טראמפ הפך לכוכב החדש של עולם הביטקוין

דונלד טראמפ התארח בכנס הביטקוין החשוב בעולם והבטיח לקהל הנלהב כי ארה"ב תחת נשיאותו תהפוך למעצמת ביטקוין – וערכו יטוס לירח ● אולם רק לפני כמה שנים הוא אמר שהביטקוין הוא "הונאה" ● מה קרה מאז? כדי לגלות את התשובה צריך ללכת בעקבות הכסף ● פרשנות

נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ נואם בוועידת הביטוקין בנאשוויל, טנסי, 27 ביולי 2024 (צילום: AP Photo/Alex Brandon)
AP Photo/Alex Brandon
נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ נואם בוועידת הביטוקין בנאשוויל, טנסי, 27 ביולי 2024

זמן קצר אחרי ניסיון ההתנקשות הכושל בדונלד טראמפ ב־13 ביולי זינק הסיכוי שלו לנצח בבחירות לנשיאות לשיא של 71%. במקביל זינק עוד משהו מפתיע – ערך הביטקוין.

אחרי תקופת ירידה ודשדוש, המטבע הדיגיטלי נסק עם הישמע ניסיון ההתנקשות הכושל בכ־4%. כעבור כמה ימים המטבע השלים עלייה נוספת של כ־10%. למעשה, ערך הביטקוין התחיל לנוע בשבועות האחרונים כמעט בהתאמה מושלמת לסיכויי זכייתו של טראמפ. 

האנליסטים בחברת הניהול VanEck – שמנהלת קרנות נאמנות ותעודות סל עם יותר מ־76 מיליארד דולר בנכסים – טוענים שאם טראמפ ייבחר ערך הביטקוין עשוי להגיע לקידומת חדשה של 100 אלף דולר עוד השנה – עלייה של כ־40% יותר ביחס לערכו היום.

טראמפ הרים את הקהל באוויר כאשר הודיע שביום הראשון לכהונתו הוא יפטר את גארי גנסלר, הידוע בעמדותיו הנוקשות כלפי תעשיית הקריפטו – וימנה יו"ר SEC ידידותי

אתמול בצוהריים טראמפ הגיע כבר לוועידת הביטקוין החשובה בעולם בנאשוויל, טנסי, הפעם על תקן הכוכב הבלתי מעורער של הוועידה. הוא דאג לא לאכזב את הנוכחים בכנס ובעצם סיפק להם את כל מה שרק ביקשו לשמוע.

הוא זרק לאוויר שלל הבטחות. הקהל הנלהב באולם צבט את עצמו כדי לוודא שזה לא חלום. טראמפ הבטיח בין השאר שארה"ב תחת שלטונו תהפוך לבירת הקריפטו של העולם. הוא טען שהביטקוין והקריפטו ימריאו לשחקים אם ייבחר לנשיא. אין לו כמובן דרך לוודא שההבטחה אכן תתרחש.

נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ נואם בוועידת הביטוקין בנאשוויל, טנסי, 27 ביולי 2024 (צילום: Jon Cherry / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ נואם בוועידת הביטוקין בנאשוויל, טנסי, 27 ביולי 2024 (צילום: Jon Cherry / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

טראמפ הרים את הקהל באוויר כאשר הודיע שביום הראשון לכהונתו הוא יפטר את גארי גנסלר, הידוע בעמדותיו הנוקשות כלפי תעשיית הקריפטו. במקביל הוא הבטיח למנות יו"ר SEC (הרשות לניירות ערך האמריקאית) חדש במקומו שיהיה ידידותי לתחום.

אבל הבשורה הגדולה ביותר של טראמפ הייתה ההבטחה כי ממשלת ארה"ב תחת שלטונו לא תמכור את 200 אלף הביטקונים שתפסה. לדבריו היא תשתמש בהם בתור רזרבה אסטרטגית לאומית – מהלך חסר תקדים בקרב ממשלות בעולם.

אז מה בכל זאת גרם לטראמפ להתהפך? כמו תמיד התשובה כנראה מתחילה ונגמרת בכסף. גורמים מובילים בתעשיית הקריפטו הבינו שהדרך להשפיע על הפוליטיקאים האמריקאים עוברת דרך הכיס שלהם

אז איך בעצם הפך המועמד הרפובליקאי לנשיאות, שעד לפני שלוש שנים כינה את הביטקוין בכלל כ"הונאה" והודה שאינו ממעריציו – לתקווה הגדולה של תעשיית הקריפטו?

השאלה הזו מתחדדת עוד יותר לנוכח העובדה שעד מערכת הבחירות הנוכחית הקריפטו לא היה נושא שעניין את המועמדים לנשיאות. התדמית הרעה של המטבע בעולם הפיננסי, מוקף בסיפורי פשע והונאות, לא הביאה למועמדים שום סיבה להיכנס לנושא במסגרת הקמפיינים.

אילוסטרציה: ביטקוין (צילום: AP Photo/Rick Bowmer)
אילוסטרציה: ביטקוין (צילום: AP Photo/Rick Bowmer)

סקר שנעשה על ידי מכון המחקר "Pew" לפני כשנה רק חיזק את הסיבה להמשך ההתעלמות של המועמדים מהקריפטו. בסקר נמצא שכ־75% מהאמריקאים ששמעו על מטבעות קריפטוגרפים לא בטוחים בבטיחותם ובאמינותם.

מאז שהסקר הזה בוצע אומנם הביטקוין נכנס לוול סטריט בדלת הראשית באמצעות תעודות סל ייעודיות השייכות לבתי ההשקעה הגדולים בעולם, אולם ספק אם השינוי הוטמע תודעתית בקרב האמריקאי הממוצע.

במחזור הבחירות של 2024 לבדו הוועדות גייסו יותר מ־180 מיליון דולר, מה שהפך אותן למגייסות המובילות בקרב הגופים התורמים בתקופת הבחירות הנוכחית

אז מה בכל זאת גרם לטראמפ להתהפך? כמו תמיד התשובה כנראה מתחילה ונגמרת בכסף. גורמים מובילים בתעשיית הקריפטו הבינו בסבב הבחירות הנוכחי שהדרך להשפיע על הפוליטיקאים האמריקאים עוברת דרך הכיס שלהם.

התעשייה, שמחפשת לקדם חקיקה ידידותית ולהקל על הרגולציה הכבדה עליה, החלה להתארגן בשנים האחרונות דרך ועדות פעולה פוליטיות (Political Action Committees – PACs) כדי להשפיע על הפוליטיקה האמריקאית. מנגנון הפעולה הזה מאפשר לאסוף תרומות מהקהילה ולהשקיע במועמדים המתחייבים לתמוך בתחומי הקריפטו והבלוקצ'יין.

ביטקוין. אילוסטרציה (צילום: iStock)
ביטקוין. אילוסטרציה (צילום: iStock)

במחזור הבחירות של 2024 לבדו הוועדות גייסו יותר מ־180 מיליון דולר, מה שהפך אותן למגייסות המובילות בקרב הגופים התורמים בתקופת הבחירות הנוכחית. עד כה הוועדות הוציאו 42 מיליון דולר על שתי המפלגות, אם כי מעט יותר עבור הרפובליקאים.

לוועדות יש כבר השפעה בשטח על מועמדים בארה"ב. הוועדה הפוליטית הגדולה ביותר המקדמת מועמדים פרו־קריפטו – Fairshake – למשל, הוציאה לאחרונה יותר מ־10 מיליון דולר כדי לסכל את בחירת הדמוקרטית קייטי פורטר לסנאט.

הקמפיין של טראמפ הצליח לגייס נכון לעכשיו קרוב לארבעה מיליון דולר בתרומות קריפטו מאז שהחל לקבל נכסים דיגיטליים במאי

פורטר הרבתה לבקר את תעשיית הקריפטו ולקרוא לרגולציה מחמירה יותר על התחום. הוועדה השקיעה בקמפיינים פרסומיים, בהפצת מידע שלילי, ובתמיכה במתחרים של פורטר. פורטר הפסידה בסוף בפריימריז.

טראמפ, שכנראה הבין באיזה צד מרוחה החמאה, כבר יכול לרשום לעצמו הכנסות נאות מעצם התמיכה החדשה שלו בנכסים הדיגיטליים. מיליארדרי הקריפטו  – כולל התאומים וינקלווס ובעלי ההון סיכון מארק אנדריסן ובן הורוביץ – ציינו כי הם תומכים בטראמפ בגלל התמיכה בקריפטו.

נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ נואם בוועידת הביטוקין בנאשוויל, טנסי, 27 ביולי 2024 (צילום: Jon Cherry / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ נואם בוועידת הביטוקין בנאשוויל, טנסי, 27 ביולי 2024 (צילום: Jon Cherry / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

הקמפיין של טראמפ הצליח לגייס נכון לעכשיו קרוב לארבעה מיליון דולר בתרומות קריפטו מאז שהחל לקבל נכסים דיגיטליים במאי. מה שטראמפ היה צריך לעשות כדי שזה יקרה הוא רק לפזר מסרים ידידותיים לקהילה.

קהילת הביטקוין האמריקאית, שסובלת באופן תמידי מכתף קרה, מיהרה בתגובה לחבק אותו. טראמפ ניצל בעצם את המדיניות הרגולטורית הקשוחה של ג'ו ביידן. התקווה בתעשייה היא שטראמפ אכן יחליף את הרגולטורים הנוכחיים בכאלה ידידותיים יותר, כפי שהבטיח בנאומו.

כעת, כשהקמפיין הדמוקרטי עובר איפוס גדול, הדמוקרטים הידידותיים לקריפטו מקווים שהאריס תפתח גישה ידידותית יותר לתחום

אולם, לא ברור עד מתי טראמפ ימשיך לשחק על מגרש ריק. אתגר חדש ופוטנציאלי עבורו יכול לצוץ דווקא בעקבות עלייתה של קמלה האריס. טראמפ תמך בקריפטו תוך שהוא רוכב על גלי הכעס בקרב התעשייה נגד הנשיא ביידן. כעת, כשהקמפיין הדמוקרטי עובר איפוס גדול, הדמוקרטים הידידותיים לקריפטו מקווים שהאריס תפתח גישה ידידותית יותר לתחום.

לפי שעה לא ברור מה עמדתה של האריס בעניין, שכן גם בתקופת כהונתה כסגנית הנשיא היא מעולם לא התבטאה בנושא. במפלגה עצמה הדעות חלוקות. מצד אחד יש הטוענים כי עצם זה שהאריס גדלה בסביבה התומכת בהתחדשות טכנולוגית זה יכול לגרום לה להתנהל שונה מביידן בגישתה לעולם הקריפטו, ובכך לזכות באהדת התעשייה.

סגנית נשיא ארצות הברית, קמלה האריס, באירוע של המפלגה הדמוקרטית בפאייטוויל שבקרוליינה הצפונית, 18 ביולי 2024 (צילום: Allison Joyce / AFP)
סגנית נשיא ארצות הברית, קמלה האריס, באירוע של המפלגה הדמוקרטית בפאייטוויל שבקרוליינה הצפונית, 18 ביולי 2024 (צילום: Allison Joyce / AFP)

לעומת זאת יש צד דמוקרטי הסולד מהתעשייה הזו – ובראשו הסנאטורית אליזבת וורן. פעיל בולט נוסף נגד הוא חבר הקונגרס הדמוקרטי בראד שרמן, המשמש גם כנציג מוביל בוועדת השירותים הפיננסיים של בית הנבחרים.

שרמן כבר הספיק לדחוק בהאריס לדבוק בעמדות הקשוחות של ממשל ביידן בנושא הקריפטו – וקרא לה לתקוף את מדיניות טראמפ המזגזגת. האריס טרם קיבלה החלטה בנושא.

למרות ההבטחות הגדולות, לא ברור עד כמה תעשיית הקריפטו תהיה באמת בראש סדר העדיפות של נשיא או נשיאת ארה"ב הבאים. לפניהם יעמדו אתגרים כלכליים גדולים ובוערים בהרבה מהקריפטו

כך או כך, למרות ההבטחות הגדולות, לא ברור עד כמה תעשיית הקריפטו תהיה באמת בראש סדר העדיפות של נשיא או נשיאת ארה"ב הבאים. לפניהם יעמדו אתגרים כלכליים גדולים ובוערים בהרבה מהקריפטו, כמו מדיניות המיסוי והסכמי סחר.

אולם, לעת עתה, אפילו רק עצם התמיכה של מועמד לנשיאות יצרה הקלה לתעשייה, שסבלה – ועדיין סובלת – ממלחמת קיום נגד גורמים בתוכה ונגד רגולטורים עוינים מטעם הממשל.

עוד 996 מילים
סגירה