בדצמבר 2019 הוביל ג'רמי קורבין את מפלגת הלייבור הבריטית לתבוסה האלקטורלית הקשה ביותר שלה זה כמעט מאה שנה.
פחות משנה לאחר מכן, בעקבות תגובתו הבלתי מתנצלת לחקירה בנוגע לאנטישמיות במפלגה בתקופת הנהגתו, הדיח אותו מחליפו, קיר סטארמר, משורות חברי הלייבור – זמן קצר לאחר שנבחר לעמוד בראשה.
אך מי שמיהרו להספיד פוליטית את קורבין בן ה־76, גילו שעשו זאת מוקדם מדי. בבחירות הכלליות שנערכו ביולי האחרון הוא שמר בקלות על מושבו בצפון לונדון, הפעם כחבר פרלמנט עצמאי. כעת הוא מכריז על הקמתה של מפלגת שמאל פופוליסטית חדשה – מהלך המאיים להסב כאב ראש נוסף לסטארמר, שדירוגי הפופולריות שלו צונחים, בעוד הלייבור מתרסקת בסקרים.
לצדו של קורבין תכהן כמנהיגה שותפה זארה סולטנה – חברת פרלמנט מוסלמית צעירה, המזוהה גם היא עם השמאל הקיצוני ועם עמדות אנטי־ישראליות
קורבין תוקף ישירות את המפלגה שעמד בראשה בעבר, ומציב את עוינותו רבת־השנים כלפי ישראל בלב המסר הפוליטי שלו.
"הלייבור נכשלה במילוי ההבטחה לשינוי שהעם הבריטי ראוי לו", כתב במאמר שפרסם בעיתון "הגארדיאן" לאחר ההכרזה על הקמת המפלגה. "היא מסרבת לבטל את מגבלת הקצבה לשני ילדים. שוללת סיוע מבעלי מוגבלויות. מספקת תמיכה פוליטית וצבאית לישראל, בעוד פלסטינים מורעבים נורים ברחובות. מהרגע שבו נבחרה הממשלה הזו, היא הטילה סבל ואי צדק – בבית ובחו"ל".
לצדו של קורבין תכהן כמנהיגה שותפה זארה סולטנה – חברת פרלמנט מוסלמית צעירה, המזוהה גם היא עם השמאל הקיצוני ועם עמדות אנטי־ישראליות. סולטנה נבחרה לבית הנבחרים בשנת 2019, והושעתה מהסיעה הפרלמנטרית של הלייבור בקיץ שעבר, לאחר שהצביעה נגד הממשלה החדשה בנושאי רווחה. בחודש שעבר התפטרה רשמית מהמפלגה.
קורבין וסולטנה נהנים גם מתמיכתה של הברית העצמאית – קבוצת חברי פרלמנט פרו־עזה, שזכתה בארבעה מושבים בריכוזי אוכלוסייה מוסלמית בבחירות האחרונות. הקבוצה כמעט הפילה שורה של בני ברית קרובים של סטארמר, בהם שר הבריאות ווס סטריטינג ושרת המשפטים שבאנה מחמוד.
סקר שנערך עוד לפני ההכרזה הרשמית הצביע על כך שמפלגת שמאל בראשות קורבין תזכה ל־10% מקולות הבוחרים. כצפוי, מרבית התמיכה הזו באה על חשבון הלייבור
למפלגה החדשה עדיין אין שם. סולטנה אומרת שהיא מעדיפה את השם "השמאל" או "מפלגת השמאל", אך השניים הבטיחו לתת לתומכים להכריע.
בעודם יוצאים לסבב כנסים ברחבי המדינה ומתכננים ועידה שנתית בסתיו הקרוב, נדמה שכבר עתה יוצרת היוזמה החדשה גלים פוליטיים.
יותר מ־600 אלף איש נרשמו – אף שאין מדובר ברשימת חברים בתשלום – ומקורות מסרו ל"סקיי ניוז" כי המפלגה זוכה לתמיכה ניכרת במיוחד בלונדון, בצפון־מערב אנגליה ובאזור יורקשייר והאמבר.
סקר שנערך עוד לפני ההכרזה הרשמית הצביע על כך שמפלגת שמאל בראשות קורבין תזכה ל־10% מקולות הבוחרים. כצפוי, מרבית התמיכה הזו באה על חשבון הלייבור והמפלגה הירוקה. לפי הסקר, הירידה בתמיכה בלייבור עשויה לאפשר למפלגת הרפורמה הפופוליסטית מהימין להגדיל את הפער שלה על פני סטארמר – מ־4% ל־7%.
הסקר הצביע גם על כך שהמפלגה החדשה זוכה לתמיכה הגבוהה ביותר בקרב צעירים: 29% מבני 18–26 אמרו כי יתמכו בה. לעומת זאת, בקרב בוחרים מבוגרים יותר, התמיכה בקורבין כמעט אפסית – רק 4% מבני 60 ומעלה אמרו שהם מוכנים להצביע למפלגה בראשותו.
סולטנה מעריכה שמטרת המפלגה היא להגיע ל־20%–25% מקולות הבוחרים – ונראה שיש לכך פוטנציאל: סקר של YouGov מצא שכמעט רבע מהבוחרים הבריטים מברכים על הקמתה של המפלגה
שיעור האהדה של קורבין (ההפרש בין אחוז האנשים שמביעים דעה חיובית לגביו לבין אחוז האנשים שמביעים דעה שלילית) בקרב צעירים – פלוס 18 – גבוה בהרבה מזה של ראש הממשלה, שזכה לציון של מינוס 30 באותו פלח אוכלוסייה.
סולטנה מעריכה שמטרת המפלגה היא להגיע ל־20%–25% מקולות הבוחרים – ונראה שיש לכך פוטנציאל: סקר של YouGov מצא שכמעט רבע מהבוחרים הבריטים מברכים על הקמתה של המפלגה, וסקר נוסף העלה כי 18% מהמצביעים שוקלים להצביע למפלגת שמאל חדשה בראשות קורבין. בקרב בני 18–24 הנתון הזה קפץ ל־36%, ובלונדון עמד על 29%.
לקראת המבחן האלקטורלי המשמעותי הראשון שלו – בבחירות המוניציפליות באביב הקרוב – דווח כי מפלגתו החדשה של קורבין כבר זוכה לתמיכתם של כ־200 חברי מועצות מקומיות. המפלגה אף הציגה את חברת המועצה הראשונה שערקה משורות הלייבור.
בעיצומה של מערכת הבחירות לראשות המפלגה הירוקה מהשמאל – שנוקטת קו אנטי־ישראלי בוטה – ניכרת בה מחלוקת פנימית בשאלה כיצד יש להגיב למהלך של קורבין.
קורבין עצמו מגלה צינה כלפי שיתוף פעולה עם הירוקים. לדבריו, הם "אינם ארגון סוציאליסטי", והוא מאשים את המפלגה בכך ש"היא מנסה למשוך אליה קהל מצביעים פרו־שמרני"
זאק פולנסקי, מועמד יהודי לא־ציוני וצעיר המתמודד על הנהגת הירוקים, אמר כי הוא "פתוח לשתף פעולה עם כל מי שמוכן לאתגר את האיום מהימין הקיצוני של מפלגת הרפורמה ואת ממשלת הלייבור הלא פופולרית הזו".
לעומתו, מנהיג המפלגה הנוכחי, אדריאן רמזי, המתמודד על כהונה נוספת, הזהיר מפני הפיכת הירוקים ל"מופע חימום של ג'רמי קורבין".
קורבין עצמו מגלה צינה כלפי שיתוף פעולה עם הירוקים. לדבריו, הם "אינם ארגון סוציאליסטי", והוא מאשים את המפלגה בכך ש"היא מנסה למשוך אליה קהל מצביעים פרו־שמרני באזורים פרבריים".
פוליטיקאי שנוי במחלוקת
אין ספק שקורבין הוא דמות מעוררת מחלוקת: תומכיו מעריצים אותו, אך חלקים נרחבים בציבור הבוחרים רוחשים לו סלידה.
עם זאת, חמש שנות כהונתו כיו"ר הלייבור – שבמהלכן התמודד והפסיד בשתי מערכות בחירות כלליות – הקנו לו מוניטין והכרה ציבורית רחבה.
"כולם יודעים מי זה ג'רמי קורבין, כולם יודעים מה הוא מייצג. ובמקרה של כל מפלגה חדשה, זו לא חצי מהמשימה – זה שלושה רבעים מהמשימה", אמר פרופסור רוברט פורד, חוקר מדע המדינה מאוניברסיטת מנצ'סטר, ל"גארדיאן". "הרבה אנשים לא אוהבים את מה שהוא מייצג, אבל זה לא משנה, כי הוא לא מכוון לכולם".
סולטנה אולי לא נהנית מההכרה הציבורית שממנה נהנה קורבין, אך בניגוד לשותפה להנהגה, היא צעירה, רהוטה ומיומנת בשימוש ברשתות החברתיות. היא חברת הפרלמנט בעלת מספר העוקבים הגבוה ביותר בטיקטוק
סולטנה אולי לא נהנית מההכרה הציבורית שממנה נהנה קורבין, אך בניגוד לשותפה להנהגה, היא צעירה, רהוטה במיוחד ומיומנת בשימוש ברשתות החברתיות. למעשה, סולטנה היא חברת הפרלמנט בעלת מספר העוקבים הגבוה ביותר בטיקטוק – נתון שהפך אותה גם למטרה מועדפת להתקפות.
השניים מציעים תמהיל של "מלחמת מעמדות" בזירה הפנימית – עם הבטחות ל"חלוקה מחדש המונית של עושר וכוח", העלאת מיסים והלאמה – לצד הסגנון האנטי־מערבי המובהק המזוהה עם קורבין במדיניות החוץ.
ג'יימס שניידר, ממייסדי קבוצת "מומנטום" מהשמאל הקיצוני, ששימש כעוזר בכיר לקורבין וכיום מסייע בהקמת המפלגה החדשה, אמר כי בכוונתם "לסמן קו עימות חד ונועז". בריאיון ל־"New Left Review" אמר: "הגורם לבעיות שלנו הם הבנקאים והמיליארדרים. הם במלחמה נגדנו – אז אנחנו יוצאים למלחמה נגדם".
אין ספק שהזעם בקרב בוחרי השמאל ובקרב מוסלמים על מה שהם תופסים כהתנהלות רפה מצד סטארמר בנושא עזה – הוא אחד המנועים המרכזיים בהתחזקות המפלגה החדשה. באופן מובהק, יותר משליש מהצהרת ההקמה של המפלגה הוקדש לנושא מדיניות החוץ היחיד שבו עסקה: פלסטין.
אין ספק שהזעם בקרב בוחרי השמאל ובקרב מוסלמים על מה שהם תופסים כהתנהלות רפה מצד סטארמר בנושא עזה – הוא אחד המנועים בהתחזקות המפלגה החדשה
צמד אנטי־ישראלי
העוינות של קורבין כלפי מדינת ישראל הייתה עקבית לאורך 40 שנות כהונתו בפרלמנט. אצל סולטנה, בת ה־31, היא אינה פחותה בעוצמתה.
במהלך קמפיין הבחירות של 2019 נאלצה סולטנה להתנצל, לאחר שהתגלו פוסטים משנת 2015 – שנמחקו מאז מהרשתות החברתיות – ובהם כתבה כי תחגוג את מותם של טוני בלייר, ג'ורג' וו. בוש ובנימין נתניהו, ותמכה ב"התנגדות אלימה" מצד פלסטינים.
Zarah Sultana MP (@zarahsultana) speaks at the march for Palestine. We demand our government end all arms sales to Israel and all complicity in its genocide against the Palestinian people. #StopArmingIsrael pic.twitter.com/M43OT08MHJ
— Palestine Solidarity Campaign (@PSCupdates) June 21, 2025
"יבוא יום בקרוב שבו הלוביסטים למען ישראל יחושו את אותה הבושה והחרטה כמו תומכי האפרטהייד מדרום אפריקה", אמרה אז. "אין שום דבר פרוגרסיבי בתמיכה במדינה שנוצרה באמצעות טיהור אתני, מתקיימת באמצעות כיבוש, אפרטהייד ופשעי מלחמה".
סולטנה, שכיהנה בהנהגת "הלייבור הצעירה" ובמועצה המבצעת של התאחדות הסטודנטים הארצית, כינתה את הציונות "אידיאולוגיה גזענית", וטענה כי סטודנטים המשתתפים ב"כנסים וטיולים ציוניים" צריכים "להתבייש בעצמם".
"לקיצונים כמו קורבין וסולטנה לא היה מקום מעולם במפלגת מרכז־שמאל מיינסטרימית, וללייבור טוב יותר בלעדיהם"
בפרלמנט, היא ממשיכה לתקוף את ישראל בחריפות ובעקביות – במיוחד במהלך המלחמה בעזה. היא קראה לגרש את שגרירת ישראל ציפי חוטובלי; האשימה שוב ושוב את ממשלת סטארמר בכך שהיא "שותפה לרצח עם", בשל סירובה להפסיק לחלוטין את מכירת הנשק לישראל; וטענה כי לא הוחזרה לשורות הסיעה הפרלמנטרית משום ש"אני מדברת בשם פלסטין".
סולטנה מחתה גם על החלטת הממשלה להוציא אל מחוץ לחוק את קבוצת הקיצון "Palestine Action", ופרסמה ברשתות החברתיות את ההצהרה: "כולנו Palestine Action", לאחר ששרת הפנים הודיעה כי הארגון יוגדר כבלתי חוקי.
בלייבור, רבים שמחים לראות את קורבין ובני בריתו עוזבים את המפלגה. "העם הבריטי אמר את דברו באופן חד־משמעי נגד פוליטיקת השמאל הקיצוני בבחירות הכלליות של 2019", אמר מקור יהודי בלייבור שביקש להישאר בעילום שם. "לקיצונים כמו קורבין וסולטנה לא היה מקום מעולם במפלגת מרכז־שמאל מיינסטרימית, וללייבור טוב יותר בלעדיהם".
תחזית מעורבת לצמד הדינמי החדש
ובכל זאת, המיזם הפוליטי החדש של קורבין מהווה איום פוטנציאלי על מפלגת הלייבור, כאשר כמעט שליש מהמצביעים לסטארמר ביולי האחרון אומרים שהם שוקלים לתמוך בו. בלייבור חוששים שקורבין עשוי לשאוב קולות מהשמאל – בדיוק כפי שמפלגת הרפורמה הבריטית פיצלה את קהל התומכים המסורתי של השמרנים מימין.
"אם מפלגתו של קורבין תבסס את עצמה ותשרוד עד הבחירות הבאות, אני מצפה שתמיכתה הארצית תהיה מתחת ל־10%, ורוב התומכים יבואו מקרב אלו שכבר נטשו את הלייבור – בעיקר לטובת הירוקים"
נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת הרפורמה, עוקב אחר ההתפתחויות בעונג. "אני חושב שקורבין יקבל קולות", אמר ל"סאנדיי טיימס". "יש תיאבון גובר במקומות מסוימים לסוציאליזם מרקסיסטי מיושן, וזה יפגע בלייבור. אם הם יצליחו להתארגן מספיק ולהציג מספר רב של מועמדים, זה יסייע לנו מאוד".
מומחה הסקרים פיטר קלנר מעריך כי מפלגתו של קורבין תפגע בלייבור רק במידה מוגבלת. "הלייבור כבר איבדה כשליש מתמיכתה מאז הבחירות הכלליות בשנה שעברה – שגם כך לא הייתה גבוהה, אף על פי שהשיגה ניצחון סוחף במספר המושבים", אמר קלנר לזמן ישראל.
"אם מפלגתו של קורבין תבסס את עצמה ותשרוד עד הבחירות הבאות, אני מצפה שתמיכתה הארצית תהיה מתחת ל־10%, ורוב התומכים יבואו מקרב אלו שכבר נטשו את הלייבור – בעיקר לטובת הירוקים והליברל־דמוקרטים".
לדבריו, אף שקורבין וארבעת חברי הפרלמנט הפרו־עזתים עשויים לשמור על מושביהם, המפלגה החדשה תזכה "במעט מאוד מושבים נוספים – אם בכלל".
עם זאת, הוא מזהיר: "אפילו אם הלייבור תאבד רק כמה מאות קולות נוספים במחוזות גבוליים, זה יקשה על קיר סטארמר לשמור על הרוב שלו".
"המפלגה החדשה של קורבין מסייעת לימין – לשמרנים ולמפלגת הרפורמה – ולא לשמאל, אך כנראה רק במידה מתונה, אלא אם הבחירות הבאות יהיו צמודות מאוד"
"בסך הכול," סיכם קלנר, "המפלגה החדשה של קורבין מסייעת לימין – לשמרנים ולמפלגת הרפורמה – ולא לשמאל, אך כנראה רק במידה מתונה, אלא אם הבחירות הבאות יהיו צמודות מאוד".
גם פרופסור פטריק דיימונד, חוקר מדיניות ציבורית מאוניברסיטת קווין מרי בלונדון, ששירת בעבר בדאונינג 10 תחת ראשי הממשלה טוני בלייר וגורדון בראון, סבור כי התקדים ההיסטורי אינו מבשר טובות למפלגתו של קורבין.
"בעשורים האחרונים נעשו ניסיונות חוזרים ונשנים להקים מפלגות מתפצלות משמאל ללייבור, אך לרוב אין להן השפעה ארוכת טווח", אמר, והסביר כי שיטת הבחירות הבריטית – של רוב מוחלט למועמד המוביל (First-past-the-post) – פועלת כ"חומת מגן" בפני הצלחתן של מפלגות קטנות בבחירות לפרלמנט.
דיימונד הוסיף כי גם למפלגות עצמן יש אחריות לכישלונן: "מפלגות שמאל מתפצלות פגיעות במיוחד לפיצולים אידיאולוגיים, ולכן לרוב אינן שורדות", אמר. "הן ברורות מאוד במה שהן מתנגדות לו – המפלגה המרכזית של הלייבור – אבל הרבה פחות ברורות במה שהן תומכות בו".
"ואין סיבה טובה להאמין", סיכם דיימונד, "שהמפלגה החדשה שהקימו ג'רמי קורבין וזארה סולטנה תניב תוצאה שונה הפעם".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם