JavaScript is required for our website accessibility to work properly. הממשלה כבר מצאה מה לעשות בכסף של ויז: טיפוח הבורות | זמן ישראל

מ"אומת הסטארט־אפ" ל"אומת האתנן"

את הסיפור של מדינת ישראל אפשר לסכם בשני אירועים שהתרחשו בשבוע שעבר ● הראשון הוא עסקת ויז, שנחתמה סופית והובלה ע"י יזמי הייטק נמרצים ● השני שייך לממשלה, שכבר סימנה את הייעוד לחלק מהמיליארדים שתקבל מהעסקה: טיפוח הבורות והבטלה בישראל ● פרשנות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לוחש באוזנו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, 30 ביולי 2023 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
חיים גולדברג/פלאש90
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לוחש באוזנו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, 30 ביולי 2023

יש שבועות שבהם כל הטרגדיה הישראלית נדחסת לשתי כותרות, כמו בשבוע האחרון.

הכותרת הראשונה היא עסקת הענק של ויז (Wiz), שנחתמה סופית. גוגל תזרים לקופת המדינה בעקבות העסקה בין 10 ל־15 מיליארד שקל במיסים. זו הזרקת חמצן חיונית למשק שנחנק תחת עלויות המלחמה והגירעון המאמיר.

ויז לא נולדה מתוך ואקום. יזמיה – אסף רפפורט, ינון קוסטיקה, עמי לוטבק ורועי רזניק – הם תוצרים מובהקים של ישראל בשיאה: הטכניון, האוניברסיטה העברית, יחידה 8200, קורסים, תארים ולילות לבנים בספרייה. היזמים נהנו ממדינה שטיפחה מוסדות, מחנכים ומרצים ברמה הגבוהה ביותר, שהניחו עבורם את התשתית להצלחה עוד לפני שכתבו את שורת הקוד הראשונה במוצר.

זה לא רק עניין של ניהול תקציבי כושל; זה טקס העברת לפיד הפוך. הכסף שהושג בזכות מצוינות ומערכת חינוך מתקדמת מועבר ישירות כדי לתדלק ממשלה שחותרת תחת אותם ערכים

אלא שבשעה שהצ'ק של רפפורט וחבריו נכתב לזכות רשות המיסים, הממשלה בהובלת בנימין נתניהו ובצלאל סמוטריץ' כבר סימנה לו יעד: חמישה מיליארד שקל של כספים קואליציוניים שיועברו, בין היתר, לישיבות ולמוסדות חינוך חרדיים ללא לימודי ליבה.

מעבר לעובדה המזעזעת שכסף כזה מועבר בזמן מלחמה – הסימבוליות כאן אינה פחות ממטרידה. זה לא רק עניין של ניהול תקציבי כושל; זה טקס העברת לפיד הפוך. הכסף שהושג בזכות מצוינות ומערכת חינוך מתקדמת מועבר ישירות כדי לתדלק ממשלה שחותרת תחת אותם ערכים.

מייסדי וויז, מימין: רועי רזניק, עמי לוטווק, אסף רפפורט וינון קוסטיקה (צילום: אבישג שאר-ישוב)
מייסדי ויז, מימין: רועי רזניק, עמי לוטווק, אסף רפפורט וינון קוסטיקה (צילום: אבישג שאר־ישוב)

הכסף של יזמי וויז הולך כעת למערכת שמבטיחה שהדור הבא יתקשה להבין בכלל כיצד כותבים פקודה למחשב.

כדי להבין את גודל האסון צריך להסתכל על הנתונים שמעבר לכותרות האקזיט. לפי פרופסור דן בן־דוד, פחות מ־300 אלף איש נושאים כיום על גבם את כלכלת ישראל. אלה הם המהנדסים, הרופאים והחוקרים – חלק מקבוצה המהווה כ־20% מהאוכלוסייה ומשלמת כ־90% ממס ההכנסה. רפפורט ושותפיו הם חוד החנית של הקבוצה הזו.

אבל במקום לטפח את החממה הזו, הממשלה מרססת אותה. במקום לייעד את הכנסות המס האדירות הצפויות לחיזוק מנועי הצמיחה ולגידול עוד "רפפורטים" צעירים, הממשלה עושה הכול כדי להכחיד אותם.

במקום לייעד את הכנסות המס האדירות הצפויות לחיזוק מנועי הצמיחה ולגידול עוד "רפפורטים" צעירים, הממשלה עושה הכול כדי להכחיד אותם

בזמן שהיא גוזרת קופון על וויז, הממשלה קידמה קיצוצים של מאות מיליוני שקלים בחינוך ובהשכלה הגבוהה לשנים 2025–2026. חלקם כבר תורגמו בפועל להפחתות בתקציבי המערכת.

בזמן שהיא נהנית מפירות הטכניון, היא צופה באדישות בנפילה החדה ביותר של תלמידי ישראל במבחני ה־TIMSS בקרב כלל מדינות ה־OECD שהשתתפו בהם. וזאת עוד מבלי שהילדים החרדים נכללו במבחנים הללו.

משרדי רשות המיסים בירושלים (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)
משרדי רשות המיסים בירושלים (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)

התוצאה היא תהליך של "ירושלימיזציה" של המדינה כולה. ירושלים – עיר הזקוקה לסיוע ממשלתי של מיליארד שקל בשנה משום שאינה מסוגלת להחזיק את עצמה – הופכת למודל הכלכלי שהממשלה הנוכחית מייצאת לכל הארץ. הון אנושי עוזב, המגזר הלא־יצרני גדל, והנטל על המעטים שנותרו נעשה בלתי נסבל.

מי שהבין את הדינמיקה הזו לפני כולם היה דווקא מי שהיה אמור לחגוג יותר מכולם. רפפורט אמר לפני שנתיים, כשבחר להוציא חלק מכספי ויז מישראל, ש"האקו־סיסטם המדהים שאפשר לנו להצליח עומד בפני סכנה קיומית".

אנחנו לא בדרך לעולם שלישי – אנחנו כבר בונים לו את התשתיות, במימון מלא של אלה שניסינו להיות פעם

הוא דיבר אז אומנם על המהפכה המשפטית, אבל הרוח שמאחורי הדברים כוללת הרבה מעבר לכך: את הזלזול בשלטון החוק, את הריסת מערכת החינוך ואת העדפת הנאמנות הפוליטית על פני יצירת ערך.

האקזיט של ויז הוא אולי סיבה לגאווה, אבל הוא בעיקר תמרור אזהרה בוהק. אם המדינה תמשיך לקחת את המיליארדים של "אומת הסטארט־אפ" כדי לממן את "אומת הבורות", לא יעבור זמן רב עד שהאקזיטים יהיו בעיקר של "ישראלים לשעבר"; וההכנסות מהאקזיטים – הן יגדילו את תקציביהן של ממשלות זרות.

משרד וויז בתל אביב, 15 ביולי 2024 (צילום: פלאש90)
משרד ויז בתל אביב, 15 ביולי 2024 (צילום: פלאש90)

אנחנו לא בדרך לעולם שלישי – אנחנו כבר בונים לו את התשתיות, במימון מלא של אלה שניסינו להיות פעם.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
הוא אשר אמרתי. אנשי מרכז הג'ובים, שומעים? ניצחתם. הצלחתם להפוך אותנו לעוד מדינה ערבית במרחב, עם שליט מפוקפק פופוליסט, מוקף באנשי שלושת הכפ'ים, שרוכבים על הבבונים, המשיחיים והטפילים. וכ... המשך קריאה

הוא אשר אמרתי. אנשי מרכז הג'ובים, שומעים? ניצחתם. הצלחתם להפוך אותנו לעוד מדינה ערבית במרחב, עם שליט מפוקפק פופוליסט, מוקף באנשי שלושת הכפ'ים, שרוכבים על הבבונים, המשיחיים והטפילים.

וכך כל מגזר מסתכל על משנהו: זה מנצל את זה בשאיפותיו המשיחיות, זה מנצל את שותפו בשאיפותיו לבורות ולהסתגרות, וכל אלה מנצלים את הקופה הציבורית, שמתמלאת בזכות השכבה הדמוקרטית ליברלית העובדת, משלמת מיסים, הולכת לצבא ולמילואים (כן כן, ליחידות המובחרות ולטיס), שומרת על החוקים, על הנימוסים ועל הניקיון.

ומעל כולם יושב לו המשיח בן דוד, הנהנתניהו, זה שמספק להם את כל הטוב הזה, כדי שיוכל להימלט מאימת הדין: לשלוח את ידו לכיס, לשלוף ארנק, ולממן את אשתו ובנו. אה, כן, וגם על הדרך להימלט מבית הכלא.

אז מי מנצל את מי שם אנחנו לא יודעים. כנראה כולם את כולם. אבל מי משלם על החגיגה הזו, את זה הסביר לנו יפה מאוד אדון בן דוד (לא המשיח): אנחנו.

לכתבה המלאה עוד 559 מילים ו-1 תגובות
סגירה
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.