נושא
קאבול

כיצד קרה שהעיר קאבול, שאוכלוסיית היהודים בה מונה רק אדם אחד, נגועה באנטישמיות רחבה? ● החוקרים מאמינים כי חלק משנאת היהודים נובע מביקורת על פעולות ממשלת ישראל, וחלקה מושפע מאיראן - ואפילו מגרמניה הנאצית של שנות הארבעים ● "מאוד לא סביר שהשנאה נובעת מהיכרות כלשהי עם יהודים" ● דיווח מיוחד מאפגינסטן

ביום שמשי וקר בינואר 2018, אנשי הטליבאן פוצצו רכב אמבולנס מלא במטעני נפץ מאולתרים ברחוב הומה אדם במרכז קאבול. הפיצוץ גבה את חייהם של מאה בני אדם, וההלם שבעקבותיו מילא את תושבי העיר בייאוש.

לאחר פיגוע הטרור, קבוצה של אמנים אפגנים צעירים ציירה על קיר בטון בסמוך לאתר הפיגוע דמויות של גברים רעולי פנים וחשופי פנים סוחבים יחד מטען של לבבות אדומים גדולים.

ציור הקיר אמור היה להוות סמל לאהבה ולתקווה, אבל כעבור זמן מה הוא הושחת במסרים ששורבטו עליו בעיפרון שחור: "מוות לישראל", "אללה אכבר" ו"חמינאי הוא המנהיג שלנו".

"ייתכן שאנשים קיבלו כסף כדי לכתוב את הססמאות האלה", אומר אסיף יוסופי, פעיל חברתי שהשתתף בהפגנת סטודנטים נגד חגיגות יום ירושלים הבינלאומי, אירוע שנתי שהחל באיראן ב-1979 ושנועד להביע הזדהות עם העם הפלסטיני, בד בבד עם התנגדות לישראל ולציונות.

אירועי יום ירושלים הבינלאומי מתקיימים מדי שנה ביום שישי האחרון של חודש רמדאן, שחל השנה ב-31 במאי.

"בכל שנה, איש הדת המוסלמי סייד חוסיין מזארי משלם לנערי רחוב בקאבול כדי להתאסף ולחגוג את יום ירושלים הבינלאומי", אומר יוסופי.

מרכזי דת מעטים באפגניסטן מתקיימים במימון עצמי או מקומי. בדומה למתרחש במדינות אחרות במזרח התיכון, כמו עיראק, לבנון, תימן, בחריין ופקיסטן, רבים מחכמי הדת השיעים באפגניסטן מקבלים מימון מאיראן. יוסוף טוען כי מזארי נמנה עימם, אף על פי שהוא סבור שמזארי לא יודה בכך בפומבי.

זבולון סימן-טוב נוגע במזוזה בפתח ביתו (צילום: עזתוללה מהרדאד)
זבולון סימן-טוב נוגע במזוזה בפתח ביתו (צילום: עזתוללה מהרדאד)

הרפובליקה האסלאמית של איראן, שממשלתה אנטי-ישראלית במוצהר, מחזיקה נוכחות מודיעינית באפגניסטן, ותומכת בקבוצות מקומיות שמשרתות את האינטרסים הלאומיים שלה.

ישנם מומחים הסבורים שאיראן היא שעומדת מאחורי הפצת האנטישמיות בקרב שכנתה ממזרח, כחלק ממאמציה לבניית חזית מאוחדת נגד ישראל.

האם תיתכן אנטישמיות ללא יהודים?

"הביטוי 'מוות לישראל' הוא בפירוש אנטישמי", אומרת פרופ' שנא סיפי, מרצה ללימודי דת בסנטר קולג', בית ספר פרטי ליברלי לאמנויות בדנוויל, קנטקי. "אבל ישנה גם הרבה ביקורת כלפי הממשלה הישראלית, שאיננה אנטישמית, וזהו חלק מהאתגר".

אנשי אקדמיה החוקרים זה שנים את מקורות האנטישמיות הגיעו לתמימות דעים מסוימת באשר לשורשיה במדינות אירופאיות כמו גרמניה.

אבל באפגניסטן, שנשלטת בידי אסלאמיסטים ושאין בה כלל קהילה יהודית, הבנת מקורותיה של האנטישמיות היא בבחינת אתגר. נכון להיום ידוע על יהודי אחד בלבד שחי במדינה.

"שנאה אינה מובילה לדבר מלבד הרס", אומר ד"ר ווי טק יונג, עובד סיוע שמנהל מרכז להפצת סובלנות חברתית בקאבול. "אנחנו צריכים להתייחס באהבה לכל העולם"

"זה מעורר תמיהה. קיימים דיונים אקדמיים על המקורות של שנאת יהודים במדינות כמו אפגניסטן, שבה מאוד לא סביר שהיא נובעת מהיכרות כלשהי עם יהודים", אומר ד"ר גונתר ייקלי, פרופסור אורח ללימודי יהדות באוניברסיטת אינדיאנה, שמחקרו מתמקד באנטישמיות.

"לדברי אסתר ובמן, חוקרת בכירה במכון לחקר האנטישמיות ובמרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, הלאומנות הפאן-ערבית והאסלאם הקיצוני טיפחו שנאה לא רק כלפי ישראל אלא גם כלפי יהודים", אומר ייקלי.

ייקלי מוסיף כי שנאת היהודים באפגניסטן עשויה להיות גם השפעה ארוכת טווח של מאמצי התעמולה של גרמניה הנאצית במהלך מלחמת העולם השנייה, שכללה תכניות רדיו ששידר המשטר הנאצי למדינות דוברות ערבית ושייחסו ליהודים תכונות שטניות.

כמעט שמונים שנה לאחר השואה, אדולף היטלר עדיין זוכה לפופולריות רחבה באפגניסטן, ודמותו עדיין מופיעה לעתים בכרזות פרסומת – למשל בפרסומת לקורס לדיבור מול קהל, שמציגה אותו כנואם לדוגמה.

לפי אמרה אפגנית ידועה, היטלר השאיר בחיים כמה יהודים כדי להזכיר לעולם כמה הם מזיקים.

"ישנו גם דיון על יסודות אנטי-יהודיים במסורות האסלאמיות", אומר ייקלי. "למשל, העיתונאי הקנדי-פקיסטני טארק פתח או מדען המדינה והפרופסור בסאם טיבי טוענים שהאסלאמיסטים מפרשים את האסלאם באופן שגוי ומקדמים רטוריקה אנטישמית".

בשיחות פרטיות, אנשי דת נוקשים משווים בין טרוריסטים ליהודים, ואומרים ש"אפילו" היהודים טובים יותר מטרוריסטים. בזירה הפוליטית, קבוצות אתניות באפגניסטן שאינן פתאניות סבורות שהפתאנים, המהווים את הקבוצה האתנית הגדולה ביותר במדינה, היו יהודים במקור.

ד"ר דאווד מורדיאן, ראש המכון האפגני ללימודים אסטרטגיים, דוחה את ההיפותזה שלפיה הפתאנים היו יהודים בעברם, ואומר שהתאוריה הזאת התפתחה בעקבות אג'נדה פוליטית.

שרידים לקהילה משגשגת

מוצאם של הפתאנים אולי איננו מהעם היהודי, אבל קהילה יהודית גדולה שגשגה פעם במדינה המרכז-אסיאתית. ב-2013 מצאו חוקרים מסמכים יהודיים נדירים מימי הביניים, המתוארכים למאות ה-11 עד ה-13, במערות במחוז במיאן שבאפגניסטן.

בשיאה, הקהילה היהודית במדינה מנתה, על פי הערכות, כ-40,000 נפש, אולם עם השנים חבריה היגרו משם בהדרגה. הקמתה של ישראל ב-1948 משכה אליה את רוב היהודים הנותרים.

קאבול, אפגניסטן, 2019 (צילום: AP Photo/Rahmat Gul)
קאבול, אפגניסטן, 2019 (צילום: AP Photo/Rahmat Gul)

בשנות ה-60 עזבה קבוצה גדולה של יהודים אפגנים את המדינה, אחרי מאות שנים של חיי שלום והרמוניה משותפים עם השכנים המוסלמים, והם התיישבו בניו יורק ובתל אביב.

"באופן אישי, אני חושב שזה שילוב של גורמים רבים, בכלל זאת העובדה שאף אחד לא ממש הביע התנגדות לגרסאות מאוד ראשוניות של תיאוריות קונספירציה במדינות כמו אפגניסטן", אומר ייקלי. "אבל הדמוניזציה של היהודים כבר מועמדת בסימן שאלה".

לאחר ארבעה עשורים של שנאה, התנגשויות מזוינות ופיגועים, רבים מבני הדור הצעיר באפגניסטן כבר מאסו ביחסי האיבה.

"שנאה אינה מובילה לדבר מלבד הרס", אומר ד"ר ווי טק יונג, עובד סיוע שמנהל מרכז בקאבול להפצת סובלנות בין הקבוצות האתניות השונות באפגניסטן. "אנחנו צריכים להתייחס באהבה למשפחה שלנו, לחברינו, לקהילה שלנו ולכל העולם".

באפגניסטן שלאחר המלחמה צמח דור חדש, משכיל, המתנגד לאי-סובלנות.

"רוב האנשים המשכילים, אלה שמבינים את העולם, מתנגדים לשנאה", אומר יוסופי. "אני מסתכל על כולם בצורה שווה – כולנו בני אדם".

עוד 769 מילים

היהודי הנוסף שהתגורר בעיר כבר נפטר (וגם אותו הוא לא סבל), אשתו עלתה לישראל (ולדבריו לא מאפשרת לו לדבר עם הבנות שלהם) והוא נלחם באנטישימיות "כמו אריה" - אבל "מפחד לצאת מהבית" ● ביקור בית אצל זבולון סימן-טוב, שמתגורר בבית-הכנסת האחרון בקאבול

קאבול, אפגניסטן. בכל יום שישי זבולון סימן-טוב, 52, מתקלח ומתגלח לקראת שבת. בזמן ש-30 מיליון המוסלמים שחיים באפגניסטן מתחילים את השבוע, הוא סוגר את העסק ולובש את מיטב מחלצותיו לקראת התפילה.

סימן-טוב חי לבד בבניין הרעוע שבו נמצא בית הכנסת המתפקד האחרון במדינה. במשך מאות שנים, הקהילה היהודית במדינה (שמנתה בשיאה 40 אלף איש ואישה) מילאה בתי כנסת רבים בכל שבת. מאז, הקהילה הצטמקה בהדרגה ל-10,000 איש, אחר כך למאות בודדות, לעשרה, לשניים – ולבסוף רק לסימן-טוב.

מבנה בית הכנסת האחרון בקאבול (צילום: Ezzatullah Mehrdad)
מבנה בית הכנסת האחרון בקאבול (צילום: Ezzatullah Mehrdad)

סימן-טוב מספר שהוא נשאר באפגניסטן כדי לשמור על הגחלת היהודית. "אני דואג לבית הכנסת", הוא מסביר. "אם לא הייתי פה, מזמן היו מוכרים את השטח".

בית הכנסת נמצא במרכז העיר, במקום שבו מחירי הנדל"ן גבוהים במיוחד.  כדי להסתיר את העובדה שבית הכנסת כמעט שומם בשכונה כל כך מבוקשת (וגם כדי להתפרנס), סימן-טוב הפך את המקום למסעדה שמציעה ארוחות צהריים וערב. כחבר הקהילה האחרון, הוא גם מתחזק את בית הקברות היהודי הקרוב.

שריד האחרון להיסטוריה מפוארת

הנוכחות שלו באפגניסטן היא השריד האחרון להיסטוריה בת 1,500 שנה, של יהודים שהתיישבו במדינה החוצצת בין המזרח התיכון ומרכז אסיה.

ד"ר דאווד מורדיאן, ראש המוסד האפגני ללימודים אסטרטגיים, הוא אחד המומחים הבודדים במדינה להיסטוריה של הקהילה היהודית.

"באפגניסטן חיו שתי קהילות יהודיות נפרדות", אומר מורדיאן. "אחת של ילידי המקום ואחת של מהגרים ממרכז אסיה, שברחו מהשלטון הסובייטי".

מורדיאן מוסיף שהיהודים היו מרוכזים בעיקר בעיר המערבית הראת, הקיימת מאז 500 לפני הספירה. אולם, לדבריו, יהודים חיו בכל הערים המרכזיות במדינה.

ב-2013, חוקרים גילו מטמון של מסמכים יהודיים-אפגניים נדירים מהמאות ה-11 עד ה-13. המסמכים, החל ממכתבים ומאמרים העוסקים בעסקים משפחתיים ועד עותקים של טקסטים דתיים ותנ"כיים, נמצאו במערות במחוז ביימאן.

בספטמבר 2016, הספרייה הלאומית של ישראל הציגה 250 מהמסמכים, שנכתבו בפרסית, ערבית, עברית ושפות נוספות. קבלות שהועברו בין יהודים למוסלמים מראים ששתי הקבוצות חיו בהרמוניה וקיימו קשרי מסחר הדדיים.

אנשי טאליבן באפגניסטן, 2015 (צילום: AP Photo)
אנשי טאליבן באפגניסטן, 2015 (צילום: AP Photo)

הקמת מדינת ישראל משכה את רוב היהודים הנותרים. בשנות ה-60 עזבו רבים נוספים, בחיפוש אחרי אופקים כלכליים מבטיחים יותר בתל אביב וניו יורק.

מורדיאן מציין שההגירה לא נבעה מאנטישמיות, שכן אפגניסטן הייתה המדינה המוסלמית היחידה שאפשרה ליהודים להגר ממנה מבלי לאבד את אזרחות.

האישה והילדות בישראל

בין אלה שבחרו להגר, היו גם בני משפחתו של סימן-טוב. הוא נולד וגדל בהראת ועבר לקאבול ב-1980, תקופה שבה נותרו יהודים מעטים במדינה.

הוא חיפש כלה יהודייה מהאזור ונסע לשם כך לטורקמניסטן. כשחזר נשוי למולדתו, גילה שהמצב הפוליטי שם הורע בעקבות המלחמה עם ברית המועצות.

מתוך חשש לשלומה, סימן-טוב שלח את כלתו לישראל וזו גרה בארץ עד היום עם שתי בנותיהם, לא רחוק מתל אביב.

זבולון סימן-טוב (צילום: Ezzatullah Mehrdad)
זבולון סימן-טוב (צילום: Ezzatullah Mehrdad)

המצב באפגניסטן לא השתפר, להיפך: ב-1996 הטליבאן עלה לשלטון. בשלב זה נותרו במדינה רק שני יהודים, סימן-טוב ואדם מבוגר יותר בשם יצחק לוי.

באופן אירוני, סימן-טוב ולוי לא הסתדרו כלל. הם הפכו לאויבי נפש והלשינו זה על זה בפני שלטונות הטאליבן המדכאים. כתוצאה מכך, לא רק ששניהם נאסרו, הוכו ועונו, אלא שספר התורה היחיד של אפגניסטן הוחרם ונמכר גם כן.

ב-2005, כשלוי נפטר בגיל 80, ארה"ב כבר הפילה את הטליבאן. אבל לסימן-טוב אין מילים חמות לומר עליו: "הוא היה איש רע שרצה למכור את בית הכנסת".

מטרה נוחה להתקפה

אחרי מותו של לוי, סימן-טוב נותר לגמרי לבד. אשתו פירקה את הקשר שנים קודם. "הייתי בישראל במשך חודשיים ב-1998", הוא נזכר. "אחרי זה הייתי מדבר עם הילדות שלי בטלפון, אבל אשתי כבר לא מרשה לי לדבר איתן".

באזור כל כך פגיע, מעט מדי בעלי ברית זה מסוכן. הבית של סימן-טוב בבית הכנסת, והמטמון הגדול של חיי היהודים האפגניים, הם מטרה נוחה להתקפה עבור קבוצות קיצוניים, במידה והם יחליטו לשים אותו על הכוונת.

"אני אריה", סימן-טוב מתאר את עצמו. "אף אחד לא יכול לאיים עלי". אחרי הפוגה הוא מוסיף בשקט: "אני בקושי יוצא לרחובות. המוות קרוב".

רוב הזמן הוא נמצא בקומה השנייה של המתחם, שאותו שיפץ באופן חלקי כדי להגדיל את רווחי המסעדה. אולם אפילו אחרי השיפוץ החלקי, המסעדה לא מפרנסת אותו בכבוד – סימן-טוב מציין שהוא ירש מאביו עסק של תכשיטים.

לדבריו, הוא רק בקושי מצליח לשרוד במתחם המתפורר שהוא קורא לו "הבית האמיתי שלו". "ד"ש לישראל", אומר סימן-טוב, בשפת אמו, פרסית. "אני אוהב אותך, ישראל".

הכתבה התפרסמה לראשונה ב-The Times of Israel

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
עוד 626 מילים ו-2 תגובות
כל הזמן // יום חמישי, 12 בספטמבר 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
אמיר בן-דוד

דוהרים לתוכנית ההכרעה

סמוטריץ' הוא לא "נציג הרוב" שמממש עכשיו את הבטחותיו אחרי שזכה במנדט מהעם, אלא נציג המיעוט-הכי-קיצוני שמנצל את החולשה המובנית של המערכת הפוליטית ואת ההפקרות שבה מתנהל נתניהו, כדי לכפות תוכנית משיחית שמעטים מהישראלים מעוניינים בה ● וגם: האם כוחות קרקעיים פעלו בסוריה? ● החרדים בדרך להארכת הפטור מגיוס ● ארגוני היוצרים תומכים באברהם שפירא ● עוד שיא לטיילור סוויפט ● ועוד...

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', 21 בפברואר 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90
היום ה־342 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

ארבעה הרוגים בפיצוץ ברמלה, בהם אם ובתה, אישה וילד

דיווח: הרמטכ״ל הרצי הלוי מתכוון לפרוש בסוף דצמבר; דובר צה״ל מכחיש ● בן גביר כינס הערכת מצב בעקבות הפיצוץ ברמלה וטען: "היועמ"שית מסכלת מעצרים מנהליים שהם התשובה לארגוני הפשיעה" ● שלושה מחבלים בכירים חוסלו אמש בתקיפה אווירית במרחב טולכרם ● מפקד 8200 הודיע על פרישה מצה"ל עקב אחריותו ל-7.10 ● לשכת נתניהו: אין ״פורום ביטחוני מצומצם חדש״

עוד 50 עדכונים

השינוי ביחס הציבור לאלימות משטרה בהפגנות מאז הקמת הממשלה

השיח אודות אלימות משטרתית בהפגנות נמצא זה זמן רב על סדר היום הציבורי. בשנים האחרונות קבוצות שונות – מתנגדי הממשלה ותומכיה, חרדים, בני העדה האתיופית ועוד – מפגינות ומוחות בפרהסיה הציבורית מטעמים שונים, לעיתים תוך חסימת צירי תנועה מרכזיים.

במהלך ההפגנות הללו פורצים לעיתים עימותים בין המפגינים לבין המשטרה האמונה על הסדר הציבורי, וכפועל יוצא עולות האשמות מצד המפגינים אודות אלימות מצד המשטרה.

ד"ר עומר יעיר הוא מנהל המחקר ועמית מחקר במכון לחירות ואחריות בבית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
עוד 1,089 מילים ו-2 תגובות

למקרה שפיספסת

לא רק ארה"ב, גם חזבאללה מאותת שניתן לסיים את המלחמה עכשיו

גם חזבאללה לא תיאר לעצמו שהלחימה תהיה ארוכה כל כך, כזו השוחקת לא רק את היכולות הצבאיות שלו אלא גם את הלגיטימציה הפנים-לבנונית ● לא מן הנמנע שבארגון השיעי בוחנים היטב את צעדיה האחרונים של ישראל מתוך חשש - שאינו חסר בסיס - כי מדובר בהכנה לפעולה קרקעית רחבה בדרום לבנון ● גם האמריקאים שותפים לחשש הזה, ומגבירים את האזהרות לכיוון ישראל ● פרשנות

עוד 680 מילים ו-1 תגובות

היפוך יוצרות בלתי נסבל

אז במסגרת ספין שקוף כמו זכוכית מצוחצחת להסטת תשומת הלב מאחריותו של בנימין נתניהו להפקרת חטופינו לרצח מפלצתי בידי פושעי המחילות, הפעיל פלוני ממכונת הרעל את הפרשן לענייני כל דבר בחדשות 12 כדי לספר לנו מה שאנחנו טענו לאורך שנים:

אפי נווה המושחת, שפעל בהתלהבות להשחתת מערכת המשפט בתמיכת הבית היהודי והליכוד הוא – ובכן, מושחת. ומינויו של אביחי מנדלבליט, אותו הוביל נתניהו, נעשה מפני שהיה מדובר במזכיר ממשלה ימני-דתי שהעריץ את נתניהו ועבד בצמוד אליו ונועד להבטיח מעטפת משפטית נעימה לנתניהו המחריב.

עו"ד דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. יליד שנת 73', נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,094 מילים

תגובות אחרונות

החברים של החטופים מוציאים את הכיכר מתל אביב

אליה למדה עם רומי גונן בביה"ס, עבדה איתה במסעדה ושתיהן טסו לחו"ל ועברו לת"א באותו זמן ● נגה ונעמי הלכו עם נעמה לוי לפיקניק במקורות הירקון לפני שנה – וזו הייתה הפעם האחרונה שראו אותה ● שלומית הכירה את עמרי מירן בטיול להודו לפני עשורים – ורק אחרי החטיפה הוא חזר לחיים שלה ● במסגרת פעילות "הכיכר הנודדת", חברי החטופים מסיירים בארץ ומפיצים את סיפוריהם

עוד 1,297 מילים

עקורים

הורים מנהיגים - כך נגן על הערכים הליברליים במערכת החינוך

אולם הספורט של בית הספר, אי שם בתחילת ספטמבר. קולות ההורים והמחנכים התערבבו לכדי אווירה של דריכות וציפייה. האספה השנתית התחילה במילות ברכה מפי מנהלת בית הספר, והמיקרופון נדד בין השורות, לשאלות ההורים.

השיחה, מנומסת ונעימה בתחילתה, התחממה במהירות כשאחד ההורים, דמות מוכרת בקהילה, נעמד ודיבר בעד חינוך מבוסס ערכים לאומיים-דתיים, תוך שהוא שולל כל "סטייה מהשורה" כלשונו: "איך זה שהילדים שלנו לומדים שלהיות הומו זה בסדר? לא שיש לי בעיה עם הומואים, אבל למה ללמד על זה בתיכון למה?".

עו״ד איתמר קרמר הוא מנהל משמר החינוך הממלכתי, מבית קרל ברל כצנלסון, גבעת חביבה ואידאה. מנהל בית ספר תיכון ומחנך לשעבר, פעיל חברתי בעל ניסיון של 20 שנים בניהול חינוכי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
אז תעמוד בפרץ. שבוע שבועיים. שנה שנתיים. ואז זהו. הם ישתלטו. זה נגמר. החלום הציוני על מדינה יהודית-חילונית ליברל-דמוקרטי מת. נגוז. זה התחיל בהרכנת ראש טפשית של המייסד דוד בן גוריון, נפר... המשך קריאה

אז תעמוד בפרץ. שבוע שבועיים. שנה שנתיים. ואז זהו. הם ישתלטו. זה נגמר. החלום הציוני על מדינה יהודית-חילונית ליברל-דמוקרטי מת. נגוז. זה התחיל בהרכנת ראש טפשית של המייסד דוד בן גוריון, נפרץ לגמרי עם ה'דמוקרט הגדול' מנחם בגין, לא טופל נכון (נכוןמיותר לומר הוזנח) על ידי מפלגת העבודה וקיבל את מכת המוות מביבי.

עוד 787 מילים ו-1 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

"כל עובד ציבור שנוגע היום בתחום הפסולת נמצא בסכנת חיים"

ההתנקשות בד"ר חוסיין טרביה, אחת הדמויות הסביבתיות הבולטות בגליל, נראית כמו עוד צעד בהשתלטות גורמי פשע על תחום הפסולת ● המשטרה לא קיימת, הרשויות המקומיות בקריסה כלכלית, ומשפחות הפשע נכנסו לשטח ההפקר ● הגיע הזמן שאזרחי ישראל יפנימו: במקום שפעם הייתה מדינה עם מערכות מתפקדות, נותר בעיקר ואקום

עוד 987 מילים ו-2 תגובות

חטופים? מפונים? מלחמה? ועדת הכלכלה דנה שוב על הפרסום בערוץ 14

קשה להאמין אבל רק לפני שנה יו"ר ועדת הכלכלה ושר התקשורת הגיעו לביקור חשוב בערב הסעודית ברקע הדיבורים על נורמליזציה ● שנה עברה מאז וביטן וקרעי לא מדברים על השלום אלא מכנסים דיון בפגרה כדי לדון בנושא הקריטי של פרסום בערוץ 14 ● אותו ערוץ שאפשר לנתניהו לזלזל באזהרות אמ"ן בשיא ההפיכה המשטרית ● פרשנות

עוד 1,084 מילים ו-2 תגובות
מרוץ 2024
המרוץ לבית הלבן

האריס שלטה בעימות, אבל המרוץ ימשיך להיות צמוד

בעימות הנשיאותי אומנם לא היה נוקאאוט וטראמפ לא קרס כמו ביידן, אבל האריס הצליחה לעמוד במטרות העיקריות שלה – וזה התבטא גם בסקרים ● עם כל הכבוד למודל המצוין של נייט סילבר, יש לו גם חולשות ● וגם: בכל מערכת בחירות העיניים נשואות למדינות המתנדנדות – והפעם כדאי לשים לב לקרוליינה הצפונית ● פרשנות

עוד 920 מילים

השביתה למען החטופים עוררה סערה פנימית בהסתדרות

השביתה במשק אושרה בהחלטה אישית של יו"ר ההסתדרות בלי התייעצות ואישור המוסדות כנדרש בחוקתה ● חברי ועדים טוענים שכ־40% סירבו לשבות ● גם עובדים התומכים בעסקת החטופים זעמו על ההתנהלות ● ההסתדרות: "נמשיך לדאוג לחברה בישראל"

עוד 1,987 מילים ו-1 תגובות

התובע בהאג מבין שישראל לא תחקור את נתניהו וגלנט בעצמה

אם יוחלט להיענות לבקשת התובע בהאג ולהוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה ושר הביטחון, חלק ניכר ממדינות העולם יהיו מחויבות לעצור את נתניהו וגלנט, אם אלה ידרכו על אדמתן ● ישראל טענה בעבר כי על ביה"ד להפנות את החקירה אליה מכוח עקרון המשלימות ● אולם התובע כרים קאן לא השתכנע שישראל באמת עושה משהו בנושא ● פרשנות

עוד 1,148 מילים
היום ה־341 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

דיווח: סמוטריץ' צפוי להציע לסגור חמישה משרדי ממשלה

צה"ל ושב"כ התנקשו בחייהם של שני מחבלים שהשתתפו בטבח 7 באוקטובר; אחד מהם החזיק בחיילת נועה מרציאנו, שנרצחה בשבי ● סמל ראשון גרי גדעון הנגהאל, תושב נוף הגליל בן 24, ששירת בחטיבת כפיר, נהרג בפיגוע הדריסה בצומת גבעת אסף ● חייל מילואים נפצע באורח קשה מפגיעת טיל נ"ט בקיבוץ דן ● דיווח: נתניהו וסער דנו לאחרונה בהצטרפות הימין הממלכתי לממשלה

עוד 37 עדכונים

כל עוד נתניהו ראש הממשלה, ממשלת אחדות לא תקום לעולם

אילו רק היינו חיים במדינה נורמלית, אין ספק שממשלת אחדות הייתה חייבת לקום כאן ● אבל במציאות העגומה שלנו, ממשלת אחדות אמיתית, רצינית, עם חלוקת כוחות וסמכויות שווה בין מפלגות מובילות יכולה לקום רק בתנאי שנתניהו לא יעמוד בראשה ● זה האבסורד הגדול שמלווה אותנו מתחילת המלחמה ובכלל ● ולכולם ברור כי בנסיבות האלה, ממשלת עסקת החטופים לא תקום ● פרשנות

עוד 626 מילים ו-2 תגובות

חברה קדישא כמעט קברה את המאבק להצלת אזור נחל רבה

בלב מרחבי הטבע שממזרח לראש העין נראה בימים האחרונים מחזה מוזר: מקבץ קברים ריקים וחלקות קבר חפורות למחצה ● מדובר בחלק מהמאבק על תוכנית לבניית אזור תעשייה עצום ובית עלמין שישנו את פני האזור ● פעיל סביבה: "הם התכוונו למהר ולקבור אנשים בידיעה שברגע שיהיה קבור שם מישהו הוויכוח ייגמר" ● חברה קדישא: "צר לנו שגורמים בעלי אינטרס עושים הכול כדי לפגוע בנפטרי האזור"

עוד 1,156 מילים ו-2 תגובות

בימים האחרונים נעשה ניסיון לדחוף את הצדדים הפוליטיים בישראל לממשלת אחדות לנוכח האתגרים הלא מבוטלים העומדים בפני נתניהו – העברת התקציב, עדותו במשפט האלפים והמלחמה ● אבל ראש הממשלה עדיין מאמין שיש לו יכולת הישרדות פוליטית גדולה יותר עם בן גביר וסמוטריץ' ● פרשנות

עוד 843 מילים ו-1 תגובות

האב השכול וראש הממשלה: התמליל המלא

רק מחזאי מסדר הגודל של חנוך לוין היה מוביל את המנהיג הלאומי שהתחיל את הקריירה שלו בלחישה "השמאל שכח מה זה להיות יהודי" לסצנה שבה המנהיג יושב נזוף בסלון של משפחה ש"סניקית, שמטיחה בו שהוא עצמו שכח מה זה להיות יהודי ● להלן התמליל המלא של אחת השיחות המדהימות שנערכו אי פעם בישראל, כשבנימין ושרה נתניהו הגיעו לניחום אבלים בבית משפחת דנינו

עוד 1,552 מילים ו-1 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה