היום ה־613 למלחמה ● 55 חטופים עדיין בעזה

דיווח: טראמפ דרש מנתניהו לסיים את המלחמה ולהסיר את התקיפה באיראן מסדר היום

רסיסי יירוט נפלו במספר מקומות באזור בית שמש לאחר יירוט טיל ששוגר מתימן ● העליון נתן לממשלה וליועמ"שית חמישה ימים להגיב לעתירות נגד הליך הדחתה ● בריטניה, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד ונורווגיה הטילו סנקציות על בן גביר וסמוטריץ'; ארה"ב גינתה את ההחלטה ● לשכת נתניהו מכחישה אישור עסקאות נשק עם קטאר לפני ה־7 באוקטובר: "דיווח כוזב לחלוטין"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ בחדר הסגלגל בבית הלבן, 7 באפריל 2025 (צילום: Kevin Dietsch/Getty Images via AFP)
Kevin Dietsch/Getty Images via AFP
ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ בחדר הסגלגל בבית הלבן, 7 באפריל 2025

חברי כיתת הכוננות של קיבוץ ארז, בסיוע צוות האבטחה של קיבוץ אור הנר הסמוך, הדפו ב־7 באוקטובר 2023 את ניסיון החדירה של חמאס ליישוב הגובל ברצועת עזה במהלך מתקפת הטרור של הארגון, כך נמצא בתחקיר שפרסם היום צה"ל.

לפי התחקיר, בין 15 ל־20 מחבלים ניסו לחדור לקיבוץ. לפחות שניים מהם נהרגו בשולי הקיבוץ בקרבות שניהלו אנשי האבטחה המקומיים, ועוד שישה נהרגו על ידי חיילים בקרבת גדר הגבול עם הרצועה. נראה כי יתר המחבלים הצליחו לשוב לשטח הרצועה.

אמיר נעים (צילום: אתר צה"ל)
אמיר נעים (צילום: אתר צה"ל)

אדם אחד נהרג בקרבות בקיבוץ – אמיר נעים, חבר כיתת הכוננות. אזרחים נוספים נפצעו.

בתחקיר נכתב כי תושבי היישוב וחברי כיתות הכוננות של קיבוץ ארז ושל קיבוץ אור הנר הפגינו אומץ לב, נכונות למגע ורעות לוחמים. עוד נכתב כי הקרב האמיץ שניהלו בקיבוץ מנע טבח.

עוד על פי התחקיר, צוות טנק של צה"ל שהוצב באותו בוקר בגבול, ממש מחוץ לקיבוץ, צמצם את היקף ההתקפה ושיבש את תוכנית האויב. תקיפות של חיל האוויר מנעו חדירה לאזור של גל גדול נוסף של מחבלים.

המחבלים הצליחו לחדור ליישוב במהלך המתקפה, נכתב, אך בשום שלב הקיבוץ לא נכבש.

כמו בתחקירים אחרים שנערכו בצה"ל, גם כאן נקבע שהצבא כשל במשימתו להגן על קיבוץ ארז ועל האזור הסובב אותו, בעיקר משום שהצבא מעולם לא התכונן לתרחיש כזה: תקיפת יישוב ישראלי על ידי מחבלים, במקביל להתקפה רחבת היקף על יישובים ובסיסים צבאיים רבים על ידי אלפי מחבלים.

עד שעות אחר הצוהריים, נקבע בתחקיר, הצבא התקשה לגבש תמונת מצב ברורה של האירועים בקיבוץ, בעוד שכוח האבטחה המקומי הבין כבר בבוקר את התמונה הכללית.

עד שעות אחר הצוהריים, נקבע בתחקיר, הצבא התקשה לגבש תמונת מצב ברורה של האירועים בקיבוץ, בעוד שכוח האבטחה המקומי הבין כבר בבוקר את התמונה הכללית

את התחקיר ערך סגן אלוף במילואים ישראל שטרית, והוא עסק בכל היבטי הלחימה בקיבוץ ובסביבתו. לדברי צה"ל, החוקרים הגיעו לזירת הקרב ובחנו כל מקור מידע אפשרי. מטרת התחקיר הייתה להפיק מסקנות מבצעיות קונקרטיות עבור הצבא.

ציר הזמן של ההתקפה

ב־6:28 בבוקר, דקה לפני שחמאס החל בירי מטח הפתיחה של יותר מאלף רקטות לעבר ישראל, הבחין מפקד פלוגת צה"ל הפרוסה באזור בשני רחפנים שטסו מעליו, ופתח באש. אחד הרחפנים הופל, אך השני פגע בעמדה הצבאית שבה שהה המפקד.

כשנשמעו אזעקות בדרום הארץ, קצין הביטחון של הקיבוץ, שהיה באותו הבוקר בירושלים, מיהר להזעיק את צוות האבטחה המקומי של היישוב.

מחבלי חמאס בדרכם למעבר ארז, שבין ישראל לרצועת עזה, 7 באוקטובר 2023 (צילום: Mohammed ABED / AFP)
מחבלי חמאס בדרכם למעבר ארז, שבין ישראל לרצועה, 7 באוקטובר 2023 (צילום: Mohammed ABED / AFP)

קצין ביטחון קודם של הקיבוץ, שהיה באותה עת ביישוב, לקח פיקוד על כיתת הכוננות. לפי התחקיר, 12 מ־16 רובי הסער של הקיבוץ היו מאוחסנים בבתיהם של אנשי צוות האבטחה המקומי. ברבים מיישובי עוטף עזה אחרים ב־7 באוקטובר, כלי הנשק של כיתת הכוננות היו מאוחסנים בנשקייה מרכזית – ובחלק מהמקרים אלה לא נפתחו מסיבות שונות.

ב־6:38 הורה מפקד הפלוגה באזור לטנק להתמקם בין גדר הגבול עם עזה לבין הקיבוץ. צוות הטנק פתח באש לעבר גל המחבלים הראשון שחדר מעזה, ודרס חלק מהם שרכבו על אופנועים. בהמשך נפגע הטנק מטיל נ"ט.

מפקד הפלוגה באזור הורה לטנק להתמקם בין גדר הגבול עם עזה לבין הקיבוץ. צוות הטנק פתח באש לעבר גל המחבלים הראשון שחדר מהרצועה ודרס חלק מהם שרכבו על אופנועים

מפקד הפלוגה נע לעבר הקיבוץ והתמקם ליד אחד משערי הכניסה, אך זמן קצר לאחר מכן עזב לכיוון קיבוץ ניר עם, לאחר שהתקבלו דיווחים על חדירה גם לשם. גם צוות הטנק פנה לניר עם.

ב־7:05 הבחינו אנשי כיתת הכוננות, שהיו ממוקמים בשולי הקיבוץ, בכמה טנדרים שנעו לעבר הכניסה האחורית ליישוב. הם פתחו באש לעבר המחבלים ומיהרו לחסום את החדירה.

המחבלים ירדו מהטנדרים והחלו בקרב יריות עם אנשי כיתת הכוננות – בשעה ששני הצדדים הגיעו לשער האחורי של הקיבוץ.

העבודות להקמת גדר הגבול בין ישראל לרצועת עזה, כפי שנראו מקיבוץ ארז, 4 בפברואר 2019 (צילום: MENAHEM KAHANA / AFP)
העבודות להקמת גדר הגבול בין ישראל לרצועה, כפי שנראו מקיבוץ ארז בפברואר 2019 (צילום: MENAHEM KAHANA / AFP)

קרב קשה התרחש בשער האחורי, כשקצין ביטחון מקומי נפצע בראשו מרימון ב־7:15 – אך המשיך להילחם – ואחר נפגע מירי ב־7:40 ופונה לטיפול רפואי. המחבלים ירו גם רקטת אר־פי־ג'י לעבר בית בקיבוץ.

ב־7:45 נפצע אנושות אמיר נעים, חבר צוות האבטחה וסגן אלוף במילואים, כשלחם מחצר בית סמוך לשער האחורי.

קצין הביטחון של ארז, שעשה דרכו לקיבוץ, פנה לעזרת קב"ט קיבוץ אור הנר, ששלח תגבורת.

הצוות הראשון מקיבוץ אור הנר הגיע בשעה 8:00, כאשר כיתת הכוננות של קיבוץ ארז הייתה נצורה בעמדה ליד השער האחורי והתחמושת שהייתה בידיהם הלכה ואזלה

הצוות הראשון מאור הנר הגיע ב־8:00, כשכיתת הכוננות של ארז הייתה נצורה בעמדה ליד השער האחורי והתחמושת שהייתה בידיהם הלכה ואזלה. ב־8:15 הגיעו לאזור קצין הביטחון של ארז ושלושה מתושבי אור הנר.

קב"ט ארז לשעבר ארגן כוח חילוץ שנועד להגיע אל לוחמי כיתת הכוננות שהיו לכודים ליד השער האחורי. ב־8:45, תחת אש, הגיע הצוות לעמדה – ועד 9:00 חילץ את אנשי הביטחון.

מחבלי הזרוע הצבאית של חמאס בדרכם למעבר ארז, 7 באוקטובר 2023 (צילום: MOHAMMED ABED / AFP)
מחבלי הזרוע הצבאית של חמאס בדרכם למעבר ארז, 7 באוקטובר 2023 (צילום: MOHAMMED ABED / AFP)

רקטת אר־פי־ג'י נוספת שירו המחבלים פגעה בבית הסמוך לשער האחורי – ופצעה כמה מאנשי כיתת הכוננות וגם אזרחים. אנשי האבטחה המקומיים התארגנו מחדש וחילצו את המשפחה ששהתה בבית שבו התנהלו הקרבות.

לאחר מכן, אנשי הביטחון המקומיים נעו לאזור הגדר ההיקפית, שם זוהו כמה מחבלים מוקדם יותר באמצעות רחפן. במהלך הקרב, המחבלים הצליחו לפוצץ חלק מהגדר ולחדור לקיבוץ לזמן קצר.

הקרבות הסתיימו בסביבות השעה 10:30 בבוקר. לאחר סיום הלחימה בקיבוץ, אנשי האבטחה המקומיים והתושבים החלו לערוך סריקות בתוך היישוב

אנשי הביטחון המקומיים ניהלו קרב מולם, והמחבלים נסוגו. הקרבות הסתיימו בסביבות 10:30.

לאחר סיום הלחימה בקיבוץ, אנשי האבטחה המקומיים והתושבים החלו בסריקות ביישוב.

ב־10:45 הגיע לקיבוץ כוח קטן של צנחנים, וכן חיילים נוספים – אם כי האחרונים נעו זמן קצר לאחר מכן לאזורים אחרים שהותקפו.

אנשי שב"כ הצטרפו למאמצי החיפוש ב־13:00, ובסביבות 20:00 הגיעו תגבורות נוספות של צנחנים וחיילים מהיחידה הרב־ממדית לחיזוק ההגנה במקום.

ישראל מקדמת את ההכנות לתקיפה באיראן ולהתגוננות מפני התגובה של טהרן למתקפה, כך דווח ב"הארץ".

ההכנות בארץ נעשות על רקע השיחות המתקיימות בין ארצות הברית לבין איראן בסוגיית ההתגרענות של טהרן.

לפי הפרסום, פגישות בנושא ההכנות לתקיפה מתקיימות בין גורמי ביטחון ישראלים לבין עמיתיהם האמריקאים.

השר לעניינים אסטרטגיים, רון דרמר, וראש המוסד, דוד (דדי) ברנע, ייפגשו עם שליח ארצות הברית למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, לפני המפגש הבא של נציגי הממשל האמריקאי עם נציגי איראן למשא ומתן בעניין תוכנית הגרעין של טהרן, כך דיווחה מוריה אסרף בחדשות 13 על סמך דבריהם של גורמים ישראלים.

רון דרמר (מימין), דוד (דדי) ברנע וסטיב ויטקוף (צילום: חיים גולדברג/פלאש90; AP Photo/Oded Balilty)
דרמר (מימין), ברנע וויטקוף (צילום: חיים גולדברג/פלאש90; AP Photo/Oded Balilty)

לפי הפרסום, דרמר וברנע ידונו עם ויטקוף בטיוטת ההסכם שארצות הברית ואיראן מגבשות.

עוד דווח שהיום ייקבע מקום הפגישה בין הצדדים.

הפעילים הפרו-פלסטינים שהיו על הספינה שניסתה לפרוץ את הסגר שמטילה ישראל על רצועת עזה הובאו לנמל התעופה בן-גוריון, ומשם יגורשו למדינותיהם בשעות הקרובות, כך הודיע משרד החוץ, שלעג ליוזמה וכינה אותה "יאכטת הסלפי".

עוד נמסר בהודעת המשרד שמי מהנוסעים שיסרב לחתום על מסמכי הגירוש ולעזוב את ישראל, יובא בפני רשות שיפוטית כדי לאשר את סילוקו מהארץ.

הסירה "מדלין" שניסתה לפרוץ את הסגר הימי על רצועת עזה כשעליה פעילים אירופאים, הגיעה לנמל אשדוד, 9 ביוני 2025 (צילום: AP Photo/Leo Correa)
הסירה מדלין (מימין), מלווה בכוח של חיל הים, בדרכה לנמל אשדוד, אמש (צילום: AP Photo/Leo Correa)

בהודעה צוין גם שקונסולים מארצות מוצאם של הפעילים נפגשו עימם בנמל התעופה.

מטוסי קרב ישראלים תוקפים בעיר הנמל אל-חודיידה שבתימן, כך לפי דיווחים בתקשורת המקומית.

דובר צה"ל טרם אישר את הדיווחים.

אתמול פרסם צה"ל אזהרות פינוי לנמל אל-חודיידה ולשני נמלים נוספים בחוף המערבי של תימן.

סגירה