לבנונים ותיירים מבלים על חוף הים התיכון בבתרון שבצפון לבנון, 31 במאי 2025 (צילום: AP Photo/Bilal Hussein)
AP Photo/Bilal Hussein

לבנון מחזרת אחר התיירים העשירים מהמפרץ כדי להניע מחדש את הכלכלה

לבנון מנסה להחיות את כלכלתה ההרוסה דרך תיירות, בתקווה לחדש את הקשרים עם מדינות המפרץ ובראשן סעודיה ● החופים מתמלאים, המלונות מדווחים על תפוסה גבוהה, והשלטון החדש מציג חזון של יציבות ופריחה ● אך לצד האופטימיות הזהירה, נדרש גם שיקום עמוק כדי להחזיר את אמון המשקיעים ולבסס את התיירות כעוגן יציב לכלכלה

זיקוקים האירו את שמי הלילה מעל מלון סנט ג'ורג' המפורסם בביירות, בעוד להיטי פופ משנות ה-60 וה-70 מילאו את האוויר בחצר המשקיפה אל הים התיכון.

האירוע, שעמד בסימן נוסטלגי, נערך בחודש שעבר ביוזמת משרד התיירות הלבנוני, במטרה לקדם את עונת הקיץ הקרובה ואולי גם לשחזר משהו מאווירת התקופה שנחשבת לתור הזהב של המדינה.

בשנים שלפני פרוץ מלחמת האזרחים ב-1975, לבנון הייתה יעד מבוקש לתיירים אמידים ממדינות המפרץ השכנות, שחיפשו חופים בקיץ, הרים מושלגים בחורף וחיי לילה עירוניים לאורך כל השנה.

בשנים שלפני פרוץ מלחמת האזרחים ב-1975, לבנון הייתה יעד מבוקש לתיירים אמידים ממדינות המפרץ השכנות, שחיפשו חופים בקיץ, הרים מושלגים בחורף וחיי לילה עירוניים לאורך כל השנה

בעשור שלאחר המלחמה, תיירים ממדינות המפרץ – ובפרט מערב הסעודית – שבו ללבנון, ולצידם חזרה גם הכלכלה שלה לשגשג. אך בתחילת שנות ה-2000, עם עליית כוחו של חזבאללה הנתמך על ידי איראן, יחסי לבנון עם מדינות המפרץ החלו להתערער. התיירות הלכה והתייבשה, והותירה את הכלכלה הלבנונית ללא מיליארדי דולרים של הכנסות שנתיות.

זיקוקים מעל מלון סיינט ג'ורג' בביירות באירוע של משרד התיירות של ממשלת לבנון, 25 במאי 2025
זיקוקים מעל מלון סיינט ג'ורג' בביירות באירוע של משרד התיירות של ממשלת לבנון, 25 במאי 2025

כעת, לאחר המלחמה הקשה עם ישראל בשנה שעברה, חזבאללה נחלש משמעותית, ומנהיגיה החדשים של לבנון מזהים הזדמנות לשקם שוב את הכלכלה בסיוע שכניה העשירים. הם שואפים לפרק את חזבאללה מנשקו ולחדש את הקשרים עם ערב הסעודית ושאר מדינות המפרץ, שבשנים האחרונות אסרו על אזרחיהן לבקר בלבנון או לייבא ממנה סחורות.

"התיירות היא זרז חשוב, ולכן זה קריטי להסיר את האיסורים", אומרת שרת התיירות של לבנון, לורה אל-חאזן לחוד.

בכביש המהיר המוביל לנמל התעופה של ביירות, השלטים הרבים שפיארו בעבר את הנהגת חזבאללה הוחלפו בפרסומות מסחריות ובכרזות הנושאות את הסיסמה "עידן חדש ללבנון". במרכז ביירות, ובמיוחד בשכונות המקוות למשוך תיירים, פוסטרים פוליטיים הוסרו, ומספר הסיורים של המשטרה והצבא נמצא בעלייה.

ישנם גם סימנים להתחממות ביחסים עם חלק משכנות המפרץ. איחוד האמירויות וכווית הסירו את איסורי הנסיעה שנמשכו שנים. כעת העיניים נשואות לעבר ערב הסעודית

ישנם גם סימנים להתחממות ביחסים עם חלק משכנות המפרץ. איחוד האמירויות וכווית הסירו את איסורי הנסיעה שנמשכו שנים. כעת העיניים נשואות לעבר ערב הסעודית – מעצמה אזורית פוליטית וכלכלית – כדי לראות אם גם היא תלך באותה הדרך, כך לפי לחוד וגורמים נוספים בלבנון.

מכוניות חולפות על פני שלט חוצות בכביש הראשי המוביל לשדה התעופה בביירות. השלט קורא "לבנון – עידן חדש". 28 במאי 2025
מכוניות חולפות על פני שלט חוצות בכביש הראשי המוביל לשדה התעופה בביירות. השלט קורא "לבנון – עידן חדש". 28 במאי 2025

סוגיה מרכזית נותרה נושא הביטחון, טוענים הגורמים. אף שהפסקת האש עם ישראל נכנסה לתוקף בנובמבר, תקיפות כמעט יומיומיות של חיל האוויר נמשכות בדרום ובמזרח לבנון – אזורים שבהם בנה חזבאללה לאורך השנים את בסיסו הפוליטי וארסנל הנשק המרשים שלו.

תיירות כגשר דיפלומטי וכלכלי

על אף שהתיירות חיונית – היא היוותה כמעט 20% מהכלכלה הלבנונית לפני שקרסה ב-2019 – מנהיגי לבנון מדגישים כי מדובר רק בחלק אחד מתוך פאזל רחב יותר שהם מנסים להרכיב מחדש.

על אף שהתיירות חיונית – היא היוותה כמעט 20% מהכלכלה הלבנונית לפני שקרסה ב-2019 – מנהיגי לבנון מדגישים כי מדובר רק בחלק אחד מתוך פאזל רחב יותר שהם מנסים להרכיב מחדש

המגזר החקלאי והמגזר התעשייתי של לבנון מצויים בשפל, לאחר שנפגעו קשות ב-2021 כאשר ערב הסעודית אסרה על ייבוא תוצרת לבנונית בטענה שחזבאללה מבריח סמים לתוך ריאד. שנות תפקוד כושל של הכלכלה השאירו את מעמד הביניים שהיה פעם משגשג במצב של ייאוש.

הבנק העולמי קבע כי שיעור העוני בלבנון כמעט שילש את עצמו בעשור האחרון, והוא פוגע כיום בכמחצית מאוכלוסיית המדינה, המונה קרוב ל-6 מיליון נפש. נוסף על כך, האינפלציה מזנקת, הלירה הלבנונית איבדה 90% מערכה, ומשפחות רבות איבדו את חסכונותיהן בעקבות קריסת הבנקים.

סניף בנק בביירות שנשדד ב-14 בספטמבר 2022 בלבנון (צילום: AP Photo/Hussein Malla)
סניף בנק בביירות שנשדד ב-14 בספטמבר 2022 בלבנון (צילום: AP Photo/Hussein Malla)

מבחינת מנהיגי לבנון, התיירות נתפסת ככלי היעיל ביותר להתחיל בו את תהליך הפיוס הדרוש עם מדינות המפרץ – ורק לאחר מכן ניתן יהיה להתקדם לייצוא וליוזמות אחרות לצמיחה כלכלית.

"זה הדבר שהכי הגיוני להתחיל ממנו, כי זה כל מה שיש ללבנון למכור כרגע", אומר סמי זוע'ייב, מנהל מחקר במכון המדיניות של ביירות.

למרות שעונת הקיץ עדיין רחוקה, הטיסות ללבנון כבר מלאות בתיירים מקומיים וביוצאי לבנון החיים בתפוצות – במיוחד ממדינות שהסירו את איסורי הנסיעה – ובתי המלון מדווחים על קצב הזמנות מהיר.

במהלך האירוע שארגן משרד התיירות בחודש שעבר, בעל מלון סנט ג'ורג', פדי אל-ח'ורי, נראה קורן. המלון, שהיה בבעלות אביו בימיו הגדולים, חווה את העליות והמורדות של לבנון במשך עשרות שנים, ונסגר ופתח את שעריו פעמים רבות בשל מלחמות. "יש לי תחושה שהמדינה חוזרת לעצמה אחרי 50 שנה", אמר.

בסוף שבוע האחרון, כאשר החופים בעיר הצפונית בתרון היו עמוסים במתרחצים ואופנועי ים שייטו לאורך הים התיכון, נשמעו אנשי העסקים המקומיים אופטימיים שהמדינה נמצאת על המסלול הנכון

בסוף שבוע האחרון, כאשר החופים בעיר הצפונית בתרון היו עמוסים במתרחצים ואופנועי ים שייטו לאורך הים התיכון, נשמעו אנשי העסקים המקומיים אופטימיים שהמדינה נמצאת על המסלול הנכון.

אנשים נופשים על חוף הים התיכון בבתרון שבצפון לבנון, 31 במאי 2025 (צילום: AP Photo/Bilal Hussein)
אנשים נופשים על חוף הים התיכון בבתרון שבצפון לבנון, 31 במאי 2025 (צילום: AP Photo/Bilal Hussein)

"אנחנו שמחים, וכולם פה שמחים", אומר ג'אד נסר, המחזיק בשותפות מועדון חוף פרטי. "אחרי שנים של חרם מצד הערבים ואחינו במפרץ, אנחנו מצפים שהשנה נהיה מלאים תמיד".

ובכל זאת, התיירות אינה פתרון קסם לכלכלת לבנון, שסובלת זה עשרות שנים משחיתות והזנחה כרונית.

לבנון מנהלת מזה שנים שיחות עם קרן המטבע הבינלאומית על תוכנית שיקום שכוללת מתן הלוואות בהיקף של מיליארדי דולרים – בתמורה למאבק בשחיתות, רפורמה במערכת הבנקאות ושיפור שירותים ציבוריים כמו חשמל ומים.

ללא צעדים כאלה ורפורמות נוספות, מדגישים מומחים, שכניה העשירים של לבנון יימנעו מהשקעה במדינה. פריחה תיירותית בלבד, אומר זוע'ייב, תהיה בגדר "זריקת מורפיום שתקל זמנית על הכאב" – אך לא תבלום את העוני המעמיק.

ללא צעדים כאלה ורפורמות נוספות, מדגישים מומחים, שכניה העשירים של לבנון יימנעו מהשקעה במדינה. פריחה תיירותית בלבד, אומר זוע'ייב, תהיה רק בגדר "זריקת מורפיום שתקל זמנית על הכאב"

שרת התיירות לחוד הסכימה: מדובר בתהליך ארוך טווח שרק החל. "אבל אנחנו מדברים על נושאים שמעולם לא דיברנו עליהם קודם", היא אומרת. "ואני חושבת שכל המדינה הבינה שמלחמה לא מועילה לאף אחד, ושאנחנו באמת צריכים שהכלכלה שלנו תחזור ותשגשג שוב".

עוד 857 מילים
סגירה