פחות משבועיים אחרי שהחלה קרן הסיוע לעזה (GHF) להפיץ ארגזי מזון בארבע נקודות חלוקה בדרום רצועת עזה, מסתמנים קשיים משמעותיים בפעילותה.
אתמול (שבת) הודיע דובר הקרן כי עמדות החלוקה הושבתו בשל איומים של חמאס על מאות עובדי המתקנים, כולל נהגים וסדרנים, שהם תושבי עזה. למעט חברת האבטחה האמריקאית SRS, כל העובדים המפעילים את מתחמי חלוקת הסיוע הם פלסטינים מקומיים.
גם בשלושה הימים שקדמו לכך, חלוקת המזון לא הייתה סדירה. ביום רביעי האחרון, מרכזי החלוקה היו סגורים חלקית, כך גם ביום חמישי. ביום שישי הודיעה הקרן שחזרה לפעול, וכי הסגירה ביום חמישי נדרשה בשל "שיחות עם צה"ל על הגברת האבטחה ובשל עבודות תחזוקה ותיקונים".
ביום רביעי, מרכזי החלוקה היו סגורים חלקית, כך גם ביום חמישי. ביום שישי הודיעה הקרן שחזרה לפעול, וכי הסגירה נדרשה בשל "שיחות עם צה"ל על הגברת האבטחה ובשל עבודות תחזוקה ותיקונים"
בסופו של דבר, שני מרכזי חלוקה נפתחו ביום חמישי לשעות ספורות. היום (ראשון) נפתח מרכז חלוקה אחד באזור הרובע הסעודי ברפיח. ככל הידוע, התבצעה שם חלוקה לזמן קצר מאוד.
בדוברות הקרן ציינו כי הם מעדיפים לפרסם לעזתים את ההודעות על המתחמים הפתוחים בהתראה קצרה ולא זמן רב מראש, כדי לצמצם את אירועי האלימות בסמוך למרכזי החלוקה.
במהלך חג השבועות, בתחילת שבוע שעבר, נפוצו סרטונים מאזורי החלוקה ופורסמו ידיעות נרחבות בכלי התקשורת המובילים בעולם על כך שצה"ל ירה והרג עשרות עזתים בסמוך למתחמי המזון במספר מקרים. צה"ל ו-GHF הכחישו בתוקף.
במקרה הראשון, מספר כלי תקשורת בעולם תיקנו את הדיווחים וציינו כי לא ניתן לקבוע בוודאות שצה"ל היה אחראי להרג. במקרה השני, צה"ל מסר שזוהו מספר חשודים שחרגו מציר הכניסה למתחם ונעו לעבר כוחות צה"ל ולכן הכוחות ביצעו ירי הרחקה לעבר חשודים.
בתוך כך, אתמול פורסם ב"רויטרס" כי ארצות הברית שוקלת להעביר 500 מיליון דולר לקרן הסיוע כדי להתניע את התהליך, מכיוון שעד עתה לא נמצאו מדינות או גופים תורמים שימשיכו לממן את הפרויקט
בתוך כך, אתמול פורסם ב"רויטרס" כי ארצות הברית שוקלת להעביר 500 מיליון דולר לקרן הסיוע כדי להתניע את התהליך, מכיוון שעד עתה לא נמצאו מדינות או גופים תורמים שימשיכו לממן את הפרויקט.
לאור סגירת פעילויות USAID (במסגרת הקיצוצים האגרסיביים בממשל שהוביל אילון מאסק), וושינגטון תצטרך למצוא מכניזם תקציבי להעברת הסכומים. זה לא ענין של מה בכך, מכיוון שהעברות שנעשות דרך USAID מפוקחות על ידי הקונגרס וטרם הוקם מנגנון חדש הדומה לכך.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שם עצמו בחזית פרויקט GHF. מבחינתו זהו פרויקט דגל, אירוע שמשנה את דברי ימי המלחמה – האירוע המרכזי שינטרל את ריבונות חמאס בעזה.
למעשה, מכל הממשלה, סמוטריץ' נוקט עמדה הכי מתלהבת מהפרויקט, יותר מאשר ראש הממשלה בנימין נתניהו. גם חברי כנסת מסיעת הציונות הדתית הרבו להתראיין בנושא בכלי התקשורת ולשבח את המהלך, זאת למרות שהפרויקט בחיתוליו ורצוף קשיים.
אולם כדי שהפרויקט יצליח באמת, קרן GHF צריכה להישען יותר על ארגוני סיוע בינלאומיים שמנוסים בתחום, וכרגע זה לא המקרה. הם לקחו חברת יוצאי צבא אמריקאיים שלא מצליחים להשתלט על האירוע. בעזה יש הרבה מאוד כלי נשק, וארגון טרור שלא מוכן לוותר על השליטה באוכלוסייה.
כדי שהפרויקט יצליח באמת, קרן GHF צריכה להישען יותר על ארגוני סיוע בינלאומיים שמנוסים בתחום, וכרגע זה לא המקרה. הם לקחו חברת יוצאי צבא אמריקאיים שלא מצליחים להשתלט על האירוע
כלי התקשורת בעולם משרטטים מדי יום תמונה קשה ממרכזי החלוקה. הכותרות מציירות תמונה עגומה שפלסטינים רעבים הצריכים להחליט אם למות מרעב או למות מירי בעמדות חלוקת המזון.
הממשלה בישראל, עם תמיכתה המלאה בפרויקט, לא מנסה לתת תשובות לתקשורת הבינלאומית ומשאירה את הדובר חסר הניסיון של GHF להתמודד עם התקשורת ועם דובר צה"ל הטרי תא"ל אפי דפרין להשיב מדי כמה ימים (בקושי) לשאלות. גם דובר צה"ל בשפה האנגלית, סא"ל (מיל.) ג'ונתן קונריקוס, לא מצליח להשתלט על כל התקשורת הזרה.
מדי כמה ימים מתפרסמים פרטים נוספים באשר לזהות הגורמים מאחורי GHF ו/או SRS ומשום שהפרויקט זוכה למוניטין שלילי, חלק מהגורמים נסוגים מפעילות.
The Gaza Humanitarian Fund has delivered more than 8 million meals to Gazan civilians so far. Hamas is under pressure because their grip on the population is weakening. I discussed this and more with @jimsciutto on @CNN earlier. @AriellaNoveck pic.twitter.com/33FHGxTHUz
— Jonathan Conricus (@jconricus) June 7, 2025
כך, למשל, פורסם אתמול ב"וושינגטון פוסט" שחברת הייעוץ המפורסמת Boston Consulting Group, פירמה אמריקאית גדולה שגם העסיקה את נתניהו בבוסטון בצעירותו, פרסמה התנצלות על כך שהם העניקו ייעוץ לפרויקט, מכיוון שחלוקת המזון בדרך העוקפת את האו"ם וארגוני סיוע בינלאומיים הפכה לשנויה במחלוקת ורצופה בהרג ואלימות.
מנכ"ך הקבוצה כריסטופר שוויצר כתב באימייל לעובדי התאגיד כי שני שותפים בחברה פוטרו בשל המעורבות בפרויקט וכי הוא פתח ב"תחקיר פנימי" כדי לוודא שמעורבות שכזו לא תקרה שוב
מנכ"ך הקבוצה כריסטופר שוויצר כתב באימייל לעובדי התאגיד כי שני שותפים בחברה פוטרו בשל המעורבות בפרויקט וכי הוא פתח ב"תחקיר פנימי" כדי לוודא שמעורבות שכזו לא תקרה שוב. לדבריו, שני השותפים "לא חשפו בפנינו את המשמעות הרחבה של הפרויקט וגרמו לנו להאמין שיש תמיכה בינלאומית ממספר מדינות וארגונים גדולים".
לפי מסמכים פנימיים שהושגו על ידי "הוושינגטון פוסט", הייעוץ של BCG החל לפני יותר משישה חודשים וכי החברה הייתה מעורבת בתכנון אופן תפעול הפרויקט, אסטרטגיה עסקית של קרן GHF וכן תמחור מוצרי המזון, פעולות הרכש וצירוף של חברות קבלניות לביצוע המשימות.
במקביל, סוכנות "רויטרס" פרסמה בסוף השבוע כי חברת השקעות פרטית משיקגו – "מקנלי קפיטל" – הנמצאת בבעלות וורד מקנלי (אחד מבני משפחת ההוצאה לאור "ראנד מקנלי") הוא מבעלי המניות של SRS, החברה הקבלנית לוגיסטית המבצעת את חלוקת המזון בשטח.
הנושא הזה מעסיק את העיתונות הבינלאומית, מכיוון שעד לרגע זה לא ברור מי מממן את חברת SRS ומי עומד מאחורי הפרויקט עד לשלב בו יזכה למימון מן הממשל האמריקאי, או תורמים בינלאומיים.
חברת "מקנלי קפיטל" מסרה בתגובה ל"רויטרס" כי העניקה ייעוץ מנהלי ל-SRS ופעלה בשיתוף פעולה עם גורמים נוספים כדי לוודא ש-SRS תצליח במשימת חלוקת הסיוע – אך היא אינה מנהלת ישירה של SRS.
לפני מספר ימים פורסם בתאגיד "כאן", שכ-700 מיליון שקל מתקציב המדינה הוקצאו לפעילות הקרן, באמצעות ביצוע קיצוץ רוחבי. גם אחרי הפרסום הזה סמוטריץ' טען שישראל אינה מממנת את המהלך
באשר לשאלת המימון ל-GHF, לפני מספר ימים פורסם בתאגיד "כאן", שכ-700 מיליון שקל מתקציב המדינה הוקצאו לפעילות הקרן, באמצעות ביצוע קיצוץ רוחבי. גם אחרי הפרסום הזה סמוטריץ' טען שישראל אינה מממנת את המהלך, אך לפי הפרסום הסכום של 700 מיליון שקל הועבר מבלי שצוין הייעוד שלו.
המשך החלוקה בימים הקרובים ייבחן תחת זכוכית מגדלת בינלאומית. השאלה הגדולה היא אם לקרן GHF ולצה"ל שאמור לאבטח את סביבות מרכזי החלוקה יש אמצעים ויכולת להתגבר על המהומות, התקלות והרג האוכלוסייה הרעבה, שכמהה לקבל אוכל.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם