המפקד הצבאי הבכיר ביותר בחזבאללה, פואד שוכר, היה על הכוונת הישראלית הרבה מאוד זמן. עצם העובדה שהוא היה בבית מעל פני הקרקע בלב הדאחייה מעידה כי הרגיש בטוח מספיק לשהות בסביבה הטבעית שלו ולא לרדת למחסה.
הסבר נוסף לשאננות הזו יכולה להיות קריאה לא נכונה של ישראל, מתוך מחשבה שהיא תתמקד בתקיפת מטרות תשתית ולא באישים – ובטח לא בלב הדאחייה, אחרי שורת האיומים של חזבאללה. הכדור נמצא עכשיו במגרש של חזבאללה והוא יחליט לאן הולכת ההסלמה הזו – למלחמה כוללת או לתגובה מדודה שתסגור את הסבב הזה ותחזיר את המצב לחילופי המהלומות לאורך הגבול.
מבחינת ישראל עצם ההודעה כי מדובר בתקיפה ממוקדת של "אחראי לרצח הילדים במג'דל שמס והרג אזרחים ישראלים רבים", מאותת לחזבאללה כי ישראל לא מתכוונת להרחיב את הלחימה ומסתפקת בתגובה הממוקדת הזו.
מבחינת ישראל עצם ההודעה כי מדובר בתקיפה ממוקדת של "אחראי לרצח הילדים במג'דל שמס והרג אזרחים ישראלים רבים", מאותת לחזבאללה כי ישראל לא מתכוונת להרחיב את הלחימה
רמז לכיוון הזה של ישראל ניתן היה לראות כבר בדיון הלילי של הקבינט שהסמיך את ראש הממשלה ושר הביטחון לקבל את ההחלטה על התגובה הישראלית. זה העיד כי הפעולה שנבחרה דורשת מודיעין מדויק בזמן אמיתי והחלטה מהירה מאוד לביצוע.
לפעולה של צה"ל בתימן למשל קדם דיון קבינט שדלף – וצילומים שהחלו לרוץ ברשתות החברתיות של מטוסי חיל האוויר מעל אילת בדרכם דרומה. את זה ביקשו בישראל למנוע, כל שכן בקבינט בעייתי.
שוכר היה בשנים האחרונות האחראי על פרויקט הדגל של הארגון, דיוק הטילים. היכולת הזו מטרידה מאוד את ישראל כבר כמה שנים, כאשר איראן היא זו העומדת מאחוריו. עד כה ישראל נמנעה מלתקוף את התשתיות של הפרויקט הזה בלבנון, כמו גם לחסל אישים הקשורים בו, כל שכן את שוכר. המאמץ התמקד בעצירת חומרי הגלם והמכונות בשלב ההעברה מסוריה.
פעם אחת בלבד הותקף מרכיב משמעותי בפרויקט דיוק הטילים. זה קרה באוגוסט 2019, בתקיפת רחפני נפץ שיוחסה לישראל בלב ביירות. אז על פי הדיווח נהרס רכיב משמעותי בפרויקט, שבדיוק נחת מאיראן. מי שעמד מאחורי תיאום המשלוח היה שוכר.
שוכר הוא הדמות הבכירה ביותר בחזבאללה שחוסל בסבב הלחימה הזה. הוא מוקד ידע בתחום הטילים ואיש קשר חשוב לתעשייה הצבאית האיראנית
שוכר הוא הדמות הבכירה ביותר בחזבאללה שחוסל בסבב הלחימה הזה. הפער שהוא משאיר בצמרת הארגון גדול. הוא נחשב לאיש קרוב מאוד לחסן נסראללה, ומעבר לכך הוא מוקד ידע בתחום הטילים ואיש קשר חשוב לתעשייה הצבאית האיראנית.
בשונה מצה"ל, הדמויות הבכירות בחזבאללה נמצאות בתפקידן שנים ארוכות, וכך הן צוברות ניסיון רב והשפעה גדולה. הסתלקות של אחת מהן יוצרת ואקום גדול. כך, למשל, מאז חיסולו של עימאד מורנייה בדמשק ב־2008, חזבאללה עדיין מתקשה למלא את החלל שלו.
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) July 30, 2024
הנחת העבודה בישראל היא כי חזבאללה יגיב לתקיפה הישראלית בלב הדאחייה. החיסול של שוכר לא משול לחיסולו של סאלח אל־עארורי, המיוחס לישראל. אז חזבאללה הסתפק בירי מסיבי לגליל. הפעם היעד הוא בשר מבשרו של הארגון. אחד המפתחות להבין לאן הארגון רוצה לקחת את השלב הזה בעימות יהיה טווח הירי.
נאמן למשוואות שלו, סביר להניח שנסראללה ירצה לירות לעבר יעד המקביל לפגיעה שספג בביירות. זו יכולה להיות עיר גדולה בישראל או מתקן צבאי משמעותי, או אפילו שניהם.
איראן איימה כי לא תישאר אדישה לפגיעה ישראלית בחזבאללה, ועכשיו השאלה היא עד כמה היא תהיה מוכנה ללכת רחוק ולהסתכן במלחמה כוללת שיכולה לפגוע בחזבאללה
ממד נוסף יכול להיות מספר הטילים. אם זה יהיה מטח של עשרות לעבר עיר גדולה, זה אומר שחזבאללה מוכן לקחת סיכון למלחמה. אם אלה יהיו טילים בודדים, שלא יגרמו נזק וייורטו על ידי המערכות הישראליות, המשמעות היא תגובה כדי לצאת ידי חובה.
מרכיב נוסף שצריך לקחת בחשבון בתגובה של חזבאללה הוא ההשפעה האיראנית. איראן איימה כי לא תישאר אדישה לפגיעה ישראלית בחזבאללה, ועכשיו השאלה היא עד כמה היא תהיה מוכנה ללכת רחוק ולהסתכן במלחמה כוללת שיכולה לפגוע אנושות בחזבאללה.
לא ברור גם האם במסגרת האיום האיראני כלולה גם השתתפות של טהרן עצמה או רק הפעלת זרועות התמנון: המיליציות בעיראק, סוריה ותימן.
בשורה התחתונה, ישראל אומנם המתינה זמן ארוך יחסית עד שהגיבה על רצח 12 הילדים במג'דל שמס, אבל הפגיעה הייתה מדויקת וכואבת מאוד לחזבאללה. ההיגיון כאן מאוד דומה לפעולה אחרת שמיוחסת לישראל, השמדת מכ"ם טילי ה־S-300 האיראנים ליד אספהאן. בשתי הפעולות האלה המאפיינים דומים מאוד: בחירת מטרת איכות, תקיפה ממוקדת המעבירה מסר ליכולת חדירה מודיעינית ומבצעית, והשארת מרחב הכלה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם