בהנחה שקואליציית בנימין נתניהו, איתמר בן גביר, שמחה רוטמן, בצלאל סמוטריץ' ויריב לוין תצליח להעביר את חוקי ההפיכה המשטרית משפטית, באיזה עולם יפסקו השופטים החדשים את פסיקותיהם? העולם הרי לא כפוף לקואליציה הימנית קיצונית והאנטי דמוקרטית.
בהנחה שהקואליציה תצליח להעביר את חוקי ההפיכה המשטרית משפטית, באיזה עולם יפסקו השופטים החדשים את פסיקותיהם? העולם הרי לא כפוף לקואליציה הימנית קיצונית והאנטי דמוקרטית
הירשמו עכשיו לניוזלטר היומי
שופטי העליון בישראל לא נבחנים רק במבחן התמיכה או דחייה של החלטות הממשלה וחוקי הכנסת.
מעמדו המכובד והמוערך של בית המשפט העליון בישראל עד היום נובע בעיקר מבחינת פסיקותיו במדינות דמוקרטיות אחרות. במדינות שיודעות משהו על דמוקרטיה, בוחנים באמצעות שופטים, אקדמאים, חוקרים ומדינאים את ישראל הדמוקרטית ככזו שנמצאת תחת ביקורת שיפוטית של ביהמ"ש העליון שלה.
גם חקירות של פעולות צבאיות בשטחים, בעזה או בלבנון, המתנגשות עם אמנת ז'נבה למשל, או עם חוקי המלחמה, כפי שהעולם הדמוקרטי קבע אחרי מלחמת העולם השנייה, נבחנות במידה רבה תחת המיקרוסקופ הבנוי קודם כל מאותן החלטות של בית המשפט העליון בישראל, העצמאי והבלתי תלוי.
מדינות העולם לא מתערבות לעולם בפסיקות אלה מתוך הערכה רבה לפסיקות של מוסד השיפוט העליון בישראל. הן יודעות שהכלים והנימוקים שמוצאים, כותבים ומפרסמים שופטי העליון, מעוגנים במשפט הבינלאומי, באמנות עליהן ישראל חתומה, בחוקי היסוד של ישראל הדמוקרטית.
מה יעשו שופטים מטעם הקואליציה אם וכאשר יבחרו על ידי רוטמן, לוין ונתניהו?
ישחררו את נתניהו ממשפט השוחד שלו? הרי הוא יהפוך לנאשם בשוחד שמנהיג מדינה לא דמוקרטית, שהצליח בכוח הרוב הפרלמנטרי לשנות לטובתו את חוקיה. מי יקבל אותו? ויקטור אורבן?
גם חקירות פעולות צבאיות בשטחים, בעזה ובלבנון, המתנגשות עם אמנת ז'נבה או עם חוקי המלחמה שקבע העולם הדמוקרטי, נבחנות תחת המיקרוסקופ הבנוי מהחלטות ביהמ"ש העליון העצמאי והבלתי תלוי
ואם הם יאשרו וילבינו כל גחמת התנחלות בשטחים, סיפוח או הלבנת מאחזים לא חוקיים, העולם יבחן ויחליט כיצד להגיב. מדינות אירופה לא כפופות לנתניהו ולוין. הן כן כפופות לסדר העולמי הדמוקרטי ולזכויות האדם. הן חתומות על אמנות בין לאומיות ועל הסכמות רחבות בעניין זכותם של מיעוטים ואוכלוסיות תחת כיבוש צבאי.
מדינות העולם יודעות להפעיל סנקציות כלכליות ומדיניות על מדינות שנוהגות בניגוד לחוק הבין לאומי ופוגעות בזכויות אדם בשטחן.
מה יעשו שופטים שמונו על ידי ממשלת ימין גזענית, לאומנית, הומופובית?
ישראל לא חיה בלימבו עצמאי. לא מנותקת מהנעשה ונאמר בעולם הרחב. היא לא מעצמה כמו סין שיכולותיה הכלכליות והצבאיות מאפשרות לה להתעלם מביקורת על יחסה למיעוטים ולזכויות אדם.
מה יעשו ההומופובים? יחוקקו נגד קהילת הלהט"ב חוקים מפלים? יחוקקו נגד נשים חוקים מדירים שמחסלים שוויון? יחוקקו נגד ערבים חוקים גזעניים? איך יביט העולם על בית משפט שיאשר חוקים כאלה?
מדינות העולם יודעות להפעיל סנקציות על מדינות שמפרות את החוק הבינלאומי ופוגעות בזכויות אדם בשטחן. ישראל היא לא מעצמה כמו סין שיכולותיה הכלכליות והצבאיות מאפשרות לה להתעלם מהביקורת
הרי ברור לכל בר דעת ומשפטן שימונה לעליון הזה, של ממשלת הימין על מלא, שהוא עצמו יחטוף ביקורת ויוקע מעולם המשפט ומהעולם הדמוקרטי.
איזה שופט יהיה מוכן לספוג ולסבול החרמה אינטלקטואלית מצד כל העולם הדמוקרטי? כל עולם המשפט המתקדם המכיר ומוקיר שוויון, חופש ביטוי, חירויות יסוד כמו הזכות לכבוד, פרטיות, רכוש, חיים ושלמות הגוף, חירות אישית וחופש תנועה בישראל ומחוץ לישראל.
העולם הרחב מכיר ומגן על הזכות לשוויון, לביטוי עצמי, לתרבות, לנישואין והורות של כל המינים, לחופש מצפון, דת, חינוך, לשירותי בריאות ולחיים בכבוד. אם לא תהיה הגנה לכל הזכויות האלה, העולם עצמו ייאבק בישראל על מנת שתחזור לעצמה ולדמותה המוסרית.
לכן נתניהו ולוין משתוללים לחינם. איש בעולם לא יקבל את הטירוף שהם מנסים להוביל, וחצי מאזרחי ישראל לפחות לא יקבלו וימשיכו להתנגד להחרבת הדמוקרטיה.
שורה של משפטנים קנדים, נשיאי ושופטי העליון בקנדה, פרסמו ביום חמישי האחרון, ה-16.2.2023 הצהרה בה הם קובעים:
"הלקח הנלמד (מזוועות השואה) במאה העשרים באירופה ובמקומות אחרים, הוא שדמוקרטיה היא יותר מרק בחירה אלקטורלית במרווחים תקופתיים. תנאי מקדים לדמוקרטיה היא מערכת של נורמות משפטיות והסדרים מוסדיים המקדשים את שלטון החוק, מגנים על זכויות יסוד ושומרים על חירותם וכבודם של כל הכפופים לכוח הממוסד".
נתניהו ולוין משתוללים לחינם. איש בעולם לא יקבל את הטירוף שהם מנסים להוביל, וחצי מאזרחי ישראל לפחות לא יקבלו וימשיכו להתנגד להחרבת הדמוקרטיה
ממשלת העיוועים הקיצונית רוצה להשתמש בכוח הממוסד ללא שום מגבלה. שופטים שימונו על ידה וינסו להצדיק זאת יורחקו ממשפחת המשפטנים בעולם וישראל תורחק ממשפחת העמים.
איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.


תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם