מטוס F-35 חמקן (צילום: AP Photo/Wilson Ring)
AP Photo/Wilson Ring

אחרי ביקורו של טראמפ באזור, כולם רוצים מטוסי חמקן מארה"ב

במסגרת עסקת הנשק הגדולה אי-פעם, גם סעודיה חושקת במטוסי ה-F-35 - אבל היא בהחלט לא לבד, ואפילו לא המדינה שהכי מדאיגה את ישראל ● בשיחות האחרונות בין טראמפ לנשיא טורקיה, הביע ארדואן רצון לחזור לפרויקט ה-F-35 ● האפשרות הזו מלחיצה לא רק את ישראל אלא גם את יוון ומדינות נוספות החברות בנאט"ו ● פרשנות

אחד מספיחי הביקור המתוקשר של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ במזרח התיכון לפני שבועיים, הוא סימני השאלה לגבי אספקת מטוסי חמקן לעוד מספר מדינות באזור.

כנראה שלא במקרה ארצות הברית אינה מפרטת מה כוללת עסקת הענק שחתמה עם ערב הסעודית בשווי של 142 מיליארד דולר – עסקת הנשק הגדולה אי-פעם. סביר להניח שהסעודים, שמאוד מעוניינים לרכוש מטוסי F-35 מארצות הברית, נתלים בתקדים של הסכמי אברהם, אז אישר הנשיא טראמפ לאיחוד האמירויות רכישת מטוסים אלו – עסקה שטרם יצאה לפועל.

יכולת ההתנגדות של ישראל במקרה הזה מינורית עד לא קיימת. הדרישה היחידה שישראל יכולה להציג לארצות הברית היא כי סעודיה תקבל את החמקנים בתצורה כזו שתבטיח את העליונות הישראלית.

יכולת ההתנגדות של ישראל במקרה הזה מינורית עד לא קיימת. הדרישה היחידה שישראל יכולה להציג לארצות הברית היא כי סעודיה תקבל את החמקנים בתצורה כזו שתבטיח את העליונות הישראלית

אלא שהדאגה בישראל לא מסתכמת רק בעסקה עם הסעודים. בשיחות האחרונות בין הנשיא טראמפ לנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, הביע האחרון רצון לקבל גם הוא (בחזרה) את מטוסי ה-F-35.

הדרישה הטורקית הזו הרבה יותר מורכת בהיבט האמריקאי: ב-2019 הוציא הנשיא טראמפ את טורקיה מהפרויקט הרב-לאומי של החמקנים, לאחר שאנקרה הודיעה על רכישת מערכת הנ"מ הרוסית S-400, שכוללת מלבד הטילים עצמם גם מכ"ם גילוי אווירי מתקדם מאוד.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ב-2019 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ב-2019 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)

באותה עת, כל הממשל האמריקאי והמדינות האחרות החברות בפרויקט ה-F-35 עמדו על הרגליים האחוריות. החשש היה שהמכ"ם הטורקי/רוסי יצליח לגלות את נקודות החולשה של ה-F-35 והמידע יעבור מטורקיה לרוסיה, ובכך יתבטל למעשה היתרון האיכותי של המערב.

המהלך הזה היה משפיל מאוד מבחינת ארדואן. הטייסים הטורקים שעמדו לסיים את ההכשרה על המטוס בבסיס חיל האוויר אגלין בפלורידה, קיבלו הוראה מהאמריקאים לעזוב מיידית את ארצות הברית. שישה מטוסים טורקים שכבר שולמו במלואם  (מחירו של כל מטוס עומד על כ-100 מיליון דולר), עדיין מאוכסנים בהאנגרים בארצות הברית.

בנוסף להשעיה מהפרויקט, הטילה וושינגטון סנקציות חריפות על אספקת נשק ורכיבים לצבא הטורקי. רק לאחרונה חלה התגמשות אמריקאית בנושא הזה, כאשר הממשל הקודם של הנשיא ג'ו ביידן אישר לארדואן להיכנס לתהליך ראשוני ומצומצם של שדרוג מטוסי ה-F16 הישנים של חיל האוויר הטורקי.

התנאי האמריקאי תחת ביידן היה כי השדרוג ייעשה בארצות הברית. אלא שבינתיים אנקרה הודיעה כי היא מעדיפה לבצע את השדרוג בתעשיית המטוסים הטורקית.

התנאי האמריקאי תחת ביידן היה כי השדרוג ייעשה בארצות הברית. אלא שבינתיים אנקרה הודיעה כי היא מעדיפה לבצע את השדרוג בתעשיית המטוסים הטורקית

מיד עם חזרתו של הנשיא טראמפ לבית הלבן החל מחדש שיח על עסקת נשק חדשה עם טורקיה, שבמסגרתה יסופקו לחיל האוויר הטורקי מטוסי F16 בלוק 70, הדגם המתקדם ביותר של המטוס. אלא שאז חלו התמורות בסוריה, ארצות הברית התקרבה עוד יותר לארדואן וכאן החל השיח על החזרה הטורקית לפרויקט ה-F-35.

52 מטוסי F-35 מסודרים לקראת תרגיל השקה בבסיס חיל האוויר האמריקאי בגבעת יוטה, בהפגנת עוצמה ומוכנות לקרב על רקע המתיחות בין ארצות הברית לאיראן, 6 בינואר 2020 (צילום: חיל האוויר האמריקאי/ר' ניל ברדשאו/צילום מסך מטוויטר)
52 מטוסי F-35 מסודרים לקראת תרגיל השקה בבסיס חיל האוויר האמריקאי בגבעת יוטה, בהפגנת עוצמה ומוכנות לקרב על רקע המתיחות בין ארצות הברית לאיראן, 6 בינואר 2020 (צילום: חיל האוויר האמריקאי/ר' ניל ברדשאו/צילום מסך מטוויטר)

השיח המרובע שנערך בסעודיה בין הנשיא טראמפ, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, הנשיא ארדואן (בטלפון) ונשיא סוריה אחמד א-שרע, היה הביטוי הפומבי הבולט ביותר לחימום היחסים הטורקי-אמריקאי. לא בכדי שני מנהיגים שנכחו בשיחה הזו רוצים את החמקנים האמריקאים.

בישראל זיהו את הכוונה הטורקית ללחוש על אוזנו של טראמפ בעניין הזה, ולכן ראש הממשלה בנימין נתניהו הדגיש לפני שבועיים בדיון סגור בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת כי הוא מודאג מאספקת חמקנים אפשרית לטורקיה.

בישראל זיהו את הכוונה הטורקית ללחוש על אוזנו של טראמפ בעניין הזה, ולכן נתניהו הדגיש לפני שבועיים בדיון סגור בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת כי הוא מודאג מאספקת חמקנים אפשרית לטורקיה

מי שעוד מודאגת מאוד משאיפות ההצטיידות של טורקיה היא יוון, שרכשה טייסת חמקנים בעצמה. חיל האוויר היווני אמור לקבל עוד שנתיים את ה-F-35 הראשון שלו. מבחינת יוון, היתרון היחסי שלה מול טורקיה עומד גם הוא להישחק, במיוחד לנוכח האגרסיביות שמגלה אנקרה בכל הקשור למרחב האווירי היווני במזרח הים האגאי.

הדרישה האמריקאית הבסיסית מטורקיה, שגובשה בשלהי כהונתו של הנשיא ביידן, מציבה בפני ארדואן תנאים קשיחים מאוד לקבלתו מחדש לפרויקט ה-F-35. הדרישה היא לאחסן את מערכות ה-S-400 בבסיס האמריקאי אינג'רליק במזרח טורקיה או להשבית אותן כליל.

מבחינת יחסי טורקיה-רוסיה, זהו פתח למשבר חסר תקדים. מוסקבה לא תאשר להעביר לידיים אמריקאיות את אחד הכלים המתקדמים ביותר שלה ליירוט אווירי.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ משוחח עם טיס F-35 בבסיס חיל האוויר לוק באריזונה, 19 באוקטובר 2018 (צילום: AP Photo/Carolyn Kaster)
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ משוחח עם טיס F-35 בבסיס חיל האוויר לוק באריזונה, 19 באוקטובר 2018 (צילום: AP Photo/Carolyn Kaster)

בינתיים אנקרה לא אותתה שהיא מוכנה להיענות לדרישה האמריקאית, אולי להיפך. באתר Middle East Eye פורסם בתחילת אפריל האחרון כי טורקיה שוקלת להציב את מערכת ה-S-400 בבסיס חיל האוויר הסורי T4 סמוך לעיר חומס, כדי לבסס את השליטה הצבאית הטורקית גם דרומה לגבול בין שתי המדינות.

בינתיים, לפחות, למרות החיוכים והמחמאות בין טראמפ לארדואן, נראה שהדאגה בעניין הזה היא לא רק ישראלית, אלא גם של מדינות נוספות בברית נאט"ו. כולם מבינים את הסכנה בקפריזיות של הנשיא האמריקאי.

בינתיים, לפחות, למרות החיוכים והמחמאות בין טראמפ לארדואן, נראה שהדאגה בעניין הזה היא לא רק ישראלית, אלא גם של מדינות נוספות בברית נאט"ו. כולם מבינים את הסכנה בקפריזיות של הנשיא האמריקאי

אמנם יתרונה האיכותי של ישראל מוגדר בחוק האמריקאי, אבל טראמפ הוכיח כבר שנהלים וחוקים לא ממש מעניינים אותו כשהוא רוצה להשיג משהו. בדיוק כמו המתנה משליט קטאר, שקנה את נשיא המעצמה הגדולה בעולם בנזיד מטוס.

עוד 757 מילים
סגירה