במהלך מערכת הבחירות לנשיאות איראן ב-2021 דלפה הקלטה של מי שהיה אז שר החוץ מוחמד ג'וואד זריף. זריף, אחת הדמויות הבכירות מהמחנה הרפורמיסטי באיראן ואדריכל הסכם הגרעין עם המערב, הקליט שיחות שלו עם עיתונאי לצורך תיעוד היסטורי.
במשך שלוש שעות תיאר זריף את המתיחות בינו לבין קאסם סולימאני – מי שהיה אז מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה והאיש הקרוב ביותר למנהיג העליון עלי חמינאי. שר החוץ פרס את מערכת היחסים הבעייתית ששררה בתקופתו בין משרדו למשמרות המהפכה, כאשר כל גוף ניהל מדיניות חוץ עצמאית שלא אחת התנגשה בשנייה.
באחד הקטעים זריף נשמע אומר כי סמכותו בתור הדיפלומט הבכיר של איראן מוגבלת, וכי ההחלטות מוכתבות לעתים קרובות על ידי המנהיג העליון עלי חמינאי ומשמרות המהפכה. "ברפובליקה האסלאמית, ההיבט הצבאי קובע", הצהיר.
באחד הקטעים זריף נשמע אומר כי סמכותו בתור הדיפלומט הבכיר של איראן מוגבלת, וכי ההחלטות מוכתבות לעתים קרובות על ידי המנהיג העליון עלי חמינאי ומשמרות המהפכה
זריף הוא כיום סגן נשיא איראן ונחשב לאיש החזק מאחורי הקלעים של הנשיא שנבחר זה עתה, מסעוד פזשכיאן. ואיראן היום נמצאת באותו מצב שהייתה בין 2014 ל-2021: עם נשיא רפורמיסט שנתקל במדיניות קשוחה וקיצונית מאוד של משמרות המהפכה.
זה הרקע לפרסומים בשבוע שעבר, על שיחה בין הנשיא פזשכיאן למנהיג העליון חמינאי. על פי הפרסום (שלא הוכחש) באתר "איראן אינטרנשיונל", ביקש הנשיא מהמנהיג העליון שלא לפתוח במתקפה נרחבת על ישראל, שכן הדבר עלול לפגוע בתוכנית האסטרטגית שבנה על מנת לשקם את הכלכלה האיראנית דרך חידוש ההידברות עם המערב.
חמינאי, על פי הפרסום, הקשיב ולא הגיב. ברקע התרבו הדיווחים כי משמרות המהפכה, שהובכו מאוד מחיסול אסמאעיל הנייה בחצר האחורית שלהם, דורשים נקמה.
אחד מעוזריו של פזשכיאן סיפר בסוף השבוע ל"טלגרף" הבריטי כי משמרות המהפכה רוצים מאוד לבצע את הפעולה נגד ישראל בעיקר כדי לקבוע עובדות ולקבע מצב מול הנשיא החדש
אחד מעוזריו של פזשכיאן סיפר בסוף השבוע ל"טלגרף" הבריטי כי משמרות המהפכה רוצים מאוד לבצע את הפעולה נגד ישראל בעיקר כדי לקבוע עובדות ולקבע מצב מול הנשיא פזשכיאן. מה שמשתמע מהדברים הללו הוא כי משמרות המהפכה רואים בתגובה נגד ישראל מקרה בוחן מול המנהיג העליון – למי תהיה אוזנו קשובה יותר, להם או לנשיא החדש.
זה מתכתב עם דברים נוספים שאמר זריף באותה הקלטה שפורסמה ב-2021. שר החוץ דאז תיאר כיצד משמרות המהפכה ניסו – למרות האור הירוק שנתן חמינאי לחתור להסכם הגרעין – לטרפד את ההסכם מעל ראשם של הנשיא דאז חסן רוחאני וזריף עצמו.
מי שמשך בחוטים אז היה סולימאני שחבר מאחורי גבו של זריף לרוסים והצליח לעכב במשך זמן את החתימה דרך הערמת קשיים במשא ומתן. לטענת זריף, האינטרס המשותף לרוסיה ולמשמרות המהפכה היה לטרפד את ההסכם שהתגבש, כדי למנוע מאיראן מלהתקרב למערב.
מצב הדברים כיום הוא שונה, הגם שסולימאני כבר איננו בין החיים. נראה שבפעם הראשונה מזה שנים, ארצות הברית מדברת אחרת עם ההנהגה באיראן – במעשים ובמילים. על פי מקורות במערב, המסר שהועבר למשטר בטהרן על ידי השגרירות השוויצרית היה חריף מאוד, וכלל איום חד-משמעי.
נראה שבפעם הראשונה מזה שנים, ארצות הברית מדברת אחרת עם ההנהגה באיראן – במעשים ובמילים. על פי מקורות במערב, המסר שהועבר למשטר בטהרן על ידי השגרירות השוויצרית היה חריף מאוד
בנוסף, ריכוז הכוחות במזרח התיכון מול איראן לא מותיר מקום לספק: ארצות הברית, בשונה מהיקף הכוח בליל מתקפת הטילים על ישראל ב-14 באפריל, מכינה מענה שיכול להיות גם מעבר להגנתי.
החותם של המהלך היה הפומביות של פריסת מטוסי ה-F-22 בבסיס חיל האוויר האמריקאי אל-חודיד בקטאר, מרחק דקות טיסה מאיראן. זה אולי הצעד הכי קרוב לאיום צבאי ממשי של ארצות הברית מבלי להכריז עליו רשמית.
אבל בעוד העיניים נשואות לאיראן, והרושם שבימים האחרונים הטון התוקפני מטהרן התעדן משהו, האיום המשמעותי יותר על ישראל מגיע מחזבאללה.
גורם ביטחוני בכיר אמר בשבוע שעבר בשיחה סגורה, כי המיקוד חייב להיות בצפון, מול חזבאללה – שם כוח האש גדול מאוד וההתראה קצרה יותר. מעבר לכך, על חזבאללה אין כמעט מנופי לחץ מדיניים שיכולים למנוע מלחמה כמו אלה מול איראן.
מלבד האיומים הישראלים על ההרס שיגרם למדינת לבנון, והגברת הלחץ הפנים לבנוני, אין ממש מהלכים אחרים שיכולים להציב תג מחיר לארגון השיעי. יעידו על כך הטיסות של חיל האוויר והבומים העל-קוליים אתמול מעל רובע הדאחייה בביירות: מצד אחד זה אמנם זרע בהלה שגרמה לעזיבה המונית של האזור, אבל מצד שני זה ממחיש עד כמה לישראל אין ממש כלים להרתיע את חזבאללה מלבד איומים כאלה.
הבומים העל-קוליים אתמול מעל רובע הדאחייה בביירות אמנם זרעו בהלה שגרמה לעזיבה המונית של האזור, אבל זה ממחיש עד כמה לישראל אין ממש כלים להרתיע את חזבאללה מלבד איומים כאלה
נשאל השאלה האם חיזבאללה ינסה להגיב עד יום חמישי הקרוב – אז יפגשו צוותי המשא ומתן של ישראל עם המתווכות. לטענת ארצות הברית, ההסכם לשחרור החטופים המוחזקים בעזה כמעט גמור ויכול להיחתם בתוך ימים. מלבד זאת, הרושם הוא שחמאס משווע לזה, לנוכח הפגיעה הנרחבת ביכולת הצבאית והשלטונית של הארגון והעובדה שיחיא סנוואר נותר כמעט לבדו בלחימה.
בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק אמר אתמול לסוכנות ידיעות פלסטינית: "זו הזדמנות אחרונה להגיע לעסקה". במילים אחרות, הוא מדרבן את ישראל להגיע לקטאר או מצרים (עדיין לא נקבע מקום המפגש ביום חמישי), לדבר ולחתום. כל זה פחות משבועיים אחרי חיסול הנייה.
גם ארצות הברית לוחצת מאחורי הקלעים על ישראל בעניין העסקה, אלא שהפעם מתוך עמדת כוח משמעותית, לנוכח צעדי התגובה שלה לאיום האיראני הנוכחי.
גם ארצות הברית לוחצת מאחורי הקלעים על ישראל בעניין העסקה, אלא שהפעם מתוך עמדת כוח משמעותית, לנוכח צעדי התגובה שלה לאיום האיראני הנוכחי
במצב הדברים כיום, ההנחה הייתה ונותרה שחזבאללה נחוש מאוד לנקום. אבל לצד זאת, גם מזכ"ל הארגון חסן נסראללה מבין שמהלך לא מחושב יכול לגרור למלחמה. את זה הוא לא רוצה, האיראנים לא רוצים ודווקא חמאס כן. לכן כולם עכשיו מחשבים צעדים. גם ישראל.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם