אישיות
רותם סלע

לכאורה, השקת הממשק המאפשר להעביר חשבונות בקלות מבנק לבנק הייתה אמורה להביא לשוק הבנקאות תחרות דומה לזו שחווה שוק הסלולר לפני יותר מעשור ● אבל הבנקים לא באמת רוצים את התחרות הזו ובהתאם גם לא מתאמצים לפתות לקוחות עם תנאים טובים יותר ● אז למה בכל זאת יש כעת בליץ פרסומות עם מיטב הסלבים? פשוט: הם כולם מודאגים מהבנק הדיגיטלי של אמנון שעשוע

עוד 746 מילים ו-1 תגובות

"אמריקאים יוצאי קובה וישראלים יוצאי תימן זה לא בדיוק אותו דבר, אבל לדעתי זה הכי קרוב שהייתי יכול למצוא" ● "זה מאפשר לנו לכל הפחות לדבר על שתי תרבויות שונות, שתי גישות שונות, בתוך אומה אחת" ● המפיק דין גיאורגריס מספר כיצד נולדה הגרסה האמריקאית לסדרה הישראלית "להיות איתה", ומחכה לדייט עם אסי עזר ● ראיון

עוד 670 מילים

דעה הסלבס והשופטים לשעבר נובחים - והשיירה עוברת

הרבה יותר קל ונוח לדוש בפוסטים פרובוקטיביים ברשת מאשר בחיים עצמם ● ככה אף אחד גם לא מתרגש מהבליץ של נתניהו על בג"ץ

אם לשפוט לפי השיח הנוכחי בישראל, נשיא בית המשפט העליון הוא שופט בדימוס בשם עודד אל-יגון, שרת התרבות היא ודאי כוכבנית-ריאליטי בשם רותם סלע, ראש הממשלה הוא המגיש האיכותי קובי מידן, שר הביטחון הוא הזמר הוותיק יהורם גאון, נגידת בנק ישראל היא השדרנית עירית לינור, נשיא המדינה הוא האמן יאיר גרבוז, שר החוץ הוא אורן חזן ובכירת העיתונאים בכל הזמנים היא אושרת קוטלר.

ומי הרמטכ"ל בקונסטלציה הזו? בטח איזה קצין תחזוקה מכריס, ששכחתי את שמו. אזכר בו כשיגיד משהו באמת שערורייתי. אה, וכמובן בל נשכח את גידי אורשר. מעולם לא הייתה ולא תהיה כאן אישיות שמשפיעה על חיינו באופן עמוק ומשמעותי כל כך כמו גידי אורשר.

ספק אם רבים מאזרחי ישראל יודעים מה כתוב בדוח מבקר המדינה שיצא לא מכבר (ספק אם רבים יודעים שיצא בכלל), מעטים מתעניינים בשימוע-לא-שימוע של ראש הממשלה, ועוד פחות מכך עוקבים אחרי המשאים ומתנים להרכבת ממשלה או דרישות המיליארדים של סיעות הקואליציה. יותר ממיליון מצביעים שמו גנץ בפתק ואיבדו בו עניין שנייה אחרי נאום הניצחון המביך שלו.

אבל רק תנו לנו אמירה מקושקשת של שחקן ליגה ז', ומיד אנו נדרכים ונכנסים לפעולה: ראשית נעלה אותו בדרגה ל"שחקן בכיר מאוד", נתקע משואה לידו, ונכריז על "סערה".

טקס הדלקת המשואות 2019 (צילום: Hadas Parush/Flash90)
שלושה כיסויי ראש בפריים אחד. טקס הדלקת המשואות 2019 (צילום: Hadas Parush/Flash90)

ומהי "סערה" בישראל? רצוי אמירה שקשורה בלאום, מלווה בקורטוב של גזענות מצועצעת, ובשילוב של איזו רוגטקה בעינו של סמל יהודי-לאומי חשוב: הנשיאות, הצבא, ההמנון, הדגל. ואם זה נעשה "בסמוך ל" יום אבל או חג רשמי, אז זה בכלל שיחוק.

פליטות פה או קולמוס, אמירות שערורייתיות של אנשים משועממים או סתם פרובוקציות הן כמובן סוג של תופין תקשורתי. לגיטימי לדון בהם בשולי תכניות המלל ברדיו, ובוודאי בתכניתו של עודד בן-עמי, רגע לפני שמרצינים בשמונה.

נחמד להתקשקש עם אושית התרבות-לרגע "פירה" אסייג (שכמה מחברינו השמאלנים הכתירו כמלכת הביצה, רק בגלל שאמרה משהו שלילי על שרה נתניהו – ללמדך שגם בשכשוך במי-אפסיים יש מדרגות), ובוודאי שמענג לעסוק בחליצת-שד של האחות של מייקל ג'קסון באירוע ספורט המוני.

אלא שבישראל מזמן אבדו הפרופורציות. מאייטמים רכילותיים המשייטים כתלולית קצפת מעל הקומפוט של חיינו, הפכו פוסטים מקריים של נו-באדיז למנה העיקרית, וחלקם מחזיקים במחזור התקשורתי והרשתי הרבה מעבר לכל מבצע בעזה או מדיניות של ראש ממשלה.

לא חשבתי שאזכה ליום שבו הפיד שלי כולו יהיה טבוע בפוסטים (ארוכים! מנומקים! עם מספורים!) על ה"בובו" של לינור אברג'יל, ודומני שאפילו עודד אל-יגון המום מכך שמישהו באמת סופר אותו שנים אחרי שהתרחק מכס השיפוט.

טקס הדלקת המשואות 2019 (צילום: Hadas Parush/Flash90)
די דומה לתכנית ריאליטי, לא? טקס הדלקת המשואות 2019 (צילום: Hadas Parush/Flash90)

יש מי שיראה בכך סממן חיובי: הציבור מעורב, אכפת לו, כואב לו. הוא באמת מזדהה עם זכותה של אברג'יל לבנות על ראשה מגדל, ובאמת טובל ביגון על עליבותו של אל-יגון. אבל אני לא קונה את ההסבר הזה, ורואה בטפשת-הפליטה בסך הכל הרחבת הגזרות של תכניות הריאליטי, שגם הן נלקחות ברצינות בישראל הרבה יותר מאשר במדינות נורמליות בניכר.

גם ב"אח הגדול" וגרורותיו כל אמירה של אידיוט-ללא-חולצה מנותחת בחשיבות עצמית ובידענות מגוחכת מיד עם תום התכנית, כאילו שהיא עשויה לשנות משהו באורח חייו של הישראלי הממוצע.

יש מי שיראה בכך סממן חיובי: הציבור מעורב, אכפת לו, כואב לו. הוא באמת מזדהה עם זכותה של אברג'יל לבנות על ראשה מגדל. אבל אני לא קונה את ההסבר הזה

התעסקות בשטויות ובנפיחות אינה מסכנת חיים כמובן. אבל היא יוצרת תחושת-כזב כאילו "אמרתי" זהה ל"עשיתי". וכך הרבה יותר קל לדוש בפוסט בפייסבוק מאשר במהלכים, תהליכים, תקציבים או גילויים חשובים וממשיים, מהסוג שנדחק לשוליים. התוצאה היא שיח רעיל, פשטני ופחדני.

ה"זעזוע" המעושה או ההתלהבות המופרזת מכל אמירה שטחית, מגוחכים. קובי מידן רשאי להביע את אכזבתו ממדינת ישראל מבלי שיהפוך לסוכן של החמאס, עירית לינור יכולה לבקר את נשיא המדינה מבלי שתושעה מעבודתה ורותם סלע יכולה להתייחס לראש הממשלה בלי שנכתיר אותה כיורשת של שולמית אלוני.

האמירות המקריות שלהם, שחלקן ודאי נאמרו בהיסח דעת או באינסטינקט של רגע, לא צריכות להכתיב לציבור שלם את סדר היום, והעיסוק המופרז בהן לא מעיד על "אכפתיות" של הציבור, אלא דווקא על כהות חושיו.

עוד 592 מילים

ארוחת שבת הקרב על החומוס

בישראל מתים על אוכל ערבי - הרי את החומוס והפלאפל הפכנו למאכל לאומי, אז למה יהודים לא אוכלים במסעדות פלסטיניות? ● "להגיע למסעדה פלסטינית זו פעולה פוליטית״, מסביר האנתרופולוג פרופ׳ ניר אביאלי ● מסע בעקבות פוליטיקת הזהויות של המטבח הישראלי - והשבוע, לקראת יום החומוס הבינלאומי, פותחים שולחן בלב הסכסוך

עוד 1,710 מילים
כל הזמן // יום ראשון, 8 בדצמבר 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו

למקרה שפיספסת

היום ה־429 ללחימה ● 100 חטופים עדיין בעזה

מקור בקרמלין: אסד במוסקבה, רוסיה מעניקה לו מקלט מדיני

בכיר אמריקאי: פועלים למנוע "שימוש לא מבוקר" בנשק הכימי בסוריה ● צה"ל השתלט על החרמון הסורי והבהיר: "פריסת הכוחות באזור החיץ – צעד הגנתי וזמני" ● נתניהו למשפחות החטופים: "נפילת משטר אסד עשויה לסייע לקידום עסקה" ● ביידן: "ארה"ב תעבוד עם שותפיה בסוריה כדי לנצל את ההזדמנות, נגן על שותפינו באזור"

עוד 61 עדכונים

הכרה במדינה פלסטינית - עכשיו

יאיר גולן מתיימר להציג לציבור הישראלי תפיסת ביטחון לאומי שאמורה להוות אלטרנטיבה לכשלי ההתנהלות של הממשלה הנוכחית. יש בה חלקים חיוביים, אלו שנוגעים להפסקת הלחימה בעזה ובניית מוכנות לאיום האיראני. אולם היא כושלת באופן קשה בהבנת המציאות הביטחונית מול הפלסטינים, ובסופו של דבר תיכשל גם בשינוי המציאות הפוליטית.

לאורך שנות שלטונו, נתניהו אבחן בדייקנות את הפחד הקמאי של הציבור הישראלי מקידום פתרונות קבע של הסכסוך הישראלי-פלסטיני. הפתרון שמציע מחנה השמאל, של פשרה טריטוריאלית והקמת מדינה פלסטינית, עורר חשש מנסיגה לגבולות שאינם ברי הגנה, מהיעדרה של מנהיגות פלסטינית שתייצב את המדינה שתקום, ומאלימות רחבה שעלולה להיווצר עקב פינוי מסיבי של התנחלויות.

בן זוג, אבא, גר בקיבוץ בגליל. פרופסור למדע המדינה באוניברסיטת חיפה. מתעניין בעיקר באופן שבו זהויות קולקטיביות משפיעות על משטרים פוליטיים. חושב וכותב על דת ומדינה, פוליטיקה ישראלית והסכסוך הישראלי פלסטיני. מאמין שישראל יכולה וצריכה להיות טובה יותר.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
עוד 920 מילים ו-2 תגובות

תגובות אחרונות

הידרדרות החינוך בישראל היא סכנה קיומית

המשבר החמור במערכת החינוך אינו רק בעיה של משרד החינוך, אלא איום קיומי על ישראל ● הירידה בהישגים, המחסור בכוח אדם איכותי והזנחת תחום ההשכלה עלולים להפוך את ישראל ממדינה שיודעת לפוצץ ביפרים לכזו שלא מסוגלת אפילו לתפעל אותם ● פרשנות

עוד 708 מילים

עקורים

חצי נחמה? גם האמריקאים מבולבלים

קל להתייאש מציבור המצביעים הישראלי שכה רבים בו פשוט אינם מבינים שהימין מוביל את המדינה לחורבן: מדינה דו-לאומית, לא דמוקרטית, ענייה ותאוקרטית. בעקבות האסון האלקטורלי שהתרחש כעת בארצות הברית, אולי יש חצי נחמה בהוכחה שבלבול המוני הוא צרת רבים.

בסקר אחר סקר סביב בחירות 2024 אמרו האמריקאים שהכלכלה נמצאת בעדיפות עליונה ושהאינפלציה היא הנושא הכלכלי החשוב מכולם. זה עזר מאוד לדונלד טראמפ. היותו אדם לא מוסרי באופן מזעזע וחסר תקדים בעידן המודרני במערב לא נחשב לחשוב במיוחד. את הציבור עניינה המדיניות, כביכול.

דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות איי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://danperry.substack.com

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,055 מילים ו-1 תגובות

קולות של תקווה במציאות מפולגת

בסוף דצמבר צפויים להגיע לשיטים כ־2,400 משתתפים לפסטיבל ייחודי שיימשך שלושה ימים, המשלב מוזיקה, אומנות ורוח, ומוקדש כולו לשלום ● לאחר גיוס המונים שהניב חצי מיליון שקל, נותרו עוד כמה מאות כרטיסים לאירוע, שמופק בהתנדבות מלאה על ידי נשים צעירות ● במסגרת הפסטיבל, הצליחו המארגנות לגייס מוזיקאים יהודים וערבים מוכרים לצד להקות אינדי, שהסכימו להופיע בחינם

עוד 1,080 מילים

שני הצדדים של ירידת ישראל במדד הדמוקרטיה

הנה מדד הדמוקרטיות העדכני.

צ'ילה מוגדרת דמוקרטיה ליברלית. מדינת ישראל (ללא הגדה והרצועה – ולפחות לגבי הגדה, זוהי אבחנה מלאכותית שכבר מזמן אינה מציאותית) אינה מוגדרת עוד דמוקרטיה ליברלית אלא דמוקרטיה אלקטורלית: כזו שנערכות בה בחירות חופשיות (גם זה אינו בטוח עוד, כפי שמבין כל מי שעיניו בראשו) אך אין בה עוד הגנה מספקת על זכויות האדם, עצמאות מערכת המשפט מותקפת בידי הממשלה וכך גם עצמאות התקשורת ועוד.

עו"ד דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. יליד שנת 73', נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 664 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

חזית הקרב התשיעית מבית המשפט המחוזי בתל אביב

עדותו "ההיסטורית" של נתניהו, שתיפתח השבוע בביהמ"ש המחוזי, צפויה לעורר עניין ציבורי מוגבל, בעיקר אצל הפרשנים ● רק בודדים יעמיקו בתמלילי העדות המלאים, בעוד שנתניהו צפוי לשרוד גם את האירוע הזה ● בינתיים, הקיטורים והנהי של מקורביו על "הצורך לנהל מדינה ומלחמה" סותרים את העובדה שהלו"ז שלו עד המלחמה טעון בעניינים פרטיים ופוליטיים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 796 מילים ו-1 תגובות

אחרי שאיבדה את סוריה, איראן מתמקדת בפרויקט הגרעין

איראן נמצאת בפינה מסוכנת מאוד עבורה ● היא איבדה את טבעת ההגנה החזקה ביותר שבנתה בדמות חזבאללה, היא מאבדת כעת את הרצף היבשתי שהיווה נכס חשוב לציר והיא עומדת בפני גל סנקציות חסר תקדים שמתהווה בממשל הנכנס של טראמפ ● בטהרן אין אחדות דעים האם זה הזמן לדיפלומטיה או להחרפת האיום הגרעיני - אבל הסימנים מעידים שהמנהיג העליון בחר בדרך הפריצה לפצצה ● פרשנות

עוד 734 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

ורוח הטורבינות על המים

בישראל מתלבטים איך להשתמש במשאבים הטמונים בים בלי לחרב אותו - ונראה שמאבק הירוקים הבא יהיה סביב הצבת טורבינות רוח בים ● כשסילמן חוברת לבן גביר בהתרסה ובאיומים מול החברה הערבית, היא נושאת את שם הסביבה לשווא ● תחנת רכבת האוניברסיטה בתל אביב הפכה לתחנה עם ההצללה המתקדמת ביותר ● וגוש ממצוק הכורכר בחוף סידני עלי קרס, למרבה המזל ללא נפגעים

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 1,546 מילים ו-1 תגובות
היום ה־428 ללחימה ● 100 חטופים עדיין בעזה

נתניהו שוחח עם עינב צנגאוקר: מבין את הייסורים, אוסיף לפעול להשבתם של כל החטופים

צנגאוקר לאחר קבלת אות החיים מבנה: הרגשתי התכווצות ברחם ● סרן אברהם בן פינחס נהרג מפגיעת נ״ט בעזה ● צה״ל סייע לאו״ם להדוף מורדים ליד מג׳דל שמס ● המורדים בסוריה קרובים לדמשק, דיווח: אסד הציע לארה״ב שיינתק קשר עם חזבאללה אם יעזרו בעצירת הקרבות ● הרמטכ״ל הלוי בגבול הסורי: עוקבים לראות שלא פונים נגדנו ● לוחם צה״ל נפצע קשה בפיגוע דריסה ליד חברון

עוד 32 עדכונים
מצב הרוח
שיחה עם הסופרת והציירת אלונה פרנקל

"הזקנה היא הדבר הכי צעיר בחיי"

"בלילות, יאיר ואני יוצאים לסיבוב. לפעמים אנחנו מתיישבים לנוח על ספסל וכל מי שסביבנו יכולים להיות הנכדים שלנו ותמיד מישהו אומר, אוי כמה שאתם חמודים. כאילו זה הישג שאנחנו עוד חיים" ● הסופרת והציירת אלונה פרנקל כבר בת 87, אבל יושבת על הכורסה בישיבה מזרחית, מגלגלת סיגריות ונינוחה וכנועה כלפי המוות ● יש לה רק בקשה אחת: "בהיותי גוועת, אני רוצה שיחזיקו לי את היד כל הזמן"

עוד 2,303 מילים

מדינת בטא

ב־7 באוקטובר מדינת ישראל מתה, ועל גופתה קמה מדינת בטא – יציר כלאיים המשלב את ההיסטוריה והאמונות החברתיות שאנו מחזיקים על ישראל כפי שהכרנו ● במדינת הבטא חיים ישראלים שעדיין אינם מודעים לכך שהם תושבים חסרי מולדת, המחזיקים באזרחות רק על הנייר. פרסומת לאזרחות בחסות קוקה קולה. אזהרה: המוצר מכיל סוכר ופרופגנדה בכמות גבוהה ● דעה (ופואמה)

עוד 746 מילים

כל החלשה של משטר אסד היא אינטרס ישראלי

סוריה שיחקה תפקיד מרכזי בחימוש חזבאללה בלבנון ● מאמצים לחדש את העסקה בעזה ● החזון של טראמפ למזרח התיכון בעידן החדש ● רשת הברחת דלק בעיראק מעבירה מיליארדים לאיראן ● והשבוע ב־1977: מצרים מתרחקת מחמש מדינות ערביות ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

עוד 1,532 מילים

הפלישה לנורמנדי

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי הוותיק רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: בחזרה ל-1992 ולטיול בלתי נשכח לנורמנדי, שם, במסעדה קטנה עם שני כוכבי מישלן, אכל את הארוחה הטובה בחייו

עוד 1,410 מילים

יו"ר הכנסת פנה להנהלת בתי המשפט בתלונה על שמועדי עדותו של נתניהו במשפט האלפים לא תואמו עימו מראש, וזאת על בסיס סעיף 8 לחוק החסינות ● אלא שהחוק מתייחס למצב שבו ח"כ "נדרש להעיד", בעוד שנאשם בפלילים בוחר להעיד ואינו חייב בכך ● בכל מקרה, לפי לשון החוק, האחריות לתאם זאת עם יו"ר הכנסת היא של הצד המזמין את העד ● במקרה של נתניהו - מדובר בסנגוריו שלו ● פרשנות

עוד 789 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
טִיהוּר אֶתְנִי 238

ברוך הבא לקרן הזווית המטורללת שלנו, בוגי. חבל שלא הגעת לפני שנים, כשעוד היית בתפקידי מפתח חורצי גורלות. אז אסרת על "שוברים שתיקה" לפעול בבסיסי צה"ל. מי היה מאמין שיום יבוא ותשבור שתיקה בעצמך

עוד 1,722 מילים ו-1 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה