חיילי צה"ל מגנים על הר ציון, ירושלים, 10 באפריל 1948 (צילום: לע"מ)
לע"מ
חיילי צה"ל מגנים על הר ציון, ירושלים, 10 באפריל 1948

אבא שב משדה הקרב

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי הוותיק רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע, מיברג מנסה להביט על ישראל הצעירה דרך עיני אביו, אבנר, שמתאר באוטוביוגרפיה שכתב את החיים בארץ בימיה הראשונים

כישראלים רבים אחרים סדקה מלחמת יום כיפור את אמונתו של אבי שיהיה כאן טוב, שיש עם מי לדבר; איתם או איתנו. הוא נולד בישראל ומת בה. אף אחד לא הצליח להשיג אותו במהירות התייצבותו במקום אסון לאומי או צרה משפחתית. הוא חילץ בנות דודות. עזר לאחיותיו. הלך לעבוד עם סבי אף שרצה ללמוד.

הוא הסתובב ברמת הגולן בימי המלחמה וחיפש אחיין טייס שנטש את מטוסו. יום כיפור הייתה המלחמה האחרונה שלו והיא שברה אותו. היא אישרה את חששו מתהליך ההסתאבות של מערכת הביטחון והממשלה. הם היו בני דורו והוא חש נבגד.

לפעמים אני מנסה לראות את ישראל דרך עיני אבי, אבנר. שמחת החיים שלו, אומץ הלב וההומור, צובעים עבורי את העבר. אני מצטער שלא יצא לי לגדול בישראל הצעירה. לכן אני מעדיף לצטט אותו. כך כתב ב"קליידוסקופ", האוטוביוגרפיה הצנועה שלו. הוא חיי חיים שהיה שווה לחיות אותם.

***

"כל המדינה דרוכה ומקשיבה ל'כן', 'לא' או 'נמנע' בהצבעה באו"ם להכרה בחלק מישראל שיהיה שייך ומוחזר לאומה המסכנה הזו שתקום ותחיה מחדש ותוכל להציק לעצמה ללא עזרה מבחוץ.

טקס הכרזת העצמאות של מדינת ישראל במוזאון תל אביב בשד' רוטשילד. בצילום, פרץ ברנשטיין חותם על מגילת עצמאות ישראל, מימין משה שרת ומשמאל ראש הממשלה דוד בן גוריון. (צילום: פרנק שרשל/אוסף התצלומים הלאומי)
פרץ ברנשטיין חותם על מגילת עצמאות ישראל. מימין משה שרת ומשמאל ראש הממשלה דוד בן גוריון (צילום: פרנק שרשל/אוסף התצלומים הלאומי)

"איזה שמחה ספונטנית פורצת, בעיקר ב'מדינת תל אביב' ובמיוחד בכיכר מגן דוד, כאשר שריוניות בריטיות מפטרלות, שהחיילים בהן שמחים לא פחות מאיתנו. הינה הגיעה אליהם הגאולה ותבוא להם יציאת ישראל; יגמרו הפחד והסיוטים מהרימונים שמושלכים עליהם בבתי קפה עלי ידי הארגונים הפורשים, שאם רוצים או לא, קידמו את הקמת המדינה לפחות בחמש דקות".

***

"כשעליתי להדר הכרמל וניגשתי למקום יציאת השיירות, נמסר לי שהשיירה האחרונה יצאה לפני כמה דקות ועליי לחכות לבוקר מאחר שבערב לא ייצאו יותר שיירות. 'אני ממהר נורא', הסברתי במחסום. 'סבלנות עד מחר', מסבירים לי. אבל למי יש סבלנות (אחד המוטיבים של חיי הוא חוסר סבלנות).

"עוד הספקתי לראות כיצד הוא מתרגז על עצמו על כך שהטומי היה מכוון על בודדת ולא על אוטומטי. זה מה שהציל אותי, אחרת היה מרסס אותי ממרחק קצר"

"חוץ מזה, יש לי נשק אישי עם עשרים כדורים, אז מה יש לי לדאוג. קבלתי אישור לצאת לבד והתחלתי לרדת לכיוון גשר ואדי רושמייה. כשהגעתי לגשר שמתי לב פתאום שעל גג בית קטן שהיה צמוד לגשר, עומד ערבי עם טומי־גאן ומכוון אותו ישר אליי.

"חשבתי שהוא מתלוצץ. ופתאום מן רעם כמו מרגמה כבדה, ועוד הספקתי לראות כיצד הוא מתרגז על עצמו על כך שהטומי היה מכוון על בודדת ולא על אוטומטי. זה מה שהציל אותי, אחרת היה מרסס אותי ממרחק קצר. הרבצתי ספיד מטורף ויצאתי מהוואדי שעשה עליי רושם לא ידידותי ביותר. החלטתי אפילו להעניש אותו ולא לעבור בו יותר.

גן ילדים בקיבוץ גבת, שנפגע מטיל סורי במלחמת יום הכיפורים, 10 באוקטובר 1973 (צילום: IPPA / AFP)
גן ילדים בקיבוץ גבת, שנפגע מטיל סורי במלחמת יום הכיפורים, 10 באוקטובר 1973 (צילום: IPPA / AFP)

"כשהגעתי לקיבוץ גבת, פגש אותי ליד חדר האוכל החצרן היקה והראה לי שיש לי חור בדלת בדיוק מעל הברך כשאני יושב ליד ההגה ולא הבנתי כיצד לא נפגעתי. התחלנו לחפש והתברר שהקליע נתקע בחתיכת מתכת עגולה שאליה מחוברת הידית של החלון. אחד הנאספים אמר לי: 'בחיי, איזה מלאך קטן הציל אותך'.

***

"ההורים שלנו היו בנויים מחומרים אחרים מאלה שאנחנו היינו בנויים כהורים. הם לקחו בחשבון שאנחנו עלולים לא לחזור ועל כך אנו חייבים להתקנא בהם. רובנו לא מסוגלים לעמוד ברעיון הזה בקשר לבנינו. נוצר מצב נפשי נורא שאין בו שלוש אפשרויות אלא שתיים בלבד: להיכנע או לברוח.

"אנחנו, ששבענו מפטריות האורן של הקומזיצים, עברנו לשמפיניון. התקלקלנו וקלקלנו וקשה כעת לעצור את כדור השלג המתגלגל ומתעצם ודורס בציניות כל מחשבה נוסטלגית על 'היו זמנים'"

"יש כמעט אפשרות שלישית: אם אנחנו עדיין מסוגלים, נילחם במקומם (הלוואי וזה היה אפשרי). ברבות השנים הלכנו והתרככנו וגם ריככנו את הצעירים. נוצר מצב שאין להם למי להידמות. אנחנו ניסינו לחקות דרכי חיים כמו של אלדמע הישר והתימהוני, או כמו אליהו הרועה הפרחח האמיץ ואחרים.

"את מי הם יחקו? את הסוחרים הממולחים? או את גיבורי הפרשות שצומחות כל בוקר בעיתוני הערב כמו פטריות רעילות? זה המצב. אין מה להאשים אותם. אנחנו, ששבענו מפטריות האורן של הקומזיצים, עברנו לשמפיניון. התקלקלנו וקלקלנו וקשה כעת לעצור את כדור השלג המתגלגל ומתעצם ודורס בציניות כל מחשבה נוסטלגית על 'היו זמנים'.

לוחמים יהודים מחוץ לחומות העיר העתיקה, 1948 (צילום: לע"מ)
לוחמים יהודים מחוץ לחומות העיר העתיקה, 1948 (צילום: לע"מ)

"הגיעה הכרזת המדינה ואיתה הפצצות אוויר של המצרים. כבר ביום הראשון הושמד חלק גדול מהשלל שהבאנו מתחנת המשדרים בלוד. שמעתי ששדה התעופה הקטן של תל אביב הופצץ, ורצתי כמו מטורף לשדה בהרגשה שלמכשירי הקשר החשובים הללו קרה משהו.

"בשדה הייתה מהומה גדולה ובמקום לרוץ לביתן, שם היו המכשירים, צדו אותי לפיזור הפייפרים הקטנים שהיו נכס לאומי. תוך כדי גרירת פייפר אני שואל את מיקו, שהיה טייס (זמן קצר לאחר מכן הוא נהרג בתאונה), 'מה קרה למכשירי הקשר הגדולים?'

"בלי לשאול אותי העמיסו לי על הטנדר חלקי אדם שסועים, והנורא מכל – חרוכים ושרופים. לא האמנתי שאצליח להגיע לבית חולים. רגלי וידי הפכו לכבדות וקהות"

"'לאחד מהם כבר לא יקרה כלום', עונה לי מיקו. 'שרוף לגמרי. תיגש אחר כך לראות'.

"לא ניגשתי. היה לי אומץ לעשות הכול כדי להביא אותו הנה אבל לראות אותו מפוצץ ושרוף, זה היה יותר מדי.

"נסעתי ל'בית הדר', שם היה מרכז הקשר, כדי לדווח על ההרס. כשהגעתי נשמעו קולות נפץ קרובים. עליתי לגג לראות איפה ומה קרה. לא היה צריך לחפש הרבה. התחנה המרכזית הופצצה קשות ועשן עלה ממנה לשמיים. הבנתי שהאסון הגדול שם. רצתי למטה, קפצתי לטנדר והגעתי לתחנה. תמונה מזעזעת לראות ולגעת זה למעלה מכוחו של אדם.

חברי ההגנה מסיירים בשכונת קטמון בירושלים, 6 במאי 1948 (צילום: AP Photo/Pringle)
חברי ההגנה מסיירים בשכונת קטמון בירושלים, 6 במאי 1948 (צילום: AP Photo/Pringle)

"בלי לשאול אותי העמיסו לי על הטנדר חלקי אדם שסועים, והנורא מכל – חרוכים ושרופים. לא האמנתי שאצליח להגיע לבית חולים. רגלי וידי הפכו לכבדות וקהות. נהג האוטובוס אמר לי בדרך: 'אני חושב שתהיה מלחמה'. 'ומה זה עכשיו? שאלתי, 'פיקניק?'

"מודיעים לי שעליי לשלוח טנדרים עם מכשירי קשר בשיירה לירושלים הנצורה. קפצתי על המציאה, הכנתי טנדר ושלחתי את עצמי. מצאתי אנשים כלבבי – מלוויי השיירות מהפלמ"ח – ביניהם חברים ותיקים.

"אם יבוא היום מומחה צבאי ויסתכל על מסלול השיירות, אין ספק שיתפלא ולא יבין כיצד עברו שיירות במקום שבו ניתן היה לחסל את כל השיירה על מלוויה עם אבנים"

"נראה לי שפה מתאימה האמרה של צ'רצ'יל ש'מעולם לא עשו מעטים כל כך למען רבים כל כך'; נהגי המשאיות עם הקבינות המשוריינות שטיפסו בהילוך ראשון בשער הגיא עם מלווים חמושים בסטנים שפעלו כאשר לא היה צריך אותם. עם כובעי גרב במקום כובעי פלדה. קבלת הפנים בשערי ירושלים, אפילו בשבתות וחגים אף אחד לא צעק 'גויים'.

"אם יבוא היום מומחה צבאי ויסתכל על מסלול השיירות, אין ספק שיתפלא ולא יבין כיצד עברו שיירות במקום שבו ניתן היה לחסל את כל השיירה על מלוויה עם אבנים. כשנזכרים ברוח הזאת ובביטחון של המלווים, לא פלא ששאלו 'למה פירקו את הפלמ"ח?'

אנשי כנופיות ערבים, לצד משאית שרופה בדרך לירושלים, 1948 (צילום: אוצר תמונות הפלמ"ח)
אנשי כנופיות ערבים, לצד משאית שרופה בדרך לירושלים, 1948 (צילום: אוצר תמונות הפלמ"ח)

"לא יכולתי להתאפק והכרחתי את שמוליק חברי הטוב שיחבר מילים למנגינה שנדמה לי שהייתה שלי. יצא מזה 'הורה מלווי השיירות', אבל בגלל ביישנותי היא נותרה בחוג מצומצם, בין שמוליק וביני, כמו מנגינות ומילים ששנינו כתבנו.

"השיירות לירושלים נתנו לי את ההרגשה החשובה שהקורבנות בשער הגיא אינם קורבנות חינם. היה שם אידיאל אמיתי, כזה שאדם נאיבי מסוגל לראות ולהרגיש. הצינים במקרה הזה לא העזו לפצות פה.

"כשהייתי צריך לשלוח טנדר עם נהג, בחרתי בכזה שהחוויר ושקשק ואז הייתי נוהג במקומו. נכנסתי לטנדר לפני שמישהו יספיק לראות ותוך דקות ספורות הייתי בתחנת היציאה"

"כשהייתי צריך לשלוח טנדר עם נהג, בחרתי בכזה שהחוויר ושקשק ואז הייתי נוהג במקומו. נכנסתי לטנדר לפני שמישהו יספיק לראות ותוך דקות ספורות הייתי בתחנת היציאה. אם איחרתי, ידעתי שב'בית דגון' אתפוס את השיירה שזחלה בעצלתיים.

"תמיד היה מישהו מהפורמנים ששמח לקפוץ ולשבת לידי עם הסטן. עם אקדח התופי שלי היינו ממש מבצר ירי נייד. בערבים היינו רצים להתפרק מחוויות השיירה בקפה 'צליל' בגבעת רמב"ם ועל סנדוויץ' של נקניק וכוסית לא חשוב של מה (הדרישות היו צנועות) תפסנו שלווה. אם היה איזה זמר ששר ברוסית, כולם קרנו מאושר".

חיילים ישראלים בשכונת ימין משה, פונים לעבר חומות העיר העתיקה, יוני 1948 (צילום: לע"מ)
חיילים ישראלים בשכונת ימין משה, פונים לעבר חומות העיר העתיקה, יוני 1948 (צילום: לע"מ)

***

"'עזוב את כולם', צעק יאן, 'מה אתה רוצה? ליחידה קרבית?'

"'רק את זה אני רוצה ולא יותר'.

"'אבל לכל הרוחות, עכשיו הפוגה. אתה רוצה שנעשה מלחמה מיוחדת בשבילך?'

"בא לעזרתי משה זיק, שהיה אחד מסגניו של יאן. 'היות והמקצוע שלו הוא ימאות, בוא נארגן לו העברה לפלי"ם. שם אין הפוגה בהברחת מעפילים לארץ'.

"'מסכים?' שאל יאן. 'בטח שמסכים', עניתי. מייד סידרו את הניירת במנהלה, כולל מכתב למוסד לעלייה ב' בחיפה.

"הגעתי לפני השעה הנקובה כדי להתבונן ולראות מה הולך. להציץ מרחוק בטיפוסים שצוותו את הספינה, סירת דיג גדולה שעליה התנוסס השם 'כריש'. ראיתי שישה מסתובבים על הסיפון. רובם נראו לי פלי"מניקים ותיקים. עליתי עם החבילה הקטנה שלי.

"תקלה של הרגע האחרון אירעה כאשר השגחנו בספינה גדולה שעגנה לא רחוק מאיתנו. הזרקור של ספינות המשמר הבריטיות האיר את הספינה וראינו שזו ספינה מצרית המטעינה ארגזי נשק"

"מי המפקד כאן? שאלתי. 'הינה, זה שם, קוראים לו עמוס'. 'צירפו אותי אליכם', אמרתי לעמוס. 'אני יודע', הוא אמר, 'עוד מעט יוצאים. תפוס לך פינה'. העזתי לשאול אותו לאן אנחנו יוצאים. ההסבר היה פשוט: אנחנו מפליגים לקפריסין ומשם אנחנו מבריחים מחלקה לוחמת שעברה אימונים במחנות הפליטים.

"לקפריסין הגענו בשעות הערב כדי שבחסות הלילה נוכל להתקרב לחוף במסווה של דייגים. בקרבת האי, כשהים היה שקט, הטלנו עוגן כמה עשרות מטר מהחוף ובחסות לילה קפריסאי חשוך התחלנו בהכנות למתיחת חבל אל החוף כדי להוריד סירות גומי שבהן נעביר את הקבוצה שמחכה לנו.

ספינת הדיג "נאמן" של פלוגה הימית של הפלמ"ח בשדות ים (צילום: באדיבות בית הפלמ"ח)
ספינת הדיג "נאמן" השייכת לפלוגה הימית של הפלמ"ח בשדות ים (צילום: באדיבות בית הפלמ"ח)

"תקלה של הרגע האחרון אירעה כאשר השגחנו בספינה גדולה שעגנה לא רחוק מאיתנו. הזרקור של ספינות המשמר הבריטיות האיר את הספינה וראינו שזו ספינה מצרית המטעינה ארגזי נשק. פופכן האלחוטן התקשר לארץ לקבל הנחיות מה לעשות בנידון. ההוראה לא איחרה לבוא: לתפוס מרחק מהספינה המצרית ולא לחשוב על מבצע משני.

"תפסנו מרחק כמצווה והורדנו חבל לים שהיה קר מאוד. גם הגריז שהתמרחנו בו לא עזר. השיניים הקישו אחת בשנייה רסיטלים שלמים. היום הייתי חושב פעמיים אם להוציא לים את הילדים שלי, אפילו על אוניית טיולים גדולה, שלא לדבר על קופסת הגפרורים שבה הפלגנו.

"לקראת סוף הפעולה נכנסתי לוויכוח עם אחד הבחורים שסירב להיכנס לסירה בטענה שהוא מפחד שמא יתהפך ולשחות אינו יודע. הבחור עמד בכל תוקף שאביא לו גלגל הצלה"

"פופכן האלחוטן שמר קשר עם האנשים בחוף, נוסף לקשר עין שהיה לנו עם פנס שאותת לאן אנחנו צריכים לשחות עם החבל. הגענו לחוף, פתחנו את החבל והתחלנו בנגלות העברה של אותם מאושרים ל'כריש'. אותן עשרות דקות של הלוך וחזור נדמו כימים ארוכים, וכמובן הקור שחדר לנשמה ולמקומות פחות סימפטיים מאחר והיינו ערומים במים הקפואים.

"יושבי סירות הגומי משכו את עצמם אל ה'כריש' ואנחנו שחינו ליד הסירות כדי לשמור עליהן ובעיקר כדי להחזיר אותן ריקות. לקראת סוף הפעולה נכנסתי לוויכוח עם אחד הבחורים שסירב להיכנס לסירה בטענה שהוא מפחד שמא יתהפך ולשחות אינו יודע.

P_156886_0 (צילום: באדיבות בית הפלמ"ח)
אילוסטרציה: סירת אימון של הפלמ"ח (צילום: באדיבות בית הפלמ"ח)

"הבחור עמד בכל תוקף שאביא לו גלגל הצלה. הרעש היה גדול מדי ולא נותרה לי ברירה אלא לשחות ל'כריש' ולהביא לו גלגל הצלה. המתנתי עד להפלגה הבאה כאשר הודיעו לי שעליי להתייצב במשרד של המוסד לקבל תדרוך ליציאה.

"הוסבר לי שאני יוצא בעוד כמה שעות לאיטליה על אונייה בשם 'אביוניה'. אונייה איטלקית עם צוות איטלקי שאני אהיה המלווה שלה. כשנגיע לאיטליה אקבל תדרוך למה נועדה הפעולה: אם להביא עולים או רכש וציוד צבאי. קבלתי ניירת כולל דרכון ופנקס ימאי, כמות נאה של דולרים שנתפרו בז'קט.

"ראיתי אדם קרוב למוות והייתי חסר אונים. לא הייתי מסוגל להושיט לו עזרה רפואית וגם לא שיחת רעים שתסיט את מחשבתו מסבלו הנורא. לקחתי אותו לקבינה לאכול, אבל הוא לא היה מסוגל לאכול בגלל הכאבים"

"האונייה הייתה פחות מבינוני בגודל ובניקיון. התמקמתי בקבינה והסתגרתי עם הפקלאות והרהורים. זמן קצר לפני ההפלגה הגיעו בסירה אלחוטאית וגבר בעל מראה פנים של נזיר סגפן ומעונה. 'שמי חוה הירש ואני האלחוטאית וזה שלמה הנוסע אל אחיו באיטליה על מנת לעבור ניתוח קשה אצל רופא מפורסם'.

"ראיתי אדם קרוב למוות והייתי חסר אונים. לא הייתי מסוגל להושיט לו עזרה רפואית וגם לא שיחת רעים שתסיט את מחשבתו מסבלו הנורא. לקחתי אותו לקבינה לאכול, אבל הוא לא היה מסוגל לאכול בגלל הכאבים ותחושת החנק. מבלי להבין ברפואה הבנתי שמהמיטה שלו הוא לא ירד.

ספינה עוגנת בנמל קטניה, סיציליה, 2022 (צילום: iovanni ISOLINO / AFP)
אילוסטרציה: ספינה מתקרבת לנמל קטניה, סיציליה, 2022 (צילום: iovanni ISOLINO / AFP)

"למוחרת ראיתי את שלמה נלחם על השעות האחרונות של חייו. הוא גסס מבלי שהיינו מסוגלים להקל עליו. היעד הראשון שלנו היה קטניה שבסיציליה כדי לתדלק. האונייה הייתה איטית ולקח לנו שלושה ימים לעגון בנמל. גסיסתו של שלמה הייתה ממושכת. לרגע נהיה שקט, אנחותיו פסקו וחיוך מופלא התפשט על פניו. בבורותי חשבתי שבאה לו הקלה ואולי נצליח להביא אותו חי לאיטליה.

"אחרי דקות ספורות הבנתי את פשר החיוך: שלמה גמר עם הסיוט המחריד. לא ידעתי מה קורה איתי ונפלט לי צחוק משונה כשל משוגע. חזרתי לעצמי ורצתי לחפש את רב החובל האיטלקי שיאשר לי את מה שהיה ברור. הקפטן האיטלקי סירב לבוא. רק נתן לי זריקה והסביר לי כיצד להזריק. הזרקתי לשלמה שלא הרגיש דבר.

"תוך ימים מעטים הייתי רופא ואחר כך קברן. זה היה קצת יותר מדי בשבילי. הורדנו עם הגופה עם משקולות, בטקס ימי בלי תפילות, ועשינו לשלמה קבורה ימית"

"עטפנו את שלמה בשמיכות בין שני מזרונים ועם מרצע גדול תפרנו את השמיכות. נגד רצוני צצו המחשבות והיכו במוח כמו פטישים; תוך ימים מעטים הייתי רופא ואחר כך קברן. זה היה קצת יותר מדי בשבילי. הורדנו עם הגופה עם משקולות, בטקס ימי בלי תפילות, ועשינו לשלמה קבורה ימית.

"ביצענו הקפה מסביב לגופה עם סירנות מייללות, נרשמו קווי אורך ורוחב למען הסדר הטוב. חזרתי לקבינה בתקווה שאוכל לבכות ולהקל על עצמי. הבכי לא בא ומועקה קשה נותרה כמו צלקת. חשתי אשמה על אזלת היד, על שלא הייתי מסוגל להקל עליו בשעותיו האחרונות. ניסיתי לדמיין את עצמי במצבו. אין לי ספק שלא הייתי מתעלה לקבל את הסוף בצורה מכובדת כפי שקיבל אותו שלמה".

אבנר מיברג (צילום: מתוך האלבום המשפחתי)
אבנר מיברג (צילום: מתוך האלבום המשפחתי)

פורסם לראשונה ב"מעריב", 2016.

עוד 2,030 מילים
סגירה