בזמן שהעיניים במזרח התיכון נשואות למלחמה ברצועת עזה ובגבול ישראל–לבנון וסוריה, איראן ממשיכה להעשיר אורניום בקצב מהיר, בין היתר לרמות הנוגעות ביכולת גרעינית.
מתברר שהמגמה הזו – שאפיינה את המשטר הקודם – נמשכת גם תחת כהונתו של הנשיא החדש. נראה שעד כה מסעוד פזשכיאן לא ממש מצליח לשכנע את המנהיג העליון עלי חמינאי לשנות נתיב בניסיון למנוע את קריסת הכלכלה האיראנית. חלק משינוי הנתיב הנדרש על ידי המערב הוא האטה בקצב ההעשרה. אבל זה לא קורה, בינתיים.
במכתב ששיגרה בסוף השבוע הנציגה האמריקאית בסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם, השגרירה לאורה הולגייט, היא הזהירה: "איראן ממשיכה לנוע בכיוון הלא נכון, תוך שהיא מתקינה מערכות צנטריפוגות מתקדמות כדי להמשיך להעשיר אורניום – ולא למטרות שלום".
באתרים מסוימים כניסת הפקחים עדיין אסורה, ובאתרים אחרים היא מוגבלת מאוד. חלק גדול מהפקחים הוותיקים המכירים את פרויקט הגרעין אינם מורשים להיכנס למדינה
האזהרה האמריקאית מגיעה אחרי עוד דוח מדאיג נוסף שהוצג למועצת הנגידים של הסוכנות לאנרגיה אטומית במהלך חודש אוגוסט האחרון (הדוח הסודי נחשף בחלקו על ידי סוכנות הידיעות רויטרס), ובו נאמר במפורש כי לא חלה כל התקדמות במגעים בין איראן לסוכנות בעניין עבודת הפקחים.
באתרים מסוימים כניסת הפקחים עדיין אסורה, ובאתרים אחרים היא מוגבלת מאוד. נוסף על כך, חלק גדול של הפקחים הוותיקים של הסוכנות שעבדו כבר באיראן ומכירים את פרויקט הגרעין לפרטיו, אינם מורשים להיכנס למדינה.
מבחינת כמויות האורניום העדכניות, מאגר האורניום המועשר ל־60% עומד כיום על 164 קילוגרם, כמות המספיקה לארבע פצצות גרעין. בשלושת החודשים האחרונים, בין יוני לספטמבר, העשירה איראן 22.6 קילוגרם לרמה הזו, שהיא במרחק של ימים מהעשרה לרמה צבאית של 90%.
כמו כן מציין הדוח כי איראן מחזיקה גם מאגר אורניום מועשר לרמה נמוכה יותר של־20%, המספיקה לעוד שש פצצות נוספות. כלומר, איראן מחזיקה כיום אורניום מועשר המספיק ל־10 פצצות גרעין. לא בכדי השגרירה הולגייט הזהירה במכתב שלה: "למדינה החתומה על האמנה לאי הפצת נשק גרעיני אין שום הצדקה להחזיק בכמויות אורניום מועשר לרמות כאלה".
נוסף על כמויות האורניום שגדלו בקצב מדאיג, איראן הציבה עוד שש מערכות של צנטריפוגות חדשות באתר התת־קרקעי בפורדו. מדובר בדגם המתקדם ביותר של הצנטריפוגות מסוג 6-IR, שקצב ההעשרה שלהן מהיר
נוסף על כמויות האורניום שגדלו בקצב מדאיג, איראן הציבה עוד שש מערכות של צנטריפוגות חדשות באתר התת־קרקעי בפורדו. מדובר בדגם המתקדם ביותר של הצנטריפוגות מסוג 6-IR, שקצב ההעשרה שלהן מהיר בעשרות אחוזים מאלה שבהן איראן מעשירה אורניום כיום.
ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית רפאל גרוסי אמר במהלך הדיונים על הדוח כי הוא ישתדל לתאם בקרוב ביקור באיראן כדי לנסות להניע תהליך של הידברות עם הנשיא החדש פזשכיאן. אלא שבינתיים ביקור כזה עדיין לא נקבע.
הנשיא החדש פזשכיאן השאיר בתפקיד ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית את מוחמד איסלאמי, ששירת גם תחת הנשיא השמרן אבראהים ראיסי. המהלך הזה גרר ביקורת בקרב המחנה הרפורמיסטי שראה בכך עוד התקפלות של הנשיא החדש בפני המנהיג העליון – ועוד בנושא מהותי לעתידה הכלכלי של איראן.
איסלאמי דחה בשבוע שעבר את ממצאי הדוח, שהוא מגדיר כ"האשמות שווא של הסוכנות המופעלת על ידי כוחות מתנשאים". הוא טוען כי אין שום חריגה איראנית בשל העובדה שהסכם הגרעין כבר לא קיים בפועל ולמעשה לא חלות על איראן שום מגבלות מלבד המחויבות לציית לאמנה לאי הפצת נשק גרעיני."כדאי שהסוכנות תפסיק להקשיב להאשמות הציוניות על תוכנית נשק גרעיני סודית של איראן ותחקור פעילויות גרעיניות חשודות אחרות בעולם".
למעשה מדובר כאן בהמשך היצמדות לקו האיראני הרשמי של הממשלה השמרנית הקודמת, מה שמטיל ספק גדול בסיכויי ההצלחה של הנשיא פזשכיאן לחזור למסלול של הידברות עם המעצמות
למעשה מדובר כאן בהמשך היצמדות לקו האיראני הרשמי של הממשלה השמרנית הקודמת, מה שמטיל ספק גדול בסיכויי ההצלחה של הנשיא פזשכיאן לחזור למסלול של הידברות עם המעצמות – ולהוריד חלק מהסנקציות שהוטלו מחדש על איראן, אחרי היציאה האמריקאית מתוכנית הגרעין.
אחד המדדים הבולטים להידרדרות העכשווית במצב הכלכלי באיראן הם מחירי הלחם. בחודש האחרון עלו המחירים בממוצע של 50%. הסיבה לכך היא קיצוץ בסובסידיה הממשלתית. קדם לעליות מחירי הלחם משא ומתן עם איגוד המאפיות, שדרש עלייה חדה יותר של 110% בשל התייקרות חומרי הגלם ומרכיב העבודה.
המשטר חשש כנראה מהכפלה בן לילה של המחירים ולכן הוחלט על התייקרות מתונה יותר. על פי אתר איראן אינטרנשיונל, שכר המינימום באיראן ברבעון השני של 2024 עומד על כ־120 דולר לחודש, ולכן על פי המדד הזה כל איראני שלישי מוגדר עני.
עוד מדד בולט להידרדרות הוא מחירי הדלק. כיום הדלק מסובסד על ידי המשטר האיראני במטרה להרגיע את הרחוב ככל הניתן. לכל אזרח מוקצבים 60 ליטר דלק מסובסדים בחודש, וברגע שהוא מסיים את המכסה התחנות לא יכולות לספק לו דלק במחיר המוזל.
בממשלה החדשה יש מי שטוען כי חייבים להתאים את מחירי הדלק למחירם הריאלי, אלא שזה סביר להניח יביא להתפרצות גלי מחאה חריפים, שכן מחירי הדלק פוגעים בשכבות נרחבות מאוד
בממשלה החדשה יש מי שטוען כי חייבים להתאים את מחירי הדלק למחירם הריאלי, אלא שזה סביר להניח יביא להתפרצות גלי מחאה חריפים, שכן מחירי הדלק פוגעים בשכבות נרחבות מאוד. הנשיא החדש הודיע כי צריך לבחון מחדש את מחירי הדלק הנמוכים, אבל עד כה לא עשה דבר.
הדלק והלחם הם רק שני אינדיקטורים למצב הכלכלי באיראן. ברחבי המדינה פורצות על בסיס יומי שביתות של סקטורים שונים בדרישה להעלאות שכר בשל גל עליות המחירים. בינתיים הנשיא פזשכיאן לא הכריז על תוכנית כלכלית חדשה, זה תלוי לא מעט בכסף זר שצריך להיכנס למדינה, מה שמחזיר את הכדור למנהיג העליון. הוא זה שצריך להחליט האם פניה של איראן להידברות בעניין הגרעין כדי למנוע קריסה כלכלית.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם