כוח צה"ל בדרום לבנון על הגבול עם ישראל, 18 בפברואר 2025 (צילום: Jalaa MAREY / AFP)
Jalaa MAREY / AFP

צה"ל נערך לשהייה ממושכת בחמשת המוצבים שבדרום לבנון

הבוקר השלים צה"ל את נסיגת כוחותיו מדרום לבנון, למעט חמישה מוצבים שהקים, בעקבות "הבנות שקטות" שהושגו אחרי שישראל הציגה למתווכות את הפריסה האיטית יחסית של צבא לבנון באזורים שהיא מגדירה קריטיים ● גורם צבאי אומר לזמן ישראל: "נישאר שם עד שלא יהיה חזבאללה מדרום לליטני. אנחנו לא יודעים כמה זמן זה ייקח, אז כרגע אנחנו נמצאים שם ונערכים לשהייה ארוכה" ● פרשנות

לא בכדי תקפה ישראל ביומיים האחרונים בעומק שטח לבנון. ביום ראשון היו אלה מחסני נשק של  חזבאללה בבקעת הלבנון ואתמול (שני) חוסל סמוך לצידון פעיל חמאס מרכזי בזרוע הלבנונית של הארגון.

העיתוי לא מקרי: את המחסנים בבקעת הלבנון תקף חיל האוויר במהלך נאומו של מזכ"ל חזבאללה נעים קאסם, ואת הפעיל באור יום מצפון לליטני. שתי תקיפות בישורת האחרונה לפני הפינוי של צה"ל הבוקר מדרום לבנון, למעט חמשת המוצבים שאותם הגדירה ישראל שטח קריטי.

בנאום שלו ניסה קאסם – ללא ההתלהבות, שפת הגוף והתחכום של חסן נסראללה – להפיח רוח חיים במחאה הלבנונית על הנוכחות הישראלית בדרום לבנון.

בנאום שלו ניסה קאסם – ללא ההתלהבות, שפת הגוף והתחכום של חסן נסראללה – להפיח רוח חיים במחאה הלבנונית על הנוכחות הישראלית בדרום לבנון

בשתי התקיפות הללו, ישראל העבירה מסר לשני הגורמים הבעייתיים מבחינתה בלבנון – חזבאללה וחמאס – שקוראים תיגר על ההסכמות השקטות בין הנשיא החדש ג'וזף עאון לארצות הברית, צרפת וישראל.

מזכ"ל חזבאללה נעים קאסם נושא דברים ב-30 באוקטובר 2024; הצילום נלקח מתוך שידורי אל-מנאר (צילום: Al-Manar / AFP)
מזכ"ל חזבאללה נעים קאסם נושא דברים ב-30 באוקטובר 2024; הצילום נלקח מתוך שידורי אל-מנאר (צילום: Al-Manar / AFP)

העובדה שישראל משאירה נוכחות בדרום לבנון, היא למעשה הכרה של כל השחקנים שכללי המשחק השתנו, והחשוב ביותר: חזבאללה לא יכול לאיים יותר על ישראל.

בצר לו, ובתקווה להלהיט את הרוחות הפנים-לבנוניות על הפרת הריבונות, חזבאללה מפנה את הזעם כלפי הממשל החדש בלבנון, אלא שגם הוא,  בראשות הנשיא עאון, משדר כבר כמה שבועות שמה שהיה בלבנון, לא יהיה עוד.

זה קרה בסוף השבוע האחרון עם איסור הנחיתה שהוציאה רשות התעופה הלבנונית למטוסים של חברת "מהאן אייר" האיראנית. חזבאללה ניסה להפגין כוח עם הפגנות וחסימת כביש הגישה לשדה התעופה, אבל נתקל בפעולה נחרצת מאוד של צבא לבנון, שפיזר את המפגינים בכוח ובגז מדמיע. בתגובה העלו המפגינים רכב של כוח האו"ם באש.

חזבאללה ניסה להפגין כוח עם הפגנות וחסימת כביש הגישה לשדה התעופה, אבל נתקל בפעולה נחרצת מאוד של צבא לבנון, שפיזר את המפגינים בכוח ובגז מדמיע

התמונות הללו זכו לתהודה בעולם, ואולי היה לכך חלק בהחלטה השקטה של כל השחקנים המעורבים בהסכם הפסקת האש, להיענות לדרישה הישראלית להישאר בחלקים של דרום המדינה.

הפגנות של תומכי חזבאללה בביירות, לבנון, 7 בפברואר 2025 (צילום: AP Photo/Bilal Hussein)
הפגנות של תומכי חזבאללה בביירות, לבנון, 7 בפברואר 2025 (צילום: AP Photo/Bilal Hussein)

חזבאללה מבחינתו מתקשה להתרגל למצב החדש של התנהלות קשוחה מצד צבא לבנון וגורמי הממשל החדשים, ובמיוחד בשדה התעופה הבינלאומי רפיק אל-חרירי של ביירות.

במשך שנים הארגון השיעי שלט בשדה התעופה הזה והיה בפועל הגורם המפקח. כעת, לפי פרסומים זרים, האיראנים וחזבאללה נאלצים לעבור בידוק קפדני. זה כולל גם את הדיפלומטים האיראניים, בכדי לוודא שהם לא מבריחים כסף לחזבאללה.

בישראל מודעים היטב למשימה המורכבת של הנשיא עאון, ובמיוחד בכל הקשור להמשך הנוכחות של צה"ל בלבנון.

גורם ישראלי ששוחח עם זמן ישראל כינה את זה "הבנות שקטות" שהושגו אחרי שישראל הציגה למתווכות את הפריסה האיטית יחסית של צבא לבנון באזורים שהיא מגדירה קריטיים – אם כי לא ברור עד מתי כוחות צה"ל ישהו שם. הסעיף הזה נותר מעורפל, אין קביעת מועד אלא שיח על מצב עתידי.

גורם ישראלי ששוחח עם זמן ישראל כינה את זה "הבנות שקטות" שהושגו אחרי שישראל הציגה למתווכות את הפריסה האיטית יחסית של צבא לבנון באזורים שהיא מגדירה קריטיים

כוחות צה"ל על גבול לבנון, 17 בפברואר 2025 (צילום: Jalaa MAREY / AFP)
כוחות צה"ל על גבול לבנון, 17 בפברואר 2025 (צילום: Jalaa MAREY / AFP)

גורם צבאי בכיר אמר אתמול: "בחמשת המוצבים האלה נישאר עד שנבין שהתמונה שצריכה להיות היא שאין חזבאללה מדרום לליטני, זו המלצה שלנו. אנחנו לא יודעים כמה זמן זה ייקח, אז כרגע אנחנו נמצאים שם ונערכים לשהייה ארוכה, בכפוף כמובן להנחיות דרג מדיני".

"בחמשת המוצבים האלה נישאר עד שנבין שהתמונה שצריכה להיות היא שאין חזבאללה מדרום לליטני, זו המלצה שלנו. אנחנו לא יודעים כמה זמן זה ייקח, אז כרגע אנחנו נמצאים שם ונערכים לשהייה ארוכה"

בצה"ל מודעים היטב למשמעויות של מוצבים ישראלים בלב אוכלוסייה שיעית ברובה. ניסיון העבר בלבנון מוכיח כי מה שהתחיל כזמני הפך אט-אט לקבוע – ואחר כך למטרה. ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק כינה את התהליך הזה "יצא כיסא, נכנס שולחן; יצא שולחן, נכנס סלון".

עוד 561 מילים ו-1 תגובות
סגירה