צריך לשים לב לשקט השורר ביממה האחרונה סביב מה שמתואר כתקיפה הישראלית הגדולה ביותר מזה שנים על אדמת סוריה.
מה שידוע עד כה הוא כי שלשום (ראשון) הותקפו במשך ארבע שעות כמה יעדים סביב מתקן הפיתוח הסורי CERS, באזור העיירה מסיאף שבמערב המדינה. סוריה הרשמית שותקת, ישראל הרשמית שותקת ורוסיה הרשמית שותקת.
בעבר דאגו דוברים רוסים לפרסם את פרטי התקיפות שיוחסו לישראל בפירוט רב: איזה מטוסים ירו, איזה חימוש נורה ומאיפה. את הפעילות הזו הרוסים רואים על המכ"ם המתקדם שלהם הפרוס במערב סוריה, בין שדה התעופה הצבאי "חמיימים" ועיר הנמל טרטוס. המכ"ם הזה משמש את מערכות ההגנה האוויריות 300-S, המגינות על הכוחות הרוסיים בשני המקומות הללו. ביומיים האחרונים, כאמור, שקט מהצד הרוסי.
על פי דיווחים שונים, אף שישראל לא לקחה אחריות על התקיפה, היעד שהופצץ הוא מתקן שבו עושה איראן שימוש לפיתוח ויצור סדרתי של ערכות דיוק הטילים עבור חזבאללה
על פי דיווחים שונים, אף שישראל לא לקחה אחריות על התקיפה, היעד שהופצץ הוא מתקן שבו עושה איראן שימוש לפיתוח ויצור סדרתי של ערכות דיוק הטילים עבור חזבאללה. השתיקה הרוסית מבחינת איראן רועמת, כל שכן לנוכח המתיחות האחרונה בין שתי המדינות.
אם נגדיר את מערכת היחסים בין טהרן למוסקבה בחודשים האחרונים, הרי שהם משולים לקווים מקבילים. מצד אחד שיתוף פעולה הדוק בכל הקשור לייצוא נשק איראני לרוסיה. גולת הכותרת היא משלוח גדול של טילים בליסטיים לטווח קצר שסופק לאחרונה לרוסים לצורך המלחמה באוקראינה. המשלוח נחשף על ידי האמריקאים, והאיראנים כדרכם הכחישו.
אלא שפליטת פה שלשום של אחד מחברי הקונגרס באיראן חשפה כי האיראנים משקרים והמשלוח אכן סופק. אחמד באקשהאי ארדסטני, חבר ועדת החוץ והביטחון במג'לס – הפרלמנט האיראני – סיפר לאתר החדשות המקומי "Didban" כי איראן ייצאה טילים לרוסיה בתמורה לחיטה וסויה.
"אנחנו מספקים טילים לחזבאללה, חמאס ומיליציות שיעיות באזור כולו, מדוע שלא נספק טילים גם לרוסיה? אנחנו חייבים עסקאות ברטר, וחלק מהן זה טילים תמורת חיטה וסויה", הוא אמר. אתר איראן אינטרנשיונל חשף אתמול כי למרות ההכחשות האיראניות, בשנה האחרונה ייבאה איראן מרוסיה חיטה בשווי של 595 מיליון דולר, תירס בשווי 260 מיליון דולר ושעורה בשווי 150 מיליון דולר.
"אנחנו מספקים טילים לחזבאללה, חמאס ומיליציות שיעיות באזור כולו, מדוע שלא נספק טילים גם לרוסיה? אנחנו חייבים עסקאות ברטר, וחלקן זה טילים תמורת חיטה וסויה"
אלא שזו חצי הכוס המלאה של היחסים בין שתי המדינות. באיראן הולך ומתגבר הכעס על ולדימיר פוטין בעניין המעורבות הרוסית בקווקז. לאחר ניצחונה האחרון של אזרבייג'ן על ארמניה ושחרור מובלעת נגורנו קרבאך משליטה ארמנית, רוסיה נבחרה להיות המדינה שתתווך בהסכם השלום המתהווה בין שתי המדינות.
איראן, שנותרה מחוץ למעגל ההשפעה, נושכת שפתיים ומאחורי הקלעים תומכת בשלטון הארמני, מחשש לציר היבשתי המתפתח ממזרח למערב בין האזרים לטורקים, ציר המאיים על האינטרסים האיראנים בדרום הקווקז.
במסגרת ההסכם המתגבש, האזרים דורשים לפתוח את המסדרון הקרקעי זנגזור בדרום ארמניה. המסדרון הזה מחבר את אזרבייג'ן לנחצ'יבאן – הפרובינציה העצמאית שלה, שבמשך שנים הייתה מנותקת משטחה ועד היום כלואה בין ארמניה מצפון וממזרח, לטורקיה במערב ואיראן בדרום.
כדי להגיע מאזרבייג'ן לנחצ'יבן האזרים היו צריכים לעבור בשטח האיראני, מה שהיווה מנוף לחץ משמעותי של טהרן על באקו. הרוסים, על פי פרסומים שונים, נוטים להסכים לפתוח את מסדרון זנגזור שיישלט על ידי האזרים, מה שבפועל יהווה הפקעת שטח מארמניה.
האיראנים דורשים כי מסדרון זנגזור יהיה בשליטת הארמנים. המתיחות הזו עלתה בשבוע שעבר מעל פני השטח, כאשר משרד החוץ האיראני פרסם הודעת ברכה חגיגית לרגל יום העצמאות האוקראיני
מסרים ברוח הזו השמיעו הנשיא פוטין ושר החוץ סרגיי לברוב בביקור שערכו בחודש שעבר בבאקו. מבחינת איראן מדובר באיום אסטרטגי משום שהפעולה הזו תקטע את הנגישות היבשתית האיראנית לארמניה – ומשם זו העתידית לאירופה.
שר החוץ האיראני החדש עבאס עראקצ'י התבטא השבוע בחריפות בעניין הזה בחשבון ה־X שלו, אף שלא הזכיר במפורש את רוסיה: "כל איום על שלמות הטריטוריה האיראנית על ידי השכנים שלנו או שרטוט מחדש של גבולות, לא מקובלים עלינו וזה מבחינתנו מהווה קו אדום".
האיראנים דורשים כי מסדרון זנגזור יהיה בשליטת הארמנים, מאחר שהוא נמצא בשטחם. המתיחות הזו עלתה בשבוע שעבר מעל פני השטח, כאשר משרד החוץ האיראני פרסם הודעת ברכה חגיגית לרגל יום העצמאות האוקראיני.
הברכה הייתה אומנם קצרה ותמציתית, "הרפובליקה האיסלמית של איראן מברכת את ממשלת העם האוקראיני ליום עצמאותם", אבל היא בהחלט העבירה מסר לרוסים. וזה קרה כמה שבועות אחרי שיחת הבהרה חריפה שאליה זומן שגריר רוסיה באיראן.
בשורה התחתונה, נראה שהיחסים בין טהרן למוסקבה ניצבים בפני צומת – מצד אחד חיזוק שיתוף הפעולה הצבאי, מצד שני מסלול התנגשות של אינטרסים אזוריים
בשורה התחתונה, נראה שהיחסים בין טהרן למוסקבה ניצבים בפני צומת – מצד אחד חיזוק שיתוף הפעולה הצבאי, מצד שני מסלול התנגשות של אינטרסים אזוריים. בינתיים שני הצדדים מתנהלים בזהירות רבה, מנסים להימנע מעימות, אבל מתקשים להסתיר את הבקיעים.
מי שממתינה מהצד היא ארה"ב, כל שכן כאשר באיראן יש נשיא חדש הנושא עיניים להידברות מחודשת עם וושינגטון.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם