JavaScript is required for our website accessibility to work properly. פנחס ענברי: מוטב לחפש את המטבע היכן שנפל ולא מתחת לפנס | זמן ישראל

מוטב לחפש את המטבע היכן שנפל ולא מתחת לפנס

נשיא איראן חסן רוחאני מקבל את פניו של ראש ממשלת סין וונג יי בטהרן, 27 במרץ 2021 (צילום: Iranian Presidency Office via AP)
Iranian Presidency Office via AP
נשיא איראן חסן רוחאני מקבל את פניו של ראש ממשלת סין וונג יי בטהרן, 27 במרץ 2021

לקראת התחדשות שיחות הגרעין בין ארצות הברית לאיראן יש להבין מדוע ארצות הברית להוטה להסכם, ואיפה היא טועה.

ארצות הברית רוצה לסגת מן המזרח התיכון כדי להפנות את תשומת ליבה לסין. היא טועה כי סין כבר נמצאת במזרח התיכון.

אם באמת היא תתפנה מן המזרח התיכון ותשאיר אחריה חלל ריק – היא תמצא את סין נושפת בעורפה.

ארה"ב רוצה לסגת מן המזרח התיכון כדי להפנות את תשומת ליבה לסין. היא טועה כי סין כבר נמצאת במזה"ת. אם באמת היא תתפנה מן המזה"ת ותשאיר אחריה חלל ריק – היא תמצא את סין נושפת בעורפה

לא כל כך ידוע, אבל איראן כבר נתנה את חבל אחוואז המיושב בערבים כזיכיון למעשה לסין, אשר רותמת את משאבי הנפט העשירים של המחוז האומלל לצרכיה. סין הענייה באנרגיה תבלע כל כמות נפט שתרכוש, ואיראן תמכור כל כמות נפט שסין תקנה, אבל בגלל סנקציות – הנפט של אחוואז נשלח לסין כנפט עיראקי.

האמריקאים, והם לא היחידים במערב, ניגשים למו"מ מתוך תחושה שהצד השני "פייר" כמוהם. הם כבר נכוו בעבר, אבל הכוויות כבר נשכחו.

לא רק שאין לאיראנים תרבות של "פייר", אלא שאחרי נסיגת ארה"ב מאפגניסטן – פחות מנסיגה משפילה הם לא יקבלו. רק הסכם משפיל ירצה את האיראנים.

הברית ההדוקה בין איראן לסין גם מעוררת את השאלה, האם זו בכלל סין שמעודדת את איראן להגיע להסכם? אולי עדיף לסין "לתקוע" את ארצות הברית במזרח התיכון ולא לתת לה את האפשרות להתפנות לסין?

הברית ההדוקה בין איראן לסין גם מעוררת את השאלה, האם זו בכלל סין שמעודדת את איראן להגיע להסכם? אולי עדיף לסין "לתקוע" את ארצות הברית במזרח התיכון ולא לתת לה את האפשרות להתפנות לסין?

ואולי החזית עם סין איננה בסין אלא באחוואז? אולי תקיפת תעשיית הנפט של איראן באחוואז תעצור את התנופה הכלכלית של סין?

ואולי בכלל מוטב לחפש את המטבע היכן שנפל ולא מתחת לפנס?

פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. מחבר הערכים על הפלסטינים באנציקלופדיה העברית החדשה. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על הבעיה הפלסטינית, וספר בלשנות על שורשי השפה העברית "סיפור שורש". הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 281 מילים
סגירה
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.