בשמם.
כאשר על המסך מופיעים עזתים שמתנגדים לחמאס, מכנים אותו ארגון טרור ודורשים את הסרתו מהשלטון, העניין הזה, משום מה, לא פותח את מהדורות החדשות ולא זוכה לתמיכה נלהבת בכנסת ישראל או בממשלה
בימים אלו, המסבירנים הישראלים עוסקים בעניין מאוס במיוחד: הם מדווחים באובססיביות על כל פירור של אוכל שנראה ברצועה על מנת להוכיח לעולם שיש מזון בשפע ואין שום מחסור.
כן, גם בעזה יש כאלה שיש להם וכאלה שאין, שהם הרוב, גם שם – כמו בעבר במדינות האפריקאיות שנקלעו למשברים דומים. יש מסעדות שמגישות מזון לבעלי המאה, בעוד שאלה שאין להם פרוטה מתגודדים בתור לחלוקת הסיוע ההומניטרי.
Anti-Hamas protests in Gaza continue for the third day in a row, and their chants remain unchanged: "All Hamas out, out."
Stand with these brave people. Don't abandon them. Be their voices—the voices the world needs to hear. pic.twitter.com/fRFw40t1YD
— Ihab Hassan (@IhabHassane) May 21, 2025
מסתבר שעזתים שמוחים נגד חמאס לא כל כך מעניינים גם את המערב. סוכנויות הידיעות ואתרי החדשות דיווחו על ההפגנות בחאן יונס, אך לא התמקדו כפי שידעו בעבר בהפגנות נגד שליטים ערבים שפרצו במסגרת האביב הערבי.
עוד יום רגיל בחאן יונס: רבבות בני אדם יוצאים מביתם או אוהלם במעוז חמאס עצמו ודורשים לסלק את המחבלים מהשלטון בעזה. מחאה בעולם הערבי תמיד כרוכה בסכנה, במיוחד אם מדובר בעזה שם חמאס עדיין שולט ביד רמה ומוציא להורג באופן תדיר את מתנגדיו.
במקום להתמקד בעזתים שרוצים לחיות ושונאים את חמאס, במקום להאיר זרקור על הרוח האנושית החופשית הקיימת בעזה למרות הפחד והדיכוי, המסגור היחיד שמציעה התקשורת הישראלית הוא זה הביטחוני
במקום להתמקד בעזתים שרוצים לחיות ושונאים את חמאס, במקום להאיר זרקור על הרוח האנושית החופשית הקיימת בעזה למרות הפחד והדיכוי, המסגור היחיד שמציעה התקשורת הישראלית על פי רוב הוא זה הביטחוני, בעוד שבמערב רק מסגור אחר, זה ההומניטרי.
בין שני המיסגורים הללו מתפספסים העזתים עצמם, שיוצאים החוצה ומוחים נגד אכזריותם של אלו שהובילו אותם הישר אל הגיהינום שבו הם נמצאים היום.
א-שרע כבש את העולם. עכשיו מתחילים האתגרים
בשבוע שעבר אחמד א-שרע, נשיא סוריה החדש, היה על גג העולם. הוא נפגש עם נשיא צרפת עמנואל מקרון וראש הממשלה הבריטי קיר סטארמר, ולאחר מכן – עם יורש העצר הסעודי מחמד בן סלמאן ועם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.
ארה"ב ואירופה הכריזו על הסרת הסנקציות והיה נדמה שכל חלומותיו הפרועים ביותר של א-שרע התגשמו. השבוע הוא שוב חזר למציאות של ארצו, לפשע המשתולל, למתחים העדתיים ולאיום המתמיד על משטרו.
בשבוע שעבר אחמד א-שרע, נשיא סוריה החדש, היה על גג העולם. השבוע הוא שוב חזר למציאות של ארצו, לפשע המשתולל, למתחים העדתיים ולאיום המתמיד על משטרו
מספר אירועים זעזעו את סוריה במהלך השבוע שחלף. בתחילת השבוע כוחות המזוהים עם משטרו של א-שרע תקפו את הבסיס הרוסי חמיימים, שם עדיין מסתתרים כמה מאות עלווים שברחו לבסיס כאשר באזור החוף החלו התנגשויות בין סונים לעלווים.
בלילה בין רביעי לחמישי, קבוצה של חמושים חטפה את המושל של א-סווידה (המחוז הדרוזי בדרום סוריה) בניסיון לשחרר כמה חשודים שנעצרו בעקבות מערבותם בפשע המאורגן והברחת סמים.
NEW — a serious incident in #Suwayda tonight as an armed criminal group has stormed the governorate HQ & taken Governor Mustafa Bakkour hostage.
They're demanding the release of several men detained for organized crime & theft. pic.twitter.com/0pP04dJwtu
— Charles Lister (@Charles_Lister) May 21, 2025
בתחילת השבוע שר הפנים הסורי הכריז על תפיסה של כארבעה מיליון כדורי קפטגון באזור לטקיה ועל חשיפה גדולה של רשת להפצת הסם המסוכן.
מה שקורה עכשיו בסוריה, קרה גם ברוסיה בתחילת שנות התשעים, בבלקן ובכל מקום אחר בו נפל משטר אוטוריטרי שבין היתר נשען על הפשע המאורגן. הסרת הסנקציות מסוריה תסייע לדמשק להזרים קצת יותר דולרים לכלכלה המקומית, אך היא לא פותרת את סוגיית הפשע המאורגן, את הנוכחות של הג'יהאדיסטים הזרים, את איומי הטרור או את המתחים העדתיים.
אי אפשר לצפות שכל הסוגיות הללו ייפתרו בקלות ובמהירות, לא אחרי מלחמת אזרחים ארוכת השנים, ולא אחרי שיתוף פעולה עמוק בין אסד לתעשיית הסמים והפשע המאורגן במדינה.
מה שקורה עכשיו בסוריה, קרה גם ברוסיה בתחילת שנות התשעים, בבלקן ובכל מקום אחר בו נפל משטר אוטוריטרי שבין היתר נשען על הפשע המאורגן. אי אפשר לצפות שכל הסוגיות הללו ייפתרו בקלות ובמהירות
הפצעים של סוריה יגלידו, אם בכלל, בעוד שנים רבות. השאלה היא האם משטרו של א-שרע יצליח להשליט סדר ברחובות ולמנוע את ההידרדרות הביטחונית? בשביל זה הוא יצטרך לגבש ולעצב את כוחות הביטחון הסוריים החדשים שידעו לפעול ביעילות נגד סוחרי הסמים, מיליציות פורעות חוק וגורמים זרים שמנסים שוב לרסק את סוריה מבפנים.
השבוע נשמעו בארה"ב הערכות פסימיות בנוגע להישרדותו של משטר א-שרע. אלה הן חדשות רעות מאוד לסוריה, שעלולה להפוך לסומליה, לסודן או ללוב – לא חסר מודלים של מדינות כושלות ומפולגות שאינן מסוגלות לייצר הנהגה אפקטיבית. עם כל מגרעותיו הידועות, כרגע א-שרע הוא התקווה היחידה שיש לסוריה, שעדיין לא יצאה מאזור הסכנה.
ביקור אבו מאזן בלבנון
נשיא לבנון ג'וזף עאון ויו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס פרסמו השבוע הצהרה משותפת הקובעת כי כל הנשק בלבנון צריך להיות אך ורק בידי המדינה הלבנונית. ההצהרה מסמנת שינוי דרמטי ביחס להחלטת ועידת קהיר של הליגה הערבית מ-1969, שהעניקה לארגונים פלסטיניים זכות נשיאת נשק חופשית במחנות הפליטים.
עבאס, שהגיע לביקור בן שלושה ימים בלבנון – הראשון שלו מזה שבע שנים – הצהיר שהפלסטינים לא ישתמשו בשטח לבנון כבסיס למתקפות נגד ישראל. ההצהרה מגיעה בעקבות מלחמת ישראל-חזבאללה בת 14 החודשים, שהסתיימה בנובמבר עם הפסקת אש בתיווך אמריקאי.
המציאות החדשה לאחר המלחמה יצרה הזדמנות חסרת תקדים לעיצוב מחדש של היחסים הלבנונים-פלסטינים, כאשר לבנון מבקשת לבסס את ריבונותה מול הארגונים החמושים בשטחה
עד לפני מספר חודשים, היה קשה לתאר ביקור כזה או דיונים מסוג זה בלבנון. המציאות החדשה לאחר המלחמה יצרה הזדמנות חסרת תקדים לעיצוב מחדש של היחסים הלבנונים-פלסטינים, כאשר לבנון מבקשת לבסס את ריבונותה מול הארגונים החמושים בשטחה.
רוח הדברים הללו תואמת את דרישות ארוכות שנים של ארה"ב וישראל לפירוק נשקם של כל הארגונים החמושים בלבנון, כולל חזבאללה והארגונים הפלסטינים. עם זאת, לא ברור כיצד לבנון מתכוונת לאסוף את הנשק בעשרות מחנות פלסטינים, בהם חיים עשרות אלפי פלסטינים.
הממשלה הלבנונית פועלת לבסס את סמכותה בכל חלקי המדינה, בעיקר בדרום לבנון, אך הצבא הלבנוני עדיין חלש מאוד והשתלטות על מוקדי הכוח של חזבאללה לוקחת זמן רב. קשה להאמין בכך שבקרוב הצבא הזה ייכנס למחנות הפלסטינים ויתחיל בפירוק המערכים הצבאיים הקיימים שם, לאור ההתנגדות הצפויה של עשרות ארגוני טרור הפועלים בשטח הזה.
הממשלה הלבנונית פועלת לבסס את סמכותה בכל חלקי המדינה, בעיקר בדרום לבנון, אך הצבא הלבנוני עדיין חלש מאוד והשתלטות על מוקדי הכוח של חזבאללה לוקחת זמן רב
בתגובה, המקורות בחמאס הודיעו כי הם פתוחים לכל דבר שיוביל ליציבות בלבנון וכי אין מנוס מכך שכל החלטה בנוגע לפירוק הארגון מנשקו בלבנון צריכה להתקבל לאחר התייעצות ודיאלוג עם הארגונים הפלסטינים.
כמו-כן, חמאס הצהיר שהוא מוכן להסגיר את האנשים שירו טילים אל עבר ישראל בשבועות האחרונים. ככל הנראה.
השבוע במזרח התיכון: מצרים חוסמת את מצרי טיראן
ב-23 במאי 1967, מצרים הודיעה כי מצרי טיראן נחסמו והזהירה את ישראל כי תיפתח באש אם ספינות ישראליות ינסו לפרוץ את הסגר. למחרת, מצרים הודיעה כי המצרים מולכדו במוקשים.
סגירת המצרים היוותה מהלך מכריע שהוביל למלחמת ששת הימים. ישראל ראתה בסגירה מעשה תוקפנות וכעילה למלחמה, שכן המצרים היו נתיב השיט העיקרי של ישראל לאסיה ואפריקה, ובפרט לייבוא נפט מאיראן.
סגירת המצרים היוותה מהלך מכריע שהוביל למלחמת ששת הימים. ישראל ראתה בסגירה מעשה תוקפנות ועילה למלחמה, שכן המצרים היו נתיב השיט העיקרי לאסיה ואפריקה
המהלך המצרי היה חלק מסדרת צעדים שהובילו להסלמה: הנשיא המצרי גמאל עבד אל-נאצר כבר גירש את כוח החירום של האו"ם מסיני, והזיז כוחות צבא גדולים לגבול עם ישראל.
בנוסף, מצרים חתמה על הסכם הגנה עם סוריה וירדן, מה שהגביר את החשש הישראלי ממלחמה כוללת עם מדינות ערב. מול האיום המתגבר, ישראל ביצעה גיוס מילואים נרחב, וראש הממשלה לוי אשכול הקים ממשלת אחדות לאומית עם משה דיין כשר ביטחון.
בתגובה לסגירת המצרים, ישראל פנתה למעצמות המערב לסיוע דיפלומטי, אך לא קיבלה תמיכה מעשית. ארה"ב הציעה לפתוח את המצרים בכוח בינלאומי, אך לא הצליחה לגייס תמיכה.
בסופו של דבר, החליטה ישראל כי אין מנוס ממלחמה מונעת, והשיקה ב-5 ביוני 1967 מתקפת מנע, שהפתיעה את צבאות ערב והובילה לניצחון מהיר במלחמת ששת הימים, בה כבשה ישראל את סיני, רמת הגולן, הגדה המערבית ומזרח ירושלים.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם