תומכי חזבאללה נושאים דגל עם תמונתו של חסן נסראללה בהלוויה של בכיר הארגוון אבראהים קביסי שחוסל על ידי חיל האוויר בביירות. 25 בספטמבר 2024 (צילום: AP Photo/Hassan Ammar)
AP Photo/Hassan Ammar

מעבר לגבול בעולם הערבי לא מבכים את לכתו של נסראללה

חגיגות פרצו ברחבי המזה"ת בעקבות האפשרות שמנהיג חזבאללה חוסל ● איראן מתווכת בחשאי בין רוסיה לחות'ים להעברת טילים נגד ספינות ● התפרצות של מחלת הכולרה בסודן היא רק אחת מתופעת הלוואי הנוראיות של מלחמת האזרחים ● מפקחי סבא"א לא יחזרו לפקח על אתרי הגרעין באיראן ● והשבוע ב-1970: נשיא מצרים גמאל עבד אל-נאצר מת מהתקף לב ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

חגיגות ברחבי המזה"ת בעקבות חיסול נסראללה

בלילה בין שישי לשבת, אחרי שנפוצו השמועות על חיסולו האפשרי של מזכ"ל חזבאללה חסן נסראללה, החלו הפעילים הסורים באידליב, פאתי חלב וערים נוספות לחלק ממתקים לכבוד האירוע המשמח.

יותר מאוחר, המואזינים עלו לצריחי המסגדים על מנת להודות לאללה על כך שפטר אותם מעונשו של זה. בלוגרים סוריים צייצו שהם מצטערים רק על דבר אחד – שהסורים לא סיימו את המלאכה הזאת בעצמם.

בסוריה ההרוסה זוכרים לנסראללה היטב את ההתערבות הצבאית, את הרצח ההמוני, את חטיפות הנשים והרעבת האוכלוסייה. כך גם במדינות ערביות סוניות אחרות: נסראללה וארגונו נתפסים בתור אויב

בסוריה ההרוסה זוכרים לנסראללה היטב את ההתערבות הצבאית, את הרצח ההמוני, את חטיפות הנשים והרעבת האוכלוסייה. כך גם במדינות ערביות סוניות אחרות: נסראללה וארגונו נתפסים בתור אויב, אולי אף אויב מר יותר מאשר ישראל.

עוד לפני ניסיון החיסול – כרגע אין עדיין הודעה רשמית על מותו של נסראללה, למרות שמסתמן שזה המצב – במזרח התיכון הערבי הסוני רבים תקפו את נסראללה, ייחלו למותו והאשימו אתו בכך שהוא הרס את לבנון וסיבך אותה במלחמה נוספת עם ישראל.

המגיש המצרי אברהים עיסא תקף את חזבאללה בשידור חי והאשים אותו בכך שהוא לא שאל את הלבנונים, לא שאל את המדינות הערביות, וכמו חמאס – נכנס למלחמה על דעת עצמו כאשר הוא מונע על ידי האינטרסים זרים.

מגיש המצרי תקף את חזבאללה בשידור חי והאשים אותו בכך שהוא לא שאל את הלבנונים, לא שאל את המדינות הערביות, וכמו חמאס – נכנס למלחמה על דעת עצמו כאשר הוא מונע על ידי האינטרסים זרים

עיסא הגיב להאשמות של חזבאללה נגד מצרים שלדברי בכירי הארגון "אינה פותחת את שעריה ואינה נלחמת בישראל" ולמעשה שירטט מפת אינטרסים שאין ברורה ממנה: חזבאללה הינו גרורה איראנית והמלחמה שלו נגד ישראל היא על אחריותו בלבד.

אומרים שהזמן טס כשנהנים, אך מעמדו של נסראללה בעולם הערבי בשנים שחלפו מאז 2006 התדרדר מאוד בעקבות מעורבותו במלחמת האזרחים בסוריה לצידו של בשאר אל-אסד ותומכיו האיראניים. ההגמוניה האיראנית במזרח התיכון דווקא התחזקה מאז, ואולי דווקא בעקבות כך הפופולריות של חזבאללה בעולם הערבי נפגעה מאוד.

במצרים, מרוקו, מדינות המפרץ ומדינות אחרות צחקו בקול רם בעקבות "מתקפת הביפרים" ולעגו לתגובה החלושה של חזבאללה והאיראנים. זה לא אומר שמזרח התיכון בצד של ישראל בעימות הזה, אך מה שברור לחלוטין הוא שגם חזבאללה אינו הופך "לטוב" רק בגלל שהוא נלחם עתה בישראל.

גם בלבנון עצמה התמונה בהירה וברורה מאוד: ברובעים הנוצריים של ביירות, בזחלה בבקעה ובכפרים של הנוצרים סירבו לארח את הפליטים מהדרום, בעוד שבטריפולי הסונית הכריחו אותם לקלף את המדבקות עם דיוקנו של נסראללה מרכבם.

ברובעים הנוצריים של ביירות ובכפרים של הנוצרים סירבו לארח את הפליטים מהדרום, בעוד שבטריפולי הכריחו אותם לקלף את המדבקות עם דיוקנו של נסראללה מרכבם

כרגע המזרח התיכון מתבונן בתמונות ההרס מרובע הדאחייה ומסרב להתרגש: דאחייה איננה עזה. את החיבור הזה עושים בנתיים בעיקר במערב, במעוזים האנטי-קולוניאליסטים באוניברסיטאות הגדולות בארה"ב ובבריטניה.

אך גם האדישות הזאת לגורלו של חזבאללה יכולה בכל רגע להתחלף ברגשות אחרים: אם ישראל תעשה את הטעות הקריטית ותתחיל במבצע קרקעי בלבנון, זה יקל מאוד על יחסי הציבור הגרועים של חזבאללה ויאפשר לארגון הטרור לגייס שוב אלפי צעירים נלהבים תחת הדגל של "מאבק בכיבוש הישראלי" שאיננו מתקיים בלבנון מאז שנת 2000.

אם ישראל תעשה את הטעות הקריטית ותתחיל במבצע קרקעי בלבנון, זה יקל מאוד על יחסי הציבור הגרועים של חזבאללה ויאפשר לארגון הטרור לגייס שוב אלפי צעירים נלהבים תחת הדגל של "מאבק בכיבוש הישראלי"

אם ישראל תכנס מרצונה שוב למלכודת הזאת, היא שוב תהפוך ל"איש הרע" שיש להתלכד במאבק נגדו. התפתחות כזאת תשחק את אפקט ההרתעה שהושג בשבועות האחרונים בזירה ותפורר את הברית השקטה בין ישראל למדינות ערב המתונות שכאמור, לא מזילות דמעה כיום על הרוצח האכזרי שאולי כבר לא נמנה עם החיים.

זירת אחת הפגיעות בהפצצת חיל האוויר ברובע הדאחייה, שיועדה לפגוע במפקדה הראשית של חזבאללה, 27 בספטמבר 2024 (צילום: Fadel ITANI / AFP)
זירת אחת הפגיעות בהפצצת חיל האוויר ברובע הדאחייה, שיועדה לפגוע במפקדה הראשית של חזבאללה, 27 בספטמבר 2024 (צילום: Fadel ITANI / AFP)

איראן מתווכת בשיחות חשאיות בין רוסיה לחות'ים

על פי דיווח של "רויטרס", איראן מתווכת בין רוסיה למורדים החות'ים בתימן להעברת טילים נגד ספינות מסוג יאחונט. העברת הטילים עלולה להגביר משמעותית את האיום על ספינות מסחר וכלי שיט צבאיים בים האדום. ללא ספק, מדובר במהלך משנה מציאות, אם הוא אכן ייצא לפועל.

על פי דיווח של "רויטרס", איראן מתווכת בין רוסיה לחות'ים בתימן להעברת טילים נגד ספינות מסוג יאחונט. העברת הטילים עלולה להגביר משמעותית את האיום על ספינות מסחר וכלי שיט צבאיים בים האדום

טילי יאחונט מהווים איום משמעותי בשל יכולותיהם המתקדמות. אלה הם טילי שיוט על-קוליים נגד ספינות, המסוגלים לטוס במהירות של יותר מפי-2 ממהירות הקול ובגובה נמוך מעל פני הים, מה שמקשה על גילויים ויירוטם.

בעבר, כבר היו דיווחים על כוונות רוסיה למכור טילים אלה לחות'ים בתימן. לפני מספר שבועות ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח לראשונה כי רוסיה שוקלת להעביר טילי יאחונט לחות'ים, מה שעורר דאגה רבה בקהילה הבינלאומית בשל הפוטנציאל להסלמה משמעותית של המתיחות באזור ים סוף והמפרץ הפרסי.

בתחילת השנה, משלחת חות'ית בכירה ביקרה לראשונה במוסקבה והתווספה לרשימה של ארגוני טרור אחרים שנוהגים לפקוד את רוסיה – חמאס, חזבאללה, הג'יהאד האסלאמי והטאליבן.

ישראל טרם הגיבה לדיווחים אלה, למרות שמדובר בהעברה של נשק מתקדם מרוסיה, המנהלת יחסים דיפלומטיים מלאים עם ישראל, לארגון טרור מסוכן שנשבע לפגוע ואף להשמיד את ישראל.

נראה כי ראש הממשלה בנימין נתניהו – שתמיד ממהר לבקר מנהיגים באיחוד האירופי ובארצות הברית שלטעמו לא מספיק תומכים בישראל – מהסס להגיב לחדשות על מעורבות רוסית במכירות נשק לשלוחים של איראן ולאיראן עצמה.

נראה כי נתניהו – שתמיד ממהר לבקר מנהיגים באיחוד האירופי ובארצות הברית שלטעמו לא מספיק תומכים בישראל – מהסס להגיב לחדשות על מעורבות רוסית במכירות נשק לשלוחים של איראן ולאיראן עצמה

התפרצות מחלת הכולרה בסודן

משברים בריאותיים חמורים ביותר מתרחשים בדרום דארפור שבסודן, אך הקהיליה הבינלאומית מגיבה באדישות והסיוע הבינלאומי בשלב זה דליל מאוד.

ארגון "רופאים ללא זכויות" הבינלאומי הודיע כי התמותה בקרב תינוקות, נשים הרות ואימהות טריות הולכת וגדלה בממדים "מחרידים" בעקבות קריסת מערכות בריאותיות בחבל ארץ זה.

סודן נכנסה למעגל הלחימה באפריל שנה שעברה ומאז ראשי צבא סודאן נלחמים על השליטה במדינה באנשי כוח התגובה המהיר, כוח צבאי שגדל מתוך מיליציות ג'נג'וויד האסלאמיסטיות שהיו בשירות משטרו של הרודן עומר אל-בשיר שהודח בשנת 2019.

סודני במרפאת כולרה בדרום סודן (צילום: AP Photo/Sam Mednick)
סודני במרפאת כולרה בדרום סודן (צילום: AP Photo/Sam Mednick)

בינתיים משרד הבריאות הסודני מדווח על כ-430 בני אדם שמתו כתוצאה מסיבוכי מחלת הכולרה במהלך חודש אוגוסט. כ-14,000 נדבקו במחלקה המסוכנת בעקבות חשיפה למקורות מים מזוהמים ומגע עם חולים אחרים.

במהלך העצרת הכללית של האו"ם קרא נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לשני הצדדים הנלחמים בסודן להפסיק את הלחימה לאלתר ולהתחיל במו"מ. כמו במקרים אחרים, לא נראה שהקריאה הזאת תענה בנכונות להפסקת אש ומעבר לפסים של דיפלומטיה.

ביידן קרא לשני הצדדים הנלחמים בסודן להפסיק את הלחימה לאלתר ולהתחיל במו"מ. כמו במקרים אחרים, לא נראה שהקריאה הזאת תענה בנכונות להפסקת אש ומעבר לפסים של דיפלומטיה

מפקחי סבא"א לא יחזרו לפקח על אתרי הגרעין באיראן

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) נכשלה בניסיונותיה לשכנע את איראן לבטל את האיסור על מפקחי העשרת אורניום באתרים הגרעיניים שלה שנמשכת כבר מספר חודשים. ראש הסוכנות רפאל גרוסי אמר לרויטרס כי "הרכבת הזו כבר עזבה את התחנה".

סבא"א גינתה בחריפות לפני שנה את צעד זה של איראן, המכונה "ביטול הסמכה", וקראה לו "מכה רצינית מאוד" ליכולתה לבצע ביקורות משמעותיות במתקנים הגרעיניים במדינה.

איראן ממשיכה להעשיר אורניום לרמה של עד 60% – קרוב לרמה הנדרשת לנשק גרעיני (90%). על פי דוח סבא"א מאוגוסט, לאיראן יש מספיק אורניום מועשר ברמה זו ליצור כמעט ארבע פצצות גרעיניות.

ראש מחלקת האנרגיה הגרעינית של איראן מוחמד אסלאמי עם ראש סבא"א רפאל גרוסי במסיבת עיתונאים באיספהאן, 7 במאי 2024 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
ראש מחלקת האנרגיה הגרעינית של איראן מוחמד אסלאמי עם ראש סבא"א רפאל גרוסי במסיבת עיתונאים באיספהאן, 7 במאי 2024 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)

בסוכנות מקווים לחדש מגעים עם הנשיא החדש מסעוד פזשכיאן על מנת לקדם את חזרתם של הפקחים למדינה, אך אינם תולים בזה יותר מדי תקוות.

כאשר ברקע המלחמה המתמשכת בעזה והמלחמה האזורית שעלולה לפרוץ בעקבות ההסלמה בלבנון, נראה שהנושא החשוב הזה אינו זוכה לסיקור משמעותי בתקשורת ולדיונים חיוניים בארה"ב, אירופה או ישראל. ניתן לומר שהעולם איבד שליטה על נושא הגרעין האיראני, והדהירה האיראנית לפצצה נמשכת ללא כל פיקוח.

השבוע במזרח התיכון: נאצר מת מהתקף לב

ב-28 בספטמבר 1970, הלך לעולמו בגיל 52 נשיא מצרים גמאל עבד אל-נאצר. באותו ערב כל תחנות הרדיו והטלוויזיה קטעו את שידוריהן. בשעה 18:15 סגן הנשיא אנואר סאדאת פנה לאומה בקול רווי דמעות, והכריז על מותו של נאצר.

"הרפובליקה הערבית המאוחדת, האומה הערבית והאנושות כולה איבדו את אחד האנשים היקרים והכנים ביותר", אמר אז סאדאת, מי שכעבור זמן קצר יירש את נאצר ויהפוך לנשיא מצרים

"הרפובליקה הערבית המאוחדת, האומה הערבית והאנושות כולה איבדו את אחד האנשים היקרים והכנים ביותר", אמר אז סאדאת, מי שכעבור זמן קצר יירש את נאצר ויהפוך לנשיא מצרים.

יום קודם לכן, נאצר היה עסוק בפעילות דיפלומטית והצליח להשיג הפסקת אש בין חוסיין מלך ירדן לבין יאסר ערפאת, מנהיג אש"ף – ובכך שם קץ לסכסוך שנודע בשם "ספטמבר השחור".

גל אבל פומבי שטף את מצרים. גברים, נשים וטף נראו בוכים בצער עמוק ברחובות קהיר. לאורך הלילה, המונים נעו לעבר ביתו של נאצר ולארמון הנשיאות, מסרבים להאמין כי מנהיגם איננו.

ביום הלוויה, ארונו של נאצר – עטוף בדגל מצרים – הובל על גבי תותח שנמשך על ידי שמונה סוסים, מוקף ב-40 גנרלים. מיליוני אבלים ליוו את התהלוכה לאורך 15 קילומטר, קוראים "יחי נאצר" ו"אין אלוהים מלבד אללה".

ביום הלוויה, ארונו של נאצר – עטוף בדגל מצרים – הובל על גבי תותח שנמשך על ידי שמונה סוסים, מוקף ב-40 גנרלים. מיליוני אבלים ליוו את התהלוכה לאורך 15 קילומטר, קוראים "יחי נאצר" ו"אין אלוהים מלבד אללה"

כך נפרדה מצרים מהאיש שהוביל את הפיכת הקצינים ב-1952, הלאים את תעלת סואץ ב-1956 ושלט ביד ברזל במשך 16 שנים. נאצר, שידע ניצחונות מזהירים וכישלונות מרים, גם במלחמת ששת הימים וגם במלחמה בתימן, הפך מהר מאוד לאגדה בחייו, מנהיג נערץ בעיני מיליוני מצרים שנזכרים בתקופתו בנוסטלגיה – גם אם רובם לא היו עדיין בחיים בעידן הזה.

יורשו של נאצר אנואר סאדאת לקח את מצרים לכיוון אחר לחלוטין: הוא התרחק מברית המועצות והתקרב לארצות הברית, הכריז על ניצחונו במלחמת אוקטובר (מלחמת יום הכיפורים) וחתם על הסכם שלום היסטורי עם מדינת ישראל.

עוד 1,482 מילים
סגירה