סטטיסטיקות עגומות על הזינוק החד בתקריות האנטישמיות מאז מתקפת חמאס ב־7 באוקטובר 2023 ממשיכות לככב בכותרות בבריטניה. אך עבור אחד המומחים הבולטים במדינה בנושא האנטישמיות, הנתונים אומנם מטרידים – אך אינם מפתיעים כלל.
פרופסור דיוויד הירש מזהה דפוס הנמשך כבר יותר משני עשורים, מאז הוועידה האנטישמית הידועה לשמצה של האו"ם בדרבן בשנת 2001 והשקת קמפיין החרם, משיכת ההשקעות והסנקציות (BDS) בבריטניה. "אני חושב שישנה הנחה ש־7 באוקטובר הוא אירוע מכונן, ואני קצת ספקן לגבי זה", אומר הירש, מנכ"ל המרכז הלונדוני לחקר האנטישמיות העכשווית, בריאיון לזמן ישראל.
רמת התקריות האנטישמיות בבריטניה עשויה להיות גבוהה בהרבה כיום, אך האיום "רתח מאז תחילת המאה", אומר הירש. עם זאת, הוא מכיר בכך שיהודים רבים בבריטניה חוו בעקבות 7 באוקטובר מה שהוא מכנה "שינוי תרבותי" – תחושה כי "מרחבים חברתיים" שבהם הרגישו בנוח בעבר אינם מזמינים עוד.
השפעתו המתמשכת של קורבין על מפלגת הלייבור ניכרת, כפי שגילו הפעילים הנאבקים באנטישמיות, בעוינות הגוברת כלפי ישראל במעגלים רבים מאז מתקפת 7 באוקטובר
לדבריו, מדובר בתחושה שהייתה כבר מוכרת למי שנתקלו בעבר ביטויים החריפים של האקטיביזם האנטי־ישראלי. למשל, הוא מציין אקדמאים יהודים באיגוד המרצים הבריטי (UCU) בעת שקמפיין החרם האקדמי צבר תאוצה בסוף שנות ה־2000, וכן חברים יהודים במפלגת הלייבור לאחר בחירתו של מנהיגה לשעבר מהשמאל הרדיקלי ג'רמי קורבין, בשנת 2015.
השפעתו המתמשכת של קורבין על מפלגת הלייבור ניכרת, כפי שגילו הפעילים הנאבקים באנטישמיות, בעוינות הגוברת כלפי ישראל במעגלים רבים מאז מתקפת 7 באוקטובר.
"תמיד חשבתי שהסכנה המרכזית בפוליטיקה של קורבין היא בכך שהיא נרמלה את האנטישמיות", הוא אומר, כשהיא שברה את ההסכמה שלאחר מלחמת העולם השנייה בפוליטיקה הבריטית, שלפיה "כל סוג של אנטישמיות נחשב למשהו שממוקם מחוץ לגבולות השיח הדמוקרטי".
לאחר 7 באוקטובר, החשש הזה התברר כנכון.
"רעיונות אנטישמיים [הפכו] למנורמלים", אומר הירש, על ידי אנשים בשמאל הקיצוני המתעקשים כי הם מתנגדים נחרצות לאנטישמיות. התוצאה, הוא מציין, היא ש"מה שיש לנו היום, יותר מכל דבר אחר, הוא הטענה כי ישראל – אחד הפרויקטים המרכזיים ביותר של העולם היהודי שלאחר השואה – רוצחת במכוון אלפי נשים וילדים ומבצעת רצח עם כמו שעשו הנאצים".
הטענה הזו, הוא אומר, מחייה את עלילת הדם העתיקה שלפיה יהודים רוצחים ילדים וזוממים להסתיר את פשעיהם.
אמונתו של הירש פשוטה ועקרונית: על אנשים לתקן תחילה את הפגמים בתוך המחנה שלהם. "אם מישהו מעורב בפוליטיקה, אז עליו להתמקד בפוטנציאל לאנטישמיות בתוך המחנה הפוליטי שלו"
הירש מכנה את הסכסוך בעזה כ"טרגדיה מוחלטת", מכיר בכך שילדים רבים נהרגו בו, ומציין כי יש מקום לשאול שאלות על האסטרטגיה של ישראל בעקבות 7 באוקטובר. עם זאת, הוא מתעקש כי קיים "הבדל עצום" בין מותם הטרגי של ילדים במהלך מלחמה לבין "ילדים שנרצחים במכוון במסגרת קמפיין להשמדת קבוצה מסוימת של אנשים, כפי שמגדירים אותם הרוצחים".
הירש, שלקח חלק מרכזי בקמפיין נגד החרם האקדמי על ישראל וכתב רבות על אנטישמיות בשמאל, מבקש להפריך את הרעיון שלשמאל יש מונופול על אנטישמיות. הוא מותח ביקורת על הנטייה, הן בשמאל והן בימין, להכחיש את קיומה של הבעיה במחנה הפוליטי שלהם תוך הפניית האצבע כלפי יריביהם. התחמקות זו, לדבריו, אינה אלא "דרך לא להתמודד עם האנטישמיות שסביבך".
"אני בא מהשמאל. תמיד היה לי ברור לחלוטין שהאנטישמיות בשמאל היא הבעיה החמורה ביותר עבורי כי היא הגיעה מתוך המשפחה הפוליטית שלי", אומר הירש. "היא הייתה סביבי, והבנתי אותה הרבה יותר טוב".
אמונתו של הירש פשוטה ועקרונית: על אנשים לתקן תחילה את הפגמים בתוך המחנה שלהם. "אם מישהו מעורב בפוליטיקה הימנית, אז במקום להתמקד באיום שמגיע מצד [השמאל], עליו להתמקד בפוטנציאל לאנטישמיות בתוך המחנה הפוליטי שלו", הוא אומר. אותו הדבר נכון גם לגבי מי שנמצא בשמאל, הוא מוסיף.
הירש מאמין שהפופולריות הגוברת של הפוליטיקה הפופוליסטית מהווה סכנה ייחודית. לדבריו, הפופוליזם אינו בהכרח אנטישמי, אך הוא מספק כר נוח להפצת רעיונות אנטישמיים
פופוליזם כמצע לאנטישמיות
הירש מאמין שהפופולריות הגוברת של הפוליטיקה הפופוליסטית מהווה סכנה ייחודית. לדבריו, הפופוליזם – המבוסס על הרעיון של אליטה סמויה ואינטרסנטית המנצלת את "העם" – אינו בהכרח אנטישמי, אך הוא מספק כר נוח להפצת רעיונות אנטישמיים.
הוא מצטט מחקר שפרסם בשנה שעברה יחד עם עמיתיו האקדמיים דניאל אלינגטון ולואיז כץ, שקבע כי אנטישמיות נפוצה הרבה יותר בקרב אנשים המאמינים בתיאוריות קונספירציה. זאת, בשל תפיסתם כי קיימת אליטה עולמית סמויה "שיושבת מאחורי המבנים הגלויים של החברה ומכוונת אותם" – ולכן הם נוטים להצדיק צעדים דרקוניים נגד יריביהם הפוליטיים.
"כל מי שיודע משהו על אנטישמיות יזהה מייד כיצד הרעיון של 'אליטה קוסמופוליטית גלובליסטית' הקשורה להון יכול ליצור קרקע פורייה לאנטישמיות", אומר הירש.
כפי שהירש מציין, הפופוליזם מופיע הן בגרסאות ימניות והן בגרסאות שמאליות. "אני חושב שהמצב בצרפת מאוד חמור", הוא אומר, בהתייחסו לשמאל הפופוליסטי בהנהגת ז'אן לוק מלנשון ולימין הפופוליסטי של מארין לה פן, המתחרים על השלטון. "שניהם מעוררי דאגה".
"אם תטען טענות הנתפסות כציוניות, במקצועות רבים תמצא את עצמך מודר לחלוטין – והתחומים שבהם זה קורה הולכים ומתרבים, במיוחד מאז 7 באוקטובר"
הירש סבור כי המצב של יהודי בריטניה מורכב. "אני חושב שבמובנים מסוימים, יהודים לא יודעים איך לתאר את מצבם, ולא יודעים איך לחשוב עליו", הוא אומר. יחד עם זאת, הוא מדגיש כי בריטניה עדיין נחשבת "לאחד המקומות הטובים ביותר לחיות בהם כיהודי".
עם זאת, הוא מזהיר מפני סובלנות הולכת ופוחתת כלפי מי שמביעים עמדות ציוניות בתחומי עיסוק שונים. "אם תטען טענות הנתפסות כציוניות, במקצועות רבים תמצא את עצמך מודר לחלוטין – והתחומים שבהם זה קורה הולכים ומתרבים, במיוחד מאז 7 באוקטובר", אומר הירש.
מצב זה כבר היה קיים במשך תקופה ממושכת באקדמיה, במיוחד במדעי החברה. "כעת זה נפוץ מאוד גם בעולם האומנויות ובמקצועות הטיפוליים, כמו עבודה סוציאלית, הוראה, ואף בתחומים כמו רפואה ומשפטים", הוא מוסיף.
אנחנו לא חיים ב־1933
בקצרה, אומר הירש, אלו הטוענים כי [האירועים האנטישמיים] "זה 1933 מחדש" טועים – אך גם אלו שמכחישים את קיום הבעיה טועים.
הוא מכיר בכך שאין תשובות פשוטות או פתרונות מהירים לבעיית האנטישמיות. "ישנה תרבות של אנטישמיות ואופני דיבור אנטישמיים שהשתרשו למדי", הוא אומר, ומוסיף כי אין גם הסכמה ציבורית רחבה שתוכל להנחות את מקבלי ההחלטות על מה נחשב לאנטישמיות.
"זה קשה לדרוש מבעלי תפקידים מנהלתיים לנקוט צעדים כשאין להם תמיכה ציבורית רחבה", ממשיך הירש, שמבהיר כי למרות זאת רבים מהם עדיין יכולים "לעשות הרבה יותר"
"אני חושב שיש בעיה דומה עבור בעלי סמכות – בין אם מדובר במוסדות אקדמיים, רשויות שידור או משטרת המטרופולין – שכן רבים מאוד סבורים שדברים שאנחנו עלולים לראות כאנטישמיים כלל אינם כאלה, ואף ימחו בתוקף אם ינסו להצר את צעדיהם", הוא אומר.
"זה קשה לדרוש מבעלי תפקידים מנהלתיים לנקוט צעדים כשאין להם תמיכה ציבורית רחבה", ממשיך הירש, שמבהיר כי למרות זאת רבים מהם עדיין יכולים "לעשות הרבה יותר".
הירש מותח ביקורת על כמה מהעמדות שאימצה הלייבור בראשות ראש הממשלה קיר סטארמר מאז עלייתה לשלטון ביולי האחרון. הוא מתנגד להחלטתה להחזיר את המימון לאונר"א, להגביל מכירות נשק מסוימות לישראל, ולהצהיר כי תכבד את צו המעצר של בית הדין הפלילי הבינלאומי נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו.
עם זאת, הוא משבח את התנגדותו הנחרצת של סטארמר לפופוליזם, ומציין כי לנוכח חששותיו מהסכנה שהפופוליזם מציב בפני היהודים, מדובר מבחינתו בהישג משמעותי.
"סטארמר התנצל בפני יהודי בריטניה ובפני המדינה על האנטישמיות בלייבור תחת קורבין. לא חשבתי שזה אפשרי, ובוודאי שלא כל כך מהר – כך שהוא מתחיל עם הרבה קרדיט"
הירש גם מציין לחיוב את פועלו של סטארמר מאז שהתמנה למנהיג מפלגת הלייבור בשנת 2020. "סטארמר היה יריב סיעתי של ג'רמי קורבין, והסיעה שלו הביסה את קורבין. הוא למעשה הוציא את קורבין מהמפלגה", הוא אומר.
"הוא התנצל בפני יהודי בריטניה ובפני המדינה כולה על האנטישמיות בלייבור תחת קורבין. לא חשבתי שזה אפשרי, ובוודאי שלא כל כך מהר – כך שהוא מתחיל עם הרבה קרדיט".
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם