רם בן ברק ידע בסוף 2015 שהוא לא הולך להיות ראש המוסד. מקורות הביון הפנימיים שלו דיווחו לו כבר שהמועמד הוודאי של בנימין נתניהו הוא יוסי כהן, וכי הסיכוי שהוא יעניק את התפקיד הנחשק לבן מושב נהלל של ההתיישבות העובדת נמוך, אפילו לא קיים.
לבן ברק לא עזרו במקרה הזה הניסיון הרב שלו במוסד – מלוחם בשטח, דרך ניהול אגפים ועד לתפקיד המשנה לראש המוסד. רוב ראשי האגפים החשובים צידדו בו ולא ביוסי כהן. ובכל זאת, כאשר הגיע בן ברק לראיון המכריע עם ראש הממשלה, הוא קיבל את ההרגשה שהתפקיד דווקא מונח בכיסו.
נתניהו הרעיף על בן ברק כבוד מלכים, ישב אתו שעתיים ארוכות ופרס בפניו את תמונת המצב האזורית הרחבה, ממרוקו ועד פקיסטן. תוכניות פעולה ומבצעים עתידיים עלו על השולחן לאורך ולרוחב, כאילו שנתניהו לא ידע שבן שיחו יוצא עוד מעט מהחדר בידיים ריקות.
נתניהו הרעיף על בן ברק כבוד מלכים, ישב אתו שעתיים ארוכות ופרס בפניו את תמונת המצב האזורית הרחבה, ממרוקו ועד פקיסטן, כאילו שנתניהו לא ידע שבן שיחו יוצא עוד מעט מהחדר בידיים ריקות
המשחק הזה של נתניהו לא השתנה; מתחלפים רק הפנים והשמות. נתניהו, כדרכו, מחזיק את כולם בחוסר ודאות, וגורף מהמצב הזה את מיטב הרווח הפוליטי והאישי. כך הוא קונה בינתיים זמן יקר ותמיכה ככל שצריך.
מי שעומדים עכשיו באוויר ועדיין לא נוחתים על המזרון הם שר הביטחון יואב גלנט ויו"ר סיעת הימין הממלכתי גדעון סער.
לאורך חודשים ארוכים, עד מרץ האחרון, ישב סער בקבינט המדיני-בטחוני. נתניהו עשה לו הרבה כבוד. ראש הממשלה הזמין את סער לשיחות בארבע עיניים ודן איתו על מהלכי המלחמה השונים. היה חשוב לו להחזיק את סער בממשלה שלו בכל מחיר אפשרי.
לאורך חודשים ארוכים, עד מרץ האחרון, ישב סער בקבינט המדיני-בטחוני. נתניהו עשה לו הרבה כבוד. ראש הממשלה הזמין את סער לשיחות בארבע עיניים ודן איתו על מהלכי המלחמה השונים
היום נתניהו מקפיץ את גלנט ואת סער באוויר, במיטב המסורת. שרים מטעמו של נתניהו ומקורביו מפיצים בשבוע האחרון את הידיעה שסער הולך להחליף את גלנט בתפקיד שר הביטחון.
הסיבה היא העמדות העצמאיות שנוקט גלנט לאחרונה והעימותים התכופים ונשנים שלו עם ראש הממשלה. הספינים הללו נועדו לערער את מעמדו של גלנט ולרמוז לו שוב ושוב שהוא בדרך החוצה, אם לא ישנה את דרכיו.
אבל זה לא כל כך פשוט. נתניהו יודע שהוא לא יכול להחליף את שר הביטחון שלו באחד הרגעים המכריעים בתולדות המדינה, כאשר ישראל נערכת למערכה רב-זירתית מורכבת ותקדימית.
שר ביטחון הוא הממונה מטעם הממשלה על הצבא ולכן מועמד בלי רקורד צבאי יתקשה לקבל אוטוריטה מול המטכ"ל, הציבור והתקשורת – מה שעלול להכביד בסוף גם על ראש הממשלה. ניסויים כאלה על ביטחון המדינה לא עושים בתקופת חירום קריטית כזו.
סער עצמו משדר שהוא רוצה את התפקיד. "השיקול שלי יהיה אך ורק טובת המדינה. לא אנעל את עצמי לאפשרויות עתידיות כולל עם נתניהו", סער אמר בריאיון ל"מעריב" שאמור להתפרסם היום (שישי). סער מוסיף גם ש"לא הוגשה לי הצעה לכהן כשר ביטחון, ולא מתקיים כל מו"מ להצטרפות הסיעה שלנו. זה המצב נכון להיום".
"השיקול שלי יהיה אך ורק טובת המדינה. לא אנעל את עצמי לאפשרויות עתידיות כולל עם נתניהו. לא הוגשה לי הצעה לכהן כשר ביטחון, ולא מתקיים כל מו"מ להצטרפות הסיעה שלנו. זה המצב נכון להיום"
סער בעמדת המתנה, ובינתיים נתניהו מחייך לעצמו וגורף ממנו מחמאות. "אני מברך את ראש הממשלה, שר הביטחון ואת צה"ל וכוחות הביטחון על התכנון והביצוע המוצלח של סיכול מוחמד דף ופואד שוכר", צייץ סער וצירף עוד כמה מסרים מיליטנטיים, לכאורה בניגוד לעמדותיו של גלנט שתומך בהפסקת המלחמה. אולי הוא רומז לנתניהו שייקח אותו פנימה.
מה יחליט נתניהו בסוף? האם הוא ייקח את ההימור וידיח את שר הביטחון שלו דווקא עכשיו? אולי כדאי לצטט בעניין הזה דברים שאמר לזמן ישראל נתן אשל, שהיה ונשאר יועץ הסתרים של נתניהו:
"אני לא ארגיש בטוח אם סער יהיה שר ביטחון. מה הוא היה בצבא? הוא מכיר את התעשיות הביטחוניות? סער יהיה שר הביטחון רק אחרי שאני אהיה מפקד חיל האוויר".
אם זה מה שאומר האזרח המודאג אשל, מקורבים אחרים יגידו בוודאי את ההיפך. כך מתנהל המשחק הכפול של נתניהו. לא חדש.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם