להפסקת האש עם לבנון וארגון הטרור חזבאללה אין השפעה מיידית על זכותם של תושבי היישובים שפונו בצפון הארץ לסיוע ממשלתי. כך עולה מבדיקת זמן ישראל מול משרד התיירות והביטוח הלאומי.
לפי מתווה הסיוע הקיים למפונים שאושר בממשלה ובכנסת, התושבים יוכלו לשהות עד 31 בדצמבר בבתי מלון במימון ממשלתי מלא. תושבים שפונו ובוחרים שלא לשהות במלונות יכולים לקבל "מענק אכלוס" של 200 שקלים ליום לכל תושב מבוגר וכ-100 שקלים ליום לילד.
בחודש הבא אמור להתקיים דיון בממשלה ובכנסת על הארכת המתווה. עד כה המתווה הוארך שוב ושוב בלא דיון של ממש; גורמים במשרדי הממשלה המעורים בנושא מעריכים כי אם הפסקת האש תחזיק מעמד, המתווה לא יוארך ל-2025, כך שהפסקת האש תביא לסיומו.
בשבוע שעבר הוארך מתווה הפיצוי לעסקים בצפון שנפגעו במלחמה לחודשים ספטמבר-אוקטובר. המתווה משולם רטרואקטיבית לפי הנזק לעסקים, ועד כה שולם רק על הנזקים עד אוגוסט.
המתווה, ששולם עד כה רק ליישובים שמוגדרים כ"קו עימות" (הגליל העליון, צפון הגולן ונהריה) הורחב כך שהוא כולל גם יישובים דרומיים יותר – עכו, הקריות והגליל התחתון. ההערכה היא שאם הפסקת האש תחזיק מעמד, הממשלה והכנסת יאריכו את מתווה הפיצוי כך שיכלול גם את נובמבר, אך לא את דצמבר.
היישובים שפונו נמצאים בטווח חמישה קילומטרים מגבול הצפון, ביניהם קריית שמונה, שלומי, מטולה ועשרות קיבוצים, מושבים וכפרים. ביישובים הללו מתגוררים כ-70 אלף תושבים. כ-60 אלף מהם פונו; מתוך המפונים, כ-15 אלף גרים במלונות והשאר בבתי קרובים ודירות שכורות ברחבי ישראל (וכן בחו"ל).
ההערכה היא שכעשרת אלפים תושבים נוספים מיישובי "הקו השני" שלא פונו התפנו באופן עצמאי, אך הם אינם מקבלים שום סיוע. מבדיקת זמן ישראל מול הרשויות המקומיות עולה הערכה כי בין 75% ל-85% מהמפונים יחזרו לבתיהם אם הפסקת האש תחזיק מעמד והסיוע יופסק; 15%-25% מהם לא צפויים לחזור.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם