הקואליציה מפעילה סעיף שיבלום את משיכת הזמן בדיונים

שקד בנתב"ג: "אם התחלואה תעלה נשקול לבטל עוד טיסות" ● איילת שקד ומנסור עבאס לא הגיעו להסכמות על חוק האזרחות ● משרד התקשורת יקיים דיון בעניין גלי צה"ל לבקשת העובדים ● מוסי רז פנה ליועמ"ש בדרישה לברר עבירות בניה במאחז אביתר ובאיו"ש ● לפיד חנך את הקונסוליה בדובאי ● עודה: הלב נשבר מול הרצח המזעזע של אשה בחיפה

ספסלי האופוזיציה בכנסת ה-24, 21 ביוני 2021 (צילום: דוברות הכנסת - דני שם טוב)
דוברות הכנסת - דני שם טוב
ספסלי האופוזיציה בכנסת ה-24, 21 ביוני 2021

הלילה בוועדה המסדרת: ברוב של שמונה ח"כים שהצביעו בעד מול-15 ח"כים שהתנגדו, נדחה ערעורה של ח"כ אורית סטרוק על החלטת יו"ר הכנסת והסגנים שלא לאשר דחיפות הצעתה לסדר היום בנושא "טיפול המשטרה בתקיפת בתי יהודים בשכונת שמעון הצדיק בירושלים".

ח"כ סטרוק אמרה לאחר ההצבעה, עצוב מאוד שלחברי הכנסת לא חשוב ביטחונם ושלומם של תושבי שכונת שמעון הצדיק בירושלים.
בתוך כך, הוועדה דחתה בהצבעה החוזרת את הבקשות לדיון מחודש בהחלטות הוועדה מוקדם יותר הערב.
הדיון בוועדה נמשך, סדר יומה של הוועדה עודכן, ונושאים נוספים התווספו לדיון הלילה.

לאחר יום דיונים ארוך, שהסתיים לאחר חצות, ועדת הכספים הזמנית בראשות ח"כ אלכס קושניר, אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 225 והוראת שעה) (הוראות מיוחדות לעניין דמי אבטלה ודמי לידה), התשפ"א-2021.
במסגרת החוק נקבעו הוראות שעה לעניין דמי לידה ולעניין דמי אבטלה, על רק סיום התקופה שנקבעה במסגרת משבר הקורונה.

התיקון קובע כי נוכח כך שעדיין קיים קושי לחלק מהמובטלים לצבור תקופת אכשרה מספקת לצורך קבלת דמי אבטלה, אדם שהופסקה העסקתו בחודשים יולי עד ספטמבר של שנת 2021, יזדקק ל-6 חודשי אכשרה בלבד (מתוך 18 החודשים האחרונים) במקום 12 חודשים שקובע חוק הביטוח הלאומי, ובהתאמה יהיה זכאי למחצית מימי האבטלה הקבועים בחוק לאדם במצב משפחתי זהה שצבר תקופת אכשרה מלאה.

עוד קובע החוק כי מי שהופסקה עבודתו ב-3 החודשים האחרונים של 2021, יהיה זכאי ל83% מימי האבטלה הקבועים בחוק, אם צבר 10 חודשי אכשרה.

בנוסף קובע החוק כי אדם שמלאו לו 45 שנים ושולמו לו דמי אבטלה במהלך תקופת הקורונה, יהיה זכאי לימי אבטלה נוספים שמספרם מחצית מימי האבטלה להם היה זכאי לפי החוק המקורי ושאותם מימש בתקופת ההתמודדות עם נגיף הקורונה.

מובטלים מעל גיל 45 יוכלו לממש את ימי האבטלה הנוספים וכן ימי אבטלה לפי החוק המקורי שלא מימשו עד לסוף חודש יוני, עד תום 2021 או עד 12 חודשים מהתאריך שנקבע להם אישית, לפי הגבוה בניהם.

נקבע כי דמי האבטלה שישולמו במסגרת הוראות אלה, יהיו בגובה 85% משיעורם בחוק, זאת נוכח הקביעה בתיקון הקודם, כי עם ירידת שיעור המובטלים ב-10% יופחתו דמי האבטלה בשיעור זהה (בנוכח הוספת המענק לגילאי 67, נקבע השיעור על 85% במקום 90%).
בנוסף מאריך החוק את הוראת השעה, במסגרתה מי שנמצא בהכשרה מקצועית יהיה זכאי לדמי אבטלה מלאים, במקום 70% בלבד בנוסח החוק המקורי. כמו-כן, מוצע לקבוע כהוראה קבועה כי אדם לא יהיה זכאי לדמי אבטלה בתקופת חל"ת בעד ימי חופשה שהוא זכאי להם, בין ששולמו לו ובין שלא שולמו לו.

לדרישת ועדת הכספים התווסף לחוק גם סעיף הקובע את המשך מענקי ההסתגלות לאנשים מגיל 67 פלוס שהיו זכאים למענק בחודש יוני – מתן מענקים אלה ימשך לתקופה של שלושה חודשים נוספים, עם מתווה פוחת של 90, 80, 70 אחוזים בהתאמה.

לעניין אישה שילדה בחודשים יולי 2020 עד 31 בדצמבר 2021 והייתה זכאית לדמי אבטלה ב-30 ביוני או לפניו, בהיותה בהיריון שהסתיים בלידה, אך היא אינה זכאית לדמי לידה משום שלא הייתה בהריון בעת הפסקת עבודתה, קובע החוק לדרישת הוועדה, כי זו תהיה זכאית לדמי לידה בגובה דמי השכר האחרון שקיבלה (במקום בגובה דמי האבטלה שקיבלה בלשון הצעת החוק המקורית, מה שיביא לדמי לידה גבוהים משמעותית).

כן קובע החוק לעניין יולדות עצמאיות, הארכה של הוראת השעה, לפיה ההכנסה לצורך חישוב דמי הלידה תוכל להיקבע גם על בסיס רבע שנה בשנת 2019, לפי הגבוה מבניהם ולהחיל את ההסדר האמור גם לגבי מבוטחת שילדה עד לסוף שנת 2021.

בנוסף נקבעה לדרישת הוועדה הארכה עד לסוף השנה, לתיקון הקובע כי תקופת חל"ת לא תובא במניין הימים בהם עובדת מוגֿנת מפני פיטורים לפי חוק עבודת נשים, התיקון היה אמור להסתיים בסוף החודש.

בנוסף קבעה הוועדה התאמות בסעיפים שונים על מנת שהארכות יחולו גם על זכאים לדמי אבטלה מתוקף התנאים המקלים שנקבעו בתקופה הקורונה, ולא רק על הזכאים לפי תנאי החוק המקורי.

עניין נוסף עליו הוסכם לדרישת הוועדה נוגע לעידוד תעסוקת אנשים עם מוגבלויות – סוכם על סבסוד שכר באמצעות זרוע העבודה, בגובה של 20 אחוזים ל-10 חודשים לאדם עם מוגבלות, כאשר ברגע שיכנס אדם עם מוגבלות למעגל העבודה, יוכל המעסיק להגיש בקשה לסבסוד שכר. ניתן יהיה להגיש בקשות מחודש אוגוסט והתשלום יהיו רטרואקטיבית מחודש יולי. הנושא צפוי להיות מעוגן בנוהל נפרד מהחוק. במסגרת כך ולדרישת חברי הוועדה, סוכם כי להטבה זו של סבסוד השכר, יהיו זכאים גם בני 40 ומעלה עם 3 תלויים.

עניין נוסף שהוסכם וייכלל מחוץ למסגרת החוק נוגע למענק חזרה לעבודה – נקבע כי מענק חזרה לעבודה למקבלי דמי אבטלה בתקופת הקורונה שחזרו לעבוד, שאמור היה להסתיים בתום חודש יוני, יוארך בחודש ועובדים יוכלו להיקלט לתוכו עד 31 ביולי, ולקבל את מענק 3 פעימות. בנוסף אנשים שכבר נכללו במענק העבודה יהיו זכאים לתשלום בגין חודש נוסף במסגרת מענק זה.

במהלך יום הדיונים נרשמו גם חילוקי דעות בין חברי הכנסת ומול גורמי המקצוע, חלק מחברי האופוזיציה ציינו כי הם מברכים על שהושג, אך ציינו כי לטעמם חלק מהנושאים לא קיבלו מענה. חברי הכנסת העלו אלפי הסתייגויות, ודרשו את הורדת גיל המשך החל"ת ל-35, או מציאת נוסחה שתאפשר המשך חל"ת לגילאים צעירים יותר עבור עובדים עם ילדים. כן נרשמה התנגדות מצד חלק מחברי הכנסת להפחתת שיעור דמי האבטלה ל-85%, וכן היו שדרשו כי גם המענק לגילאי 67 ומעלה יהיה בשיעור גבוה יותר. על רקע הדברים הוצגו הסתייגויות רבות לחוק. לאחר דין ודברים ארוך הגיעו הצדדים להסכמות והחוק אושר פה אחד

יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר סיכם את הדיון: "מה שקרה פה לא מובן מאליו, חוק ראשון, חוק מאוד מורכב ובסופו של דבר בעזרת כל מי שנמצא כאן ומי שהשתתף בדיון, הצלחנו להגיע לסיכומים ולהביא בשורה לאזרחי ישראל והמשק הישראלי, השיתוף פעולה בין האופוזיציה לקואליציה, להביא יחד הישג זה לא מובן מאליו, אני מקווה שזה ימשך כך. אני רוצה להודות גם לשר האוצר וגם למשרד האוצר ולכל חבר ועדה פה".

בתום דיון לילי, ועדת החוקה בראשות ח"כ גלעד קריב, אישרה לקריאות שנייה ושלישית, את הצעת החוק להארכת תוקפו של חוק הקורונה הגדול בחמישה חודשים עד ל-30.11.21. זאת לאחר שדחתה כ-600 הסתייגויות שהגישו סיעות האופוזיציה.

יו"ר הוועדה ח"כ גלעד קריב: "הגענו לסיכום עם משרד הבריאות על דעת השר, שנקצר את משך הארכת תוקפו של חוק הקורונה הגדול משישה חודשים לחמישה. העדפתי לקצר עוד יותר, ל-4 חודשים, הצוותים המקצועיים והשר ביקשו שישה. נאמרו דברים משמעותיים לגבי כוונת המשרד לגבש תזכיר חוק שיהיה מתאים יותר לתנאים הנוכחיים של ההתמודדות עם המגיפה, שיהיה גם מדתי ומאוזן בנוגע לפוטנציאל הפגיעה בחירויות הפרט".

ח"כ יואב קיש (הליכוד), לשעבר סגן שר הבריאות נימק את הסתייגויות הליכוד: "בנושא הקורונה בעניין חיים ומוות האופוזיציה תנהג באחריות במליאה גם אם תעשה חיים קשים בדרך. אם תהיה עכשיו תקופה ללא קורונה, ולא יהיה לחץ, לא צריך יהיה את החוק. אם חס וחלילה נחזור לקורונה כסדר עדיפות לאומי המחייב פעילות נחושה של הממשלה ושל הכנסת בוועדת החוקה, אזי לצפות מהייעוץ המשפטי שיכין הצ"ח חדשה שתכניס תכנים חדשים ונקודת מבט אחרת זו טעות קשה ותמצאו עצמכם בעוד תשעה חודשים מאריכים שוב".

ח"כ משה ארבל (ש"ס) התנער מהקריאות שהושמעו היום בוועדה המסדרת לח"כ בועז טופורובסקי להתאשפז: "אני מבקש מכולנו קואליציה ואופוזיציה להסתייג מהדברים הללו. אני מתנער מהדברים שתורמים לסטיגמה, למרות שנאמרו על ידי חברי לאופוזיציה. יש כאן בריונות אך אל לנו להשתמש בזה".

הוא התייחס לטיסתו של "רה"מ הרזרבי" כדבריו ושר החוץ יאיר לפיד, שלא עטה מסיכה במטוס ואמר "נכון היה שיראה דוגמה אישית ויעטה מסיכה".

7 ח"כים תמכו בהארכת תוקף חוק הקורונה הגדול: יו"ר הוועדה ח"כ גלעד קריב (העבודה) והח"כים טטיאנה מזרסקי, ענבר בזק (יש עתיד), רות וסרמן לנדה (כחול לבן), יום טוב כלפון (ימינה), מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה), לימור מגן תלם (ישראל ביתנו)
ח"כ אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת) התנגד לחוק.
2 ח"כים נמנעו: יואב קיש (הליכוד) ומשה ארבל (ש"ס)

נמשך השת"פ הצמוד בין ימינה ויש עתיד:

הלילה פחות דרמטי מאתמול ורבים הלכו ככל הנראה לישון.

גם האווירה קצת יותר משוחררת:

סגירה