שבוע לאחר שחסן נסראללה חוסל, מריאם יונס, בת 29, בתו של מפקד לשעבר בצבא דרום לבנון מהעדה המרונית, אמרה כי חיסול מנהיג חזבאללה "יצר הזדמנות שתמיד חלמנו עליה אך מעולם לא חשבנו שהיא אפשרית".
בעוד שהדור הצעיר שגדל בישראל מוכן לדבר בפומבי על חיסולו של נסראללה, המבוגרים — הגברים שלחמו בצבא דרום לבנון או אלו עם קרובי משפחה בלבנון — מהססים לדבר בגלוי.
חלקם חוששים לביטחון משפחותיהם בדרום לבנון; אחרים ממוקדים בניסיונות להביא אספקה לכפרים הנוצריים המבודדים, כמו רמיש, הקרובים לגבול עם ישראל ונמצאים תחת אש.
"יום אחד, אני אדבר", אמר קצין לשעבר בצבא דרום לבנון בצפון ישראל שביקש ששמו לא יוזכר. "אבל כרגע, זה מסוכן מדי". אדם נוסף, שהיה בעבר מחובר לצבא דרום לבנון, אמר כי ישראל "צריכה לחסל את חזבאללה אחת ולתמיד".
יונס, שגדלה בעיירה קטנה בצפון ישראל, אמרה שהיא נמצאת בעמדה ייחודית לדבר על מה שמתרחש כעת בלבנון ובישראל. היא גאה מאוד במדינה המאמצת שלה ש"אהבה אותה מיד" לאחר שהיא ומשפחתה הגיעו כפליטים בשנת 2000. אך היא מתגעגעת לבקר שוב במולדתה, לבנון.
"רוב הלבנונים רואים בחזבאללה גוף זר שעובד עבור איראן ולא עבור העם הלבנוני", היא אמרה לזמן ישראל במהלך שיחת וידאו לאחרונה.
יונס, שגדלה בעיירה קטנה בצפון ישראל, נמצאת בעמדה ייחודית לדבר על מה שמתרחש כעת בלבנון ובישראל. לדבריה, "רוב הלבנונים רואים בחזבאללה גוף זר שעובד עבור איראן ולא עבור העם הלבנוני"
כיום, היא לומדת לתואר שני בתקשורת פוליטית באוניברסיטת בר אילן, והיא חברה בארגון "שראקה", עמותה ששמה בערבית פירושו "שותפות", שנוסדה בעקבות הסכמי אברהם ב-2020. בסרטונים שלה באנגלית היא רהוטה ומדויקת; בערבית, היא מדברת על התרבות הישראלית בסגנון משכנע ומהנה.
הפוסטים החיוביים שלה ברשתות החברתיות — בערבית במבטא לבנוני — זכו למאות אלפי צפיות ברחבי העולם, כולל במצרים, סוריה ולבנון. היא מעדיפה סרטונים תרבותיים על חגים ומקומות מיוחדים בישראל, כולל כנסיית הקבר בירושלים ומסעדות רחוב בתל אביב. היא רוצה שאנשים דוברי ערבית יבינו את ישראל. היא רוצה שכולם יבינו את נקודת המבט הלבנונית על חזבאללה.
"כמובן שאני מקבלת הודעות שנאה", היא אמרה. חלקם מקללים אותה, אך רבים, בהודעות פרטיות, תומכים בסתר בעבודתה. היא אינה חוששת לביטחונה האישי, אך מודאגת ממשפחתה שעדיין נמצאת בלבנון, שכן בעוד שהעם הלבנוני חש הקלה על כך שחזבאללה ספג אבידות, הארגון נותר "קבוצת טרור שעשויה לחפש נקמה".
'כמעט אף אחד לא מכיר אותנו'
יונס הייתה בת חמש כאשר אביה נמלט מדרום לבנון עם אלפי חיילים נוספים של צבא דרום לבנון ומשפחותיהם, מיד לאחר שצה"ל נסוג מאזור הביטחון במאי 2000.
אזור הביטחון היה כ-24 קילומטרים רוחבו, שבו ניסו צה"ל וצבא דרום לבנון למנוע מטרוריסטים פלסטינים וחזבאללה להתקרב לגבול הישראלי. "לצערי, ישראל נסוגה ללא כל הסכם", אמרה יונס. "היינו צריכים לברוח כי חזבאללה אמר, 'אנחנו נשחט אתכם במיטותיכם'".
הוריה של יונס "חלמו לחזור ללבנון", אך היא וילדים נוספים של אנשי צבא דרום לבנון "השתלבו מאוד בחברה הישראלית, דיברו עברית באופן מושלם, וחגגו את החגים היהודיים עם חברים"
בישראל, יונס גדלה וצפתה בתוכניות טלוויזיה לבנוניות ובחדשות לבנוניות, כך סיפרה, להורים ש"חלמו לחזור ללבנון". עם זאת, היא וילדים נוספים של אנשי צבא דרום לבנון "השתלבו מאוד בחברה הישראלית, דיברו עברית באופן מושלם, וחגגו את החגים היהודיים עם חברים".
הכנסת העבירה חוק שהעניק אזרחות לכל חברי צבא דרום לבנון ובני משפחותיהם בשנת 2004, ארבע שנים לאחר נסיגת צה"ל. "אנחנו נחשבים כאחים לדם ולכן ישראל העניקה לנו אזרחות", אמרה יונס.
היא למדה בבית ספר עם תלמידים יהודים, והמורים תמיד ביקשו ממנה "לספר את הסיפור שלנו", דבר שהוריה גם עודדו אותה לעשות. כיום היא מרגישה שהיא "קול" עבור נוצרים מרונים, "עם ילידי בלבנון". היא גם רוצה לדבר על צבא דרום לבנון כי "כמעט אף אחד לא מכיר אותנו".
אירוניה של ההיסטוריה
מאז 8 באוקטובר 2023, כוחות חזבאללה תקפו יישובים בצפון ישראל ועמדות צבאיות לאורך הגבול כמעט מדי יום, לטענתם כתמיכה בחמאס ומלחמתו בעזה. עד כה, התקיפות הביאו לעשרות הרוגים, אזרחים וחיילים.
יונס אמרה כי יש אירוניה בכך שחזבאללה טוען שהוא נלחם במלחמה נגד ישראל בתמיכה בחמאס, כאשר בין השנים 1984 ל-1990, הפלסטינים, שהם מוסלמים סונים, נלחמו בחלק מתומכי חזבאללה, שהם מוסלמים שיעים.
יונס הדגישה שישראל נלחמת במלחמות נגד חזבאללה, ולא נגד לבנון. "יש לכנות את הסכסוכים הללו 'מלחמות ישראל-חזבאללה' ולא 'מלחמת לבנון השלישית'"
באותה תקופה, גם הנוצרים בצבא דרום לבנון נלחמו נגד סיעות מוסלמיות שונות. מלחמת האזרחים התפרצה בשנת 1975, והתרחבה עד שהקיפה מגזרים שלמים בחברה הלבנונית, ונמשכה עד שנת 1990.
כיום, מוערך שלבנון מורכבת מכ-60% מוסלמים — מחולקים כמעט שווה בשווה בין שיעים וסונים; 30% נוצרים — רובם מרונים ואורתודוקסים יוונים; והיתר 10% דרוזים ומיעוטים אחרים. מדובר בדמוקרטיה שבירה.
יונס הדגישה שהיא רוצה להבהיר כי ישראל נלחמת במלחמות נגד חזבאללה, ולא נגד לבנון, ואמרה כי יש לכנות את הסכסוכים הללו "מלחמות ישראל-חזבאללה" ולא המלחמה השנייה ועכשיו השלישית בלבנון, כפי שכבר נוטים לכנות אותה.
המלחמה הראשונה בלבנון ב-1982 הייתה "הרבה יותר מורכבת", אמרה יונס, ולא ניתן לקרוא לה מלחמה נגד חזבאללה, שכן קבוצת הטרור צברה כוח רק בשנות ה-90.
לפי יונס, המלחמה הנוכחית עשויה להיות ההזדמנות הנדרשת כדי לאלץ את חזבאללה לוותר על נשקו, ולאפשר לרשויות הלבנוניות להיות הסמכות היחידה בלבנון
המלחמה הנוכחית עשויה להיות ההזדמנות הנדרשת כדי לאלץ את חזבאללה לוותר על נשקו, היא אמרה, ולאפשר לרשויות הלבנוניות להיות הסמכות היחידה בלבנון. לבנון וישראל דומות, הוסיפה יונס, "ושתיהן רוצות שלום".
תומך במיעוטים
ג'ונתן אל-ח'ורי, בן 32, נמלט מלבנון כפליט עם משפחתו, חברים לשעבר בצבא דרום לבנון, כשהיה בן תשע וגדל בחיפה. הוא מרצה בציבור התומך בישראל כחלק מהקהילה הלהט"בית.
אל-ח'ורי אמר לזמן ישראל שהוא "בחוץ כבר יותר מעשור" ולכן אינו חושש לדבר בפומבי. למרות זאת, רבים מהלבנונים "פוחדים מנקמה מצד מחבלי חזבאללה שעדיין ממוקמים בדרום לבנון".
"אנחנו מדברים על אלפי חיילי חזבאללה", הוא אמר. "אני לא קורא להם רק 'מחבלים', כי הם פועלים כצבא, עם יכולות שעולות על אלה של הצבא הלבנוני".
"הרבה לבנונים יודעים שחזבאללה גרם להתמוטטות הכלכלה והחיים בלבנון. הכול תקוע — פוליטית, כלכלית ואסטרטגית — בגלל חזבאללה"
למרות שהם לא מדברים בפומבי, אמר אל-ח'ורי, "הרבה לבנונים יודעים שחזבאללה גרם להתמוטטות הכלכלה והחיים בלבנון". "הכול תקוע — פוליטית, כלכלית ואסטרטגית — בגלל חזבאללה", הוא אמר. "נסראללה וחזבאללה הטילו אימה על העם הלבנוני מאז שנות ה-80".
כשאנשים התנגדו לחזבאללה, נסראללה חיסל אותם, אמר אל-ח'ורי. כעת, הוא מקווה, התהפך הגלגל.
ההתחלה של גל התנגדות שקט לחזבאללה החלה לאחר הפיצוץ הגדול בנמל ביירות בשנת 2020. הפיצוץ גרם למותם של יותר מ-200 אנשים, פצע אלפים והותיר 300,000 בני אדם חסרי בית.
מאז, כאשר לוחמי חזבאללה התחילו להיהרג בתימן, עיראק וסוריה, אמר אל-ח'ורי שאנשים החלו להיות מודעים לכך שארגון הטרור הוא "ההתנגדות האסלאמית 'בלבנון', ולא 'עבור' לבנון".
אל-ח'ורי טוען כי המלחמה כעת מספקת הזדמנות ללבנון ליצור קואליציה בין הלבנונים לישראלים שתוכל "להשיב את הריבונות ללבנון וליצור שלום מתמשך"
חזבאללה היה תמיד חלק מהחזון האימפריאליסטי של איראן להשתלט על המזרח התיכון, אמר אל-ח'ורי.
אבל חיסולו של נסראללה הוא "פריצת דרך", הוא אמר. המלחמה כעת מספקת הזדמנות ללבנון ליצור קואליציה בין הלבנונים לישראלים שתוכל "להשיב את הריבונות ללבנון וליצור שלום מתמשך".
מסר נבואי לנסראללה
יותר מ-40,000 אנשים בפלטפורמות מדיה חברתית שונות, כולל בלבנון, סוריה, ירדן ומצרים, צפו בסטפני ח'לילי אליאס בת ה-28, כשהיא מוסרת מסר פומבי בערבית המופנה לנסראללה בחודש יוני. "מי שהיו מפחידים ממך אינם עוד", אמרה אליאס למצלמה. "אפילו אתה, בסופו של דבר תלך, ולא תוכל להמשיך להפחיד אותנו".
אליאס, שגם היא נמלטה מלבנון עם משפחתה מצבא דרום לבנון כשהייתה בת ארבע, אמרה לזמן ישראל שכבר ביוני, כשהכינה את הסרטון, הייתה לה "תחושה חזקה לגבי נסראללה". היא האמינה שצה"ל "יחסל אותו במלחמה הזו, והפעם הוא לא ישרוד".
אליאס סיפרה כי כשהכינה את הסרטון הייתה לה "תחושה חזקה לגבי נסראללה". היא האמינה שצה"ל "יחסל אותו במלחמה הזו, והפעם הוא לא ישרוד"
בעוד שיונס לוקחת את הצופים לסיורים ברחבי ישראל, אליאס מפרסמת סרטונים מהבית שלה. כשצילמה את המסר שלה לנסראללה, היא לבשה חולצת פסים שחור-לבן קז'ואל אך אופנתית, והופיעה בלתי מאוימת כשהיא מדברת כאילו בשיחה אינטימית עם אחד ממנהיגי הטרור הידועים ביותר בעולם.
היא אמרה שמשפחתה, כמו גם "כולם שהיו בצבא דרום לבנון לשעבר, שמחים" שנסראללה כבר לא בין החיים. מותו נתן לה יותר תקווה, אך היא ציינה שהוריה מדגישים שהמלחמה עם חזבאללה לא הסתיימה — והיא לא צריכה להסתיים — עם מותו של נסראללה. "נלחמנו ב-2000 ואז ב-2006", היא אמרה. "זו המלחמה השלישית, ואנחנו חייבים לראות אותה עד סופה".
זמן קצר לאחר השבעה באוקטובר, אליאס פרסמה סרטון דובר ערבית שמסביר כיצד היא מרגישה לגבי טבח חמאס. הפוסט זכה ליותר ממיליון צפיות והוביל את המזכירה במכללת הקולינריה חֶשֶף בחיפה להופעות בטלוויזיה הישראלית.
בעוד שחלק מהאנשים דוברי הערבית תקפו אותה "בגלל שהאמת הציקה להם", אחרים עדיין שולחים לה הודעות ותומכים בסתר בדבריה.
לאורך הדרך אליאס התאהבה ביהדות והבינה שהיא רוצה שילדיה יגדלו כיהודים בישראל. "אנחנו חייבים להבין שאנחנו עם מיוחד, ואף כנסת, ממשלה או מלחמה לא ישנו את זה"
אליאס למדה בבית ספר דובר עברית וסבלה לעיתים מגזענות. "חלק מהילדים קראו לי מחבלת", היא אמרה, אך היו לה חברים יהודים והיא חיה בין יהודים. לאורך הדרך היא התאהבה ביהדות והבינה שהיא רוצה שילדיה יגדלו כיהודים בישראל.
בפברואר, אליאס פרסמה סרטון ברשתות החברתיות שתיעד את הגיור המרגש שלה. "אנחנו חייבים להבין שאנחנו עם מיוחד", היא אמרה. "ואף כנסת, ממשלה או מלחמה לא ישנו את זה".
בינתיים, כאשר יונס מהרהרת בעתיד בלבנון שמעבר לגבול, היא אמרה כי חיסולו של נסראללה "יצר חלל עצום". "מי יכול להיכנס לנעליו?" תהתה יונס. "אני מקווה שזו תהיה הדרך לחסל את חזבאללה ולאפשר לכוחות הלבנוניים להשתלט שוב על לבנון".
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם