נדירים המקרים שבהם ראשי בנק ישראל יוצאים לעימות חזיתי ופומבי מול פוליטיקאים במטרה לסכל חוק הזוכה לתמיכה מקיר לקיר בכנסת.
במאי 2015 זה קרה. המפקחת על הבנקים דאז ד"ר חדוה בר שלחה מכתב למשרד המשפטים ובו הזהירה מפני לא פחות מזעזוע שיתרחש במערכת הבנקאית אם וכאשר החוק להגבלת שכר הבכירים ייושם.
לטענתה, החוק מעמיד 215 מנהלים בבנקים הפועלים ולאומי בסיכון גבוה לעזיבה מיידית, מה שיוביל למשבר ניהולי גדול ולאובדן ידע נרחב. בר אפילו פירטה במכתב את סוגי המנהלים שבסיכון בכל בנק. היא גם הדגישה במכתבה שאם תרחיש האימים יתממש, מערכת הבנקאות בישראל תהיה לא פחות מאשר על סף משבר ניהולי, זאת בשל אובדן הידע והניסיון הצפוי.
המפקחת על הבנקים דאז ד"ר חדוה בר שלחה מכתב למשרד המשפטים ובו הזהירה מפני לא פחות מזעזוע שיתרחש במערכת הבנקאית אם וכאשר החוק להגבלת שכר הבכירים ייושם
נוסף על כך היא טענה כי החוק יחשוף את הבנקים לסיכונים ויפגע ביכולת קבלת ההחלטות שלהם. ובכל זאת, למרות ההתנגדות החריפה של בר, החוק עבר את המשוכות המשפטיות רגע אחרי שאושר בכנסת ברוב גדול וללא מתנגדים.
מטרת החוק הייתה להגביל את שכר הבכירים בתאגידים פיננסיים לפי 35 משכר העובד הנמוך ביותר בתאגיד, ולהכיר לצורכי מס בשכר עד 2.5 מיליון שקל.
ד"ר מיטל גראם־רוזן מחטיבת המחקר של בנק ישראל בחנה את השפעות החוק על ביצועי הבנקים – כולל את קצב תחלופת המנהלים – בשלוש השנים לאחר יישומו. המחקר, שפורסם בשבוע שעבר, מצא כי האזהרות של בר לא תאמו את מה שהתרחש בפועל, וזה בלשון המעטה.
לפי המחקר, מייד לאחר כניסת החוק לתוקף באפריל 2016 התפטרו שלושה מנכ"לים ושלושה יושבי ראש דירקטוריון מהתאגידים שהושפעו מהחוק. בשנה לאחר מכן לא נרשמה עזיבה של אף מנהל בכיר
על פי המחקר, מייד לאחר כניסת החוק לתוקף באפריל 2016 התפטרו שלושה מנכ"לים ושלושה יושבי ראש דירקטוריון מהתאגידים שהושפעו מהחוק. בשנה לאחר מכן לא נרשמה עזיבה של אף מנהל בכיר. ב־2018 התפטרו עוד חמישה.
מספר כלל המנהלים, כולל דירקטורים, שהתפטרו מתפקידם אחרי יישום החוק (אפריל 2016–יוני 2019) הגיע ל־56. 15 מנהלים ודירקטורים, שהשתכרו ביותר מ־2.5 מיליון שקל, עזבו באותה תקופה.
אף כי מדובר בעלייה במספר המנהלים שעזבו ביחס לתקופה המקבילה טרם יישום החוק, המספרים אפילו לא מתקרבים לתחזיות הקודרות שפרסמה בר. בר הזהירה כאמור מסיכון גבוה לעזיבה מיידית של יותר מ־200 מנהלים רק בבנקים לאומי והפועלים.
לעומת זאת המחקר של רוזן סקר עזיבה של כלל המנהלים מכל התאגידים הפיננסיים המושפעים מהחוק – כולל חברות ביטוח, חברות השקעה ובנקים. הפער במספרים גדול מול אלה שהציגה בר.
התגלה שבחלק מהפרמטרים שהושוו, ביצועי השוק של החברות המושפעות מהחוק היו אף טובים יותר משל חברות שלא הושפעו ממנו
המחקר מצא כמו כן שהגבלת שכר הבכירים לא הובילה לירידה בביצועי החברות או בלקיחת סיכונים. הביצועים נבדקו לפי פרמטרים כמו ביצועי המניות, תשואה על נכסים (ROA) ותשואה על ההון העצמי (ROE). כמו כן התגלה שבחלק מהפרמטרים שהושוו, ביצועי השוק של החברות המושפעות מהחוק היו אף טובים יותר משל חברות שלא הושפעו ממנו.
כאמור, לא ברור כיצד הגיעה בר להערכות המאיימות שלה, על בסיס איזה מחקרים היא התבססה וממי קיבלה בכלל את אותן תחזיות הפחדה. מה שכן ברור הוא שהיא הטילה את מלוא כובד משקלה כדי לעמוד לצד המנהלים הנפגעים ולסכל את החוק.
המחקר כאמור מראה שהחוק לא הביא לסיכון המערכת הבנקאית כפי שחששה בר, אלא רק השפיע לטובה על צמצום פערי השכר. בר היא כמובן לא הבעיה. היא גם שינתה את דעתה לגבי נחיצות החוק אבל רק לאחר שניסיונותיה להכשיל אותו לא צלחו. מדובר בהתנהלות שאפיינה אז את רוב הנהלת בנק ישראל, לפחות עד תום תקופת כהונתה של בר כמפקחת על הבנקים לפני כארבע שנים.
למרות הציפיות של הפוליטיקאים, אנשי התקשורת והציבור כי בנק ישראל ידאג להגינות בנושא השכר של מנהלי הבנקים, זה בכלל לא היה תפקידו. המחוקק לא נתן לבנק את הסמכויות והכלים הדרושים לכך בחוק – והנושא לא הוגדר כחלק ממטרותיו.
חובה על הבנק להתריע אם חוק מסוים לראייתו יכול לפגוע ביציבות הבנקים, אך גם את זה יש לעשות במשורה, בהתבסס על נתונים מוצקים ולא תוך פיזור מספרים מופרכים, איומים והפחדות חסרות שחר
הלקח שבנק ישראל יכול ללמוד ממנו הוא שאל לו לנצל את מעמדו כגוף מקצועי "אובייקטיבי" כדי להשפיע על תהליכי חקיקה שלא בתחום אחריותו. אומנם חובה על הבנק להתריע אם חוק מסוים לראייתו יכול לפגוע ביציבות הבנקים, אך גם את זה יש לעשות במשורה, בהתבסס על נתונים מוצקים ולא תוך פיזור מספרים מופרכים, איומים והפחדות חסרות שחר כפי שהיה בחוק להגבלת שכר הבכירים.
האלטרנטיבה להתנהלות אחראית של הבנק בנושאים חברתיים רגישים תהיה המשך שחיקת האמון בפעילות בנק ישראל ובכנות כוונותיו מול הציבור. שחיקה זו עלולה להוביל למחיר כלכלי כבד. וזו, אגב, בניגוד לתחזיות של בר, דווקא עובדה המגובה במחקרים.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם