נושא
איחוד מפלגות הימין

פרשנות סמוטריץ' מתקשה למצוא מנוח לכף רגלו

למרות שהצליח להדיח ולרשת את מקומו של אורי אריאל בראשות האיחוד הלאומי, ועל אף המחמאות שהוא זוכה להן במשרד התחבורה, בצלאל סמוטריץ' עלול למצוא את עצמו מחוץ לכנסת הבאה ● בימין החדש חוששים שהוא יבריח את קולות המצביעים הליברליים בימין ● בבית היהודי בחרו ללכת עם איתמר בן-גביר ● אתמול בערב נפגש סמוטריץ' עם הרב רפי פרץ, אבל מלבד חיבוקים לא יצא משם איחוד

עוד 603 מילים

פרסום ראשון ליברמן מציע לאיילת שקד את המקום השני בישראל ביתנו

בנוסף, מוכן ליברמן להתחייב בפני שקד כי אם תצטרף אליו וישראל ביתנו תהווה שוב את לשון המאזניים, הפעם יצטרף לגוש הימין ● בסביבת שקד אישרו את הפרטים לזמן ישראל ● שקד סרבה להצעה ורוצה להישאר בימינה ● בישראל ביתנו משאירים לה את האופציה פתוחה ● ובינתיים בציונות הדתית: כאוס מוחלט ● פרשנות

אביגדור ליברמן, וזה מתפרסם כאן לראשונה, מציע לאיילת שקד את המקום השני ברשימה שלו, ישראל ביתנו. ההצעה קיימת כבר מספר שבועות. מעבר לזה, ליברמן מוכן להתחייב כי אם שקד תיאות להיות במקום השני ברשימה, ואם נגיע למצב דומה שבו ליברמן יהיה שוב בעמדה של לשון מאזניים, הוא יצטרף הפעם לגוש הימין.

ליברמן מוכן לתת לשקד כל תפקיד שהיא תרצה בממשלה, במכסה של ישראל ביתנו. מקורבים לשקד אישרו את הפרטים, אך אמרו לזמן ישראל כי היא סרבה להצעה ורוצה להישאר בימינה. גורמים בישראל ביתנו טוענים כי האופציה עדיין עומדת על הפרק.

שקד נמצאת בדילמה. היא רואה את הכאוס בציונות הדתית, את המלחמות הפנימיות, הפיצולים והמאבקים ומבקשת כמה ימים של שקט.

בימי הבלגן הגדולים במחנה הציונות הדתית, אחרי בחירות אפריל 2019 ולפני הסבב בספטמבר, שקד הייתה בחופשה בקנדה, משם החליטה לחזור לראשות רשימת ימינה. כאשר בנט התמנה לשר הביטחון ב-10 בנובמבר, היא ויתרה מלונדון על תפקיד מיניסטריאלי. עכשיו היא בארץ וצריכה להחליט, אבל נראה שגם היא אינה יודעת מה בדיוק לעשות.

רפי פרץ ונפתלי בנט, בטקס חילופי שר במשרד החינוך, ב-26 ביוני 2019 (צילום: יונתן סינדל/פלאש90)
רפי פרץ ונפתלי בנט, בטקס חילופי שר במשרד החינוך, ב-26 ביוני 2019 (צילום: יונתן סינדל/פלאש90)

העסק מסובך. בתוך הבלוק הטכני שנקרא ימינה (7 מנדטים בבחירות האחרונות) מסתובבות שלוש מפלגות: הימין החדש (בנט, שקד ומתן כהנא), הבית היהודי (הרב רפי פרץ, מוטי יוגב) והאיחוד הלאומי (בצלאל סמוטריץ' ואופיר סופר). במגרש משחקת  חזק גם עוצמה יהודית, עם איתמר בן גביר, שלא הצטרף לבלוק בבחירות האחרונות.

הרעיון העולה עכשיו, לקראת הבחירות במרץ 2020, הוא לאחד את כל המפלגות בציונות הדתית. ראש הרשימה וסדר הרשימה ייקבעו בפריימריז, אם כי לא ברור מי יהיו בדיוק המצביעים (איתמר בן גביר מציע פריימריז פתוחים, שבו ישתתף כל מי שמגדיר את עצמו ציוני-דתי).

הבעיה היא שהרב רפי פרץ מתנגד לפי שעה לרשימה מאוחדת וגם לפריימריז. הוא חושש מתבוסה, שעלולה להפריד בינו ובין תיק החינוך. שקד וסמוטריץ' הפופולריים תומכים בפריימריז.

הרב פרץ, להזכיר, נבחר לתפקידו על ידי מועצה ציבורית באפריל האחרון, אחרי שבנט ושקד התפצלו והקימו את הימין החדש. הוא לא התנסה בבחירות בגופים רחבים. מבחינת רבים בפוליטיקה הדתית-ציונית, פרץ נחשב לאכזבה גדולה.

בצלאל סמוטריץ' ואיילת שקד בהשקת קמפיין ימינה (צילום: פלאש90)
בצלאל סמוטריץ' ואיילת שקד בהשקת קמפיין ימינה (צילום: פלאש90)

בתחילת השבוע הודיע נפתלי בנט כי הימין החדש יחזור וירוץ לבד בבחירות במרץ. אולי הוא קיבל עודף ביטחון מתיק הביטחון שהוא מחזיק בו בשבועות האחרונים. שקד לא רוצה לרוץ אתו הפעם. הטראומה של ה-9 באפריל עדיין קיימת.

שקד ובנט לא עברו אז את אחוז החסימה. היו חסרים להם 1,461 קולות. שקד יצאה לחיים חדשים ועמדה להתמנות כדירקטורית בכירה בחברה לשיווק קנאביס רפואי. אבל אז הלכנו על מועד ב', ושקד עמדה כבר בראש הבלוק הטכני.

שקד לא רוצה את הפיצול הזה שוב. היא חושבת שצריך לאחד את כולם מחדש, כולל את בנט שעדיין לא אמר את המילה האחרונה. היא מייחלת למצב שבו היא ובנט יעמדו בראש הרשימה המאוחדת, ואז הציונות הדתית תחזור ל-12 המנדטים של בחירות 2013.

בחזרה לליברמן. בשבועות האחרונים, בעיקר לפני פיזור הכנסת, נפגשו ליברמן ושקד עשרות פעמים. שקד ניסתה להחזיר את ליברמן לגוש הימין ולמתן את דרישות החרדים, אך נכשלה.

לפי מקור מקורב לישראל ביתנו, שקד הייתה מוסיפה לרשימה לפחות שלושה מנדטים. ההצעה לשקד עדיין שרירה וקיימת, כאמור, אבל חברת הכנסת החילונית לא נוטה כרגע לעזוב את ההרפתקה הציונית-דתית שלה ולרוץ למחוז הליברלי-אתאיסטי של ליברמן.

עוד 473 מילים

קמפיין הבחירות של הימין מציג: השתלטות עוינת על הדמוקרטיה

"במציאות, מעט מאוד דמוקרטיות מתו בחשכה", כתב לפני שנה פרופ׳ קאס מודה, חוקר בעל שם עולמי של הימין הקיצוני ● "דמוקרטיות ליברליות מפורקות לעתים קרובות בזהירות מפליגה, חתיכה אחר חתיכה" ● בישראל, קמפיין מפלגות הימין ישלב בין טיפוח לאומנות יהודית והסתה נגד מערכת אכיפת החוק וה"דיקטטורה הפקידותית" ● השאלה היא האם הפעם התקשורת תעשה את תפקידה ● פרשנות

עוד 982 מילים

בכירים בימין ובליכוד מייחלים להפסד נתניהו

בימין המאוחד ובליכוד מתגבשת קבוצת פוליטיקאים בכירים, המקווים להפסד מחנה הימין בבחירות רק כדי שנתניהו ייאלץ לפנות את מקומו ● "גם אם אני חושב שגנץ יהיה הרבה יותר גרוע מנתניהו, אני מעדיף אותו כראש ממשלה, כדי שנתניהו ייעלם מהמפה הפוליטית" ● ובמפלגות הימין, שזה עתה התאחדו, כבר חושבים על פיצולים חדשים ● פרשנות

עוד 941 מילים
ראשי הימין המאוחד לאחר חתימת ההסכם: רפי פרץ, בצלאל סמוטריץ', נפתלי בנט, איילת שקד

ההסכם שנחתם אתמול בין ראשי הימין החדש, הבית היהודי והאיחוד הלאומי מערבב את הקלפים במערכת הבחירות הלא-צפויה גם ככה ● ראשי הימין המאוחד הסכימו לנהל מו״מ עם נתניהו אבל לא התחייבו בהכרח להמליץ עליו ● ואף אחד לא ערב שיום אחרי הבחירות, הצדדים לא יתפרקו בחזרה למפלגות נפרדות ● נתניהו מביט על המצב בדאגה, ובמפלגות היריבות מזהים הזדמנות ● פרשנות

עוד 1,094 מילים

נתניהו מתקרב ל-61

נתניהו עשה הכל כדי למנוע מהבית היהודי להתאחד עם הימין החדש ולחסום את איילת שקד מלקבל את ההובלה ● ראש הממשלה לא הצליח - וכנראה הרוויח ● לפי כל הסימנים, האיחוד בימין מקרב את נתניהו לגביע הקדוש: 61 מנדטים, בלי אביגדור ליברמן ● פרשנות

ההחלטה של ראשי הבית היהודי והימין החדש, עוד בטרם נסגרו כל הפרטים  בפגישה הלילית במלון רמאדה בירושלים, לרוץ ברשימה אחת בראשות איילת שקד, מקרבת את ראש הממשלה בנימין נתניהו ל-61 המנדטים להם הוא מייחל בבחירות ב-17 בספטמבר, בלי ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן.

כלת השמחה: איילת שקד מגיעה למלון רמאדה בירושלים, לשיחות האיחוד בין הבית היהודי והימין החדש (צילום: יונתן סינדל/פלאש90)
כלת השמחה: איילת שקד מגיעה למלון רמאדה בירושלים, לשיחות האיחוד בימין (צילום: יונתן סינדל/פלאש90)

בפגישה עם צמרת הליכוד לפני שבועיים, אמר נתניהו כי השאיפה שלו היא להגיע ל-35 מנדטים "ואז אנחנו מסודרים", כפי אמרו מקורביו. נתניהו רצה שהמפלגות מימין לליכוד ירוצו בשני ראשים, כנראה מתוך טינה אישית לשקד. נתניהו לא הצליח, וכנראה הרוויח.

החיבור החדש בימין שווה לפי ההערכות בין 13-12 מנדטים. המפלגות החרדיות, ש"ס ויהדות התורה, שייצאו בספטמבר בקמפיין געוולד קשוח נגד ליברמן, עשויות להגיע ל-16 מנדטים ביחד. נתניהו, במקרה כזה, יכול להסתפק ב-32 מנדטים לליכוד, כדי לחצות את קו הציר, לאחוז את השור הפוליטי בקרניו, ולהקים את הממשלה הבאה בלי ליברמן.

חתן השמחה: רפי פרץ מגיע למלון רמאדה בירושלים לשיחות האיחוד בימין (צילום: יונתן סינדל/פלאש90)
חתן השמחה: רפי פרץ מגיע למלון רמאדה בירושלים לשיחות האיחוד בימין (צילום: יונתן סינדל/פלאש90)

מה שהכי מדהים בינתיים הוא המרדף האדיר שעושים נתניהו וכל שלוחיו הבכירים בליכוד אחרי עו"ד איתמר בן-גביר ועוצמה יהודית. בן-גביר הכהניסט, מעריצו של ברוך גולדשטיין, מי שתלש את הסמל ממכוניתו של יצחק רבין, הוא היום האיש הכי מחוזר על ידי ראש ממשלת ישראל. בן-גביר מצדו מחלק מחמאות  אינסופיות לנתניהו ומכנה אותו "המבוגר האחראי שיודע שאני מביא את השלטון לימין".

נתניהו מוכן להרעיף על בן-גביר תפקידים בממשלה ו-ועדות בכנסת, רק שיאות לרוץ ברשימה של שקד והרב רפי פרץ. ההערכה אצל נתניהו היא שבן-גביר ועוצמה יהודית שווים שני מנדטים, ואם הם לא ילכו לאיבוד, אפשר יהיה לסמן עוד וי חשוב.

פרופ' קמיל פוקס (צילום: צילומסך חדשות 13)
פרופ' קמיל פוקס (צילום: צילומסך חדשות 13)

נתניהו נשען כנראה על סקרים ומחקרים משלו. דיברתי אתמול עם פרופ' קמיל פוקס, בכיר הסוקרים הפוליטיים כיום. פוקס בדק בעצמו מה יקרה אם בספטמבר הקרוב, שבוע לפני הבחירות, עדיין ירוץ בשטח תרחיש המפלגה הגדולה, וליברמן יטען כי ימליץ בפני הנשיא על מי שישיג יותר מנדטים.

לפי פוקס, במקרה כזה תהיה נהירה גדולה לכיוון שתי המפלגות הגדולות, ואז הליכוד יוכל להגיע ל-61 מנדטים על חשבון ליברמן דווקא. פוקס מסכים כי נתניהו הוא אשף קמפיינים של הרגע האחרון, ויוכל להטות את הכף בדקות הקריטיות, כפי שעשה בעבר.

שאלה נוספת נוגעת לעוד שואב קולות בימין, משה פייגלין, שהשיג 120 אלף מצביעים בבחירות האחרונות. אין לאיש תשובה ברורה לגבי הכוונות האמיתיות של פייגלין הפעם. הוא עצמו הכריז אתמול כי יתמודד בבחירות, אבל אנשים שדיברו איתו נשבעים שהבטיח להם שלא ירוץ לבד עד הסוף, ולא יסתבך שוב בחובות והלוואות, בסדר גודל של מיליונים.

בכל מקרה, אם פייגלין יתפוס טרמפ טוב לפני ה-31 ביולי, יום סגירת הרשימות- הוא ימהר לקפוץ עליו, וגם זה יקדם את נתניהו אל גוש ה-61 המיוחל.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 386 מילים ו-1 תגובות

תנאים של איחוד

נקודת המחלוקת האחרונה על המיזוג בין הימין החדש לאיחוד מפלגות הימין נוגעת למקום התשיעי ברשימה המשותפת ● פרץ דורש משקד ובנט להסתפק בשלושה מקומות בעשירייה הראשונה ● השניים, מצדם, מצביעים על הסקרים ודורשים מקום נוסף ● אבל מאחורי הקלעים בוחש בנימין נתניהו, שמעדיף מימינו שתי רשימות נפרדות ● פרשנות

יו"ר איחוד מפלגות הימין, רפי פרץ, ממשיך להתנהל בצורה לא מובנת לסביבה. מאז יום חמישי הוא דחה ארבע פגישות מתוכננות עם נפתלי בנט ואיילת שקד, במה שלא ברור אם הוא תרגיל מו"מ שמטרתו למקסם הישגים, או שיקוף להיסוסים הרבים שעדיין מלווים אותו.

עם זאת, לפחות בנקודה אחת הסכים כבר פרץ לשנות את דעתו, והוא מוכן לפנות לאיילת שקד את המקום הראשון ברשימה המאוחדת. הוא גם הוציא הבוקר הכחשה רשמית לדיווחים שלפיהם יפרוש אם לא ימוקם במקום הראשון.

הפגישה הראשונה שנדחתה בין הימין החדש לבית היהודי-האיחוד הלאומי, תוכננה כפגישת המשך לזאת של בנט, בצלאל סמוטריץ' ויועציהם ביום חמישי בבוקר, שבה היו אמורים להיסגר תנאי האיחוד. מכיוון שזה לא קרה, נקבע כי הם ייפגשו שוב בערב, אך לקראת הערב התבקשו בנט ושקד להמתין לבוקר יום שישי.

ביום שישי כבר הסתפקו הצדדים בשיחות טלפוניות, וקבעו כי ייפגשו שוב אמש, במוצאי שבת. אבל פרץ ביקש שוב לדחות את הפגישה להיום בבוקר (א'), ובבוקר הודיע על הדחייה האחרונה – בינתיים – להיום בערב.

נפתלי בנט ואיילת שקד (צילום: Tomer Neuberg/Flash90)
נפתלי בנט ואיילת שקד (צילום: Tomer Neuberg/Flash90)

לאור הצפיפות ברשימה והדרישות הגבוהות שהציבו בשבועות האחרונים גם פייגלין וגם איתמר בן גביר ברור מראש שהסיכויים להצליח במהלך האיחוד קלושים

נקודת המחלוקת האחרונה בין הצדדים נוגעת למקום התשיעי ברשימה המשותפת. על פי הסיכום בין הצדדים צמרת הרשימה תיראה כך: שקד, פרץ, סמוטריץ' ובנט. לבית היהודי-האיחוד הלאומי משוריינים המקומות החמישי, השישי והשמיני, ואילו הימין החדש יקבל את המקום השביעי.

פרץ דורש משקד ובנט להסתפק בשלושת המקומות שקיבלו, ולהותיר את מקום תשע לנציג מטעם הרשימה שלו. טענתו היא שזהו היחס הראוי, משום שהימין החדש לא עברה את אחוז החסימה, בעוד שלאיחוד הימין יש שישה מנדטים.

לבנט ושקד טענה שונה: מפלגתם קיבלה 140 אלף קולות, לעומת 160 אלף קולות לאיחוד הימין, שהורכב משלוש רשימות. לטענתם, גם אם לוקחים את ההערכה השמרנית ביותר לתקורת עוצמה יהודית, ולפיה מגיע מספר מצביעיה ל-20 אלף, הרי שמספר המצביעים של הימין החדש הוא כמו של הבית היהודי והאיחוד הלאומי גם יחד.

טענה נוספת של השניים מתבססת על הסקרים הנוכחיים, שלפיהם הימין החדש מקבלת יותר מכפול ממספר המנדטים של הבית היהודי-האיחוד הלאומי – תשעה מנדטים מול ארבעה. ההערכה בימין החדש היא שפרץ מושפע מהלחץ שמפעיל ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לרוץ בשתי רשימות נפרדות – הימין החדש וזהות, ואיחוד הימין, כולל עוצמה יהודית.

משה פייגלין (צילום: Gili Yaari /Flash90)
משה פייגלין (צילום: Gili Yaari /Flash90)

בימין החדש אומרים כי על פי הסקרים העדכניים הם יכלו לבקש שני שלישים מהמנדטים, אך כדי לסייע לפרץ להגיע להכרעה מהירה, הם אינם עושים זאת. המטרה היא שיישאר מספיק זמן לקידום שני המהלכים המשלימים, שבהם שקד מעוניינת: צירוף עוצמה יהודית וצירוף זהות של משה פייגלין.

לאור הצפיפות ברשימה והדרישות הגבוהות שהציבו בשבועות האחרונים גם פייגלין וגם איתמר בן גביר, ברור מראש שהסיכויים להצליח במהלך האיחוד קלושים. כדי להצליח בכך נגד כל הסיכוים, ייאלצו השניים להסתפק במקום אחד בלבד בעשירייה הראשונה, לכל אחת מהרשימות.

אם לא יתפשרו, הם עשויים לממש את הסיכום העקרוני לריצה משותפת של זהות ועוצמה יהודית בבלוק טכני, שיתפרק לאחר הבחירות.

מהצד של הבית היהודי-איחוד הימין עומד, לכאורה, שוט מאיים נגד שקד, לחבירה מחודשת של הרגע האחרון לעוצמה יהודית ולריצה של איחוד הימין במתכונת של הבחירות הקודמות. כדי שזה יקרה יש צורך במוטיבציה חזקה במיוחד בשני הצדדים, כדי שבן גביר יוותר על רתיעתו המופגנת מפרץ ועל הערכתו המופגנת לא פחות לשקד.

כששואלים את אנשי הימין אם רשימה גדולה לא תקטין משמעותית את הליכוד ותביא את ליברמן להמליץ על בני גנץ, מקבלים תשובה מפתיעה: אנחנו רוצים להגדיל את הגוש על ידי פניה למצביעי ימין שיש להם בעיה עם נתניהו, בעיקר מצביעי כחלון.

כך יוצא שעל אותם ארבעה מנדטים מצומקים, מתמודדות באופן מוצהר שתי מפלגות מהקצוות ההפוכים של הפוליטיקה: מפלגת העבודה שהובילה את הסכמי אוסלו, ואיחוד הימין, המייצג את תנועת ההתנחלויות.

עוד 559 מילים

השלם קטן מסך חלקיו? הסקרים מראים בבירור כי איחוד כל המפלגות הקטנות, גם בשמאל וגם בימין, דווקא גורע מסך המנדטים בכל גוש ● זה לא מפריע לאנשי ברק להפעיל לחץ על פרץ להתאחד עם ״המחנה הדמוקרטי״, או לשקד וסמוטריץ׳ להילחם על איחוד מימין ● פרשנות

מעט מוקדם להיכנס לאופוריה על החיבור בשמאל, כשזוכרים שלפי מכון Pew, רק 8% מהיהודים בישראל מגדירים את עצמם כאנשי שמאל מובהק. אלה הם עשרה המנדטים שקיבלו העבודה ומרצ בבחירות האחרונות.

נראה שהתגובות הנלהבות והחיוכים הגדולים נובעים בעיקר מהצטרפות סתיו שפיר למהלך – באמצעות מפלגת "התנועה הירוקה" – ומהעונג שבתקיעת אצבע בעין לעמיר פרץ.

במפלגת העבודה ניסו הבוקר למסגר את המפץ באופן שימזער נזקים: "אנו שמחים על הצטרפותו של אהוד ברק לרשימת מרצ. המהלך ימנע אבדן קולות במחנה". אלא שרשימת השמאל החדשה, שעל הפתק שלה בקלפי אכן ייכתב "מרצ", עשויה לקחת מנדטים מרשימת העבודה-גשר, ולהביא אותה אל אזור גבול החסימה. אם יש כאן אחדות, היא בעוינות של ברק, הורוביץ ושפיר לפרץ. ספק אם האחדות הזאת מקדמת את טובת הגוש.

ניצן הורוביץ, אהוד ברק וסתיו שפיר בעת ההחלטה על איחוד ביניהם (צילום: דוברות מרצ)
ניצן הורוביץ, אהוד ברק וסתיו שפיר בעת ההחלטה על איחוד ביניהם (צילום: דוברות מרצ)

כבר בסקר "כאן 11" מיום שלישי השבוע, הסתמן שרשימת מרצ-ברק מקבלת 9 מנדטים לעומת 7 לעבודה-גשר. הצטרפות שפיר עשויה לשנות את המאזן עוד יותר לכיוון מרצ ושותפיה החדשים, ולגרום לפרץ ולוי להזיע. במקרה כזה הם יעמדו בפני אתגר לא פשוט של מיתוג הרשימה. לא בטוח שהפיכתה לרשימת נישה חברתית תספיק.

אתמול הגיע הקרב בין אהוד ברק לעמיר פרץ לשיא שלילי חדש. בשעות שקדמו להדלפות הראשונות על הסיכום העקרוני להקמת "המחנה הדמוקרטי", הופצו סמסים המפנים לחשבון יוטיוב עלום בשם "חברים מספרים על אהוד ברק". לחשבון הועלו כמה סרטונים קצרצרים, שבכל אחד מהם ציטוט של עיתונאי נגד ברק, מלווה בשפה הגרפית של ישראל דמוקרטית. לא ברור מי אחראי לחשבון, אך לפחות חלק ממקבלי המסרים מנויים על הודעות מפלגת העבודה.

אחד הסרטונים מציג ציטוט עדכני של גיא לרר: "אהוד, חזור הביתה לאקירוב ושחרר אותנו מתעתועים של פוליטיקה רעננה". בן כספית צוטט מתוך ספרו "חמקן": "בכל אשר פנה הביא איתו ברק רק חידלון והרס. אהוד ברק הוא הסמל המובהק לקלקול שחל בצמרת הישראלית, לבלבול היוצרות בין הטובה האישית ללאומית".

בערב ביצע ברק פעולה בעורף האויב, ולאחריה רץ לספר לחבר'ה בטוויטר, תוך שהוא משגר האשמות לעבר פרץ. ברק סיפר כי שב ממפגש עם מאות מחברי "החברים של תלמה", חוג רעיוני מהגדולים במפלגת העבודה, המונה אלפי חברי מפלגה, ותומך באיחוד המשולש: העבודה-מרצ-ברק.

ברק צירף תמונה בה נראה קהל גדול בביתה בסביון של תלמה אליגון-רוז, והוסיף: "עמיר פרץ בלחץ. שלח אנשים לקרוא קריאות גנאי מחוץ לאירוע. מפיץ סרטוני השמצה מכוערים, במקום להתאחד כפי שרוצים 85% מבוחריו, ומסרב להתחייב להסרת משטר נתניהו. עיוור מי שלא רואה שהוא הולך לנתניהו. עצוב".

הבוקר הביעה אליגון שמחה על האיחוד בשמאל, אך גם דאגה למפלגת העבודה. "צריך לשמור עליה", אמרה, והביעה תקווה שפרץ יתרצה ויצטרף לאיחוד הגדול. על מה שהתרחש אמש אמרה: "עמיר הבקיע גול עצמי. 450 האנשים שהיו כאן הם סלעים בעבודה, לא חלוקי נחל, אבל האנשים של פרץ עשו רעש והפריעו, ולכלכו את כל הרחוב בשטרות כסף של מונופול, עם תמונות של ברק ושל ג'פרי אפשטיין".

השלם קטן מסך חלקיו

לנוכח האריתמטיקה הפוליטית, המהומה שחולל ברק בשבוע האחרון היא במידה לא מבוטלת מהומה רבה על לא דבר – מלבד על מעמדו. הוא לא מוותר על חזונו להוביל כמה שיותר ח"כים בכנסת הבאה, ומבחינתו הוא בעמדת הנהגה גם מהמקום ה-10.

אהוד ברק, ניצן הורוביץ, עמיר פרץ (צילום: פלאש90)
אהוד ברק, ניצן הורוביץ, עמיר פרץ (צילום: פלאש90)

"אין לנו זמן לבזבז על משחקי אגו ועל פנטזיות אלקטורליות", כתב ברק אתמול. "אנחנו חייבים להתאחד. השאלה היא לא מי מאיתנו יעמוד בראש הרשימה, אלא האם נתניהו ימשיך לעמוד בראש המדינה".

חברי רשימתו העבירו בימים האחרונים את אותו מסר כאילו מדובר באקסיומה, בתוספת לא מעט פאתוס. יאיא פינק דיבר על "הזדמנות היסטורית להקים מחדש את השמאל הציוני, שייתן אלטרנטיבה אידיאולוגית – אחרי עשרות שנים שאין – למחנה הימין".

מהי אותה חלופה אידיאולוגית חדשה? ובכן, בצמרת ישראל דמוקרטית מתקשים להסביר. אומרים שם רק שמדובר ב"רענון בהרבה מובנים, או הגשה שונה של רעיונות שנכון שהגרעין שלהם דומה".

לזכותו של ברק ייאמר שהוא אינטלקטואל מבריק, היודע להבחין בין עיקר לטפל ולנסח מסרים חדים כתער. סדרת ההבטחות שלו, לקביעת גבולות, העברת חוקה, חינוך חינם עד גיל 3 והסדרת יחסי דת ומדינה – מכוונת ישר ללב הסוגיות החשובות ביותר. קציבתן של ההתחייבויות בזמן, כפי שעשה בעניין הנסיגה מלבנון, הופכת אותן למעניינות עוד יותר.

סדרת ההבטחות של אהוד ברק, לקביעת גבולות, העברת חוקה, חינוך חינם עד גיל 3 והסדרת יחסי דת ומדינה – מכוונת ישר ללב הסוגיות החשובות ביותר

אלא שאלה התחייבויות של מועמד לראשות ממשלה, וברק רחוק משם. זה מעט חבל, משום שלברק יש עוד תכונה יקרת ערך ונדירה למדי – הוא בעל אומץ ציבורי ולהט לחולל שינויים. בכהונתו הקודמת האומץ הזה הביא ליציאה המבורכת מלבנון, אך היתרגם גם לחוסר זהירות בזירות אחרות, בעיקר מול הפלסטינים.

כך או אחרת, אפשר להאמין לברק שאם היה חוזר לעמדת הכוח הנכונה, הוא לא היה מהסס לשלוח את ידיו אל האש כדי לגעת בנושאים הלוהטים ביותר. אלא שהמציאות, כאמור, שונה. רשימה משותפת של שלוש מפלגות השמאל לא רק שלא תגדיל את הגוש, אלא תשפר את סיכוייו של נתניהו להמשיך ולשלוט.

סקר "חדשות 12" מיום שלישי, שבו נבחנה הריצה המשותפת של כל מפלגות השמאל, הניב להן 15 מנדטים לצד 28 של כחול לבן, ובסך הכל 43 מנדטים – שניים פחות ממה שקיבל המרכז-שמאל היהודי בבחירות האחרונות.

הריצה בשני ראשים בשמאל, כפי שהראה סקר "כאן 11", מניבה תוצאה טובה יותר, ומביאה לגוש 45 מנדטים. אם פרץ ולוי-אבקסיס ינהלו קמפיין אפקטיבי ויצליחו למשוך מנדט או יותר מהמרכז-ימין, גוש השמאל-מרכז יגדל עוד יותר. הבחירות האחרונות הוכיחו כמה גורלי כל מנדט.

מה שמלמדים הסקרים זה שהתבצרות מחנה השמאל בתוך עצמו – חבירה בין שלוש המפלגות – תומכת בסטטוס קוו, ובסטטוס קוו הזה נתניהו הוא ראש הממשלה כבר עשור. אז מהו הרציונל בכך? התשובות לכך במחנה ברק, הורוביץ ושפיר, הן החזרת הלגיטימציה למותג שמאל, יצירת התלהבות במחנה, והעלאת אחוזי ההצבעה.

מה שמלמדים הסקרים זה שהתבצרות מחנה השמאל בתוך עצמו – חבירה בין שלוש המפלגות – תומכת בסטטוס קוו, ובסטטוס קוו הזה נתניהו הוא ראש הממשלה כבר עשור

הנימוקים האלה חזקים וראויים, אבל ספק אם יביאו לשינוי משמעותי במפת הגושים. וכך, אחרי שהרעש וההתלהבות הראשוניים יחלפו, ניזכר שמי שיקבע בסופו של דבר את זהות ראש הממשלה הבא יהיה ככל הנראה אביגדור ליברמן, שהתחייב להמליץ על ראש המפלגה הגדולה יותר.

אם אכן ינהג כך, ברק ושפיר עשויים להיות אלה שישאירו את נתניהו על כסאו, משום שהרשימה החדשה, דווקא בגלל חוזקותיה, עשויה להרחיק במספר המנדטים את כחול-לבן מהליכוד, ואת בני גנץ מכס ראש הממשלה.

בימין הפילוג לא יותר נוח

למזלם של אנשי המרכז-שמאל, בימין עושים את אותה טעות בדיוק. רשימה משותפת לימין החדש, הבית היהודי והאיחוד הלאומי משרתת בעיקר את איילת שקד באופן אישי – היא הופכת אותה למנהיגת מפלגה גדולה, ומגדילה את סיכוייה לקבל שוב את תיק המשפטים, או אולי תיק בכיר אף יותר.

איילת שקד השבוע, מקיימת מסיבת עיתונאים באפרת (צילום: גרשון אלינסון/פלאש90)
איילת שקד השבוע, מקיימת מסיבת עיתונאים באפרת (צילום: גרשון אלינסון/פלאש90)

המניע המיוחס לניסיונות נתניהו להשפיע על רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ' להימנע מהאיחוד הוא התיעוב בביתו לשקד, וחוסר הרצון לבנות אותה כיריבה בכירה בקואליציה האפשרית הבאה.

אלא שנתניהו מגובה גם במספרים: האיחוד הגדול בימין מבריח מצביעים ליברלים, חילונים ברובם, לזרועות ליברמן הלא צפוי. סקר "כאן 11" הראה השבוע שגם בימין, איחוד כל המפלגות דווקא מקטין את הגוש מ-57 מנדטים ל-55.

אבל כמו בשמאל, גם בימין, האגו חזק מכל סקר – בגלל שאיפות ההנהגה של שקד, או משאלת ההישרדות של סמוטריץ'.

עוד 1,075 מילים

שקד מסתערת על ראשות הימין, למגינת לבם של בני הזוג נתניהו

איילת שקד פרחה אתמול, בכפר המכבייה, כשעלתה לבמה כמנהיגה הבלעדית של הימין החדש ● המטרה הבאה שלה: איחוד כל מפלגות גוש הימין, בראשותה ● בבלפור יעשו הכל כדי לחסום את שקד, ומכינים מלחמת התבצרות סביב הרב רפי ● עם הלחץ שיקבל עכשיו מבנט, שקד וכל מחנה הציונות הדתית, ספק אם יעמוד בפרץ ● פרשנות

בנימין ושרה נתניהו כפו מלחמת עולם משונה על מחנה הימין, נגד כל הדעות ואולי נגד כל הסיכויים שעוד נותרו לנתניהו להרכיב ממשלה. שניהם לא רוצים ימין מאוחד, ומבקשים לראות את רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ' מחד, ואת נפתלי בנט ואיילת שקד מאידך, רצים בשתי מפלגות נפרדות.

הסקרים בערוצים 11 ו-12 העניקו אתמול לאיחוד כזה בימין, אילו שקד תעמוד בראשו, 13-12 מנדטים. האיחוד שווה לימין יותר מאשר ריצה בשני ראשים. אבל נתניהו בשלו. בדיונים הפנימיים בליכוד, עליהם דיווחנו שבוע שעבר בזמן ישראל, הסביר נתניהו כי הישועה תבוא לליכוד ולימין מכיסוח ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן, שבינתיים רק עולה בסקרים וקרוב להכפיל את כוחו. אף אחד בצמרת הליכוד לא מסכים עם הניתוח הזה של נתניהו.

זה הזמן שלה: שלטים של הימין החדש בראשות איילת שקד, בכפר המכבייה (צילום: תומר נויברג/פלאש90)
זה הזמן שלה: שלטים של הימין החדש בראשות איילת שקד, בכפר המכבייה (צילום: תומר נויברג/פלאש90)

אז מה קורה כאן? נתניהו לא רוצה את שקד ואת בנט בסביבה. במערכת הבחירות הקודמת הוא יצא נגדם למלחמת חורמה והצליח לחסל אותם לגמרי. לרוע מזלו, אנחנו הולכים לבחירות חדשות – אך גם עכשיו הוא מייחל לתוצאה דומה, גם אם עשרות אלפי קולות בימין עלולים ללכת לאיבוד. כנראה שהאמוציות והשנאה המשפחתית בבלפור כלפי בנט ושקד משוללי כל היגיון. בסביבת נתניהו אפילו המציאו סיפור כאילו בנט מתחנן לקבל את תפקיד השגריר באו"ם, רק שלא יהיה באיזור.

הסיוט של נתניהו ומקורביו הוא לראות איחוד גדול (ימין חדש יחד עם הבית יהודי, האיחוד לאומי ועוצמה יהודית), ועוד לראות את שקד עומדת בראש האיחוד הזה. מעבר לאיבה העצומה לשקד ולבנט, ייתכן שמסתתר כאן גם אינטרס פוליטי. אם האיחוד המדובר גדל במספר המנדטים, הליכוד יורד. שקד נוגסת בו.

הכול מסובך כאן. הכול אישי. בינתיים, לשקד יש תכניות אחרות. לפי שעה, עושה רושם ששקד קיבלה הזדמנות נוספת והיא חוטפת אותה בשתי ידיים. גם בנט לומד מטעויות ומפנה לה את הבמה. אם בבחירות האחרונות השניים הללו לא עברו את אחוז החסימה בגלל מהלך פזיז ומכעיס, הפעם הם מחושבים הרבה יותר. מסיבת העיתונאים של השניים אמש בכפר המכבייה וההצרחה בצמרת הרשימה לא נולדו אתמול או שלשום, אלא מיד אחרי שהוחלט להקדים את הבחירות.

זז הצידה: נפתלי בנט משקיף על איילת שקד מצדי הבמה בכפר המכבייה (צילום: תומר נויברג/פלאש90)
זז הצידה: נפתלי בנט משקיף על איילת שקד מצדי הבמה בכפר המכבייה (צילום: תומר נויברג/פלאש90)

ההתקפלות של בנט מסמנת גם לרב פרץ את הדרך החוצה מהמקום הראשון ברשימת הבית היהודי. בעשרת הימים שנותרו עד הגשת הרשימות, פרץ יהפוך לשק החבטות של בנט ושקד – וגם של גורמים בתוך הבית היהודי בראשות סמוטריץ' – עד שיפנה את מקומו. התקשורת הדתית-לאומית תפעיל על פרץ לחצים כבדים משלה, מגובה בסקרים שמלמדים על פער ביכולת של שקד לעומת פרץ להביא מנדטים.

מן הצד השני יעמוד אחד, בנימין נתניהו, וינסה לשכנע את הרב פרץ כי שקד תמליץ על בני גנץ להרכבת הממשלה הבאה. עד כדי כך גדולה המשטמה. גם שרה נתניהו נרתמה למשימה והזהירה את הרבנית מיכל פרץ מפני שקד ובעצם ניסתה לשכנע אותה לסכן את בעלה הרב ואת הבית היהודי ושותפיו, העלולים לרדת אל מתחת לאחוז החסימה.

הימור שלי: פרץ יחזור לימי הישיבה בעצמונה ולימי ההתנתקות ויצטרך שוב להתפנות בדרכי שלום. אין לו שום ברירה אחרת. אחרי חמישה חודשים בלבד בפוליטיקה, הוא לא ייקח את כל גורל הציונות הדתית על הראש. הולכים להפוך שם עוד דף ולרשום פרק חדש עם איילת שקד הפופולרית.

עוד 464 מילים

ראיון מסלול ההדתה של רפי פרץ התחיל כבר בצה״ל

המחלוקות שמלוות את רפי פרץ מאז מונה לשר החינוך אינן חדשות: כרב צבאי ראשי, קרא לא להתגייס ליחידות מעורבות וחילק לחיילים חוברות על קדושת המשפחה ● פרופ' יגיל לוי, חוקר יחסי צבא-חברה, מתאר כיצד "פרץ הוביל מדיניות של הדתה במאור פנים ובמתק שפתיים" ● "העובדה שלא העז לבצע החזרה בתשובה בגלוי בצה"ל, לא אומרת שלא יילך יותר רחוק עכשיו"

עוד 1,247 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה